En kinomaskinist
gir seg aldri

En kinomaskinist <BR>gir seg aldri

MED STIL:Etter at Helge Johansen ikke lenger hadde noen kino å kjøre filmer på, bygget han like godt sin egen kinosal med maskinrom - men først måtte han sprenge ut kjeller under eget hus.


De siste årene på Folkvang Kino var det Helge Johansen som styrte filmrullene. Så fortsatte han ved Conventum på Stovner. Men han ga seg ikke når den også ble nedlagt - da gravde og sprengte han ut kjeller under eget hus på Hybråten og fikk sin egen kino.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:51

Se bildet større

HISTORISK KLENODIUM: Helge klarte å finne tilbake en Patè filmfremviser fra 1905 som faren solgte under krigen. Den var det som først vekket hans film og kinomaskintekniske interesse.


– Jeg har dilla på film og kino. Men også lidenskapelig interesse for den tekniske siden av kinovirksomheten. Nysgjerrigheten ble for alvor pirret da jeg fikk bli med onkelen min, kinomaskinisten på Folkvang, inn i maskinrommet. Jeg sugde til meg all kunnskap jeg kunne få. At jeg selv skulle bli den siste kinomaskinisten på Folkvang, eller Høibråten store kino Folkvang, som var det fulle navnet, ante jeg lite den gang, smiler Helge.

Mye bæring

Folkvangs kinohistorie går tilbake til 1922 da nybyggerne på Høybråten bygde sitt eget forsamlingshus. Så fort Folkvang ble en realitet, ble huset også benyttet til kinolokale.

– Kinoen var hovedinntekten og den økonomiske grunnpilaren for bygget og Nybyggerforeningen. Det var stumfilm det handlet om den gangen tidlig på 1920-tallet, og selvsagt hadde også Folkvang sin pianospiller som fulgte filmens gag. Den store kinofilmpianisten den gang var Harald Engum. Men det var også underholdning i pausen. Ofte var det operasangere som sang, men størrelser som Einar Rose og Jens Book Jensen var blant mange kjente entertainere som forlystet folket på Folkvang når filmrullene skulle byttes, forteller Helge.

Selv fikk han sin første jobb på Folkvang da han var 13 år og sørget for at alle stolene var på plass før forestillingene i helgene. Det ble mye bæring. Den gang var det 245 sitteplasser (130 de siste årene).

– Men jeg bar dem ikke ut igjen før skoletid tidlig mandag morgen, sånn i syvtida. Jeg fikk 10 kroner i uka. Så fant jeg ut at jeg også kunne vaske gulvet. Jeg dynka gulvet med salmiakk og skrubba i vei. Da lukta det skikkelig nyvaska og jobben ble godkjent. 10 kroner også for den oppgaven - lønna ble doblet, gliser Helge.

Fikk drømmejobben

Når han var ferdig med skolen og skulle ut i arbeidslivet, endte han først på et motorsykkelverksted. Senere ble det 23 år i renholdsverket. Men det var kun basisjobben. I enkelte perioder hadde han tre eller fire jobber samtidig.

Han var også vinduspusser og kranfører på Brobekk. Innimellom tok han jobb på filmlager eller reparerte og vedlikeholdt filmer for Statens velferdskontor for handelsflåten - Neptun film. Men endelig fikk han drømmejobben som kinomaskinist på Folkvang av Helge Kreutz som var kinosjef på Folkvang i 50 år.

– Det var en betalt jobb, men den foregikk på fritida. Det var ikke uvanlig at jeg etter søppelkjøring pusset noen vinduer og reparerte noen filmer, før jeg var kinomaskinist på kvelden. I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg fikk tid til alt. Men det roet seg litt med årene da, slår Helge fast.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Kultur

Vinteren slo tilbake

Groruddalen våknet opp til full vinter på mandag.

Klar for missefinale

Yasmin Osee Aakre (27) er videre til finalen i Miss Norway andre året på rad. Nå er hun forberedt på å gi alt for å nå helt til topps.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

Har eldres <BR>helse i fokus

Rødtvet seniorsenter er opptatt av livskvalitet, hvor ernæring og sosiale relasjoner er viktige punkter. Nå skal sentrets frivillige og brukere få servert mat og foredrag som et hjelpemiddel på veien.

Furusetspeiderne <BR>lager dragefestival

Det blir drager og gratis bøker når Furusetspeiderne kommer til Furuset kirke.