T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

En lokal transportåre

LANG HISTORIE: Caroline Juterud i Oslo byarkiv har jobbet med den digitale utstillingen av t-banen - som fyller 50 år i år. (Foto: Elisabeth T. Faane)

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Se bildet større

GRORUD: Ferdiggjørelse av Grorud t-banestasjon. Foto: Erik Næss

Utstillingen består av et stort digitalt bord der man kan bla seg tilbake til t-banens begynnelse og se hvordan stasjonene har endret seg fra 1928 og til 2016. Det er laget for å markere 50 år med t-banen i Oslo - og åpningen av Grorud t-banestasjon for 50 år siden.

- Grorud var endestasjon i åtte år før t-banestrekningen ble bygget ut. Stovner var endestasjon i nesten to år før Vestli, som nå har vært endestasjon i over 40 år, forteller Caroline Juterud fra Oslo byarkiv.

Hun har jobbet hardt med utstillingen.

- Jeg tror t-banen har stor betydning for lokalmiljøet. Mange har en tilknytning til t-banen og sin lokale stasjon. Det er et veldig spennende prosjekt å jobbe med, smiler hun.

Viktige hendelser

Utstillingen ble åpnet av direktør Hilde Barstad i Kulturetaten, Oslo byarkiv, Ruter, Sporveien og Oslo vognselskap. På Stovner skal utstillingen stå til 12. november.

- Historien er veldig lokal og det er mye å ta tak i. Jeg har valgt ut det jeg mener er de viktigste historiske tidspunktene, og det er perfekt å ha det hele på biblioteket, sier Juterud.

T-banen åpnet i 1928 som undergrunnsbane fra Majorstua til Nationalteatret. Deretter ble den bygget ut. Grorudbanen, også kjent som Linje 5, er nok den mest kjente her oppe. I 1966 kunne folk glede seg over t-banestrekning helt opp til Grorud.

Lang historie

Så kom Romsås stasjon, en stasjon som er mye omtalt, og som Byantikvaren mener har den høyeste bevaringsverdien av alle. I mars 1974 sto Rommen stasjon ferdig. Den 21. desember 1975 sto Vestli klar som endestasjon. Groruddalen har også Linje 2 som strekker seg så langt som til Ellingsrudåsen.

Det har også blitt gitt ut en jubileumsbok i forbindelse med jubileet og det står en gammel, rød sporvogn på Sporveismuseet for de spesielt interesserte. Rekker man ikke stikke innom utstillingen på Stovner kommer den til Bjerke bibliotek 7. januar.

Les mer i vår eAvis og papirutgave. eAvisen blir tilgjengelig klokka 06.00 hver onsdag og fredag.

Siste nytt i Kultur

Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

 
Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.