Et tiår for Bjerke

- og Groruddalen

Et tiår for Bjerke

VEMODIG: Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har jobbet et tiår for Bydel Bjerke. Nå går hun av som bydelsdirektør - men tar med seg mange gode minner. Fra hennes kontor i høyblokka på Økern kan man få en utrolig Oslo- og Groruddals-utsikt.

Kari-Anne Mathisen har vært bydelsdirektør i Bydel Bjerke i et tiår. Nå blir hun bestemor på heltid.

Skrevet av:

Oppdatert:
01.02.2017 kl 10:41

Første dagen Kari-Anne kom inn dørene til bydelsadministrasjonen i Bjerke bydel måtte hun undertegne en avtale. Den avtalen skulle vise seg å bli historisk.

- Første dag på jobb undertegnet jeg avtalen om Groruddals-satsingen. Og så har det blit til at jeg har fulgt den hele veien, sier hun.

2016 har vært alt annet enn et enkelt år for Kari-Anne. Men det skal vi komme tilbake til. For bydelsdirektøren er så mye mer enn bare ett år.

- Jeg husker jeg ble spurt om hva jeg ville gjøre som bydelsdirektør i Bjerke av Akers Avis Groruddalen da jeg begynte. Og da sa jeg at jeg hadde en formening om at selv om vi er til for beboerne må de allikevel vite at det er begrensninger for hva en bydel har ansvar for og muligheter til. Vi har våre rammer og våre linjer å gå etter, forklarer hun.

Lang fartstid

Hun snakker som en som vet hva hun driver med. Hun er utdannet jurist, og har hatt flere jobber før hun ble komfortabel i kontorstolen i Bjerke bydel.

- Jeg har jobbet i nesten 40 år. Som fersk jurist begynte jeg i administrasjonen på Bærum sykehus, og der jobbet jeg i 12 år. Så ble jeg spurt om jeg kunne være med på HVPU-reformen (Helsevernet for psykisk utviklingshemmede). Deretter var jeg personalsjef på Aker sykehus fra 1992. Det varte i tre år før jeg kom inn på rådhuset, og så jobbet jeg 9,5 år i det som het Arbeidstreningsbedriften Oslo KF (nå Karea-Varbas).

- Jeg sier at jeg har kompetanse i offentlig forvaltning, og det er en kompetanse i seg selv, ler hun.

Ledelse, administrasjon og byråkrati. Dette er tunge ord som Kari-Anne kan mye om.

Sin egen boble

Men hun har også et fristed hun kan flykte til når det stormer med budsjett, satsinger, prøvelser og feiltakelser.

Jeg er medlem i Bærum Husflidsforening og tror jeg skal bli mer aktiv der fremover. Når jeg driver med håndarbeid går jeg inn i en egen boble med mønster, garn, teknikker, veving, strikking og sying, sier hun.

- Så du er den bestemoren som kan strikke sokker?

- Ja, det er jeg.

Nå skal hun bruke tid på å være bestemor for fem barnebarn under fire år.

- Alle mine tre barn har fått barn i år. Jeg har nå sagt at mormor/farmor skal stille opp etter behov. Selv hadde jeg en mor som alltid var der da jeg hadde småbarn. Det er noe fint med den back-upen, smiler hun.

En tøff periode

Barnebarna har vært et stort lysglimt i en tid som har vært ganske mørk det siste året. Flere saker har tæret på kreftene, medie-belastningen har vært stor. Det er summen av dette som er grunnen til at hun går av før tiden.

Men nå som hun har fått smake på pensjonisttilværelsen, gleder hun seg. Selv om det blir vemodig å si farvel.

- Jeg liker å jobbe side om side med politikerne, det har jeg alltid gjort, smiler hun.

Glad i politikerne

I ti år har hun sittet ved siden av bydelsutvalgsledere. Og ikke minst i høyblokka på Økern. Hun blir den siste faste bydelsdirektøren som skal sitte i den historiske bygningen, som kanskje skal rives. Eller ikke. Uansett så skal det bli forandringer.

