Engsjert for de svakeste

–  Årene i Afrika formet meg

–  Årene i Afrika formet meg

PÅ SIN FØRSTE HJEMMEBANE: Byråd Øystein Eriksen Søreide ble faktisk født på Aker sykehus og bodde sitt første leveår i denne høyblokka på Økern. Det var imidlertid årene i Afrika som formet engasjementet for de svakeste blant oss.

Øystein Eriksen Søreide bor på Vålerenga, men heier på Viking. Han er født på Rødtvet og vokste opp i Sandnes, men det var årene i Vest-Afrika som dannet engasjementet for de svakeste i samfunnet.

45-åringen ble født på Aker sykehus da foreldrene bodde i høyblokka i Rødtvetveien. Etter et år i Groruddalen flyttet familien hjem til Sandnes der de ble boende til Øystein var 12. Da flyttet de til Togo i Vest-Afrika. Far, som er bygningsingeniør, fikk ansvar for å bygge et sykehus i landet.

–  Som 12-åring var det utrolig spennende. Vi bodde på landsbygda og var de eneste hvite innenfor en mils omkrets. Jeg fikk med meg mange erfaringer jeg aldri ville vært foruten. Tiden i Togo lærte meg litt om det å være ung i et fremmed land, forteller 45-åringen når vi møter han over en kurv jordbær i solskinnet utenfor blokka han og familien bodde i på Rødtvet.

Byråden er utdannet sivilmarkedsfører og i store deler av sitt yrkesaktive liv har han jobbet i humanitære organisasjoner. Markedssjef i Care Norge, markedssjef i SOS-barnebyer, markedssjef og salgssjef for Europa, Afrika og Midtøsten i O. Mustad & Søn AS og markedsdirektør i UNICEF står på CVen.

Fikk perspektiv

–  Verdimessig har jeg fått med meg mye fra oppveksten i en kristen familie, men årene i Afrika var med på å gi meg noen perspektiver og en forståelse for at ikke alle har det like bra, sier han.

Det har snart gått 10 måneder siden byrådsleder Stian Berger Røsland måtte legge en ny byråds-kabal etter at Høyre mistet gruppeleder Eirik Lae Solberg til Næringsdepartementet og ex-finansbyråd Kristin Vinje kom inn på Stortinget. Øystein Eriksen Søreides navn meldte seg raskt på blokka til Røsland da byrådsposten for helse- og sosiale tjenester åpnet seg. 45-åringen var opptatt med full jobb i UNICEF, i tillegg til å være vara i finanskomiteen.

–  Det kom veldig overraskende på meg. Vi har allerede en i familien som er rimelig aktiv politisk, og jeg tenkte kanskje at det var nok. Samtidig har jeg et brennende engasjement og det var umulig å si nei til en så spennende jobb. Fra Stian ringte til vi ble presentert tok det omtrent en uke, forteller byråden.

Hjelp til selvhjelp

Å styre over Oslos helse- og sosiale tjenester er et bredt felt. Eriksen Søreide er blant annet ansvarlig for NAV og Helseetaten. Visjonen hans er å hjelpe personer til å bli selvhjulpne.

–  Det er rimelig stor tverrpolitisk enighet om at det offentlige skal være et sikkerhetsnett som hjelper de som ramler utenfor. Jeg mener det er et av de sikreste tegnene på et sivilisert samfunn, sier byråden.

–  Samtidig er målet er å finne tiltak som bidrar til at folk kan leve uavhengige liv. For å få til det, trenger vi en god skole, et godt helsevesen og verktøy som får folk i jobb. Så enkelt og så vanskelig er det.

I Oslo er levekårs-forskjellene store. I bydelen han selv bor i, Gamle Oslo, lever man flere år kortere enn i for eksempel Vestre Aker.

På rundreise

Eriksen Søreide sier han blir oppgitt når hele bydeler settes i bås og stemples.

–  Faktum er at forskjellene er større internt enn hva de er på tvers av bydelene. Vi må adressere tiltakene enkeltpersoner som trenger hjelp i stedet for å sikte mot en hel bydel. Det blir feil å smøre tynt utover hele fjøla, mener han.

I 2014 har Eriksen Søreide reist mye rundt i Oslo og Groruddalen. Nesten ukentlig har han figurert i avisene når han vært på besøk hos de ulike tjenestestedene som drives av kommunen.

–  Jeg har ikke sansen for å sitte på kontoret og lese dokumenter - da er jeg redd for å få en distansert tilnærming til jobben. Avgjørelser vi tar får stor innvirkning i mange personers liv og da er viktig å danne seg et bilde av hvordan ting fungerer der ute, sier han.

Bor i øst

Øystein Eriksen Søreide har bodd to steder i hovestaden: Først på Frogner og nå på Vålerenga.

–  Er det en bevisst ting at du bor på østkanten?

– Nei, vi bor på Vålerenga fordi vi trives der. Det er en fantastisk del av byen som er rolig, urban og sentrumsnær på en og samme gang. Jeg tror ikke vi innflyttere er så opptatt av adressen så lenge vi trives, sier han.

Byråden synes mange bruker mye energi på å tegne et negativt bilde av Groruddalen og østkanten.

