30 land på seks timers matopplevelse

30 land på seks timers matopplevelse

 

Kultur- og matfestivalen i Gransdalen i helgen kunne du spise deg verden rundt på seks timer. Den norske standen var mest eksotisk.

Tekst:

Publisert:

Ragnhild Ingeberg på den norske standen steker sveler.

- Dette og rømmegrøt er eksklusivt her i dag, forteller Ingeberg og byr på et smil.

- Men det er også mange nordmenn som kjøper. De blir glade for at vi står her. Det skaper en gjenkjennelse, sier hun.

Mat er samlingspunkt

Tove og Leif Karlsen er i 60-årsalderen, og er på festivalen for andre gang.

- Jeg har smakt på thaimat, pakistansk, kinesisk og chilensk. Nå skal jeg ha meg rømmegrøt, smiler Karlsen.

Han og kona synes det er spennende med det multikulturelle, og ønsker å være med på matfestivalen av ren nysgjerrighet. Selv har de merket seg de store forandringene i Norge de siste årene.

- Det er en himmelstor forandring kulturmessig, men det synes jeg er greit. Det er bare spennende, mener Tove Karlsen, som selv reiser ofte til Thailand.

De er begge enige om at mat er det beste midlet for å samle mennesker.

Læringsarena

Gunn Indrevær er prosjektleder for Grororuddals-satsingens områdesatsing i Bydel Alna.

- Identitetsfølelsen for beboerne må skapes gjennom positive opplevelser og handlinger. Områdesatsingen bidrar med støtte både økonomisk og administrativt. Vi finner det svært riktig i henhold til målsettingen for områdesatsingen å være med på kultur- og matfestivalen, forteller Indrevær.

I år har flere organisasjoner vært aktive med i planleggingen. Hovedorganisasjonen, Kultur Uten Grenser, har også nå fått et formelt styre.

- Det er tøft å arrangere festivalen i og med at det kun går på frivillig basis. Det kunne nesten vært en heltidsjobb, poengterer Thor Grinde, leder for Kultur Uten Grenser.

Målet for festivalen er at alle skal oppleve ulike kulturer fra flere sider. Det skal være en arena der organisasjoner, bedrifter, bydel og kommune kan presentere seg og sine tilbud.

- Det er en arena for å bli kjent med hverandre, og få tilgang til hverandres bakgrunn. Mat og musikk forener oss. Dette blir dermed en læringsarena for alle kulturer, påpeker Gunn Indrevær.

Spennende mat og artister

Eksotiske retter fra cirka 30 ulike nasjoner sto på menyen da Kultur Uten Grenser arrangerte kultur- og matfestival for fjerde gang i Gransdalen på Furuset.

Det var matretter som: «Blinis» fra Tjetjenia, «Qabuli» fra Afghanistan, «Wok» fra Vietnam og «Fufu» fra Gambia, for å nevne noe. Det var også til stede et utvalg av artister som Quick, som er norgesmestre i hiphop, Francisco Javier Pérez fra Spania, Haddy N'jie & Timis Trio,  Valkyrien Allstars, Chirica - latinsk jazz, Diom De Kossa & Touba Orchestra og Beatlife og Nomav trommegrupper.

Solvår Wennersgaard studerer og bor i sentrum, men fikk høre om arrangementet av ei venninne.

- Klart at jeg måtte reise opp hit, sier hun, mens hun tar imot en tallerken med indisk mat.

- Det er veldig spennende og lærerikt. Man blir jo lei alt som er norsk.

Wennersgaard tar en skje med mat i munnen. - Mmm...det var godt, utbryter hun.

- De er flinke med krydderet, samtidig som det ikke er for sterkt.

Kultur Uten Grenser:

Kultur Uten Grenser er en frivillig organisasjon som siden 1995 har arrangert konserter, festivaler og andre kulturarrangementer på Furuset, i Bydel Alna.

Virksomheten har hatt et kontinuerlig fokus på å gjenspeile det kulturelle mangfoldet i Groruddalen, og arrangementene har blitt gjennomført i samarbeid med skoler, Nordre Lindeberg gård, Alna bydelsforvaltning, organisasjoner og enkeltpersoner.

 

Siste nytt i Kultur

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Ellingsrudåsen imponerer med sirkus – igjen

Elevene på 6. trinn på Ellingsrudåsen skole har de siste to månedene vært i sirkus-verden. Sist tirsdag viste de fram alt fra tryllekunster til akrobatikk og klovneri i forestillingen «Cirkus El Perfecto».

 
Miljøgaten trenger en motorveitunnel!

Det var et interessant møte i Grorud samfunnshus den 4. mai.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Feiret med pilegrimskake

Det er nå 20 år siden den vestlige pilegrimsleden ble offisielt godkjent – men også 20 år siden jobben med den østlige startet.