ANNONSE

Klart for SuperRusken

Klart for SuperRusken

 

Kommunen, næringsliv, bydeler, lokale foreninger og Groruddalens befolkning skal om tre uker rydde dalens kriker og kroker.

Gjennom SuperRusken settes samhandlingen mellom det private og offentlige i fokus, og ryddeaksjonen har vært en lang og god tradisjon i Groruddalen. Nå er SuperRuskens styringsgruppe godt i gang med forarbeidet til årets aksjon, og har startet mobiliseringen av dalens foreninger, borettslag, sameier og næringsliv.

- Vi får færre klager om forsøpling i Groruddalen sammenliknet med andre steder i Oslo. Det forteller noe om engasjementet her, sier ruskengeneral Jan Hauger i Oslo kommune.

Han påpeker likevel at det er et behov for å rydde Groruddalen, og håper på mange henvendelser fra frivillige som ønsker å bidra til å forskjønne dalen om tre uker.

Offentlig og privat

Lokale virksomheter og foreninger, borettslag og enkeltindivider i Groruddalen inviteres til å delta på ryddeaksjonen - som braker løs 25. og 26. september. En gulrot er at det vil bli gitt stønader for aktiviteter som settes i gang i forbindelse med SupeRrusken, og henting og avlevering av søppel er gratis og ordnes sentralt i kommunen. I tillegg til at lokale bidragsytere kan delta, settes også offentlige etater i sving.

- Alle de fire bydelene i Groruddalen vil i sterkere grad involvere seg i SuperRusken dette året. Det vil skje gjennom den nye Bydelsrusken Groruddalen, opplyser Jan Hauger.

Bydelsrusken Groruddalen er en videreføring av det tidligere tiltaket «Aksjon vakrere Groruddal».

Holdningsendringer

Når det skal ryddes i dalens kriker og kroker må det hentes fram kost, rive, hansker og søppelposer. Et problem knyttet til oppryddingen er knyttet til kasting av sigaretter på gata. Jan Hauger viser til et prosjekt i Danmark der det ble estimert at den manuelle sneip-plukkingen kostet hele 1,50 danske kroner per sigarett.

- Da snakker vi etter hvert mange kroner, sier ruskengeneraler som håper på en holdningsendring blant sneipkasterne.

I SuperRuskens styringsgruppe sitter Oslo Handelsstands Forening (OHF), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Oslo og Akershus, Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF), Groruddalen Miljøforum, Akers Avis Groruddalen og Oslo kommune.

Blitt lagt merke til

Rusken har siden 1976 vært Oslo kommunes dugnadsaksjon for en renere by, mens SuperRusken har vært en lokal ryddeaksjon i Groruddalen gjennom 13 år. Nå har Rusken også blitt lagt merke til i Europa.

- Rusken er blitt nominert som én av tre byer i Europa i Euro City Awards. Det betyr at Rusken er blitt lagt merke til, og det er bra, mener ruskengeneralen.

Utdelingen arrangeres i begynnelsen av november, og her skal Rusken vise en introduksjonsvideo om seg selv.

- SuperRusken vil være en del av denne videosnutten. Vi kommer til å filme under aksjonen, forteller Hauger.

Siste nytt i Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status i Groruddalen

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

ANNONSE
Batterijakt på Veitvet

Miljøagentene stilte sist onsdag opp på Veitvet skole for å sette i gang batterijakten. Fjerdeklassinger fra hele landet skal i tre uker konkurrere om å samle inn mest brukte batterier.

 
Bredt klimaengasjement

Furuset bibliotek og aktivitetshus ble fylt til randen av «grønne» groruddøler tirsdag 7. mars, da den store dagen for klimatoppmøtet endelig hadde kommet. Et bredt klimaengasjement ble spredt ut fra stands rundt i lokalet, og ikke minst fra det tettpakkede og varierte sceneprogrammet.

Åpner for å bygge boliger i røde støysoner

I Groruddalen finnes det mange avvikssoner som har rød støysone. Nå har regjeringen godkjent støyreglene i kommuneplanen som åpner for å bygge boliger i disse områdene. Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) i Alna er skeptisk.

Vil verne om Fossumbekken<BR> – og Groruddalen

Stovner-ungdom tar til orde for å verne om friluftslivet i Groruddalen. Under klimakonferansen til Groruddalen Miljøforum skal de snakke om vannprøver tatt fra Fossumbekken.

 
ANNONSE