ANNONSE

Bildegalleri

» Vis alle bildegallerier

Finalen i «Sommerbildet 2015»

Relatert nyhet:
Smilende ku ga uventet fotoseier

Her er de 10 finalistene og rekkefølgen etter at finalen ble avholdt på Nordtvet bibliotek.

  • #1: MARGRET LENSCHOW OFRIM: Bildet av en glisende kalv var egentlig ikke bildet fotografen trodde ville nå fototoppen. Hun ble likevel overtalt av tvillingsøsteren Krisin Lenschow til å delta i konkurransen med blinkskuddet. 
– Jeg er veldig glad for at hun overtalte meg til å sende det inn. Jeg ser i ettertid at bildet har noen kvaliteter jeg ikke plukket opp med en gang, sier fotovinneren. 
Hun er for øvrig strålende fornøyd siden dette er hennes femte finaledeltagelse, men første gang hun kan plassere krona på hodet.
  • #2: KENNETH STENSLI: Det var Jan Erik Amundsen som sendte inn bildet av barnebarnet Annabelle som prøver å drikke av en vannpost i Gamlebyen i Fredrikstad, men det var egentlig Kenneth Stensli som knipset blinkskuddet. Han bærer ikke nag til svigerfaren, men sier heller at han kanskje er å se i fotofinalen til neste år. 
– Jeg har vist fram bildet til alle på jobben, og synes selv det er veldig stilig. Derfor er det gøy å komme på andreplass i fotokonkurransen, smiler Stensli.
  • #3: DAG ABRAHAMSEN: En tur over Romsdalseggen, sammen med kona Elisabeth Abrahamsen, ga mulighet for en «fotoshoot» på en av fjelltoppene. 
– Egentlig er det kona som gjør jobben ettersom hun er ute på fjelltoppen, jeg står bare og tar bilder. Jeg tror faktisk også det er hennes kamera jeg knipser bildet med, ler han.
Abrahamsen understreker at det ikke er like høyt ned som bildet indikerer. 
– Så det er ikke så farlig som det ser ut som, sier han. 
– Litt skummelt var det, skyter kona inn.
  • #4: TERJE ANGELTVEIT: Finaleveteranen deltok i år med et bilde av en gutt han møtte på basketball-banen bak nye Granstangen skole. Fra froskeperspektiv fanger han øyeblikket da gutten kaster basketballen mot nettingen. 
– Jeg la meg ned på bakken og tok mange bilder. Gutten traff nettet noen ganger, ler han. 
Gråværet kommer fram i bildet, noe som godt illustrerer sommeren i Groruddalen. 
– Ser man også nøye etter kan man oppdage at gutten svever litt over bakken på bildet, forteller Angeltveit.
  • #5: KIM ANDRÉ VANNEBO: Bildet av en hund som ser ut til å forsøke å løpe på vannet er det første bildet Vannebo deltar med i fotokonkurransen. Likevel klarte han å kapre en finaleplass og femteplassen i år. Fotografen kunne ikke være til stede under finalen, da han var på ferie. Juryens begrunnelse for finaleplass er delt: for det første er bildet morsomt fordi hunden løper ut på vannet og man vet faktisk ikke om han er på vei ned eller rett fram. For det andre har fotografen klart å fange sommeren med norsk natur og Steinbruvannet rundt.
  • #6: CAMILLA LØVMYR: Fotografen kunne ikke selv være til stede under finalen, da hun studerer i Trondheim. Bildet ble imidlertid tatt i morens hage på Flaen denne sommeren, derfor stilte både mor og bestemor opp på vegne av fotografen.
– Jeg var mest bekymret for alt rotet i bakgrunnen, hun kunne kanskje valgt en annen vinkel, ler mor Hilde Løvmyr. 
– Men det var jeg som oppfordret henne til å delta i konkurransen, fordi jeg selv har hatt lyst til å sende inn bilder lenge. Til neste år skal jeg også være med, smiler en fornøyd mor.
  • #7: LUDVIG SVALENG JOHNSEN: I fjor stakk 15-åringen av med selve førsteplassen, da med en selfie av seg selv i badevannet på Helgeroa, med sin søster Elise (21) som hoppet inn i bakgrunnen av bildet. Bildet ble tatt med et GoPro-kamera og selfie-stang, og dette har fotografen også brukt når han har tatt nye bilder denne sommeren. I år endte han i finalen med et bidle av en måke, tatt med froskepersketiv.
– Vi hadde vært på fisketur, og så la jeg meg ned på berget og kastet ut fiskerester. Da kom det masse måker flyvende, og en av de kom ganske nærme og sto rett foran meg, forteller Svaleng Johnsen.
  • #8: BJØRN EINAR SAKSEID: Et bilde av en gresshoppe som slikker sol på en strømstolpe førte til finaleplass for groruddølen. I bakgrunnen ser man Refstad-blokkene på rad og rekke, med den grønne sletta på Bjerke imellom.
– Jeg pleier å ta en del bilder av insekter, forteller Sakseid.
Juryen falt for bildet av flere årsaker. For det første er bildet særdeles godt teknisk, hvor gresshoppen er tydelig og i full fokus. Samtidig inneholder bildet flere sommerlige elementer, med blanding av en viss skrekk for dette seksbeinte insektet. Det er imponerende i seg selv at fotografen har klart å knipse et så klart bilde av et insekt som gjerne hopper av gårde så fort tobeinte kommer i umiddelbar nærhet.
  • #9: GEIR SENUM: Fotografen har tatt et bilde av sin datter på en strand. Iført badedrakt holder hun et håndkle opp i luften, som kan gi assosiasjoner til Aladdins flyvende teppe grunnet sterk vind. Det gjør at håndkledet svever i luften.
– Det var veldig mye vind den dagen, og jeg tok vel et par eller tre bilder før jeg ble fornøyd, forteller Senum.
Juryen mener bildet passer som hånd i hanske under konkurransens tittel «Sommerbildet». Man har selv lyst til å være på stranden, samtidig som bildet har et fint utsnitt og hvor det flagrende håndkledet skaper liv. Jentas sommerglede stråler også fram i bildet.
  • #10: STEINAR SAGHAUG: Ambassadøren for Friluftslivets År 2015 har naturligvis vært mye uti Oslo-marka denne sommeren. En alenetur til Lutvann førte også til et fotomotiv som fortjente sin plass i Sommerbildet-finalen.
– Jeg er faktisk både fotograf og motiv av bildet. Det er tatt med selvutløser, og så har jeg løpt ut i vannet og plasket. Det skulle noen forsøk til før jeg ble fornøyd, forteller Saghaug.
Han fremstår nærmest som «Vannmannen», hvor Saghaug er dekt av vann fra topp til tå, nærmest som et skall rundt kroppen. Samtidig illustrerer bildet den typiske norske bademoten, tjern er vel så populært som badefenomen som de varme sandstrendene.
ANNONSE