T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

En lokal transportåre

LANG HISTORIE: Caroline Juterud i Oslo byarkiv har jobbet med den digitale utstillingen av t-banen - som fyller 50 år i år. (Foto: Elisabeth T. Faane)

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Skrevet av:

Utstillingen består av et stort digitalt bord der man kan bla seg tilbake til t-banens begynnelse og se hvordan stasjonene har endret seg fra 1928 og til 2016. Det er laget for å markere 50 år med t-banen i Oslo - og åpningen av Grorud t-banestasjon for 50 år siden.

- Grorud var endestasjon i åtte år før t-banestrekningen ble bygget ut. Stovner var endestasjon i nesten to år før Vestli, som nå har vært endestasjon i over 40 år, forteller Caroline Juterud fra Oslo byarkiv.

Hun har jobbet hardt med utstillingen.

- Jeg tror t-banen har stor betydning for lokalmiljøet. Mange har en tilknytning til t-banen og sin lokale stasjon. Det er et veldig spennende prosjekt å jobbe med, smiler hun.

Viktige hendelser

Utstillingen ble åpnet av direktør Hilde Barstad i Kulturetaten, Oslo byarkiv, Ruter, Sporveien og Oslo vognselskap. På Stovner skal utstillingen stå til 12. november.

- Historien er veldig lokal og det er mye å ta tak i. Jeg har valgt ut det jeg mener er de viktigste historiske tidspunktene, og det er perfekt å ha det hele på biblioteket, sier Juterud.

T-banen åpnet i 1928 som undergrunnsbane fra Majorstua til Nationalteatret. Deretter ble den bygget ut. Grorudbanen, også kjent som Linje 5, er nok den mest kjente her oppe. I 1966 kunne folk glede seg over t-banestrekning helt opp til Grorud.

Lang historie

Så kom Romsås stasjon, en stasjon som er mye omtalt, og som Byantikvaren mener har den høyeste bevaringsverdien av alle. I mars 1974 sto Rommen stasjon ferdig. Den 21. desember 1975 sto Vestli klar som endestasjon. Groruddalen har også Linje 2 som strekker seg så langt som til Ellingsrudåsen.

Det har også blitt gitt ut en jubileumsbok i forbindelse med jubileet og det står en gammel, rød sporvogn på Sporveismuseet for de spesielt interesserte. Rekker man ikke stikke innom utstillingen på Stovner kommer den til Bjerke bibliotek 7. januar.

Les mer i vår eAvis og papirutgave. eAvisen blir tilgjengelig klokka 06.00 hver onsdag og fredag.

Siste nytt i Kultur

Feirer 20 år med teater

Feirer 20 år med teater

Tjernveien barnehage fylte 20 år sist fredag. Ved den anledning var det bursdagsfeiring fra start til slutt i barnehagen.

Sang for de eldre

Sang for de eldre

Flere hadde tatt turen ut i østfløyen på Lindeberg omsorgssenter, da LKV-koret dukket opp for å synge. Ikke bare en gang, men to ganger.

Høyt tempo på skøyteisen

Høyt tempo på skøyteisen

Youngslunden ble fort fylt opp da foreldrene ved 4. trinn på Bryn barneskole arrangerte skøytedisco.

 
Burger med gode råvarer!

Burger med gode råvarer!

Det er få kaféeiere som tør å satse på en ordentlig hjemmelaget meny på et kjøpesenter, men det har eieren av Café Aqua på Linderud turt å gjøre.

«Uten dekning» på Linderud

«Uten dekning» på Linderud

Tradisjoner er til for å holdes. Det viste elevene på Linderud skole da de nok en gang arrangerte Linderud fest i Dalen, med showet «Uten dekning»

Stas med filmpremiere

Stas med filmpremiere

I Norlandia Sørhellinga Barnehage på Tveita samlet på store og små seg foran lerret for å se på filmene som barna selv har laget.

 
Neha i Kakekrigen

Neha i Kakekrigen

Mandag 20. februar starter den åttende uken av Kakekrigen. Denne uken er Neha Nayyar fra Risløkka en av deltakerne nå som kakeklassikeren er tilbake på skjermen.

Meråpent hos Bjerke

Meråpent hos Bjerke

Deichmanske bibliotek har valgt, etter inspirasjon fra Danmark, å gjøre det lettere for deg å bruke biblioteket ved å gjøre filialene meråpne. Man kan nå oppgradere lånekortet sitt til et nøkkelkort og få fri tilgang til lokalene mellom klokken 07 og 23.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

 
Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Kamzy saler opp

Kamzy saler opp

På selve Valentinsdagen var det klart for at varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, skulle sitte på en hest for første gang.

Fra København til Groruddalen

Fra København til Groruddalen

Groruddølen Halvard Lillevik fra Rødtvet har siden 2008 hadde agentur på Christianiabikes. Nå ønsker han at Groruddalen skal få full utnyttelse av slike sykler.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!