En annerledes jul

En annerledes jul

SAMMEN: Cathrine Fagerli og hennes farmor, som døde av kreft på lille julaften i fjor.


Hvert år får over 30.000 mennesker i Norge kreft. Jula handler mye om å feire sammen med familie og venner, men Cathrine Fagerli mistet selve symbolet på dette på lille julaften i fjor – hennes egen farmor.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:52

Det er jul. Snøen laver ikke akkurat ned, men det ligger en stemning bredt over byen om at kjeler med poteter, saus, rosenkål og brett med ribbe eller pinnekjøtt skal serveres, at pakker skal utveksles og at klemmer skal deles ut. Lukten av nellik og klementiner fyller et hvert rom, og julesanger settes på «repeat». Brede smil kan sees når dørene åpnes på julaften – og et kobbel av julelys og varme strømmer mot en. Men for mange kan det ligge en klump i magen som bare vokser gjennom desember måned. Klumpen som minner en på hva som er mistet og som man aldri får igjen.

– Min farmor fikk kreft i oktober i fjor. Hun døde natt til lille julaften på Ullevål, og jeg satt ved hennes side denne natten. Dermed tok kreften over fokuset forrige jul for vår familie, forteller Cathrine.

Julen som forsvant

Det var alltid farmoren som stelte istand julefeiringen. Alltid. Det var hennes oppgave å føre familien sammen i slutten av desember.

– Det at farmor var syk rundt jul gjorde at den forsvant, på en måte. Både fordi vårt fokus ikke bare lå på høytiden, men det var farmor som stelte i stand julen for oss. Alltid, i alle år. Selv i 2015. Siden hun gikk bort lille julaften fantes det ingen julestemning hos oss. Den bare passerte mer eller mindre, forteller hun.

Familien satt igjen med et stort savn. Det som skulle være en vanlig julefeiring med god mat, samtaler rundt bordet, og pakker under treet ble til et tomrom.

– Ingenting var som det hadde vært i alle år – for alle sammen. I år kommer vi til å feire jul igjen, men én viktig person mangler.

Julestjerne-kampanjen

Regner man på tallene fra Kreftforeningen får over 80 personer kreft hver dag i Norge. I Oslo får omtrent tre personer kreft hver dag, og hvert år er det 11.000 som ikke overlever. Tallene er klare, men det er mennesker som ligger bak.

Mennesker som har satt sitt preg på andre mennesker igjennom livet. I desember har Kreftforeningen en julestjernekampanje der alle kan sende en hilsen til folk som tilbringer høytiden på sykehus. Julestjerne-kampanjen fokuserer på de som tilbringer hele jula i et sterilt og hvitt miljø, uten helt å forstå hva som venter rundt neste sving. Akkurat som Cathrine og farmoren gjorde i fjor.

– Farmor var alltid en del av min hverdag ettersom jeg bodde i samme tomannsbolig som henne. Det siste året hun levde bodde jeg til og med nede hos henne. I sykdomsperioden var det jeg som var nattevakta, men hjalp også til om dagen, forteller hun.

Ved hennes side

De fem siste dagene farmoren tilbrakte på sykehuset satt Cathrine ved hennes side.

– Jeg ble den første i familien, og den siste, som satt hos henne den natten hun døde. Jeg hadde lovet farmor for flere år siden at jeg skulle sitte hos henne når hun døde, men jeg kunne ikke vite at det faktisk skulle bli sånn. Og jeg er veldig takknemlig for at jeg klarte å oppfylle ønsket.

Cathrine fikk også en «vekker» da hun oppdaget en kul i sitt eget bryst for ti år siden.

– Jeg fikk vite at jeg måtte forberede meg på kreft. Da jeg kom til time hos legen for å få svar sa de at det mest sannsynlig ikke var kreft. Kulen ble sendt til dyrking i utlandet og de fant ut at det var en sjelden muskelknute. Det gjorde at jeg minnes på at andre ikke er like heldige som meg selv. Da farmor fikk kreft gikk også tankene mine til andre i samme situasjon, sier hun.

Fortsatt dypt savnet

Nå har Cathrine sluttet fred med hva som skjedde på lille julaften i fjor. Men det betyr ikke at savnet er borte.

– Farmor sa selv at hun ikke var redd for å dø, og at hun følte seg klar. Hun var sterk og brøt aldri sammen over situasjonen. Det gjorde det nok enklere for oss å akseptere det, og jeg er takknemlig for at hun slapp å lide lenge. Etter mitt synspunkt så har farmor det bedre på den andre siden enn hun ville hatt det her med sykdommen. Men jeg skulle gjerne hatt henne her frisk og sprek, forteller Cathrine.

I dag er det lille julaften. Mange skal hjem til jul, noen skal feire alene. Julen er til for hygge og god stemning, men også for refleksjon og ettertanke.

– Jeg har en tro på liv etter døden. Og jeg vet at farmor og jeg møtes igjen en dag.

Siste nytt i Kultur

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse tas på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Vil forebygge voldtekter

Vil forebygge voldtekter

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Styrker skolemiljøet <BR>gjennom kunst

Styrker skolemiljøet
gjennom kunst

Gjennom prosjektet «Skup« har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

 
Stiller opp for Libanon igjen

Stiller opp for Libanon igjen

Innsamlingsaksjonen til Right To Play er like rundt hjørnet. Som de to tidligere årene stiller elevene på Bjerke videregående skole opp. I år gjør de som i fjor og samler inn penger til barn i Libanon.

De unge stemmers kraft

De unge stemmers kraft

  • Årets unge ildsjel

Bydel Stovner velger for første gang å hylle de unge stemmene fra Stovner med en egen pris. Og de kommer med en oppfordring til alle dalens ungdommer; at man ikke skal undervurdere seg selv.

De erfarne kandidatene

De erfarne kandidatene

  • Stovner bydel

Ivan Heggelund, Randi Flaten og Mohammed Hagi Khayre er alle tre nominert til årets ildsjel-pris. Kandidatene har blitt plukket ut for sitt brennende engasjement for barn og unge.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!