- BIM er fremtiden

- BIM er fremtiden

 

På Fagskolen i Oslo lager de 3D-modeller av bygninger. - Dette er fremtiden for byggebransjen, mener lærer Ingolf Sundfør og studentene hans.

Skrevet av:

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering. Dette inne-bærer å tegne ut en modell av en bygning i tre dimensjoner.  

Modellen dreier seg om mer enn utseende - den skal inneholde all informasjon man trenger for å fullføre bygningen fra første stein til lokket på pipa.

- Tradisjonelt har man én tegning og én byggebeskrivelse, separat. Med BIM er poenget å smelte disse to sammen, forteller Ingolf Sundfør.

Sundfør er lærer og skaper av BIM-teknikerstudiet ved Fagskolen i Oslo, og har bakgrunn som murer, muremester og byggtekniker.

 

Bruker Internett

I klasserommet møter vi blant andre Inge Handagard som iherdig jobber på én bygning sammen i en gruppe med andre elever. Både på skolen og hjemme.

Med programvaren de bruker for BIM kan nemlig flere jobbe på samme bygning samtidig, uansett hvor de befinner seg i verden - alt går over Internett.

- Alle ledd i byggebransjen kan være med på ett prosjekt med BIM.

Dette betyr at for eksempel Handagard kan sitte på kontoret i Oslo sentrum og tegne ut modellens reisverk, bekledning osv. Deretter kan en rørlegger med kontor i Kongsvinger ta over å legge rør i modellen, mens en elektriker eller ventilasjonsinstallatør gjør sitt bidrag et annet sted i landet. Eller i verden for den saks skyld.

 

Virtuell bygning

- Siste ledd i en slik prosess er en virtuell bygning, forteller han .

En virtuell bygning er en fullverdig digital modell som representerer virkeligheten til punkt og prikke. Her snakker vi fungerende lysbrytere kraner, heiser og dører.

Man kan gjøre virtuelle undersøkelser om bygningens energibruk, rømningsveier og om den oppfyller krav med tanke på universell utforming.

BIM gjør også materialbestilling til en enkel affære. Hvor man tidligere måtte sitte å regne manuelt på hvor mange meter list man trengte, kan man nå hente ut en liste med akkurat hvor mye man trenger av hvert eneste material.

- Og fordelen er at det mest sannsynlig stemmer ett hundre prosent. Det tar kortere tid og har mindre feilmargin, forteller Handagard.

Han er av de som allerede har fått jobb som BIM-tekniker før endt utdanning.

BIM-studiet konsentrerer seg omkring det rent byggetekniske, og de fleste på studiet har bakgrunn som tømrere. De har også en rørlegger i BIM-klassen.

Men til neste år starter Fagskolen opp et nytt studium - BIM-tekniske fag som er for elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører. Her er konsentrasjonen om undervisningen lagt til installasjonsdetaljer i en BIM. 

 

Endring i metode

Handagard forteller at BIM ikke er en «moteting». Det er ikke noe som kommer til å bli borte om et års tid.

- Dette er fremtiden, sier han.

Sundfør supplerer:

- Noe som er interessant er at for eksempel fly- og bilindustrien og ikke minst off-shore har brukt 3D-modellering i mange mange år. Byggindustrien derimot, har nettopp kommet i gang med dette.

Men Sundfør vil understreke at 3D-modellering nå kommer for fult også i byggebransjen.

- Statsbygg er ute etter fagfolk som kan 3D-modellering, og de krever BIM for nye prosjekter, forteller han.

Siste nytt i Kultur

Adventsstemning i kirka

Adventsstemning i kirka

Sangkoret Vox klarte nok en gang å bringe fram den helt spesielle adventsstemningen de er så kjent for, da de holdt sin faste i Rødtvet kirke bare noen uker før selve julen.

Samler butikksjefene <BR>til julelunsj

Samler butikksjefene
til julelunsj

Tradisjonen tro inviterte senterdirektør ved Alna senter, Hans Georg Helberg, samtlige butikksjefer ved senteret til hyggelig julelunsj. Han kunne samtidig slå fast at senteret er i en positiv utvikling.

Iris (5) ga sin <BR>ønskeliste til nissen

Iris (5) ga sin
ønskeliste til nissen

Køen var lang foran julenissens «midlertidige kontor» da det ble arrangert «Jul på Veitvet». Ikke så rart, for nissefar tok imot ønskelister i forbindelse med jul.

 
Ønsker brukte klær <BR>til skoleballet

Ønsker brukte klær
til skoleballet

Avgangselevene ved Frydenberg ungdomsskole arrangerer byttedag førstkommende mandag i forbindelse med årets skoleball. Har du en ballkjole eller en dress du kanskje bare har brukt én gang som andre kan få glede av?

Juleshow på isen

Juleshow på isen

Tradisjonen tro vil Oslo Skøiteklubb (OSK) også i år innta isen i Furuset Forum med sitt fantastiske juleshow.

Øker lesegleden

Øker lesegleden

  • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

 
Krohg og damene

Krohg og damene

  • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

  • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

  • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

 
En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

  • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

Skapte nye minner

Skapte nye minner

  • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

Lansering i en pub

Lansering i en pub

  • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!