ANNONSE

Finn fra stjerneblokkene:

Dobbelt jubileum
og nytt soloalbum

Dobbelt jubileum <BR>og nytt soloalbum

DOBBELT JUBILEUM: Finn Kalvik fyller 70 år, og markerer samtidig at han har vært artist i 50 år med soloalbumet «Ingen vei hjem». Men veien startet på Grorud. Det nye albumets coverfoto av Morten Krogvold.

Finn Kalvik runder 70 og feirer sitt 50-årsjubileum som artist med albumet «Ingen vei hjem» – en vei som startet i Stjerneblokkene på Grorud!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 11:07

Se bildet større

MUNTRE BARNEMINNER: Erik Fosnes Hansen (t.v.) og Finn Kalvik er begge oppvokst i Stjerneblokkene på Grorud. I forbindelse med lanseringen av albumet «Neste stasjon Grorud», tok Akers Avis Groruddalen gutta med på en mimretur blant blokkene - den gang matbutikken ikke het Grorud mat – men noe så prektig og flott som Østbanernes Forbruksforening. Vaktmester John Arne Selbekk var en gammel kjenning de møtte ved den anledningen, og han fant fram gamle bilder av gutta som lekte utenfor blokkene.

2017 er det store jubileumsåret for Finn Kalvik, hvor nytt album og omfattende konsertvirksomhet står på agendaen. I dag, fredag, gir han ut sitt 20. album, «Ingen vei hjem», det første nyskrevne soloalbumet på 10 år. To dager senere fyller han 70 år. Samtidig markerer han 50 år som artist.

Omstreifende trubadur

– Jeg trodde jeg hadde mistet evnen og «sulten» til å skrive noe nytt. Den eneste måten å få sjekket det på var å riste ut opplevelser fra bunnen av sjela mi. Jeg måtte være bånn ærlig og grave særdeles dypt denne gangen for å finne noe å skrive om, fordi jeg kun greier å skrive om selvopplevde ting.

Dessuten har jeg vært på veien og holdt konserter i 50 år, og samtidig bodd i fremmede land i over 17 år om vinteren, så jeg vet ikke lenger hvor hjemmet mitt er. Det passer meg helt utmerket som omstreifende trubadur og vagabond. Derfor tittelen «Ingen vei hjem», som også er tittelsporet på albumet, sier Finn Kalvik.

I sangen synger Finn:

«Rastløs vagabond lever som en av dem, som alltid er på flyttefot - har ingen vei hjem». Men det som var hans hjem er Stjerneblokkene på Grorud. Der vokste han opp som et «jernbanens barn».

Dette var et borettslag hvor det kun bodde NSB-ansatte. Det var også tilfelle med forfatteren Erik Fosnes Hansen. Og i 2010 laget de sammen albumet «Neste stasjon Grorud», som året etter mottok Spellmannprisen for årets beste tekster.

På hjemmebane

I den forbindelse tok Akers Avis Groruddalen de to med på en mimretur rundt stjerneblokkene. Da møtte vi blant annet mangeårig formann i borettslaget, Ernst Stürtzel, som hadde gitt guttene en kopi av de gamle husordensreglene, og som de lagde en sang ut av.

«Borettslagssnakk» ble faktisk sangen de følte manglet og som gjorde albumet komplett. Men Finn vender nå hjem til gamle trakter i ny og ned.

Og spesielt hyggelig syntes han det var å kunne opptre på Kalbakkenklubben i fjor høst da klubben markerte sitt 50-årsjubileum. Det var nettopp der han holdt en av sine aller første konserter.


– Det er storslått å få komme tilbake på gamle trakter, sspesielt her hvor jeg nærmest debuterte - og det på hjemmebane. Det er ikke langt fra klubben her og ned bakken til stjerneblokkene. Joda, jeg husker meget godt den konserten. Og kanskje dere husker denne sangen, spurte Finn publikum - og dro i gang med viseklassikeren «Finne meg sjæl», som ble hans platedebut i 1969.

Se også neste avisutgave, onsdag 3. mai.

Siste nytt i Kultur

Vant pris for faglig og <BR>sosialt engasjement

Nikolas Emil Martinsen (19) går ut av Hellerud videregående skole og inn i sommerferien med Rotaryprisen.

ANNONSE
Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

 
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

 
ANNONSE