Den «myke» Huken-motstanderen

Den «myke» Huken-motstanderen

 

For mange er nok Anne-Karin Kjeldset (80) kjent som en av Groruddalens fremste Huken-motstandere. Men bak alle de sterke meningene skjuler det seg en myk kvinne.

Skrevet av:

I avisens debattsider kan det av og til gå heftig for seg i form av meningsutvekslinger. Huken pukk- og asfaltverk er en nær nabo av Anne-Karin Kjeldset. Det er ikke sjelden hun har kjent svevestøv og tungtrafikk på kroppen, og med det har avviklingen av pukkverket blitt en av hennes hjertesaker. Hennes sterke meninger om temaet har ført til at hun har gjort seg godt bemerket i avisens debattsider.

- Jeg har fått noen kvasse tilbakemeldinger på noen av meningene mine. Men jeg har også en myk side. Jeg er ikke bare kvinnen bak mange sinte Huken-innlegg, sier Kjeldset.

Hun driver blant annet skrivekurs frivillig på Ammerudhjemmet, noe hun synes er givende.

- Ikke alle kan skrive, men alle kan snakke. Da er det fint å kunne hjelpe de litt med å få tanker ned på papiret.

En stor lidenskap

Anne-Karin Kjeldset bor i et av atriumhusene på Ammerud. Her har hun bodd i over 45 år. Hun er tidligere styremedlem i Grorud Venstre, og var i 2007 førstekandidat til bydelsvalget og kandidat til bystyret. Kjeldset har ikke bare vist et stort engasjement for en snarlig nedleggelse av Huken pukk- og asfaltverk, men er også svært engasjert i miljøproblematikk som forurensing, uvettig utbygging og krenkelser av markagrensen. De som ikke kjenner henne så godt, vet lite om at hun bruker mye tid på å skrive dikt.

- Dikt har alltid vært en av mine store lidenskaper.

Under en kulturkveld arrangert av SeniorForum i Grorud samfunnhus våren 2010, formidlet Kjeldset dikt av Inger Hagerup og Herman Wildenvey. Her fikk hun også uttrykt hva dikt betyr for henne - og andre: «Dikt kan bidra til å åpne landskap eller rette blikket innover. De vil alltid røre ved oss på en eller annen måte».

Ammeruds jubilant

På mandag fylte Anne-Karin Kjeldset 80 år. Dagen ble feiret med sprudlevann på verandaen etter at hun fikk overraskelsesbesøk av familie, venner og naboer.

- Det var veldig hyggelig. Men den store festen var på fredag. Jeg inviterte 26 gjester til Østmarkseteren, så der ble det stor fest, smiler jubilanten.

Et av høydepunktene var å se to av barnabarna opptre i selskapslokalene.

- Det ene barnebarnet mitt er med i Det Norske Jentekor, så de sang. Et annet barnebarn av meg ble verdensmester i disco double i Sør-Afrika tidligere i år. Hun danset, så det var stas. Jeg har fire flotte barnebarn, sier Kjeldset.

- Jeg har også to fantastiske barn. Datteren min bor på andre kanten av byen, men hun kom likevel hit på selve bursdagsdagen min. Hun kommer ofte på besøk til meg.

Mye jobberfaring

Jubilanten jobba først seks år som sekretær/stenograf i det som tidligere het Kommunenes Sentralforbund. I 1957 giftet hun seg med Erling, og det samme året dro de to til USA.

- Jeg fikk jobb i Norges Generalkonsulat i New York, så vi flyttet til statene og bodde i en liten leilighet på Manhattan i fire år. Så fikk vi Tanja da jeg var 28 år. Da reiste vi hjem til Norge og flyttet først til Oppsal. Vi ønsket å flytte inn i et av atriumhusene på Ammerud, men man måtte ha flere barn for å søke om å bo i en av boligene. Etter hvert fikk vi også en sønn, og da flyttet vi hit. Vi trives så godt her. Så det er ikke slik at jeg går og tenker på Huken hele tiden, ler Anne-Karin Kjeldset.

- Etter at jeg hadde vært i fullt arbeid i 10 år, ville jeg være hjemme med barna samtidig som jeg tok artium som privatist gjennom Sosialskolen NKSH. Så ble jeg sosionom.

Anne-Karin Kjeldset startet etter hvert som sosialkonsulent i Bredtveit Kvinnefengsel. Her arbeidet hun helt fram til hun gikk av med avtalefestet pensjon (AFP).

- Jeg husker jeg gledet meg til jobb hver eneste dag. Men jeg har ikke savnet jobben etter at jeg ble pensjonist. Plutselig skjer det så mange forandringer i livet ditt.

Anne Karin-Kjeldset har arvet en hytte etter sin far som ligger på Blylaget - et sted på grensen mellom Nesodden og Frogn. Her tilbringer hun mye tid sammen med familien sin. Hun har også en lidenskap for hagearbeid, noe hun har drevet mye med.

- Nå orker jeg ikke lenger å gjøre omfattende hagearbeid, for det er alt for krevende. Men jeg har fortsatt grønne fingre, og planter mye i potter, sier hun.

- En ting for alt

Huken-motstanderen. Den meningssterke. Kvinnen med den myke siden. Tobarnsmoren som har jobbet med alt fra konsulatarbeid i statene til forebyggende fengselsarbeid. Anne-Karin Kjeldset har gjort mye og har gjort inntrykk på mange. Årene har gått, og nå er hun altså 80 år. Men når hun tenker på det runde tallet, er hun usikker på hvordan det egentlig føles.

- Jeg vet faktisk ikke. Man blir mer skrøpelig i kroppen og ledd, men det er slikt du lever med. Jeg synes jeg har det bra, og det er en ting for alt, sier Anne-Karin Kjeldset.

- Men jeg føler meg ikke gammel mentalt sett, forsikrer hun.

- Hva skjer den dagen Huken pukk- og asfaltverk er historie?

- Hvis jeg lever på det tidspunktet, må det hele feires med en dobbelchampis, smiler jubilanten.

Siste nytt i Kultur

Øker lesegleden

Øker lesegleden

 • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

Krohg og damene

Krohg og damene

 • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

 • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

 
Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

 • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

 • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

Skapte nye minner

Skapte nye minner

 • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

 
Lansering i en pub

Lansering i en pub

 • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

Nok er nok <BR>for Standing Rock

Nok er nok
for Standing Rock

 • Pilen

Den siste tiden har det vært snakket mye om Standing Rock, og at de amerikanske mydighetene skal «innvadere» Dakota/Lakota/siouxindianernes reservat. De skal nemlig legge et veldig omdiskutert oljerør gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota i USA.

20 år med teater

20 år med teater

 • Teater

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

 
Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

 • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Inspirert av kaffekanna

Inspirert av kaffekanna

 • Kunst

Sist helg åpnet Shoddyfabrikken dørene for alle besøkende, da de hadde åpent hus med juleutstillinger. Billedkunstner Birgit Jakobsen stilte blant annet ut et bilde av kaffekanna hun har på kontoret.

«Scrooge» på Årvoll

«Scrooge» på Årvoll

 • Teater

Barna i Akerselva kultur- og teaterlag fremfører teaterstykket «Scrooge» for andre gang på Årvoll gård.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!