– Bruk marka i påsken

– Bruk marka i påsken

VELKOMMEN TIL MARKA: Lilloveteran Bjørn Larsson håper så mange som mulig benytter marka i påsken.

Bjørn Larsson har vært med Lill-O-Dilten siden oppstarten, og selv i den voksne alder av 92 år har han hjulpet til med å sette ut poster også denne gangen. Nå oppfordrer han groruddølene til å ta turen opp i Lillomarka i påsken.

Se bildet større

UT I SKOGEN: Bjørn har alltid brukt Lillomarka flittig, og selv om han er inne i sitt 93. år, syns superveteranen at det fortsatt er like moro med skog og orientering.

– Hei, Bjørn her. Kom, så stikker vi opp til post 20. Kan du lese kart?
Bjørn Larsson (92) sitter sjelden stille, ei heller når Akers Avis Groruddalen tar turen opp for å få markatips fra en av de virkelige veteranene i orienteringslaget.
– Jeg begynte med orientering rett etter krigen, så det har blitt noen år i skogen, smiler han.
Larsson var naturligvis på plass da Lill-O-Dilten ble startet for nesten 50 år siden som en del av Grorud IL. Han var også til stede da Lillomarka O-lag ble stiftet i 1984. Nå er året 2017, og Larsson meldte sin tjeneste for nok en sesong med «dilting». I vår har han derfor sprettet rundt i skogen for å henge opp poster til Mini o-dilten.

– Alle bør komme seg ut

Når vi nærmer oss post 20 ser vi at Bjørn Larsson lyser opp.
– Der ser du den oransje fargen, veit du.
Og akkurat den spenningen og gleden ved å finne fram er en av grunnene til at Larsson syns turorientering er så moro å drive med.
– Like moro hver gang. Og så får man det lille konkurranseaspektet i tillegg, med å finne flest poster.
– Hvorfor bør folk komme seg ut i marka?
– Vi har veldig godt av å røre på oss alle sammen, spesielt vi eldre. Når du først har satt deg er det desto vanskeligere å komme i gang igjen.

– Kartene er forskjellen

Vel framme ved posten svinger Bjørn Larsson kartet ned igjen i posen med en særdeles velsmurt bevegelse. Med 70 år bak seg i orienteringsgamet har han gjort seg opp noen tanker om hva som har forandret seg gjennom årene.
– Den største forskjellen er kartene. I gamle dager var det skikkelig grovorientering, der kompasset var vår beste venn. Nå er kartene mye mer detaljert, og man løper rett og slett i større grad på kartet.
– Det har ikke blitt for lett, da?
– Nei nei, på ingen måte. Og det er minst like moro å finne fram nå som i gamle dager.

– Fantastisk område

Når vi tråkker oss tilbake fra posten i myra, er det tydelig at Bjørn Larsson har gått noen kilometer i disse traktene.
– Hva er det som er så spesielt med Lillomarka?
– Det var jo her jeg vokste opp, da betyr det jo litt ekstra. Sånn er det jo nesten for alle.
Larsson prøver å bruke så store deler av marka han kan, men innrømmer samtidig at han har noen favorittsteder og -turer.
– Jeg er veldig glad i området mellom Breisjøen og Alunsjøen. Og så er jo Lilloseter et veldig fint mål for søndagsturen. Vestkanten har sine Tryvannsstuer og Frognersetre, mens vi har Lilloseter.

– Bruk påsken til dilting

Bjørn Larsson er ikke i tvil om hva han syns groruddølene bør bruke påsken til.
– Kjøp kart og kom i gang med diltene! Orientering passer for alle.
– Hva er dine beste Lillomarka-tips for nye og gamle diltere?
– Kom dere ut så ofte som mulig, finn noen gode sko til all slags vær, og vurder litt Kvikk-Lunsj i sekken for å holde motivasjonen oppe hos de minste.
Nå håper Bjørn Larsson at skogen fylles godt opp i påsken, selv om han selv skal av gårde til solkysten i Spania.
– Jeg tror og håper det blir masse folk ute i marka på leiting etter postene våre. Nå har vi i hvert fall fått tilrettelagt for en ålreit utepåske for folk.

Les hva annet groruddølene bedriver påsken med i papirutgaven av Akers Avis Groruddalen, eller i vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

 
Kamzy vendte hjem

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam har selv gått på Rødtvet skole, og skolen var stolte av å kunne ønske henne «velkommen tilbake» på Norges nasjonaldag.

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.