Den «myke» Huken-motstanderen

Den «myke» Huken-motstanderen

 

For mange er nok Anne-Karin Kjeldset (80) kjent som en av Groruddalens fremste Huken-motstandere. Men bak alle de sterke meningene skjuler det seg en myk kvinne.

I avisens debattsider kan det av og til gå heftig for seg i form av meningsutvekslinger. Huken pukk- og asfaltverk er en nær nabo av Anne-Karin Kjeldset. Det er ikke sjelden hun har kjent svevestøv og tungtrafikk på kroppen, og med det har avviklingen av pukkverket blitt en av hennes hjertesaker. Hennes sterke meninger om temaet har ført til at hun har gjort seg godt bemerket i avisens debattsider.

- Jeg har fått noen kvasse tilbakemeldinger på noen av meningene mine. Men jeg har også en myk side. Jeg er ikke bare kvinnen bak mange sinte Huken-innlegg, sier Kjeldset.

Hun driver blant annet skrivekurs frivillig på Ammerudhjemmet, noe hun synes er givende.

- Ikke alle kan skrive, men alle kan snakke. Da er det fint å kunne hjelpe de litt med å få tanker ned på papiret.

En stor lidenskap

Anne-Karin Kjeldset bor i et av atriumhusene på Ammerud. Her har hun bodd i over 45 år. Hun er tidligere styremedlem i Grorud Venstre, og var i 2007 førstekandidat til bydelsvalget og kandidat til bystyret. Kjeldset har ikke bare vist et stort engasjement for en snarlig nedleggelse av Huken pukk- og asfaltverk, men er også svært engasjert i miljøproblematikk som forurensing, uvettig utbygging og krenkelser av markagrensen. De som ikke kjenner henne så godt, vet lite om at hun bruker mye tid på å skrive dikt.

- Dikt har alltid vært en av mine store lidenskaper.

Under en kulturkveld arrangert av SeniorForum i Grorud samfunnhus våren 2010, formidlet Kjeldset dikt av Inger Hagerup og Herman Wildenvey. Her fikk hun også uttrykt hva dikt betyr for henne - og andre: «Dikt kan bidra til å åpne landskap eller rette blikket innover. De vil alltid røre ved oss på en eller annen måte».

Ammeruds jubilant

På mandag fylte Anne-Karin Kjeldset 80 år. Dagen ble feiret med sprudlevann på verandaen etter at hun fikk overraskelsesbesøk av familie, venner og naboer.

- Det var veldig hyggelig. Men den store festen var på fredag. Jeg inviterte 26 gjester til Østmarkseteren, så der ble det stor fest, smiler jubilanten.

Et av høydepunktene var å se to av barnabarna opptre i selskapslokalene.

- Det ene barnebarnet mitt er med i Det Norske Jentekor, så de sang. Et annet barnebarn av meg ble verdensmester i disco double i Sør-Afrika tidligere i år. Hun danset, så det var stas. Jeg har fire flotte barnebarn, sier Kjeldset.

- Jeg har også to fantastiske barn. Datteren min bor på andre kanten av byen, men hun kom likevel hit på selve bursdagsdagen min. Hun kommer ofte på besøk til meg.

Mye jobberfaring

Jubilanten jobba først seks år som sekretær/stenograf i det som tidligere het Kommunenes Sentralforbund. I 1957 giftet hun seg med Erling, og det samme året dro de to til USA.

- Jeg fikk jobb i Norges Generalkonsulat i New York, så vi flyttet til statene og bodde i en liten leilighet på Manhattan i fire år. Så fikk vi Tanja da jeg var 28 år. Da reiste vi hjem til Norge og flyttet først til Oppsal. Vi ønsket å flytte inn i et av atriumhusene på Ammerud, men man måtte ha flere barn for å søke om å bo i en av boligene. Etter hvert fikk vi også en sønn, og da flyttet vi hit. Vi trives så godt her. Så det er ikke slik at jeg går og tenker på Huken hele tiden, ler Anne-Karin Kjeldset.

