17.mai-sjefen

17.mai-sjefen

 

Pølser, is og bløtkake hører med når Mazyar Keshvari feirer 17. mai. Årets 17. mai-general gleder seg både til barnetoget, men også til å vise sin iranske mormor hvordan Norge feirer nasjonaldagen.

Skrevet av:

- Selvfølgelig gleder jeg meg. Det har jeg alltid gjort, sier Mazyar Keshvari (Frp), som leder årets 17. mai-komité.

- 17. mai er en av de aller beste dagene i året, fortsetter han.

I år er det altså han som er sjefen for 17. mai-feiringen. Utallige møter har gått med på å planlegge feiringen i detalj. Kransenedleggelser, frokost, lunsj, barnetoget, fest i rådhuset og kveldsarrangement. Alt skal helst gå på skinner på den store dagen.

- Det er mange møter, men det er veldig gøy, sier han.

Det er første gang Keshvari er leder av komiteen, men han har vært medlem i den tidligere. Hvert av partiene i bystyret har en representant i komiteen. Keshvari har hatt god hjelp av resten av medlemmene som i år har vært Channeh Joof Storvik (Ap), Carl-Henrik Bastiansen (H), Kaveh Ataei (SV), Julianne Ferskaug ( V), Reza Rezaee (R), Erik Lunde (KrF), Shoaib M. Sultan (MDG) og Unni Eckhard (Udf).

 

Motsetninger

Keshvaris historie starter i Teheran, hovedstaden i Iran, den 5. mars 1981. Seks år senere kom han til Norge. Hele livet har han vært engasjert. Han har mange år bak seg i rådhuset allerede. I forrige periode var han leder i helse- og sosialkomiteen, mens nå er han nestleder i samferdsels- og miljøkomiteen. Før nasjonaldagen er det hektisk for 31-åringen. Likevel rekker han å glede seg til den store dagen.

At han kom til Norge som politisk flyktning fra Iran, har gjort at han setter enda mer pris på nettopp denne dagen.

- Nasjonaldagen er en feiring av grunnloven. For en liberalist som meg betyr det mye, sier han, før han tar en liten pause:

- Vi feirer det grunnloven har gitt oss. Ytringsfriheten. Samtidig er det noe med hvordan vi feirer denne dagen.

- I Iran feires slike dager med raketter og tanks, mens her i Norge er det den rake motsetningen. I Norge er det barna som står i sentrum, sier Keshvari.

 

Litt nervøs

Når 31-åringen begynner å snakke er det vanskelig å stoppe han.

- Det er gøy å skulle gå som nummer én i 17.mai-toget. Jeg gleder meg også til å holde tale for Stortingspresidenten og hilse til kongefamilien.

- Du er ikke nervøs?

- Jo, selvfølgelig bli jeg litt nervøs. Jeg vet at hele Norge følger med. NRK filmer jo talen direkte, svarer han.

Det norske flagget, dressen og 17. mai-sløyfa er allerede kjøpt inn. Akers Avis Groruddalen spaserer en tur med ham fra Rådhuset til Stortinget og videre til Karl Johans gate. Årets 17. mai-feiring beskriver han som tradisjonell.

- Vi skal ha en tradisjonsrik feiring. Men det er klart det blir en litt spesiell nasjonaldag i og med at det er den første nasjonaldagen etter terrorangrepene.

 

Hedrer helter

Han ønsker ikke at terrorangrepene skal prege 17. mai-feiringen. Likevel ønsker Keshvari at representanter for nødetatene og frivillige som gjorde en spesiell innsats i forbindelse med terrorangrepene 22. juli skal hedres.

- Jeg ønsket og fant det naturlig å hedre de menneskene som gjorde en ekstra innsats under terrorangrepet når vi feirer vår første nasjonaldag etter 22. juli. Derfor foreslo jeg å invitere representanter fra etatene, virksomhetene og frivillige som bidro til dette på den høytidelige 17.mai lunsjen på  rådhuset, sier han.

Dette fikk full støtte av hele 17. mai-komiteen.

- Det er viktig for oss at nasjonaldagsfeiringen ikke skal bære preg av å være en minneseremoni, siden det har funnet sted ved flere anledninger, og blir markert på andre dager. Vårt ønske er å feire nasjonaldagen på en ordinær, verdig og god måte, samtidig som vi gir en ekstra oppmerksomhet og ros til de som stilte opp når vi trengte dem som mest, understreker han.

