T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

En lokal transportåre

LANG HISTORIE: Caroline Juterud i Oslo byarkiv har jobbet med den digitale utstillingen av t-banen - som fyller 50 år i år. (Foto: Elisabeth T. Faane)

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Utstillingen består av et stort digitalt bord der man kan bla seg tilbake til t-banens begynnelse og se hvordan stasjonene har endret seg fra 1928 og til 2016. Det er laget for å markere 50 år med t-banen i Oslo - og åpningen av Grorud t-banestasjon for 50 år siden.

- Grorud var endestasjon i åtte år før t-banestrekningen ble bygget ut. Stovner var endestasjon i nesten to år før Vestli, som nå har vært endestasjon i over 40 år, forteller Caroline Juterud fra Oslo byarkiv.

Hun har jobbet hardt med utstillingen.

- Jeg tror t-banen har stor betydning for lokalmiljøet. Mange har en tilknytning til t-banen og sin lokale stasjon. Det er et veldig spennende prosjekt å jobbe med, smiler hun.

Viktige hendelser

Utstillingen ble åpnet av direktør Hilde Barstad i Kulturetaten, Oslo byarkiv, Ruter, Sporveien og Oslo vognselskap. På Stovner skal utstillingen stå til 12. november.

- Historien er veldig lokal og det er mye å ta tak i. Jeg har valgt ut det jeg mener er de viktigste historiske tidspunktene, og det er perfekt å ha det hele på biblioteket, sier Juterud.

T-banen åpnet i 1928 som undergrunnsbane fra Majorstua til Nationalteatret. Deretter ble den bygget ut. Grorudbanen, også kjent som Linje 5, er nok den mest kjente her oppe. I 1966 kunne folk glede seg over t-banestrekning helt opp til Grorud.

Lang historie

Så kom Romsås stasjon, en stasjon som er mye omtalt, og som Byantikvaren mener har den høyeste bevaringsverdien av alle. I mars 1974 sto Rommen stasjon ferdig. Den 21. desember 1975 sto Vestli klar som endestasjon. Groruddalen har også Linje 2 som strekker seg så langt som til Ellingsrudåsen.

Det har også blitt gitt ut en jubileumsbok i forbindelse med jubileet og det står en gammel, rød sporvogn på Sporveismuseet for de spesielt interesserte. Rekker man ikke stikke innom utstillingen på Stovner kommer den til Bjerke bibliotek 7. januar.

Les mer i vår eAvis og papirutgave. eAvisen blir tilgjengelig klokka 06.00 hver onsdag og fredag.

Siste nytt i Kultur

Deler 40-årsjubileet i to

Haugen skolekorps fyller rundt år:

Deler 40-årsjubileet i to

Haugen skolekorps har 40-årsjubileum i år. Det feiret de med konsert i Furuset kirke, men feiringen er ikke over.

Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

 • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

17-åring med <BR>viktig stemme

17-åring med
viktig stemme

 • Ungdom

Tre Oslo-ungdommer er valgt til FN-sambandets ungdomspanel, og en av dem er Bani Singh (17) fra Hellerud.

 
– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!