Det er lov med godsaker i timen

Det er lov med godsaker i timen

 

Etterstad videre­gående skole er Oslos eneste med restaurant- og matfag - her er det lov å smake på godsakene i skoletida.

Tekst:

Publisert:

- Vi blir nesten som en stor familie på denne linja. Spiser sammen og hygger oss rundt bordet, forteller Karoline Kingsrød og Christoffer Voll - elever på restaurant- og matfag-linja.

Vi møter dem på et av skolens mange kjøkken under åpen dag på Etterstad vgs, godt i gang med bakverk av diverse slag. Begge forteller at de trives godt på skolen og i klassen, og spesielt siden de er få elever i hver klasse.

Det er konditor elevene vil bli.

- Som konditor får jeg utløp for kreativiteten. Og så er jeg veldig glad i søtsaker, innrømmer Karoline.

 

Grunnleggende opplæring

Restaurant- og matfag gir grunnleggende opplæring i forskjellige yrker innen hotell- og restaurant og næringsmiddelindustrien. Men også arbeid i bedrifter som produserer forskjellige matvarer og drikkevarer.

Skolen skal legge til rette for at elevene lærer å mestre bransjens krav til gode medarbeidere. Det er også fokus på tverrfaglige prosjekter, gruppearbeid, problem­basert undervisning og forelesning med demonstrasjon.

Mellom ti og femten timer i uka brukes på kjøkkenet, bakeriet, i kjøttavdelingen, restauranten eller laboratoriet - verkstedene på restaurant- og matfag.

Elevarbeidene fra kjøkkenet kan kjøpes i skolens eget delikatesse­utsalg.

Etterstad gir også mulighet for særskilt tilrettelagt undervisning i restaurant- og matfag.

Skolen gir også elevene gode muligheter for lærlingplass innenfor sine yrkesvalg. I forhold til elevtall er antall elever formidlet til lærlingplass høyest av alle yrkesfagskolene i Oslo.

 

Tydelig forbedring

Rektor Bjarne Asgrimplass er fornøyd med året som har gått, men skulle gjerne sett at det stagnerte oppussingsarbeidet fullføres.

Selv om toalettene er blitt total­renovert er det mye som står igjen av arbeidet - blant annet ventilasjonsanlegget.

Etterstad har jobbet med å få opp motivasjonen og resultatene på fellesfag: matte, norsk, engelsk og så viderer.

- Programfagene har vi ikke noe problemer med. Der er motivasjonen på topp, men i fellesfagene har vi hatt problemer med å få alle gjennom med bestått i alle fag. Det har vært et satsningsområde for oss i år, forteller rektoren.

Asgrimplass har vært overhode på Etterstad i ni år, og mener jobben er spennende, men slitsom.

De siste fire årene har han opplevd tydelige forbedringer på skolens årlige brukerundersøkelse.

På spørsmålet «I hvilken grad trives du på skolen?», svarer 97,7 prosent at de trives godt.

At elevene trives på skolen viser seg i aller høyeste grad tilbake på kjøkkenet, hvor wienerbrødene til Christoffer og Karoline er ferdige.

De vet at Etterstad har hatt et dårlig rykte, men kjenner seg ikke igjen i dem.

- Klassemiljøet er veldig bra her, mener Christoffer og Karoline er enig.

Wienerbrødene er like gode.

Siste nytt i Kultur

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Feiret med pilegrimskake

Det er nå 20 år siden den vestlige pilegrimsleden ble offisielt godkjent – men også 20 år siden jobben med den østlige startet.

 
Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.