En kinomaskinist
gir seg aldri

En kinomaskinist <BR>gir seg aldri

MED STIL:Etter at Helge Johansen ikke lenger hadde noen kino å kjøre filmer på, bygget han like godt sin egen kinosal med maskinrom - men først måtte han sprenge ut kjeller under eget hus.


De siste årene på Folkvang Kino var det Helge Johansen som styrte filmrullene. Så fortsatte han ved Conventum på Stovner. Men han ga seg ikke når den også ble nedlagt - da gravde og sprengte han ut kjeller under eget hus på Hybråten og fikk sin egen kino.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2017 kl 10:51

Se bildet større

HISTORISK KLENODIUM: Helge klarte å finne tilbake en Patè filmfremviser fra 1905 som faren solgte under krigen. Den var det som først vekket hans film og kinomaskintekniske interesse.


– Jeg har dilla på film og kino. Men også lidenskapelig interesse for den tekniske siden av kinovirksomheten. Nysgjerrigheten ble for alvor pirret da jeg fikk bli med onkelen min, kinomaskinisten på Folkvang, inn i maskinrommet. Jeg sugde til meg all kunnskap jeg kunne få. At jeg selv skulle bli den siste kinomaskinisten på Folkvang, eller Høibråten store kino Folkvang, som var det fulle navnet, ante jeg lite den gang, smiler Helge.

Mye bæring

Folkvangs kinohistorie går tilbake til 1922 da nybyggerne på Høybråten bygde sitt eget forsamlingshus. Så fort Folkvang ble en realitet, ble huset også benyttet til kinolokale.

– Kinoen var hovedinntekten og den økonomiske grunnpilaren for bygget og Nybyggerforeningen. Det var stumfilm det handlet om den gangen tidlig på 1920-tallet, og selvsagt hadde også Folkvang sin pianospiller som fulgte filmens gag. Den store kinofilmpianisten den gang var Harald Engum. Men det var også underholdning i pausen. Ofte var det operasangere som sang, men størrelser som Einar Rose og Jens Book Jensen var blant mange kjente entertainere som forlystet folket på Folkvang når filmrullene skulle byttes, forteller Helge.

Selv fikk han sin første jobb på Folkvang da han var 13 år og sørget for at alle stolene var på plass før forestillingene i helgene. Det ble mye bæring. Den gang var det 245 sitteplasser (130 de siste årene).

– Men jeg bar dem ikke ut igjen før skoletid tidlig mandag morgen, sånn i syvtida. Jeg fikk 10 kroner i uka. Så fant jeg ut at jeg også kunne vaske gulvet. Jeg dynka gulvet med salmiakk og skrubba i vei. Da lukta det skikkelig nyvaska og jobben ble godkjent. 10 kroner også for den oppgaven - lønna ble doblet, gliser Helge.

Fikk drømmejobben

Når han var ferdig med skolen og skulle ut i arbeidslivet, endte han først på et motorsykkelverksted. Senere ble det 23 år i renholdsverket. Men det var kun basisjobben. I enkelte perioder hadde han tre eller fire jobber samtidig.

Han var også vinduspusser og kranfører på Brobekk. Innimellom tok han jobb på filmlager eller reparerte og vedlikeholdt filmer for Statens velferdskontor for handelsflåten - Neptun film. Men endelig fikk han drømmejobben som kinomaskinist på Folkvang av Helge Kreutz som var kinosjef på Folkvang i 50 år.

– Det var en betalt jobb, men den foregikk på fritida. Det var ikke uvanlig at jeg etter søppelkjøring pusset noen vinduer og reparerte noen filmer, før jeg var kinomaskinist på kvelden. I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg fikk tid til alt. Men det roet seg litt med årene da, slår Helge fast.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Kultur

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Kamzy vendte hjem

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam har selv gått på Rødtvet skole, og skolen var stolte av å kunne ønske henne «velkommen tilbake» på Norges nasjonaldag.

 
– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.