T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

En lokal transportåre

LANG HISTORIE: Caroline Juterud i Oslo byarkiv har jobbet med den digitale utstillingen av t-banen - som fyller 50 år i år. (Foto: Elisabeth T. Faane)

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Skrevet av:

Utstillingen består av et stort digitalt bord der man kan bla seg tilbake til t-banens begynnelse og se hvordan stasjonene har endret seg fra 1928 og til 2016. Det er laget for å markere 50 år med t-banen i Oslo - og åpningen av Grorud t-banestasjon for 50 år siden.

- Grorud var endestasjon i åtte år før t-banestrekningen ble bygget ut. Stovner var endestasjon i nesten to år før Vestli, som nå har vært endestasjon i over 40 år, forteller Caroline Juterud fra Oslo byarkiv.

Hun har jobbet hardt med utstillingen.

- Jeg tror t-banen har stor betydning for lokalmiljøet. Mange har en tilknytning til t-banen og sin lokale stasjon. Det er et veldig spennende prosjekt å jobbe med, smiler hun.

Viktige hendelser

Utstillingen ble åpnet av direktør Hilde Barstad i Kulturetaten, Oslo byarkiv, Ruter, Sporveien og Oslo vognselskap. På Stovner skal utstillingen stå til 12. november.

- Historien er veldig lokal og det er mye å ta tak i. Jeg har valgt ut det jeg mener er de viktigste historiske tidspunktene, og det er perfekt å ha det hele på biblioteket, sier Juterud.

T-banen åpnet i 1928 som undergrunnsbane fra Majorstua til Nationalteatret. Deretter ble den bygget ut. Grorudbanen, også kjent som Linje 5, er nok den mest kjente her oppe. I 1966 kunne folk glede seg over t-banestrekning helt opp til Grorud.

Lang historie

Så kom Romsås stasjon, en stasjon som er mye omtalt, og som Byantikvaren mener har den høyeste bevaringsverdien av alle. I mars 1974 sto Rommen stasjon ferdig. Den 21. desember 1975 sto Vestli klar som endestasjon. Groruddalen har også Linje 2 som strekker seg så langt som til Ellingsrudåsen.

Det har også blitt gitt ut en jubileumsbok i forbindelse med jubileet og det står en gammel, rød sporvogn på Sporveismuseet for de spesielt interesserte. Rekker man ikke stikke innom utstillingen på Stovner kommer den til Bjerke bibliotek 7. januar.

Les mer i vår eAvis og papirutgave. eAvisen blir tilgjengelig klokka 06.00 hver onsdag og fredag.

Siste nytt i Kultur

Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

 
Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Valgets kval

Åpne dager på videregående skoler

Valgets kval

  • åpen dag

«Jeg er veldig redd for å ta feil valg. Tenk om jeg må gjøre alt på nytt igjen».

 
Pølsefest på Romsås

Pølsefest på Romsås

Mens de fleste roper på julenissen under juletrefester, er det noen andre de venter på i Romsås kirke. Der feirer de den hellige tre kongers dag. Og har selvfølgelig en pølsefest.

Første tur på langrenn!

Første tur på langrenn!

Den siste tiden har snøkanonene stått på for fullt ved Badedammen på Grorud. Og endelig kan man nå stå på ski, helt fra bommen.

Klær for alle kvinner

Klær for alle kvinner

Da Bella på Tonsenhagen har vært en populær butikk i mange år. Nå har de servicedyktige damene har fått inn enda flere nyheter.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!