- Jeg håper det blir som på tegningene. Det ser veldig spennende ut, sier hun.

Den siste tiden har hun jobbet med budsjettet. Som siden 2007 har vokst fra millionbeløp til milliardbeløp.

- Det var veldig spennende da vi bikket en milliard. Budsjettet skal være ferdig til neste uke, og da skal politikerne behandle det. Det ser ut til at vi kan få et mindreforbruk å ta med oss inn i et nytt år, sier hun.

Fordi det er forsatt «oss» når hun snakker om bydelen. Og Groruddalen.

Ti år med stolthet

- Vi har jobbet med innovasjon i ti år i Groruddalen. Det er mye jeg kan se tilbake på og være stolt av, som Veitvet, Sletteløkka, samarbeid med Linderud skole, Bjerkedalen park, Isdammen, alt vi har fått til for barn og unge som Påbanen og Nysirkus, samt Veitvet som utvikles, smiler hun.

Kari-Anne roser samarbeidet som har oppstått i kjølvannet av Groruddals-satsingen. Hun kommer til å følge med selv om hun bor i Bærum. Hun har en spesiell tilknytning til Groruddalen.

- Jeg har faktisk bodd to år på Furuset, fra 1977 til 1979, da området var helt nytt. Da synes jeg at jeg hadde den flotteste leiligheten i hele Oslo, og det synes jeg fortsatt. Planløsningen er helt suveren. Jeg gråt da jeg flytta til Bærum, sier hun.

Med hjerte for Oslo

Flyttingen var av praktiske årsaker. Jobb og barnehageplass trakk henne mot utkanten av Oslo. Hun har dermed hatt en fot i hver leir; øst og vest.

Jeg vil at så mange skal se hvor flott det er her, også etnisk norske. Det kan bli et fellesskap her. Og det mangfoldet med innvandring har tilført Groruddalen og Oslo mye. Det er ikke alle som ser det så godt som oss. Ta for eksempel samarbeidet vi har hatt med operaen. Vi har vært der fem ganger, og det har vært helt praktfullt, sier hun.

Kari-Anne er en byjente. Selv om hun bor i hus blant grønne enger på den andre siden, er fortsatt en stor del av asfaltjungelen i hennes hjerte. Hun vokste opp blant blokkene på Sinsen og Sinsen-krysset. Og hun kommer til å føle på det i lang tid fremover.

- Jeg er Oslo-jente. Jeg pleier å si at når jeg kjenner asfalten under beina, hører trikken og kjenner eksosen river i nesa, da er jeg hjemme, avslutter hun.

Siste nytt i Kultur

Vil forebygge voldtekter

Vil forebygge voldtekter

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Styrker skolemiljøet <BR>gjennom kunst

Styrker skolemiljøet
gjennom kunst

Gjennom prosjektet «Skup« har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

 
Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

Stiller opp for Libanon igjen

Stiller opp for Libanon igjen

Innsamlingsaksjonen til Right To Play er like rundt hjørnet. Som de to tidligere årene stiller elevene på Bjerke videregående skole opp. I år gjør de som i fjor og samler inn penger til barn i Libanon.

 
De unge stemmers kraft

De unge stemmers kraft

  • Årets unge ildsjel

Bydel Stovner velger for første gang å hylle de unge stemmene fra Stovner med en egen pris. Og de kommer med en oppfordring til alle dalens ungdommer; at man ikke skal undervurdere seg selv.

De erfarne kandidatene

De erfarne kandidatene

  • Stovner bydel

Ivan Heggelund, Randi Flaten og Mohammed Hagi Khayre er alle tre nominert til årets ildsjel-pris. Kandidatene har blitt plukket ut for sitt brennende engasjement for barn og unge.

Spiller seg til universet

Spiller seg til universet

Grorud Ungdomskorps øver for fullt til showkonserten de skal ha på Rommen scene nå på søndag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!