- BIM er fremtiden

- BIM er fremtiden

 

På Fagskolen i Oslo lager de 3D-modeller av bygninger. - Dette er fremtiden for byggebransjen, mener lærer Ingolf Sundfør og studentene hans.

Skrevet av:

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering. Dette inne-bærer å tegne ut en modell av en bygning i tre dimensjoner.  
Modellen dreier seg om mer enn utseende - den skal inneholde all informasjon man trenger for å fullføre bygningen fra første stein til lokket på pipa.

- Tradisjonelt har man én tegning og én byggebeskrivelse, separat. Med BIM er poenget å smelte disse to sammen, forteller Ingolf Sundfør.

Sundfør er lærer og skaper av BIM-teknikerstudiet ved Fagskolen i Oslo, og har bakgrunn som murer, muremester og byggtekniker.

 

Bruker Internett

I klasserommet møter vi blant andre Inge Handagard som iherdig jobber på én bygning sammen i en gruppe med andre elever. Både på skolen og hjemme.

Med programvaren de bruker for BIM kan nemlig flere jobbe på samme bygning samtidig, uansett hvor de befinner seg i verden - alt går over Internett.

- Alle ledd i byggebransjen kan være med på ett prosjekt med BIM.

Dette betyr at for eksempel Handagard kan sitte på kontoret i Oslo sentrum og tegne ut modellens reisverk, bekledning osv. Deretter kan en rørlegger med kontor i Kongsvinger ta over å legge rør i modellen, mens en elektriker eller ventilasjonsinstallatør gjør sitt bidrag et annet sted i landet. Eller i verden for den saks skyld.

 

Virtuell bygning

- Siste ledd i en slik prosess er en virtuell bygning, forteller han .

En virtuell bygning er en fullverdig digital modell som representerer virkeligheten til punkt og prikke. Her snakker vi fungerende lysbrytere kraner, heiser og dører.

Man kan gjøre virtuelle undersøkelser om bygningens energibruk, rømningsveier og om den oppfyller krav med tanke på universell utforming.

BIM gjør også materialbestilling til en enkel affære. Hvor man tidligere måtte sitte å regne manuelt på hvor mange meter list man trengte, kan man nå hente ut en liste med akkurat hvor mye man trenger av hvert eneste material.

- Og fordelen er at det mest sannsynlig stemmer ett hundre prosent. Det tar kortere tid og har mindre feilmargin, forteller Handagard.

Han er av de som allerede har fått jobb som BIM-tekniker før endt utdanning.

BIM-studiet konsentrerer seg omkring det rent byggetekniske, og de fleste på studiet har bakgrunn som tømrere. De har også en rørlegger i BIM-klassen.

Men til neste år starter Fagskolen opp et nytt studium - BIM-tekniske fag som er for elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører. Her er konsentrasjonen om undervisningen lagt til installasjonsdetaljer i en BIM. 

 

Endring i metode

Handagard forteller at BIM ikke er en «moteting». Det er ikke noe som kommer til å bli borte om et års tid.

- Dette er fremtiden, sier han.

Sundfør supplerer:

- Noe som er interessant er at for eksempel fly- og bilindustrien og ikke minst off-shore har brukt 3D-modellering i mange mange år. Byggindustrien derimot, har nettopp kommet i gang med dette.

Men Sundfør vil understreke at 3D-modellering nå kommer for fult også i byggebransjen.

- Statsbygg er ute etter fagfolk som kan 3D-modellering, og de krever BIM for nye prosjekter, forteller han.

Siste nytt i Kultur

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

 
Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

 
Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

 
Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

 • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!