Baker så folk blir gale

Baker så folk blir gale

FERDIG PRODUKT: Åse Jeppestøl med sine magiske linser. De smakte himmelsk.


Åse Jeppestøl synger, danser, spiller munnspill, er tidligere hattemannekeng og ekstremt jålete - dessuten klarer hun aldri å slutte å bake.

Skrevet av:

– Det er viktig å ha mange jern i ilden. Det holder meg ung i kropp og sinn, smiler Åse.

Hun har for lengst passert de 70 - det er vanskelig å tro når man ser henne.

Velkledde kvinner

– Er du ikke aktiv ramler du sammen. Det er helt opp til deg selv, kvitrer hun. 
Åse synger i «Rustne røster» som har sin base på Veitvet. Selv bor hun med mannen Gunnar på Linderud. Hun har en imponerende samling med hatter - av det eksklusive slaget.

– Da jeg bodde på Karihaugen ble jeg kalt «Sonja på haugen». Det er vel bare dronning Sonja som har en finere samling, humrer Åse.

Men hun kan skryte av å ha blitt kåret til best kledde dame på Norsk Galoppderby. Det henger høyt, for nettopp den begivenheten er nesten like kjent for velkledde kvinner med unike hattekreasjoner som selve galoppløpet.

Ellers er Åse et oppkomme av godt humør, som aldri sitter stiller og alltid har sitt munnspill i nærheten i tilfelle hun beføler behov for å musisere - det skjer svært ofte.Innvendig klokke

Men det er Åses bakerikunst vi har kommet for å snakke om. Da lokalavisen tidligere i år var til stede ved «Jul på Årvoll gård», traff vi Rakel Ruhe fra Sande i Vestfold, som hadde kommet til gården for å selge sine hjemmebakte karer. Det utvalget hun presenterte var imponerende. Åse var tilfeldigvis til stede og opplyste muntert at hun baker enda mer.

– Kom hjem til meg så skal jeg fortelle mer om bakingen min, og så skal du spesielt få smake på mine linser, oppfordret hun.

Og et slikt tilbud takker i hvert fall ikke undertegnede nei til.

– Rett før jul står vi på Åses kjøkken, hvor flere brett med linser står klar til å komme i ovnen.

– Jeg tar aldri tiden. Jeg kjenner på meg når de er ferdige. Jeg har en innvendig klokke og har ikke brent en eneste linse gjennom årene - og jeg har laget tusener av dem, smiler hun.
I forbindelse med jul og konfirmasjonstid er det ikke uvanlig at hun baker over 20 forskjellige bakster.
- Jeg tror ingen har bakt så mye som meg uten å være baker, humrer hun.

Antallet vokste

Hun har vært svært interessert i å bake siden ungdomstiden da hun fremdeles bodde på barndomsstedet Vennesla.

– Jeg baker hva som helst, men jeg er spesielt glad i å lage mine ville, gale og magiske linser. Ja, vet du hva. Jeg har enkelte som sier at de blir helt ville og gale av dem. De må bare ha mer, sier Åse med et stort smil.

Hun legger til at en annen ble besatt av hennes hardangerlefser. Han fikk mani og måtte bare ha mer. Til slutt måtte han slutte å spise dem!

Siste nytt i Kultur

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!