De siste 25 år i Bladkompaniet

De siste 25 år i Bladkompaniet

JUBILEUMSBOK-REDAKSJONEN: Nils Nordberg, Jørgen Gaare, Frøydis Arnesen, Øivind Makilla (laget omslaget på boka), Finn Arnesen, Dag Lønsjø, Liv Røsjø Sande. Stein Aage Hubred var ikke tilstede på lanseringen.


Boka «100 års folkelesning fra Bladkompaniet. De siste 25 år» ble lansert på Bladkompaniet 27. oktober med gamle og nye bladkompanister tilstede.

Skrevet av:

100 års folkelesning fra Bladkompaniet» tar for seg forfattere, tegnere og alle som har bidratt til å gjøre navnet Bladkompaniet synonymt med folkelesning fra 1990 til 2015.

I 1990 skrev Finn Arnesen boka «Fra Rudolf Muus til Margit Sandemo», som tar for seg de første 75 år. Mye har skjedd siden den gang. Bladkompaniet ble kjøpt opp og ble til Schibsted Forlag, før det igjen ble oppkjøpt av Vigmostad og Bjørke og gjenoppsto som Bladkompaniet på 100-årsdagen i 2015. «100 års folkelesning fra Bladkompaniet» er historien om de siste 25 år, fra 1990 til 2015.

For gammel

Arno Vigmostad ringte Finn Arnesen like etter de tok over og spurte om han ville skrive en fortsettelse på boka hans. En så stor og omfattende oppgave følte han seg for gammel til.

Jeg foreslo at han skulle høre med Frøydis (Arnesen) om hun ville være redaktør for boka, mens de gamle Bladkompani-redaktørene kunne skrive om «sine» forfattere og områder. Og nå foreligger resultatet, sier Finn Arnesen.

I jubileumsbok-redaksjonen sitter Jørgen Gaare, Finn Arnesen, Dag Lønsjø, Frøydis Arnesen, Stig Aage Hubred, Liv Røsjø Sande og Nils Nordberg.

På Kalbakken

Bladkompaniet har lokal tilknytning til Groruddalen, hvor det holdt til i Stålfjæra 5 i 25 år, også i tre år etter at Schibsted kjøpte forlaget.

– Mange fra nærområdet jobbet der. Jeg skaffet Marit Myhre (hans niese som bor på Ammerud) jobb da hun ennå ikke hadde fylt 17, og hun er fortsatt der. Ingen har i dag jobbet lengre i firmaet enn henne, sier Arnesen.

– Det er flere fra distriktet som fortsatt jobber for Bladkompaniet, og mange som har gått av med pensjon, sier han.

For redaktør for boka – Frøydis Arnesen – var det en selvfølge at hun ville være med å skrive Bladkompaniets historie fra den tiden hun selv var med, selv om det skal sies at hun ba om litt betekningstid.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur


– Det er helt rått!

Golden Core ute med sitt første album:


– Det er helt rått!

Den unge duoen fra Ammerud har spilt sammen i omtrent tre år. Nå er de ute med sitt første album – «Norwegian stoner machine».

Velykket vernissasje <BR>på Årvoll

Velykket vernissasje
på Årvoll

Fjøset på Årvoll gård var fylt opp av spente kunstelskere da det var vernissasje for utstillingen «Insekter i Bjerke bydel og Lillomarka» forrige helg.

Lærte om nettmobbing

Lærte om nettmobbing

Elever fra Tonsenhagen skole satt musestille i en hel time, da de fulgte med på forestillingen «Vetle, snakk sant!» av Para Film & Teater.

 
Veien til friheten

Veien til friheten

  • Kulturminner

Per Jostein Aarsand har gravd i historien for å finne Groruddalens røtter, og det arbeidet har nå kulminert i forestillingen «Carl Fredriksens transport», som forteller om flyktningetransporten gjennom dalen og over Gjelleråsen.

Klare for nytt suksessår <BR>på Furuset

Klare for nytt suksessår
på Furuset

  • Furuset

Selv om fjoråret gikk over all forventning, er Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK) nå klare for et nytt år hvor de skal være enda modigere og samtidig fortsette å inkludere brukerne.

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

 
Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

 
Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!