Den store allsang-kvelden

Den store allsang-kvelden

SANG I SALEN: Det var godt med mennesker i Grorud samfunnshus da det ble invitert til allsangkveld.

Den perfekte oppvarmingen til arbeidernes store dag ble nok en gang en suksess. Kvelden før dagen ble det invitert til allsang med en politisk vri i Grorud samfunnshus.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

PREMIEN: Anders Røberg-Larsen viser fram fruktkurven. Frode Jacobsen lar seg begeistre.

Det ble sang og musikk fra begynnelse til slutt. Fra publikum ble møtt av Groruddalen Arbeiderkor ved ankomst, til det hele ble avsluttet med allsang med Stein Ove Bergs «Ta hverandre i handa og hold».

Arbeidersanger har alltid vært en viktig del av arbeiderbevegelsen, både her på berget og internasjonalt, slo kveldens konferansier, Jan Fredrik Rønold Nord fra Groruddalen Arbeiderkor, fast.

Men før han tok ordet, hadde Grorud Veterankorps allerede fått opp stemningen, og leder i Grorud Arbeiderparti, Anders Røberg-Larsen, hadde ønsket alle velkommen med et stort smil, da han nok en gang kunne konstatere at salen var velfylt av sangklare arbeidervenner for 22. gang.

– En tradisjon vi setter høyt, og det er en enrom glede å få lov til å holde den gående i samarbeid med Groruddalen Arbeiderkor, slo han fast.

Kveldens appell ble holdt av leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, som påpekte at det er 130 år siden Arbeiderpartiet ble stiftet.

- Vårt historiske prosjekt er grunnleggende sett et frihetsprosjekt. Mest mulig frihet for enkeltmennesket. I 2017 får dette et litt annet uttrykk enn i 1887. Men vi tror fortsatt på fellesskapet, og et samfunn med små forskjeller og like muligheter. I alle disse åra har 1. mai vært vårt viktigste uttrykk for dette, slo han fast.

Men han la til at 1. mai i år markeres med et bakteppe av dypt alvor i verden rundt oss, og at mange føler en økende uro.

- Vi ser felleskap som sprekker, vi ser krig og terror. Brexit skaper usikkerhet i hele Europa. Etablerte partiers oppløsning i Frankrike og Tyskland. Høyreekstremistenes fremmarsj i Europa, samt det politiske jordskjelvet i USA.

- Vi vet mye om hva som er driverne. Marginalisering, økende utrygghet i arbeidsmarkedet og økende forskjeller. Vi er urolige for Russland og Nord-Korea. Krig og konflikt preger flere land i Europas nabolag. Krig i Syria, Afghanistan og konflikter på Afrikas Horn som skaper store flyktningstrømninger. Men det finnes en motgift - sosialdemokrati. Verden, Europa og Norge trenger mer sosialdemokrati. Men her i Oslo ser vi allerede en annen retning. For det spiller en rolle hvem som styrer. Vi ser det i Europa og vi ser det i Oslo - vår egen by, påpekte Jacobsen.

Han minnet forsamlingen på at det Arbeiderpartiledede byråd umiddelbart sa nei til å benytte seg av endringene til Frp- og Høyreregjeringen i forbindelse med arbeidsmiljøloven for å svekke arbeidstakernes rettigheter.

- Vi ønsker ikke økt bruk av midlertidige ansatte. Hovedregelen i Oslo skal være faste og trygge stillinger. Men i Oslo skal vi ikke bare være en skikkelig arbeidsgiver. Vi skal bruke makta vi har som landets nest største innkjøper til å sørge for at alle vi kjøper varer og tjenester av også er det.

Mer om 1. mai – i avisen på onsdag.

Siste nytt i Kultur

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Kamzy vendte hjem

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam har selv gått på Rødtvet skole, og skolen var stolte av å kunne ønske henne «velkommen tilbake» på Norges nasjonaldag.

 
– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.