–  Mitt inntrykk er at mange som anser seg selv som Groruddalens venner er svært opptatt av å påpeke alt som er vondt og vanskelig. Når jeg møter folk der ute opplever jeg at de er glad i mangfoldet og er stolte over bostedet sitt. Å snakke ned et område fører lite godt med seg, sier han.

Gift med statsråd

Det første året som byråd har gitt mersmak. Eriksen Søreide håper å få fortsette også etter kommunevalget i 2015.

– Har venstresiden noen mulighet til å tukte dere?

– Klart de har det - de siste lokalvalgene har vært jevne. Jeg tror likevel vi vinner fordi Høyre evner å fornye seg og utvikle politikken. Ingen blir gjenvalgt på hva man har oppnåd tidligere, men for hva man ønsker for fremtiden.

45-åringen er gift med en av Norges mest innflytelsesrike kvinner, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Byråden jobber selv et sted mellom 50 og 70 timer i uka.

–  Vi bruker ikke å snakke om privatlivet, men vi er begge offentlige personer og alle forstår at hverdagen er travel. På den andre siden er jeg minst like imponert over personer som klarer å kombinere full jobb med småbarnsliv. Det er minst like imponerende, sier han.

Tre kjappe:

–  Tøffeste politiske motstander?
–  Lederen av helse- og sosialkomiteen, Tone Tellevik Dahl (Ap), er veldig dyktig, erfaren, grundig og godt forberedt. Jeg må stå opp tidlig om morgenen for å holde tritt med henne.

–  Beste feriested?

–  Sommerferie i Oslo er fantastisk, men samtidig er det godt å reise bort iblant. Vi har vært en del i Cannes i Frankrike - der har du både by- og strandliv.

–  Hvem heier du på i VM?

–  Jeg heier på Viking i Norge og Liverpool i England. Som mange andre har jeg et spesielt forhold til engelsk fotball, men når det ikke gikk veien for England, så er det åpent. Svogeren min er hollender, så jeg får vel heie litt ekstra på Nederland.

Siste nytt i Kultur

Vandring i hagen <BR>på Trosterud

Vandring i hagen
på Trosterud

 • Hus og hjem

I forbindelse med Oslo Åpne Hus ble det folksomt i den skulpturrike grønne hagen utenfor Trosterudvillaen.

Bønda inntar Stovner

Bønda inntar Stovner

 • Hus og hjem

I dag gjør Felleskjøpet sitt inntog på Stovner senter. Det blir spesielt kjærkomment for de som har kjæledyr.

En hel dag med radio

En hel dag med radio

 • Skole

Fyrstikkalleen skole får i morgen, torsdag, en dag utenom det vanlige. NRK P3 og mP3 rigger opp til en hel dag med radiosending - og trekker til seg en rekke kjendiser.

 
Drivhus i vinden

Drivhus i vinden

 • Hus og hjem

Det blir stadig mer populært å dyrke selv. Derfor har også drivhuset fått sin renessanse. Grønt Fokus følger opp med å utvide butikken med en utendørs drivhus-utstilling.

Bok på Veitvet flytter<BR> inn i Idrettens Hus

Bok på Veitvet flytter
inn i Idrettens Hus

 • Bok på Veitvet

Idrettens Hus Nordbyen har kapret til seg kunstprosjektet «Bok på Veitvet».

Feiret matfestival <BR>med 50-talls vri

Feiret matfestival
med 50-talls vri

Undertøyskjeden Change på Linderud senter bestemte seg for å gjøre det ordentlig når det først arrangeres matfestival på sentret.

 
Nå skal det bruse godt <BR>igjen i Grorud kirke

Nå skal det bruse godt
igjen i Grorud kirke

 • Grorud kirke

Kirkens orgel renoveres og rengjøres i disse dager.

En oase på Rødtvet

En oase på Rødtvet

 • Hus og hjem

Randi Johansen var en av innflytterne da Vesletjern borettslag sto ferdig. På den tiden var det bare fjell og jord mellom blokkene. Det er det ikke i dag.

IKEA kom for å «rydde opp»

IKEA kom for å «rydde opp»

 • Hus og hjem

Mens Eyvind Hellstrøm røsker tak i både restaurantbransjen og middagsplanene til Ola Nordmann, rydder IKEA vei for klimaeffektive og fleksible løsninger - selv i et drivhus.

 
- Mot alle odds

Nordtvet bibliotek fyller 50 år:

- Mot alle odds

 • Nordtvet bibliotek

Nordtvet bibliotek skal feire halvveis til hundre med en hel kulturuke. Det har ikke bare vært lett å forsvare institusjonen mot nedleggelsesspøkelset - hele tre ganger.

Hageparty på Haugenstua

Hageparty på Haugenstua

 • Festival

Ungdommen på Haugenstua har fortsatt ikke fått klubben sin, men det hindret dem ikke i å lage lek og moro for en dag - hvor de selv fikk gjøre alt.

Groruddalen fra A til Å

Oslo Åpne Hus:

Groruddalen fra A til Å

 • Arrangement

Nok en gang skal folket bli bedre kjent med byens arkitektoniske skatter. I helga åpnes mange bygg i Groruddalen. Et av dem er Arveset gård - som for øvrig er blitt verdenskjent.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!