Finn fra stjerneblokkene:

Dobbelt jubileum
og nytt soloalbum

Dobbelt jubileum <BR>og nytt soloalbum

DOBBELT JUBILEUM: Finn Kalvik fyller 70 år, og markerer samtidig at han har vært artist i 50 år med soloalbumet «Ingen vei hjem». Men veien startet på Grorud. Det nye albumets coverfoto av Morten Krogvold.

Finn Kalvik runder 70 og feirer sitt 50-årsjubileum som artist med albumet «Ingen vei hjem» – en vei som startet i Stjerneblokkene på Grorud!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 11:07

Se bildet større

MUNTRE BARNEMINNER: Erik Fosnes Hansen (t.v.) og Finn Kalvik er begge oppvokst i Stjerneblokkene på Grorud. I forbindelse med lanseringen av albumet «Neste stasjon Grorud», tok Akers Avis Groruddalen gutta med på en mimretur blant blokkene - den gang matbutikken ikke het Grorud mat – men noe så prektig og flott som Østbanernes Forbruksforening. Vaktmester John Arne Selbekk var en gammel kjenning de møtte ved den anledningen, og han fant fram gamle bilder av gutta som lekte utenfor blokkene.

2017 er det store jubileumsåret for Finn Kalvik, hvor nytt album og omfattende konsertvirksomhet står på agendaen. I dag, fredag, gir han ut sitt 20. album, «Ingen vei hjem», det første nyskrevne soloalbumet på 10 år. To dager senere fyller han 70 år. Samtidig markerer han 50 år som artist.

Omstreifende trubadur

– Jeg trodde jeg hadde mistet evnen og «sulten» til å skrive noe nytt. Den eneste måten å få sjekket det på var å riste ut opplevelser fra bunnen av sjela mi. Jeg måtte være bånn ærlig og grave særdeles dypt denne gangen for å finne noe å skrive om, fordi jeg kun greier å skrive om selvopplevde ting.

Dessuten har jeg vært på veien og holdt konserter i 50 år, og samtidig bodd i fremmede land i over 17 år om vinteren, så jeg vet ikke lenger hvor hjemmet mitt er. Det passer meg helt utmerket som omstreifende trubadur og vagabond. Derfor tittelen «Ingen vei hjem», som også er tittelsporet på albumet, sier Finn Kalvik.

I sangen synger Finn:

«Rastløs vagabond lever som en av dem, som alltid er på flyttefot - har ingen vei hjem». Men det som var hans hjem er Stjerneblokkene på Grorud. Der vokste han opp som et «jernbanens barn».

Dette var et borettslag hvor det kun bodde NSB-ansatte. Det var også tilfelle med forfatteren Erik Fosnes Hansen. Og i 2010 laget de sammen albumet «Neste stasjon Grorud», som året etter mottok Spellmannprisen for årets beste tekster.

På hjemmebane

I den forbindelse tok Akers Avis Groruddalen de to med på en mimretur rundt stjerneblokkene. Da møtte vi blant annet mangeårig formann i borettslaget, Ernst Stürtzel, som hadde gitt guttene en kopi av de gamle husordensreglene, og som de lagde en sang ut av.

«Borettslagssnakk» ble faktisk sangen de følte manglet og som gjorde albumet komplett. Men Finn vender nå hjem til gamle trakter i ny og ned.

Og spesielt hyggelig syntes han det var å kunne opptre på Kalbakkenklubben i fjor høst da klubben markerte sitt 50-årsjubileum. Det var nettopp der han holdt en av sine aller første konserter.


– Det er storslått å få komme tilbake på gamle trakter, sspesielt her hvor jeg nærmest debuterte - og det på hjemmebane. Det er ikke langt fra klubben her og ned bakken til stjerneblokkene. Joda, jeg husker meget godt den konserten. Og kanskje dere husker denne sangen, spurte Finn publikum - og dro i gang med viseklassikeren «Finne meg sjæl», som ble hans platedebut i 1969.

Se også neste avisutgave, onsdag 3. mai.

Siste nytt i Kultur

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Kamzy vendte hjem

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam har selv gått på Rødtvet skole, og skolen var stolte av å kunne ønske henne «velkommen tilbake» på Norges nasjonaldag.

 
– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.