Den «myke» Huken-motstanderen

Den «myke» Huken-motstanderen

 

For mange er nok Anne-Karin Kjeldset (80) kjent som en av Groruddalens fremste Huken-motstandere. Men bak alle de sterke meningene skjuler det seg en myk kvinne.

Skrevet av:

I avisens debattsider kan det av og til gå heftig for seg i form av meningsutvekslinger. Huken pukk- og asfaltverk er en nær nabo av Anne-Karin Kjeldset. Det er ikke sjelden hun har kjent svevestøv og tungtrafikk på kroppen, og med det har avviklingen av pukkverket blitt en av hennes hjertesaker. Hennes sterke meninger om temaet har ført til at hun har gjort seg godt bemerket i avisens debattsider.

- Jeg har fått noen kvasse tilbakemeldinger på noen av meningene mine. Men jeg har også en myk side. Jeg er ikke bare kvinnen bak mange sinte Huken-innlegg, sier Kjeldset.

Hun driver blant annet skrivekurs frivillig på Ammerudhjemmet, noe hun synes er givende.

- Ikke alle kan skrive, men alle kan snakke. Da er det fint å kunne hjelpe de litt med å få tanker ned på papiret.

En stor lidenskap

Anne-Karin Kjeldset bor i et av atriumhusene på Ammerud. Her har hun bodd i over 45 år. Hun er tidligere styremedlem i Grorud Venstre, og var i 2007 førstekandidat til bydelsvalget og kandidat til bystyret. Kjeldset har ikke bare vist et stort engasjement for en snarlig nedleggelse av Huken pukk- og asfaltverk, men er også svært engasjert i miljøproblematikk som forurensing, uvettig utbygging og krenkelser av markagrensen. De som ikke kjenner henne så godt, vet lite om at hun bruker mye tid på å skrive dikt.

- Dikt har alltid vært en av mine store lidenskaper.

Under en kulturkveld arrangert av SeniorForum i Grorud samfunnhus våren 2010, formidlet Kjeldset dikt av Inger Hagerup og Herman Wildenvey. Her fikk hun også uttrykt hva dikt betyr for henne - og andre: «Dikt kan bidra til å åpne landskap eller rette blikket innover. De vil alltid røre ved oss på en eller annen måte».

Ammeruds jubilant

På mandag fylte Anne-Karin Kjeldset 80 år. Dagen ble feiret med sprudlevann på verandaen etter at hun fikk overraskelsesbesøk av familie, venner og naboer.

- Det var veldig hyggelig. Men den store festen var på fredag. Jeg inviterte 26 gjester til Østmarkseteren, så der ble det stor fest, smiler jubilanten.

Et av høydepunktene var å se to av barnabarna opptre i selskapslokalene.

- Det ene barnebarnet mitt er med i Det Norske Jentekor, så de sang. Et annet barnebarn av meg ble verdensmester i disco double i Sør-Afrika tidligere i år. Hun danset, så det var stas. Jeg har fire flotte barnebarn, sier Kjeldset.

- Jeg har også to fantastiske barn. Datteren min bor på andre kanten av byen, men hun kom likevel hit på selve bursdagsdagen min. Hun kommer ofte på besøk til meg.

Mye jobberfaring

Jubilanten jobba først seks år som sekretær/stenograf i det som tidligere het Kommunenes Sentralforbund. I 1957 giftet hun seg med Erling, og det samme året dro de to til USA.

- Jeg fikk jobb i Norges Generalkonsulat i New York, så vi flyttet til statene og bodde i en liten leilighet på Manhattan i fire år. Så fikk vi Tanja da jeg var 28 år. Da reiste vi hjem til Norge og flyttet først til Oppsal. Vi ønsket å flytte inn i et av atriumhusene på Ammerud, men man måtte ha flere barn for å søke om å bo i en av boligene. Etter hvert fikk vi også en sønn, og da flyttet vi hit. Vi trives så godt her. Så det er ikke slik at jeg går og tenker på Huken hele tiden, ler Anne-Karin Kjeldset.

- Etter at jeg hadde vært i fullt arbeid i 10 år, ville jeg være hjemme med barna samtidig som jeg tok artium som privatist gjennom Sosialskolen NKSH. Så ble jeg sosionom.

Anne-Karin Kjeldset startet etter hvert som sosialkonsulent i Bredtveit Kvinnefengsel. Her arbeidet hun helt fram til hun gikk av med avtalefestet pensjon (AFP).

- Jeg husker jeg gledet meg til jobb hver eneste dag. Men jeg har ikke savnet jobben etter at jeg ble pensjonist. Plutselig skjer det så mange forandringer i livet ditt.

Anne Karin-Kjeldset har arvet en hytte etter sin far som ligger på Blylaget - et sted på grensen mellom Nesodden og Frogn. Her tilbringer hun mye tid sammen med familien sin. Hun har også en lidenskap for hagearbeid, noe hun har drevet mye med.

- Nå orker jeg ikke lenger å gjøre omfattende hagearbeid, for det er alt for krevende. Men jeg har fortsatt grønne fingre, og planter mye i potter, sier hun.

- En ting for alt

Huken-motstanderen. Den meningssterke. Kvinnen med den myke siden. Tobarnsmoren som har jobbet med alt fra konsulatarbeid i statene til forebyggende fengselsarbeid. Anne-Karin Kjeldset har gjort mye og har gjort inntrykk på mange. Årene har gått, og nå er hun altså 80 år. Men når hun tenker på det runde tallet, er hun usikker på hvordan det egentlig føles.

- Jeg vet faktisk ikke. Man blir mer skrøpelig i kroppen og ledd, men det er slikt du lever med. Jeg synes jeg har det bra, og det er en ting for alt, sier Anne-Karin Kjeldset.

- Men jeg føler meg ikke gammel mentalt sett, forsikrer hun.

- Hva skjer den dagen Huken pukk- og asfaltverk er historie?

- Hvis jeg lever på det tidspunktet, må det hele feires med en dobbelchampis, smiler jubilanten.

Siste nytt i Kultur

Veien til friheten

Veien til friheten

  • Kulturminner

Per Jostein Aarsand har gravd i historien for å finne Groruddalens røtter, og det arbeidet har nå kulminert i forestillingen «Carl Fredriksens transport», som forteller om flyktningetransporten gjennom dalen og over Gjelleråsen.

Klare for nytt suksessår

Furuset bibliotek og aktivitetssenter

Klare for nytt suksessår

  • Furuset

Selv om fjoråret gikk over all forventning, er Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK) nå klare for et nytt år hvor de skal være enda modigere og samtidig fortsette å inkludere brukerne.

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

 
Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

 
Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Valgets kval

Åpne dager på videregående skoler

Valgets kval

  • åpen dag

«Jeg er veldig redd for å ta feil valg. Tenk om jeg må gjøre alt på nytt igjen».

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!