ANNONSE

Vil verne om Fossumbekken
– og Groruddalen

Vil verne om Fossumbekken<BR> – og Groruddalen


VANNPRØVER: Abdesalad, Arin og Ahmed fra Wild X har testet pH-verdien i Fossumbekken. Resultatene skal presenteres under klimakonferansen neste uke.


Stovner-ungdom tar til orde for å verne om friluftslivet i Groruddalen. Under klimakonferansen til Groruddalen Miljøforum skal de snakke om vannprøver tatt fra Fossumbekken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2017 kl 11:34

Ahmed (21), Arin (21), Abdesalad (18) fra Wild X på Høybråten – en friluftsgruppe for ungdom fikk i oppgave å ta vannprøver av Fossumbekken sammen med Thomas (17) og Sebastian (17) fra Stovner Media. Resultatene av prøvene skal de presentere under klimakonferansen som Groruddalen Miljøforum arrangerer sammen med Naturvernforbundet og Global Kunnskap tirsdag 7. mars.

– Lenger ned i Fossumbekken er det mye bedre dyreliv. Vi vil finne ut hvorfor det er så forurenset her oppe og skal måle pH-verdien. Det er viktig å ta vare på miljøet her, og hvis bekken blir renset kan det være bra for friluftslivet, mener Ahmed.

Gutta i Wild X har vært ute en vinterdag før.

– Vi drar ofte på fiske-, jakt- og fjellturer.

Skal vise ungdommens engasjement

De er sammen med Stovner Media og Stovner Dreamworkers i et prosjekt som heter «Vår grønne dal».

– Det skal være de unges stemmer som blir hørt. Som man ser i Fossumbekken blir ikke miljøet her oppe alltid så godt ivaretatt. Det er viktig å vise at man ikke bare kan slippe ut alt man vil i vannet her uten at noen skal bry seg, sier Thomas.

– Det er ikke det at vi ungdommer i dalen bare sitter på rumpa og spiser kebab uten å gjøre noe. Vi er faktisk ute og bryr oss om Groruddalen og friluftslivet. Vi synes det er horribelt at man kan ødelegge naturen vår og slenge all dritten til oss som vi er vant med. Det er heller ikke nytt, det er ikke slik at vi i forrige uke begynte å bry oss om naturen. Wild X har drevet med dette i flere år. Det er først nå vi blir hørt, sier han.

Bryr seg om mer enn senter og fotball

Sammen skal de holde et foredrag under klimakonferansen.

– Da skal vi snakke om vannprøvene vi tar fra Fossumbekken. I vannet ligger både handlenett og fotballer. Vi vil si ifra at vi ikke synes det er greit at man ødelegger Groruddalen på den måten. Vi vil også vise at vi bryr oss om mye mer enn bare Stovner senter og fotball. Men det har ikke kommet så godt fram før nå, mener Thomas.

Under klimakonferansen blir det foredrag fra blant annet CICERO senter for klimaforskning og Plan- og bygningsetaten, som har flere prosjekter på gang i dalen.

Siste nytt i Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status i Groruddalen

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

ANNONSE
Batterijakt på Veitvet

Miljøagentene stilte sist onsdag opp på Veitvet skole for å sette i gang batterijakten. Fjerdeklassinger fra hele landet skal i tre uker konkurrere om å samle inn mest brukte batterier.

 
Bredt klimaengasjement

Furuset bibliotek og aktivitetshus ble fylt til randen av «grønne» groruddøler tirsdag 7. mars, da den store dagen for klimatoppmøtet endelig hadde kommet. Et bredt klimaengasjement ble spredt ut fra stands rundt i lokalet, og ikke minst fra det tettpakkede og varierte sceneprogrammet.

Åpner for å bygge boliger i røde støysoner

I Groruddalen finnes det mange avvikssoner som har rød støysone. Nå har regjeringen godkjent støyreglene i kommuneplanen som åpner for å bygge boliger i disse områdene. Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) i Alna er skeptisk.

Hvem fortjener hedersprisen?

Siden 1990 har Groruddalen Miljøforum delt ut en hederspris til en person eller organisasjon som har stått mye på for Groruddalen. Hvem fortjener prisen for 2016?

 
ANNONSE