- Etter at jeg hadde vært i fullt arbeid i 10 år, ville jeg være hjemme med barna samtidig som jeg tok artium som privatist gjennom Sosialskolen NKSH. Så ble jeg sosionom.

Anne-Karin Kjeldset startet etter hvert som sosialkonsulent i Bredtveit Kvinnefengsel. Her arbeidet hun helt fram til hun gikk av med avtalefestet pensjon (AFP).

- Jeg husker jeg gledet meg til jobb hver eneste dag. Men jeg har ikke savnet jobben etter at jeg ble pensjonist. Plutselig skjer det så mange forandringer i livet ditt.

Anne Karin-Kjeldset har arvet en hytte etter sin far som ligger på Blylaget - et sted på grensen mellom Nesodden og Frogn. Her tilbringer hun mye tid sammen med familien sin. Hun har også en lidenskap for hagearbeid, noe hun har drevet mye med.

- Nå orker jeg ikke lenger å gjøre omfattende hagearbeid, for det er alt for krevende. Men jeg har fortsatt grønne fingre, og planter mye i potter, sier hun.

- En ting for alt

Huken-motstanderen. Den meningssterke. Kvinnen med den myke siden. Tobarnsmoren som har jobbet med alt fra konsulatarbeid i statene til forebyggende fengselsarbeid. Anne-Karin Kjeldset har gjort mye og har gjort inntrykk på mange. Årene har gått, og nå er hun altså 80 år. Men når hun tenker på det runde tallet, er hun usikker på hvordan det egentlig føles.

- Jeg vet faktisk ikke. Man blir mer skrøpelig i kroppen og ledd, men det er slikt du lever med. Jeg synes jeg har det bra, og det er en ting for alt, sier Anne-Karin Kjeldset.

- Men jeg føler meg ikke gammel mentalt sett, forsikrer hun.

- Hva skjer den dagen Huken pukk- og asfaltverk er historie?

- Hvis jeg lever på det tidspunktet, må det hele feires med en dobbelchampis, smiler jubilanten.

Siste nytt i Kultur

Skrekk og gru <BR>fra Ellingsrud

Skrekk og gru
fra Ellingsrud

  • Halloween

Det som på Halloween for seks år siden startet som et spøkelseshus i en hage på Ellingsrud, flyttes nå til Chateau Neuf for andre året på rad.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

Markerte FN-dagen sammen

Markerte FN-dagen sammen

Elever fra 1.til 4. trinn på Furuset skole gikk samlet i flokk fra Furuset skole til statuen av Trygve Lie, for å markere FN-dagen med Gran skole og Kurland barnehage.

 
Kor på Lindeberg

Kor på Lindeberg

25 til 30 barn kommer hver torsdag i black-boxen på Lindeberg skole for lek, sang og samvær.

Ny korsjanse på Høybråten

Ny korsjanse på Høybråten

  • konsert

I slutten av september hadde Høybråten Sangforening cd-slipp på Vardeheim. For de som gikk glipp av det hele byr det seg nå en ny mulighet.

En lokal transportåre

T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

  • t-banen

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

 
Lindeberg-containeren <BR>på plass i Kambodsja

Lindeberg-containeren
på plass i Kambodsja

Containeren som ble bygget om til verdens første mobile dyreklinikk, og som skal hjelpe minehundene til Norsk Folkehjelp i Kambodsja, har nå ankommet.

FN-dag med meditasjon

FN-dag med meditasjon

  • FN-dag

Den anerkjente ambassadøren for fred, Sri Sri Ravi Shankar, er i Oslo for å formidle visdom, musikk og meditasjon på selveste FN-dagen som er i dag, mandag 24. oktober.

Ja til ulv i Norge

Ja til ulv i Norge

  • Pilen

Den 15. oktober møtte jeg opp foran Stortinget for å stille opp på demonstrasjonen Ulvens Dag organiserte for å stoppe massemordet av ulven

 
Rotary-guvernøren <BR>på besøk til Grorud

Rotary-guvernøren
på besøk til Grorud

  • Rotary

Grorud Rotary fikk besøk av sin distriktguvernør.

Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!