- Det er også viktig å understreke at det er svært mange mennesker og virksomheter som gjorde en fantastisk og viktig innsats 22. juli og frem til i dag og de fortjener honnør alle sammen. Grunnen til at vi valgte disse representantene er at de gjorde en ekstra krevende jobb, viste mot og handlekraft og var først på stedet rett etter av bomben i regjeringskvartalet gikk av, forklarer Keshvari.

 

Høydepunktet

- Hva gleder du deg aller mest til på 17. mai?

- Jeg gleder meg veldig til barnetoget. Ja, det er nok det jeg gleder meg desidert mest til.

- Jeg gleder meg til å se alle bunadene. De er så flotte, sier han.

- Men du har ikke bunad selv?

- Nei, jeg har ikke bunad. Jeg synes man må ha en tilknytning til et sted for å ha bunad. Derfor blir det et vanlig festantrekk på meg, sier han.

- Hva er ditt aller beste minne fra 17. mai?

- Jeg har mange gode minner. Jeg spilte i Haugen skolekorps i 10 år Jeg spilte tuba. Jeg tror kanskje det aller beste minnet mitt er fra den første gangen jeg fikk spille tuba i 17. mai-toget i sentrum, svarer han.

 

Is og pølser

Tubaen har han imidlertid lagt bort, og årets nasjonaldag blir preget av rutiner. Dagen starter klokka 06, og han regner ikke med å være i mål før langt utpå kvelden.

I tillegg vil han gjerne sette av litt tid til mormoren som er kommet på besøk til Norge - fra Iran.

- Det er ekstra stas at mormor er her i år. Det blir fint å vise noen som bor i et totalitært regime hvordan vi feirer nasjonaldagen, sier han.

- Blir det noe tid til pølser og is?

- Vi skal ha både pølser og is på 17.mai-lunsjen. Jeg pleier å spise både pølser, is og bløtkake på 17. mai, smiler han.

Siste nytt i Kultur

Feirer 20 år med forestilling

Feirer 20 år med forestilling

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

  • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Ble inspirert av kaffekanna

Ble inspirert av kaffekanna

Sist helg åpnet Shoddyfabrikken dørene for alle besøkende, da de hadde åpent hus med juleutstillinger. Billedkunstner Birgit Jakobsen stilte blant annet ut et bilde av kaffekanna hun har på kontoret.

 
«Scrooge» på Årvoll gård

«Scrooge» på Årvoll gård

Barna i Akerselva kultur- og teaterlag fremfører teaterstykke «Scrooge» for andre gang på Årvoll gård.

Kom med årlig julegave

Kom med årlig julegave

Åge Andersen på Ammerudhjemmet setter pris på gaven fra Grorud Rotary, nemlig 40 flasker med vin.

Ventet på nissen

Ventet på nissen

Alexandra Myhre Halama (5) og mormor Sølvi Myhre koste seg med julemusikk av Grorud Veterankorps mens de ventet spent på julenissen på Grorud senter.

 
Nøstegjengen på <BR>Steinbruddet

Nøstegjengen på
Steinbruddet

Sist søndag sto nøstegruppa for tredje året på rad som arrangører for julemessa i Steinbruddet på Kalbakken. Og med hyggelige damer i kafeen strømmet det jevnlig på med folk.

Jul på gården

Jul på gården

Elma (4), Endre (7) og Ella (5) lagde årets julepynt på stabburet på Nordtvet gård.

Punktum. Finale

Punktum. Finale

«Allsang i kjerka» er blitt et begrep som har vokst seg større og større år for år, men nå er det slutt. Rolf Nicolaisen satte punktum sist uke.

 
Fikk besøk av den <BR>første bestyrerinnen

Fikk besøk av den
første bestyrerinnen

En av historiene fra bursdagsfeiringen til Smalvollskogen barnehage var fra den gangen barnehagen var helt ny - om den første bestyrerinnen Bjørg Dahl. Hun fikk gleden av å sitte blant publikum.

I ring rundt treet

I ring rundt treet

  • jul

Borettslagene Flaen, Flaengrenda og Møllerstua danset og sang rundt juletreet, mens Grorud veterankorps sto for tradisjonelle julesanger.

Gikk i fakkeltog <BR>mellom trærne

Gikk i fakkeltog
mellom trærne

Borettslagene på Kalbakken – Akerli og Engsletta – danner i tradisjonens tro et fakkeltog og går innom borettslagenes juletrær.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!