Baker så folk blir gale

Baker så folk blir gale

FERDIG PRODUKT: Åse Jeppestøl med sine magiske linser. De smakte himmelsk.


Åse Jeppestøl synger, danser, spiller munnspill, er tidligere hattemannekeng og ekstremt jålete - dessuten klarer hun aldri å slutte å bake.

Tekst:

Publisert:

– Det er viktig å ha mange jern i ilden. Det holder meg ung i kropp og sinn, smiler Åse.

Hun har for lengst passert de 70 - det er vanskelig å tro når man ser henne.

Velkledde kvinner

– Er du ikke aktiv ramler du sammen. Det er helt opp til deg selv, kvitrer hun. 
Åse synger i «Rustne røster» som har sin base på Veitvet. Selv bor hun med mannen Gunnar på Linderud. Hun har en imponerende samling med hatter - av det eksklusive slaget.

– Da jeg bodde på Karihaugen ble jeg kalt «Sonja på haugen». Det er vel bare dronning Sonja som har en finere samling, humrer Åse.

Men hun kan skryte av å ha blitt kåret til best kledde dame på Norsk Galoppderby. Det henger høyt, for nettopp den begivenheten er nesten like kjent for velkledde kvinner med unike hattekreasjoner som selve galoppløpet.

Ellers er Åse et oppkomme av godt humør, som aldri sitter stiller og alltid har sitt munnspill i nærheten i tilfelle hun beføler behov for å musisere - det skjer svært ofte.Innvendig klokke

Men det er Åses bakerikunst vi har kommet for å snakke om. Da lokalavisen tidligere i år var til stede ved «Jul på Årvoll gård», traff vi Rakel Ruhe fra Sande i Vestfold, som hadde kommet til gården for å selge sine hjemmebakte karer. Det utvalget hun presenterte var imponerende. Åse var tilfeldigvis til stede og opplyste muntert at hun baker enda mer.

– Kom hjem til meg så skal jeg fortelle mer om bakingen min, og så skal du spesielt få smake på mine linser, oppfordret hun.

Og et slikt tilbud takker i hvert fall ikke undertegnede nei til.

– Rett før jul står vi på Åses kjøkken, hvor flere brett med linser står klar til å komme i ovnen.

– Jeg tar aldri tiden. Jeg kjenner på meg når de er ferdige. Jeg har en innvendig klokke og har ikke brent en eneste linse gjennom årene - og jeg har laget tusener av dem, smiler hun.
I forbindelse med jul og konfirmasjonstid er det ikke uvanlig at hun baker over 20 forskjellige bakster.
- Jeg tror ingen har bakt så mye som meg uten å være baker, humrer hun.

Antallet vokste

Hun har vært svært interessert i å bake siden ungdomstiden da hun fremdeles bodde på barndomsstedet Vennesla.

– Jeg baker hva som helst, men jeg er spesielt glad i å lage mine ville, gale og magiske linser. Ja, vet du hva. Jeg har enkelte som sier at de blir helt ville og gale av dem. De må bare ha mer, sier Åse med et stort smil.

Hun legger til at en annen ble besatt av hennes hardangerlefser. Han fikk mani og måtte bare ha mer. Til slutt måtte han slutte å spise dem!

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Vinteren slo tilbake

Groruddalen våknet opp til full vinter på mandag.

Klar for missefinale

Yasmin Osee Aakre (27) er videre til finalen i Miss Norway andre året på rad. Nå er hun forberedt på å gi alt for å nå helt til topps.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

Har eldres <BR>helse i fokus

Rødtvet seniorsenter er opptatt av livskvalitet, hvor ernæring og sosiale relasjoner er viktige punkter. Nå skal sentrets frivillige og brukere få servert mat og foredrag som et hjelpemiddel på veien.

Furusetspeiderne <BR>lager dragefestival

Det blir drager og gratis bøker når Furusetspeiderne kommer til Furuset kirke.