Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

 

Trygve Johannes E. Wigmostad fylte nylig 100 år. Den gamle skreddermesteren har lang fartstid i frimurerlosjen, og ble tatt opp allerede i mars 1948.

Det vil si at Wigmostad, som i dag holder til på Ammerudlunden sykehjem, har vært med i losjen i nærmere 62 år. 100-åringen er medlem av Johannes-losjen Haakon og den høyere losjen, Den Norske Store Landsloge. Han har graden X, som betyr: Høyt opplyst St. Johannesloges betrodde bror, ridder av Purpurbåndet. Faren til Wigmostad var også frimurer og ble tatt opp i 1918. Han var med og stiftet avdelingen Haakon til de tre Lys.

Og når Akers Avis Groruddalen kommer innom Ammerudlunden i anledning bursdagen til Wigmostad, har han besøk av de tre «losjebrødrene»; Øyvind Anker Syversen, Per Schulze og Kai Korsvoll. Sistnevnte var også tidligere svigersønn av jubilanten og besøker sin gamle venn jevnlig.

De tre kan fortelle at Wigmostad er et høyst respektert medlem av frimurerlosjen, og at de er stolte av å ha ham med i foreningen.

- Trygve var med på honnørlosjemøte kun for et par måneder siden, forteller Schulze, som selv er redaktør av Frimurerbladet.

Utdannelse fra London

Av andre interesser har den nybakte 100-åringen alltid vært, og er fremdeles, interessert i foto og filming.

- Jeg var tidligere med i smalfilmklubben, forteller Trygve, og legger til at filmingen var en kjær hobby for han.

Videre drev den oppegående 100-åringen skredderforretningen Engelsk Compani i Nedre Slottsgate fram til han gikk av med pensjon i 1977. Han videreutdannet seg innen skredderfaget i London og var oldermann i Oslo skredderlaug i to perioder i løpet av sin yrkeskarriere.

Av familie har han en sønn på 65 år og en datter på 62. Kona hans døde i 1985.

Trygve bodde tidligere i Skøyenbakken, før han kjøpte seg en lettvint leilighet på Tveita i 1994. Der bodde han og klarte seg selv fram til han var hele 98 år gammel.

- Nå har jeg bodd her på Ammerudlunden de siste to årene. Det er deilig at jeg har kommet hit, og jeg må si at jeg trives godt. Jeg forstår ikke hvordan jeg skulle klart meg uten den flotte hjelpen jeg får her, roser han.

Forbløffende utvikling

Han er fremdeles krystallklar i hodet, og han tenker ofte tilbake på fortiden og hvilke omveltninger han har vært vitne til gjennom livet.

- Jeg har fått med meg en kolossal utvikling, konstaterer han.

- Liker du den?

- Jeg vet ikke. Selv føler jeg meg «hundre år tilbake». Jeg forstår lite av det som foregår i dag. Jeg husker da det første mennesket gikk på månen: Dét var helt utrolig. Mens nå bærer man med seg en liten mobiltelefon som man tar bilder med og som man kan vise fram med det samme. Det er ikke til å tro, sier Trygve og nikker mot Syversen som sitter med en iPhone som han nettopp har brukt til å dokumentere den lille feiringen.

 - Har alltid lekt med sport

Rundt det å fylle 100 år har ikke Trygve så mange tanker.

- Jeg skjønner at det er spesielt, men jeg tenker ikke så mye over det. For meg er dette bare en bursdag, sier han.

 - Har du gjort noe spesielt for å bli så gammel?

- Morfaren min ble 99 år og flere andre i familien nådde en høy alder før de døde. Mange ble langt opp i nittiårene, så jeg har nok sterke gener, konkluderer han.

- Videre spilte jeg bandy da jeg var ung, og jeg har lekt med diverse former for sport i hele mitt liv.

- Ja, og så har han brukt trimrommet her på hjemmet, skyter Korsvoll inn, og legger til at han ikke tror at det er så mange andre som bruker det.

Nå har vi fått en lang og hyggelig prat med jubilanten inne på det koselige rommet hans på Ammerudlunden. Det er tid for å hvile seg litt, for senere på dagen skal Trygve feire med hele familien, og får besøk av 15-20 gjester.

- Tusen takk for alle gratulasjonene og for all oppmerksomheten. Det har vært veldig hyggelig å ha dere på besøk her i dag, smiler 100-åringen mildt før han sier adjø.

 

Siste nytt i Kultur

Ny korsjanse på Høybråten

Ny korsjanse på Høybråten

  • konsert

I slutten av september hadde Høybråten Sangforening cd-slipp på Vardeheim. For de som gikk glipp av det hele byr det seg nå en ny mulighet.

En lokal transportåre

T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

  • t-banen

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Lindeberg-containeren <BR>på plass i Kambodsja

Lindeberg-containeren
på plass i Kambodsja

Containeren som ble bygget om til verdens første mobile dyreklinikk, og som skal hjelpe minehundene til Norsk Folkehjelp i Kambodsja, har nå ankommet.

 
FN-dag med meditasjon

FN-dag med meditasjon

  • FN-dag

Den anerkjente ambassadøren for fred, Sri Sri Ravi Shankar, er i Oslo for å formidle visdom, musikk og meditasjon på selveste FN-dagen som er i dag, mandag 24. oktober.

Ja til ulv i Norge

Ja til ulv i Norge

  • Pilen

Den 15. oktober møtte jeg opp foran Stortinget for å stille opp på demonstrasjonen Ulvens Dag organiserte for å stoppe massemordet av ulven

Rotary-guvernøren <BR>på besøk til Grorud

Rotary-guvernøren
på besøk til Grorud

  • Rotary

Grorud Rotary fikk besøk av sin distriktguvernør.

 
Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

 
Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Rusken feiret 40 år <BR>med fest i rådhuset

Rusken feiret 40 år
med fest i rådhuset

Rusken så dagens lys for 40 år siden. Ordfører Marianne Borgen og ruskengeneral Jan Hauger er klare på at det bare er begynnelsen på noe som er kommet for å bli.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!