ANNONSE

Hvor høyt kan lista ligge?

Hvor høyt kan lista ligge?

GULLSTOL: Illustrasjon: Stovner Media

Sylvi Listhaug?

Tekst:

Publisert:

Den siste tiden har det vært ganske mye snakk om vår ”kjære” integrerings og innvandringsminister. Nå skal ikke jeg sitte her å skrive personangrep mot Sylvi Listhaug fordi jeg kjenner henne ikke, og for alt jeg vet kan hun være kjempegrei. Ut i fra politikken, meningene og retorikken hennes, må jeg få lov til å si at hun ikke virker som den mest sympatiske politikeren vi har.

På gullstol

Jeg tror det er få av flyktningene som kommer til Norge som faktisk har hatt lyst til å flykte fra landet og komfortsonen sin. Når Listhaug da kommer med uttalelser som at flyktningene ikke kan forvente å bli båret inn i Norge på gullstol, er utrolig usmakelig og rett og slett ufattelig dårlig og lite saklig retorikk.

Bare tenk deg at du setter ut på en så utrolig farlig reise, der du risikerer både din familie og ditt eget liv, det må vel si litt om forholdene de lever under. «Det er klart jeg frykter mine barns fremtid», er det noe du da har rett til å si, når familier fra land med krig må på en så farlig reise at de kan dø, eller miste hverandre, nei det er egentlig ikke det. Ja, jeg skjønner at du er redd, jeg er også redd, men du er redd for barna som vokser opp i verdens beste land.

Jeg er redd på vegne av barna som flykter fra krig og faenskap, for barna som har mistet familien sin og for alle barna som har det dårlig. Nå syntes jeg faktisk at du skal ta til deg kritikken du får, begynne å være mer saklig, og prøve å sette deg inn i andres perspektiv!

Begge parter

På lørdagen som var satt jeg i stua og så på Lindmo på NRK, og det første som dukket opp i hodet mitt var at jeg virkelig håpet at Sylvi Listhaug så på dette. Grunnen til dette var at to av de som var på besøk der var fjorten år gamle Yaman Kafarnawi og tjueen år gamle Fahad Abby. Yaman er en flyktning fra Syria, og han har klart å lære seg norsk på rekordfart på grunn av Fahad som har jobbet som frivillig norsk lærer for flyktninger. Dette er et prakteksemplar på hvor lett det er å inkludere om begge parter hjelper til.

Jeg velger bevisst å bruke ordet inkludere istedenfor integrere, dette er fordi når man sier inkludering betyr det at alle må være med å tilpasse seg. Bruker man ordet integrering blir det veldig fort til at vi deler opp i dem og oss, og at det bare er «de» som må tilpasse seg den norske kulturen.

Hele poenget mitt med dette er at om Listhaug så dette på tv, så må hun jo ha blitt imponert, det ble i hvert fall jeg. Jeg håper hun så hvor lett inkludering kan være hvis alle gjør en innsats.

Les flere leserinnlegg fra Groruddalens ungdommer i ungdomssavisa Pilen som kommer ut annenhver fredag i Akers Avis Groruddalen. Spørsmål eller kommentarer? Send de gjerne til pilen@groruddalen.no.

Nøkkelord

ANNONSE