T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

En lokal transportåre

LANG HISTORIE: Caroline Juterud i Oslo byarkiv har jobbet med den digitale utstillingen av t-banen - som fyller 50 år i år. (Foto: Elisabeth T. Faane)

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Skrevet av:

Utstillingen består av et stort digitalt bord der man kan bla seg tilbake til t-banens begynnelse og se hvordan stasjonene har endret seg fra 1928 og til 2016. Det er laget for å markere 50 år med t-banen i Oslo - og åpningen av Grorud t-banestasjon for 50 år siden.

- Grorud var endestasjon i åtte år før t-banestrekningen ble bygget ut. Stovner var endestasjon i nesten to år før Vestli, som nå har vært endestasjon i over 40 år, forteller Caroline Juterud fra Oslo byarkiv.

Hun har jobbet hardt med utstillingen.

- Jeg tror t-banen har stor betydning for lokalmiljøet. Mange har en tilknytning til t-banen og sin lokale stasjon. Det er et veldig spennende prosjekt å jobbe med, smiler hun.

Viktige hendelser

Utstillingen ble åpnet av direktør Hilde Barstad i Kulturetaten, Oslo byarkiv, Ruter, Sporveien og Oslo vognselskap. På Stovner skal utstillingen stå til 12. november.

- Historien er veldig lokal og det er mye å ta tak i. Jeg har valgt ut det jeg mener er de viktigste historiske tidspunktene, og det er perfekt å ha det hele på biblioteket, sier Juterud.

T-banen åpnet i 1928 som undergrunnsbane fra Majorstua til Nationalteatret. Deretter ble den bygget ut. Grorudbanen, også kjent som Linje 5, er nok den mest kjente her oppe. I 1966 kunne folk glede seg over t-banestrekning helt opp til Grorud.

Lang historie

Så kom Romsås stasjon, en stasjon som er mye omtalt, og som Byantikvaren mener har den høyeste bevaringsverdien av alle. I mars 1974 sto Rommen stasjon ferdig. Den 21. desember 1975 sto Vestli klar som endestasjon. Groruddalen har også Linje 2 som strekker seg så langt som til Ellingsrudåsen.

Det har også blitt gitt ut en jubileumsbok i forbindelse med jubileet og det står en gammel, rød sporvogn på Sporveismuseet for de spesielt interesserte. Rekker man ikke stikke innom utstillingen på Stovner kommer den til Bjerke bibliotek 7. januar.

Les mer i vår eAvis og papirutgave. eAvisen blir tilgjengelig klokka 06.00 hver onsdag og fredag.

Siste nytt i Kultur

Ventet på nissen

Ventet på nissen

Alexandra Myhre Halama (5) og mormor Sølvi Myhre koste seg med julemusikk av Grorud Veterankorps mens de ventet spent på julenissen på Grorud senter.

Nøstegjengen på <BR>Steinbruddet

Nøstegjengen på
Steinbruddet

Sist søndag sto nøstegruppa for tredje året på rad som arrangører for julemessa i Steinbruddet på Kalbakken. Og med hyggelige damer i kafeen strømmet det jevnlig på med folk.

Jul på gården

Jul på gården

Elma (4), Endre (7) og Ella (5) lagde årets julepynt på stabburet på Nordtvet gård.

 
Punktum. Finale

Punktum. Finale

«Allsang i kjerka» er blitt et begrep som har vokst seg større og større år for år, men nå er det slutt. Rolf Nicolaisen satte punktum sist uke.

Fikk besøk av den <BR>første bestyrerinnen

Fikk besøk av den
første bestyrerinnen

En av historiene fra bursdagsfeiringen til Smalvollskogen barnehage var fra den gangen barnehagen var helt ny - om den første bestyrerinnen Bjørg Dahl. Hun fikk gleden av å sitte blant publikum.

I ring rundt treet

I ring rundt treet

  • jul

Borettslagene Flaen, Flaengrenda og Møllerstua danset og sang rundt juletreet, mens Grorud veterankorps sto for tradisjonelle julesanger.

 
Gikk i fakkeltog <BR>mellom trærne

Gikk i fakkeltog
mellom trærne

Borettslagene på Kalbakken – Akerli og Engsletta – danner i tradisjonens tro et fakkeltog og går innom borettslagenes juletrær.

Annonse: Grorud senter
Bedre p-system

Bedre p-system

  • Grorud senter

Grorud senter har gjort endringer på kundeparkeringen. Senterleder Jorunn Røed sier at dette vil gjøre det lettere for kundene.

Elevene heklet vennskapsbånd

Elevene heklet vennskapsbånd

Refstad skole markerer alltid BlimE-dagen med dans, men i år har de tatt det litt lenger og heklet en lenke som gikk rundt skolen to ganger.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

Allsang-generalen tilbake

Allsang-generalen tilbake

Kreftsyke Rolf Nicolaisen tar alltid utgangspunkt i et tema når han arrangerer sine allsang-konserter. Når han nå omsider kommer tilbake til Grorud med «Allsang i kjerka» er temaet «livsglede».

Kåret til årets tegning

Kåret til årets tegning

Fra 7. klasse på Nordtvet skole ble tegningen til Tiaba Banaras Iqbal (12) kåret til årets vinner i Lions tegnekonkurranse. Det er noe som kom overraskende på.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!