- BIM er fremtiden

- BIM er fremtiden

 

På Fagskolen i Oslo lager de 3D-modeller av bygninger. - Dette er fremtiden for byggebransjen, mener lærer Ingolf Sundfør og studentene hans.

Skrevet av:

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering. Dette inne-bærer å tegne ut en modell av en bygning i tre dimensjoner.  

Modellen dreier seg om mer enn utseende - den skal inneholde all informasjon man trenger for å fullføre bygningen fra første stein til lokket på pipa.

- Tradisjonelt har man én tegning og én byggebeskrivelse, separat. Med BIM er poenget å smelte disse to sammen, forteller Ingolf Sundfør.

Sundfør er lærer og skaper av BIM-teknikerstudiet ved Fagskolen i Oslo, og har bakgrunn som murer, muremester og byggtekniker.

 

Bruker Internett

I klasserommet møter vi blant andre Inge Handagard som iherdig jobber på én bygning sammen i en gruppe med andre elever. Både på skolen og hjemme.

Med programvaren de bruker for BIM kan nemlig flere jobbe på samme bygning samtidig, uansett hvor de befinner seg i verden - alt går over Internett.

- Alle ledd i byggebransjen kan være med på ett prosjekt med BIM.

Dette betyr at for eksempel Handagard kan sitte på kontoret i Oslo sentrum og tegne ut modellens reisverk, bekledning osv. Deretter kan en rørlegger med kontor i Kongsvinger ta over å legge rør i modellen, mens en elektriker eller ventilasjonsinstallatør gjør sitt bidrag et annet sted i landet. Eller i verden for den saks skyld.

 

Virtuell bygning

- Siste ledd i en slik prosess er en virtuell bygning, forteller han .

En virtuell bygning er en fullverdig digital modell som representerer virkeligheten til punkt og prikke. Her snakker vi fungerende lysbrytere kraner, heiser og dører.

Man kan gjøre virtuelle undersøkelser om bygningens energibruk, rømningsveier og om den oppfyller krav med tanke på universell utforming.

BIM gjør også materialbestilling til en enkel affære. Hvor man tidligere måtte sitte å regne manuelt på hvor mange meter list man trengte, kan man nå hente ut en liste med akkurat hvor mye man trenger av hvert eneste material.

- Og fordelen er at det mest sannsynlig stemmer ett hundre prosent. Det tar kortere tid og har mindre feilmargin, forteller Handagard.

Han er av de som allerede har fått jobb som BIM-tekniker før endt utdanning.

BIM-studiet konsentrerer seg omkring det rent byggetekniske, og de fleste på studiet har bakgrunn som tømrere. De har også en rørlegger i BIM-klassen.

Men til neste år starter Fagskolen opp et nytt studium - BIM-tekniske fag som er for elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører. Her er konsentrasjonen om undervisningen lagt til installasjonsdetaljer i en BIM. 

 

Endring i metode

Handagard forteller at BIM ikke er en «moteting». Det er ikke noe som kommer til å bli borte om et års tid.

- Dette er fremtiden, sier han.

Sundfør supplerer:

- Noe som er interessant er at for eksempel fly- og bilindustrien og ikke minst off-shore har brukt 3D-modellering i mange mange år. Byggindustrien derimot, har nettopp kommet i gang med dette.

Men Sundfør vil understreke at 3D-modellering nå kommer for fult også i byggebransjen.

- Statsbygg er ute etter fagfolk som kan 3D-modellering, og de krever BIM for nye prosjekter, forteller han.

Siste nytt i Kultur

Veien til friheten

Veien til friheten

  • Kulturminner

Per Jostein Aarsand har gravd i historien for å finne Groruddalens røtter, og det arbeidet har nå kulminert i forestillingen «Carl Fredriksens transport», som forteller om flyktningetransporten gjennom dalen og over Gjelleråsen.

Klare for nytt suksessår

Furuset bibliotek og aktivitetssenter

Klare for nytt suksessår

  • Furuset

Selv om fjoråret gikk over all forventning, er Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK) nå klare for et nytt år hvor de skal være enda modigere og samtidig fortsette å inkludere brukerne.

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

 
Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

 
Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Valgets kval

Åpne dager på videregående skoler

Valgets kval

  • åpen dag

«Jeg er veldig redd for å ta feil valg. Tenk om jeg må gjøre alt på nytt igjen».

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!