- BIM er fremtiden

- BIM er fremtiden

 

På Fagskolen i Oslo lager de 3D-modeller av bygninger. - Dette er fremtiden for byggebransjen, mener lærer Ingolf Sundfør og studentene hans.

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering. Dette inne-bærer å tegne ut en modell av en bygning i tre dimensjoner.  

Modellen dreier seg om mer enn utseende - den skal inneholde all informasjon man trenger for å fullføre bygningen fra første stein til lokket på pipa.

- Tradisjonelt har man én tegning og én byggebeskrivelse, separat. Med BIM er poenget å smelte disse to sammen, forteller Ingolf Sundfør.

Sundfør er lærer og skaper av BIM-teknikerstudiet ved Fagskolen i Oslo, og har bakgrunn som murer, muremester og byggtekniker.

 

Bruker Internett

I klasserommet møter vi blant andre Inge Handagard som iherdig jobber på én bygning sammen i en gruppe med andre elever. Både på skolen og hjemme.

Med programvaren de bruker for BIM kan nemlig flere jobbe på samme bygning samtidig, uansett hvor de befinner seg i verden - alt går over Internett.

- Alle ledd i byggebransjen kan være med på ett prosjekt med BIM.

Dette betyr at for eksempel Handagard kan sitte på kontoret i Oslo sentrum og tegne ut modellens reisverk, bekledning osv. Deretter kan en rørlegger med kontor i Kongsvinger ta over å legge rør i modellen, mens en elektriker eller ventilasjonsinstallatør gjør sitt bidrag et annet sted i landet. Eller i verden for den saks skyld.

 

Virtuell bygning

- Siste ledd i en slik prosess er en virtuell bygning, forteller han .

En virtuell bygning er en fullverdig digital modell som representerer virkeligheten til punkt og prikke. Her snakker vi fungerende lysbrytere kraner, heiser og dører.

Man kan gjøre virtuelle undersøkelser om bygningens energibruk, rømningsveier og om den oppfyller krav med tanke på universell utforming.

BIM gjør også materialbestilling til en enkel affære. Hvor man tidligere måtte sitte å regne manuelt på hvor mange meter list man trengte, kan man nå hente ut en liste med akkurat hvor mye man trenger av hvert eneste material.

- Og fordelen er at det mest sannsynlig stemmer ett hundre prosent. Det tar kortere tid og har mindre feilmargin, forteller Handagard.

Han er av de som allerede har fått jobb som BIM-tekniker før endt utdanning.

BIM-studiet konsentrerer seg omkring det rent byggetekniske, og de fleste på studiet har bakgrunn som tømrere. De har også en rørlegger i BIM-klassen.

Men til neste år starter Fagskolen opp et nytt studium - BIM-tekniske fag som er for elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører. Her er konsentrasjonen om undervisningen lagt til installasjonsdetaljer i en BIM. 

 

Endring i metode

Handagard forteller at BIM ikke er en «moteting». Det er ikke noe som kommer til å bli borte om et års tid.

- Dette er fremtiden, sier han.

Sundfør supplerer:

- Noe som er interessant er at for eksempel fly- og bilindustrien og ikke minst off-shore har brukt 3D-modellering i mange mange år. Byggindustrien derimot, har nettopp kommet i gang med dette.

Men Sundfør vil understreke at 3D-modellering nå kommer for fult også i byggebransjen.

- Statsbygg er ute etter fagfolk som kan 3D-modellering, og de krever BIM for nye prosjekter, forteller han.

Siste nytt i Kultur

Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

 
Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Rusken feiret 40 år <BR>med fest i rådhuset

Rusken feiret 40 år
med fest i rådhuset

Rusken så dagens lys for 40 år siden. Ordfører Marianne Borgen og ruskengeneral Jan Hauger er klare på at det bare er begynnelsen på noe som er kommet for å bli.

 
Sammen mot krig og konflikt

Sammen mot krig og konflikt

Søndag 24. oktober er årets TV-aksjon. Alle basene rundt omkring i Groruddalen håper så mange som mulig vil være med å gå med bøsse.

Indiske rytmer på Veitvet

Indiske rytmer på Veitvet

Gulvet på kulturhuset Veitvet ble ryddet og gjort klart til indisk dans i helgen.

Informerer elevene <BR>om TV-aksjonen

Informerer elevene
om TV-aksjonen

Leder Satha Sritharan for TV-aksjonen på Stovner og frivillig Samira Hashi tok turen til Stasjonsfjellet skole for å informere og rekruttere elevene.

 
Magisk lysvandring <BR>langs Alnaelva

Magisk lysvandring
langs Alnaelva

Mange møtte opp for å være med på årets lysvandring langs Alnaelva sist torsdag, og lyssettingen imponerte turgåerne.

Unge programledere

Unge programledere

Tre 12-åringer på Veitvet bruker fritiden til å lage radio- og videprogram på nett. Neste mål er å gjennomføre verdens lengste direktesendte webshow.

Jobber for demokratiet

Ambisiøse Drenusha (23)

Jobber for demokratiet

  • Ambisjoner

Drenusha Suka (23) fra Stovner har vært aktiv i Europeisk Ungdom i tre år. Nå har hun kommet igjennom nåløyet - og er valgt inn i hovedstyret på nasjonalt nivå.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!