ANNONSE

Rita er årets hverdagshelt

Rita er årets hverdagshelt

FIKK PRISEN: Rita Andersen æres som Hverdagshelten 2014. Her flankert av redaktør Hjamark Kielland (f.v.) i Akers Avis Groruddalen, banksjef Ebbe Corell Hansen Sparebank1 på Tveita og styreleder Ragnar Torgersen i Groruddalen Miljøforum.


Rita Andersen – født, oppvokst og fortsatt boende på Stovner – ble onsdag æret for sin miljøinnsats i Groruddalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.02.2015 kl 15:49

HVERDAGSHELTEN RITA ANDERSEN:

• Født på Stovner i 1946, et sted hun har blitt så glad i at hun har blitt boende.

• Har vært med i Groruddalen Miljøforums styre i 21 år. Har vært sekretær, styremedlem og varamedlem.

• I miljøforumet kan hun beskrives som den som «holder orden inne og fighter ute».

• En ekte miljøaktivist som aktivt nyter naturen til det fulle, samtidig som hun står på barrikadene for tale naturens og miljøets sak.

• Har sammen med sin samboer gått fra Lindesnes til Nordkapp to ganger. Reiseruta er bedre kjent som «Norges på langs».

– Ritas innsats i Groruddalen Miljøforum er formidabel. Vi er avhengige av folk som er praktiske og som får ting gjort. Rita er et ja-menneske, det er viktig i en frivillig organisasjon, sier styreleder Ragnar Torgersen.

Akers Avis Groruddalen har siden 2006 kåret «Årets hverdagshelt» i samarbeid med Sparebank1. Leserne foreslår kandidater. Prisen består av et diplom og 5000 kroner. Banksjef Ebbe Corell Hansen i Sparebank1 på Tveita mener det er viktig å gi anerkjennelse til ildsjeler som Rita.

– Vi vil være en del av lokalmiljøet. Rita gjør en bra jobb for å fremme miljøet i Groruddalen, hun gjør en frivillig innsats som er viktig og i stil med våre verdier, sier han.

– Jeg er overveldet, overrasket og veldig rørt, sa en ydmyk Rita Andersen etter at hun onsdag – helt uvitende – mottok den ærefulle prisen.

Engasjement i arv

Hun ble født på Stovner i 1946. Her har hun blitt værende. Rita husker godt da foreldrene smelte planen for hele Groruddalen utover hele stuebordet i 1968. Enda bedre husker hun da det ene irritasjonsmomentet etter det andre begynte å forplantet seg oppover dalføret.

– Engasjementet mitt har jeg nok litt fra far og mor, som begge var engasjert i Stovner velforening, som jeg selv etter hvert ble medlem i. Tidlig forsto jeg at man måtte engasjere seg for å få gjort noe med ting, jeg husker blant annet at jeg gikk i russetog for å demonstrere mot fylling på Rommen.

– Ny industri popper opp i sekundet man snur ryggen til, politikere prøver seg og samtidig forverres Groruddalens omdømme. Alt dyttes opp i Groruddalen, jeg er så lei av det.

– Noe av min motivasjon og drivkraft er et sinne over at de ødelegger min barndoms dal.

Yrkesdemonstrant

Ved flere anledninger har Rita følt seg oppgitt, spesielt over all trafikken, støyet og forurensningen som brer seg over Groruddalen. Men håpet kan ingen ta fra henne.

– Man kan bli oppgitt og trist, men man kan ikke gi opp kampen. Det er viktig å kjempe. Vi som sto på barrikadene i 70-åra trodde at vi kunne forandre noe, sier hun.

Det er ikke ukjent for henne å aksjonere. «La Aker leve», «Nei til Huken» og «Vekk med snødeponiet» er bare noen få paroler for mange av aksjonene hun har deltatt på.

– Jeg er glad i naturen, derfor er jeg miljøaktivist.

Før Bydelsrusken Stovner kom, meldte hun seg til tjeneste ved bydelsadministrasjonen.

– Jeg ble utstyrt med tralle, hansker og klype og plukket søppel to ganger i uka i ett år, men det var noen voldsomme søppelmengder. Nå ser jeg at andre ivaretar bydelen.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status i Groruddalen

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

ANNONSE
Batterijakt på Veitvet

Miljøagentene stilte sist onsdag opp på Veitvet skole for å sette i gang batterijakten. Fjerdeklassinger fra hele landet skal i tre uker konkurrere om å samle inn mest brukte batterier.

 
Bredt klimaengasjement

Furuset bibliotek og aktivitetshus ble fylt til randen av «grønne» groruddøler tirsdag 7. mars, da den store dagen for klimatoppmøtet endelig hadde kommet. Et bredt klimaengasjement ble spredt ut fra stands rundt i lokalet, og ikke minst fra det tettpakkede og varierte sceneprogrammet.

Åpner for å bygge boliger i røde støysoner

I Groruddalen finnes det mange avvikssoner som har rød støysone. Nå har regjeringen godkjent støyreglene i kommuneplanen som åpner for å bygge boliger i disse områdene. Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) i Alna er skeptisk.

Vil verne om Fossumbekken<BR> – og Groruddalen

Stovner-ungdom tar til orde for å verne om friluftslivet i Groruddalen. Under klimakonferansen til Groruddalen Miljøforum skal de snakke om vannprøver tatt fra Fossumbekken.

 
ANNONSE