- BIM er fremtiden

- BIM er fremtiden

 

På Fagskolen i Oslo lager de 3D-modeller av bygninger. - Dette er fremtiden for byggebransjen, mener lærer Ingolf Sundfør og studentene hans.

Tekst:

Publisert:

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering. Dette inne-bærer å tegne ut en modell av en bygning i tre dimensjoner.  

Modellen dreier seg om mer enn utseende - den skal inneholde all informasjon man trenger for å fullføre bygningen fra første stein til lokket på pipa.

- Tradisjonelt har man én tegning og én byggebeskrivelse, separat. Med BIM er poenget å smelte disse to sammen, forteller Ingolf Sundfør.

Sundfør er lærer og skaper av BIM-teknikerstudiet ved Fagskolen i Oslo, og har bakgrunn som murer, muremester og byggtekniker.

 

Bruker Internett

I klasserommet møter vi blant andre Inge Handagard som iherdig jobber på én bygning sammen i en gruppe med andre elever. Både på skolen og hjemme.

Med programvaren de bruker for BIM kan nemlig flere jobbe på samme bygning samtidig, uansett hvor de befinner seg i verden - alt går over Internett.

- Alle ledd i byggebransjen kan være med på ett prosjekt med BIM.

Dette betyr at for eksempel Handagard kan sitte på kontoret i Oslo sentrum og tegne ut modellens reisverk, bekledning osv. Deretter kan en rørlegger med kontor i Kongsvinger ta over å legge rør i modellen, mens en elektriker eller ventilasjonsinstallatør gjør sitt bidrag et annet sted i landet. Eller i verden for den saks skyld.

 

Virtuell bygning

- Siste ledd i en slik prosess er en virtuell bygning, forteller han .

En virtuell bygning er en fullverdig digital modell som representerer virkeligheten til punkt og prikke. Her snakker vi fungerende lysbrytere kraner, heiser og dører.

Man kan gjøre virtuelle undersøkelser om bygningens energibruk, rømningsveier og om den oppfyller krav med tanke på universell utforming.

BIM gjør også materialbestilling til en enkel affære. Hvor man tidligere måtte sitte å regne manuelt på hvor mange meter list man trengte, kan man nå hente ut en liste med akkurat hvor mye man trenger av hvert eneste material.

- Og fordelen er at det mest sannsynlig stemmer ett hundre prosent. Det tar kortere tid og har mindre feilmargin, forteller Handagard.

Han er av de som allerede har fått jobb som BIM-tekniker før endt utdanning.

BIM-studiet konsentrerer seg omkring det rent byggetekniske, og de fleste på studiet har bakgrunn som tømrere. De har også en rørlegger i BIM-klassen.

Men til neste år starter Fagskolen opp et nytt studium - BIM-tekniske fag som er for elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører. Her er konsentrasjonen om undervisningen lagt til installasjonsdetaljer i en BIM. 

 

Endring i metode

Handagard forteller at BIM ikke er en «moteting». Det er ikke noe som kommer til å bli borte om et års tid.

- Dette er fremtiden, sier han.

Sundfør supplerer:

- Noe som er interessant er at for eksempel fly- og bilindustrien og ikke minst off-shore har brukt 3D-modellering i mange mange år. Byggindustrien derimot, har nettopp kommet i gang med dette.

Men Sundfør vil understreke at 3D-modellering nå kommer for fult også i byggebransjen.

- Statsbygg er ute etter fagfolk som kan 3D-modellering, og de krever BIM for nye prosjekter, forteller han.

Siste nytt i Kultur

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Klar for kulturfest

Lindeberg kulturens venner er klar for å arrangere årets kulturfestival i pinsehelgen.

 
Ellingsrudåsen imponerer med sirkus – igjen

Elevene på 6. trinn på Ellingsrudåsen skole har de siste to månedene vært i sirkus-verden. Sist tirsdag viste de fram alt fra tryllekunster til akrobatikk og klovneri i forestillingen «Cirkus El Perfecto».

Miljøgaten trenger en motorveitunnel!

Det var et interessant møte i Grorud samfunnshus den 4. mai.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.