En kinomaskinist
gir seg aldri

En kinomaskinist <BR>gir seg aldri

MED STIL:Etter at Helge Johansen ikke lenger hadde noen kino å kjøre filmer på, bygget han like godt sin egen kinosal med maskinrom - men først måtte han sprenge ut kjeller under eget hus.


De siste årene på Folkvang Kino var det Helge Johansen som styrte filmrullene. Så fortsatte han ved Conventum på Stovner. Men han ga seg ikke når den også ble nedlagt - da gravde og sprengte han ut kjeller under eget hus på Hybråten og fikk sin egen kino.

Skrevet av:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:51

– Jeg har dilla på film og kino. Men også lidenskapelig interesse for den tekniske siden av kinovirksomheten. Nysgjerrigheten ble for alvor pirret da jeg fikk bli med onkelen min, kinomaskinisten på Folkvang, inn i maskinrommet. Jeg sugde til meg all kunnskap jeg kunne få. At jeg selv skulle bli den siste kinomaskinisten på Folkvang, eller Høibråten store kino Folkvang, som var det fulle navnet, ante jeg lite den gang, smiler Helge.

Mye bæring

Folkvangs kinohistorie går tilbake til 1922 da nybyggerne på Høybråten bygde sitt eget forsamlingshus. Så fort Folkvang ble en realitet, ble huset også benyttet til kinolokale.– Kinoen var hovedinntekten og den økonomiske grunnpilaren for bygget og Nybyggerforeningen. Det var stumfilm det handlet om den gangen tidlig på 1920-tallet, og selvsagt hadde også Folkvang sin pianospiller som fulgte filmens gag. Den store kinofilmpianisten den gang var Harald Engum. Men det var også underholdning i pausen. Ofte var det operasangere som sang, men størrelser som Einar Rose og Jens Book Jensen var blant mange kjente entertainere som forlystet folket på Folkvang når filmrullene skulle byttes, forteller Helge.

Selv fikk han sin første jobb på Folkvang da han var 13 år og sørget for at alle stolene var på plass før forestillingene i helgene. Det ble mye bæring. Den gang var det 245 sitteplasser (130 de siste årene).– Men jeg bar dem ikke ut igjen før skoletid tidlig mandag morgen, sånn i syvtida. Jeg fikk 10 kroner i uka. Så fant jeg ut at jeg også kunne vaske gulvet. Jeg dynka gulvet med salmiakk og skrubba i vei. Da lukta det skikkelig nyvaska og jobben ble godkjent. 10 kroner også for den oppgaven - lønna ble doblet, gliser Helge.

Fikk drømmejobben

Når han var ferdig med skolen og skulle ut i arbeidslivet, endte han først på et motorsykkelverksted. Senere ble det 23 år i renholdsverket. Men det var kun basisjobben. I enkelte perioder hadde han tre eller fire jobber samtidig.

Han var også vinduspusser og kranfører på Brobekk. Innimellom tok han jobb på filmlager eller reparerte og vedlikeholdt filmer for Statens velferdskontor for handelsflåten - Neptun film. Men endelig fikk han drømmejobben som kinomaskinist på Folkvang av Helge Kreutz som var kinosjef på Folkvang i 50 år.

– Det var en betalt jobb, men den foregikk på fritida. Det var ikke uvanlig at jeg etter søppelkjøring pusset noen vinduer og reparerte noen filmer, før jeg var kinomaskinist på kvelden. I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg fikk tid til alt. Men det roet seg litt med årene da, slår Helge fast.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Kultur

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!