30 land på seks timers matopplevelse

30 land på seks timers matopplevelse

 

Kultur- og matfestivalen i Gransdalen i helgen kunne du spise deg verden rundt på seks timer. Den norske standen var mest eksotisk.

Skrevet av:

Ragnhild Ingeberg på den norske standen steker sveler.

- Dette og rømmegrøt er eksklusivt her i dag, forteller Ingeberg og byr på et smil.

- Men det er også mange nordmenn som kjøper. De blir glade for at vi står her. Det skaper en gjenkjennelse, sier hun.

Mat er samlingspunkt

Tove og Leif Karlsen er i 60-årsalderen, og er på festivalen for andre gang.

- Jeg har smakt på thaimat, pakistansk, kinesisk og chilensk. Nå skal jeg ha meg rømmegrøt, smiler Karlsen.

Han og kona synes det er spennende med det multikulturelle, og ønsker å være med på matfestivalen av ren nysgjerrighet. Selv har de merket seg de store forandringene i Norge de siste årene.

- Det er en himmelstor forandring kulturmessig, men det synes jeg er greit. Det er bare spennende, mener Tove Karlsen, som selv reiser ofte til Thailand.

De er begge enige om at mat er det beste midlet for å samle mennesker.

Læringsarena

Gunn Indrevær er prosjektleder for Grororuddals-satsingens områdesatsing i Bydel Alna.

- Identitetsfølelsen for beboerne må skapes gjennom positive opplevelser og handlinger. Områdesatsingen bidrar med støtte både økonomisk og administrativt. Vi finner det svært riktig i henhold til målsettingen for områdesatsingen å være med på kultur- og matfestivalen, forteller Indrevær.

I år har flere organisasjoner vært aktive med i planleggingen. Hovedorganisasjonen, Kultur Uten Grenser, har også nå fått et formelt styre.

- Det er tøft å arrangere festivalen i og med at det kun går på frivillig basis. Det kunne nesten vært en heltidsjobb, poengterer Thor Grinde, leder for Kultur Uten Grenser.

Målet for festivalen er at alle skal oppleve ulike kulturer fra flere sider. Det skal være en arena der organisasjoner, bedrifter, bydel og kommune kan presentere seg og sine tilbud.

- Det er en arena for å bli kjent med hverandre, og få tilgang til hverandres bakgrunn. Mat og musikk forener oss. Dette blir dermed en læringsarena for alle kulturer, påpeker Gunn Indrevær.

Spennende mat og artister

Eksotiske retter fra cirka 30 ulike nasjoner sto på menyen da Kultur Uten Grenser arrangerte kultur- og matfestival for fjerde gang i Gransdalen på Furuset.

Det var matretter som: «Blinis» fra Tjetjenia, «Qabuli» fra Afghanistan, «Wok» fra Vietnam og «Fufu» fra Gambia, for å nevne noe. Det var også til stede et utvalg av artister som Quick, som er norgesmestre i hiphop, Francisco Javier Pérez fra Spania, Haddy N'jie & Timis Trio,  Valkyrien Allstars, Chirica - latinsk jazz, Diom De Kossa & Touba Orchestra og Beatlife og Nomav trommegrupper.

Solvår Wennersgaard studerer og bor i sentrum, men fikk høre om arrangementet av ei venninne.

- Klart at jeg måtte reise opp hit, sier hun, mens hun tar imot en tallerken med indisk mat.

- Det er veldig spennende og lærerikt. Man blir jo lei alt som er norsk.

Wennersgaard tar en skje med mat i munnen. - Mmm...det var godt, utbryter hun.

- De er flinke med krydderet, samtidig som det ikke er for sterkt.

Kultur Uten Grenser:

Kultur Uten Grenser er en frivillig organisasjon som siden 1995 har arrangert konserter, festivaler og andre kulturarrangementer på Furuset, i Bydel Alna.

Virksomheten har hatt et kontinuerlig fokus på å gjenspeile det kulturelle mangfoldet i Groruddalen, og arrangementene har blitt gjennomført i samarbeid med skoler, Nordre Lindeberg gård, Alna bydelsforvaltning, organisasjoner og enkeltpersoner.

 

Siste nytt i Kultur

Ønsker brukte klær <BR>til skoleballet

Ønsker brukte klær
til skoleballet

Avgangselevene ved Frydenberg ungdomsskole arrangerer byttedag førstkommende mandag i forbindelse med årets skoleball. Har du en ballkjole eller en dress du kanskje bare har brukt én gang som andre kan få glede av?

Juleshow på isen

Juleshow på isen

Tradisjonen tro vil Oslo Skøiteklubb (OSK) også i år innta isen i Furuset Forum med sitt fantastiske juleshow.

Øker lesegleden

Øker lesegleden

  • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

 
Krohg og damene

Krohg og damene

  • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

  • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

  • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

 
En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

  • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

Skapte nye minner

Skapte nye minner

  • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

Lansering i en pub

Lansering i en pub

  • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

 
Nok er nok <BR>for Standing Rock

Nok er nok
for Standing Rock

  • Pilen

Den siste tiden har det vært snakket mye om Standing Rock, og at de amerikanske mydighetene skal «innvadere» Dakota/Lakota/siouxindianernes reservat. De skal nemlig legge et veldig omdiskutert oljerør gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota i USA.

20 år med teater

20 år med teater

  • Teater

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

  • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!