Feiret 1. mai i fengselet

Feiret 1. mai i fengselet

TOK MED GITAREN: Jan Bøhler mener at musikk kan være med å gi en glede i alles liv.

Som en del av den kulturelle morgenstunden i Bredtveit fengsel ble Jan Bøhler og studenter ved Norges musikkhøyskole invitert til å være en del av 1. mai-markeringen.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

VIKTIG MARKERING: Bibliotekar Liv Stensby, fritidsleder Ola Tennes Skarstein og Jan Bøhler er alle enige om at slike arrangementer er viktige.

Se bildet større

REISER RUNDT: Catharina Janner og Daniel Næsheim fra Norges musikkhøyskole har vært innom flere fengsler for å ha 1. mai-konsert.

Jan Bøhler hadde med seg både gitaren og barndomsminner da han besøkte fengselet på Bredtvet for første gang.

Jeg vokste opp i blokkene på Kalbakken og lekte mye rundt her, men jeg lurte alltid på hva som var her inne. I senere tid har jeg reist mye rundt og besøkt mange fengsler, men jeg aldri vært her, sier Bøhler.

Han synes det er hyggelig å bli invitert for å se hvordan det ser ut, men også for å hilse på.

– Her i Norge ønsker vi å ha forhold i fengslene som gjør at man kan bygge seg opp som menneske. Vi mener at hvert enkelt menneske skal ha hver sin celle, sånn er det ikke i alle land, sier Bøhler.

Føler seg alene

Han er opptatt av å tenke på hvordan menneskene har det og hvordan de får det etterpå.

– I Norge er det mange som kommer ut av kriminalitet etter de har vært i fengsel, men det gjelder ikke alle. Når man kommer ut kan man kjenne på en tomhet og føle at man henger litt i løse lufta, og det er jeg opptatt av at man ikke skal gjøre, sier Bøhler.

Selv opplevde han den følelsen da han var arbeidsledig etter studietiden og ikke hadde noe å gjøre.

– Da var det en setning som satte seg i hodet mitt; «Det som trengs, er et sted jeg trengs». Jeg har laget en sang som heter akkurat det, sier han.

Vindu til utsiden

For Bøhler er det stort å se hvordan det fungerer på innsiden.

– Vi må bygge opp menneskene, ikke bygge dem ned. Derfor er det viktig å ha et opplegg når de kommer ut. Vi må bidra til at de selv ser at de blir sett og at det er folk i samfunnet som er der for dem, sier han.

Kulturell morgenstund er et samarbeid mellom bibliotekar Liv Stensby fra Deichmanske bibliotek, som driver en avdeling i fengslet, og fritidsleder Ola Tennes Skarstein.

– Vi har det her i kirkerommet når det ligger an til å bli mange, ellers har vi det i biblioteket. Det er fint å markere slike dager. Vi ønsker at det skal være tilnærmet slik som det er utenfor. Det blir som et vindu ut mot verden, sier bibliotekar Liv Stensby.

Siste nytt i Kultur

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

 
Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.

Tradisjonsrik feiring på Grorud

Grorud skole kan se tilbake på en lang og tradisjonsrik feiring av nasjonaldagen. Musikk, lokalt barnetog og masse aktiviteter - men også en dag for å hedre de som gjorde at vi fortsatt kan feire dagen.

Natteravn på gamle tomter

Da FAU på Veitvet skole spurte ordfører Marianne Borgen om hun ville gå natteravn med dem, fikk de umiddelbart ja i svar. Det endte med en tre timers vandring med en ordfører på hjemmebane.