Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

 

Trygve Johannes E. Wigmostad fylte nylig 100 år. Den gamle skreddermesteren har lang fartstid i frimurerlosjen, og ble tatt opp allerede i mars 1948.

Skrevet av:

Det vil si at Wigmostad, som i dag holder til på Ammerudlunden sykehjem, har vært med i losjen i nærmere 62 år. 100-åringen er medlem av Johannes-losjen Haakon og den høyere losjen, Den Norske Store Landsloge. Han har graden X, som betyr: Høyt opplyst St. Johannesloges betrodde bror, ridder av Purpurbåndet. Faren til Wigmostad var også frimurer og ble tatt opp i 1918. Han var med og stiftet avdelingen Haakon til de tre Lys.

Og når Akers Avis Groruddalen kommer innom Ammerudlunden i anledning bursdagen til Wigmostad, har han besøk av de tre «losjebrødrene»; Øyvind Anker Syversen, Per Schulze og Kai Korsvoll. Sistnevnte var også tidligere svigersønn av jubilanten og besøker sin gamle venn jevnlig.

De tre kan fortelle at Wigmostad er et høyst respektert medlem av frimurerlosjen, og at de er stolte av å ha ham med i foreningen.

- Trygve var med på honnørlosjemøte kun for et par måneder siden, forteller Schulze, som selv er redaktør av Frimurerbladet.

Utdannelse fra London

Av andre interesser har den nybakte 100-åringen alltid vært, og er fremdeles, interessert i foto og filming.

- Jeg var tidligere med i smalfilmklubben, forteller Trygve, og legger til at filmingen var en kjær hobby for han.

Videre drev den oppegående 100-åringen skredderforretningen Engelsk Compani i Nedre Slottsgate fram til han gikk av med pensjon i 1977. Han videreutdannet seg innen skredderfaget i London og var oldermann i Oslo skredderlaug i to perioder i løpet av sin yrkeskarriere.

Av familie har han en sønn på 65 år og en datter på 62. Kona hans døde i 1985.

Trygve bodde tidligere i Skøyenbakken, før han kjøpte seg en lettvint leilighet på Tveita i 1994. Der bodde han og klarte seg selv fram til han var hele 98 år gammel.

- Nå har jeg bodd her på Ammerudlunden de siste to årene. Det er deilig at jeg har kommet hit, og jeg må si at jeg trives godt. Jeg forstår ikke hvordan jeg skulle klart meg uten den flotte hjelpen jeg får her, roser han.

Forbløffende utvikling

Han er fremdeles krystallklar i hodet, og han tenker ofte tilbake på fortiden og hvilke omveltninger han har vært vitne til gjennom livet.

- Jeg har fått med meg en kolossal utvikling, konstaterer han.

- Liker du den?

- Jeg vet ikke. Selv føler jeg meg «hundre år tilbake». Jeg forstår lite av det som foregår i dag. Jeg husker da det første mennesket gikk på månen: Dét var helt utrolig. Mens nå bærer man med seg en liten mobiltelefon som man tar bilder med og som man kan vise fram med det samme. Det er ikke til å tro, sier Trygve og nikker mot Syversen som sitter med en iPhone som han nettopp har brukt til å dokumentere den lille feiringen.

 - Har alltid lekt med sport

Rundt det å fylle 100 år har ikke Trygve så mange tanker.

- Jeg skjønner at det er spesielt, men jeg tenker ikke så mye over det. For meg er dette bare en bursdag, sier han.

 - Har du gjort noe spesielt for å bli så gammel?

- Morfaren min ble 99 år og flere andre i familien nådde en høy alder før de døde. Mange ble langt opp i nittiårene, så jeg har nok sterke gener, konkluderer han.

- Videre spilte jeg bandy da jeg var ung, og jeg har lekt med diverse former for sport i hele mitt liv.

- Ja, og så har han brukt trimrommet her på hjemmet, skyter Korsvoll inn, og legger til at han ikke tror at det er så mange andre som bruker det.

Nå har vi fått en lang og hyggelig prat med jubilanten inne på det koselige rommet hans på Ammerudlunden. Det er tid for å hvile seg litt, for senere på dagen skal Trygve feire med hele familien, og får besøk av 15-20 gjester.

- Tusen takk for alle gratulasjonene og for all oppmerksomheten. Det har vært veldig hyggelig å ha dere på besøk her i dag, smiler 100-åringen mildt før han sier adjø.

 

Siste nytt i Kultur

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

 
Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

 
Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

 
Valgets kval

Åpne dager på videregående skoler

Valgets kval

  • åpen dag

«Jeg er veldig redd for å ta feil valg. Tenk om jeg må gjøre alt på nytt igjen».

Pølsefest på Romsås

Pølsefest på Romsås

Mens de fleste roper på julenissen under juletrefester, er det noen andre de venter på i Romsås kirke. Der feirer de den hellige tre kongers dag. Og har selvfølgelig en pølsefest.

Første tur på langrenn!

Første tur på langrenn!

Den siste tiden har snøkanonene stått på for fullt ved Badedammen på Grorud. Og endelig kan man nå stå på ski, helt fra bommen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!