ANNONSE

Feiret 1. mai i fengselet

Feiret 1. mai i fengselet

TOK MED GITAREN: Jan Bøhler mener at musikk kan være med å gi en glede i alles liv.

Som en del av den kulturelle morgenstunden i Bredtveit fengsel ble Jan Bøhler og studenter ved Norges musikkhøyskole invitert til å være en del av 1. mai-markeringen.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

VIKTIG MARKERING: Bibliotekar Liv Stensby, fritidsleder Ola Tennes Skarstein og Jan Bøhler er alle enige om at slike arrangementer er viktige.

Se bildet større

REISER RUNDT: Catharina Janner og Daniel Næsheim fra Norges musikkhøyskole har vært innom flere fengsler for å ha 1. mai-konsert.

Jan Bøhler hadde med seg både gitaren og barndomsminner da han besøkte fengselet på Bredtvet for første gang.

Jeg vokste opp i blokkene på Kalbakken og lekte mye rundt her, men jeg lurte alltid på hva som var her inne. I senere tid har jeg reist mye rundt og besøkt mange fengsler, men jeg aldri vært her, sier Bøhler.

Han synes det er hyggelig å bli invitert for å se hvordan det ser ut, men også for å hilse på.

– Her i Norge ønsker vi å ha forhold i fengslene som gjør at man kan bygge seg opp som menneske. Vi mener at hvert enkelt menneske skal ha hver sin celle, sånn er det ikke i alle land, sier Bøhler.

Føler seg alene

Han er opptatt av å tenke på hvordan menneskene har det og hvordan de får det etterpå.

– I Norge er det mange som kommer ut av kriminalitet etter de har vært i fengsel, men det gjelder ikke alle. Når man kommer ut kan man kjenne på en tomhet og føle at man henger litt i løse lufta, og det er jeg opptatt av at man ikke skal gjøre, sier Bøhler.

Selv opplevde han den følelsen da han var arbeidsledig etter studietiden og ikke hadde noe å gjøre.

– Da var det en setning som satte seg i hodet mitt; «Det som trengs, er et sted jeg trengs». Jeg har laget en sang som heter akkurat det, sier han.

Vindu til utsiden

For Bøhler er det stort å se hvordan det fungerer på innsiden.

– Vi må bygge opp menneskene, ikke bygge dem ned. Derfor er det viktig å ha et opplegg når de kommer ut. Vi må bidra til at de selv ser at de blir sett og at det er folk i samfunnet som er der for dem, sier han.

Kulturell morgenstund er et samarbeid mellom bibliotekar Liv Stensby fra Deichmanske bibliotek, som driver en avdeling i fengslet, og fritidsleder Ola Tennes Skarstein.

– Vi har det her i kirkerommet når det ligger an til å bli mange, ellers har vi det i biblioteket. Det er fint å markere slike dager. Vi ønsker at det skal være tilnærmet slik som det er utenfor. Det blir som et vindu ut mot verden, sier bibliotekar Liv Stensby.

Siste nytt i Kultur

Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

ANNONSE
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

 
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

 
ANNONSE