Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

 

Trygve Johannes E. Wigmostad fylte nylig 100 år. Den gamle skreddermesteren har lang fartstid i frimurerlosjen, og ble tatt opp allerede i mars 1948.

Tekst:

Publisert:

Det vil si at Wigmostad, som i dag holder til på Ammerudlunden sykehjem, har vært med i losjen i nærmere 62 år. 100-åringen er medlem av Johannes-losjen Haakon og den høyere losjen, Den Norske Store Landsloge. Han har graden X, som betyr: Høyt opplyst St. Johannesloges betrodde bror, ridder av Purpurbåndet. Faren til Wigmostad var også frimurer og ble tatt opp i 1918. Han var med og stiftet avdelingen Haakon til de tre Lys.

Og når Akers Avis Groruddalen kommer innom Ammerudlunden i anledning bursdagen til Wigmostad, har han besøk av de tre «losjebrødrene»; Øyvind Anker Syversen, Per Schulze og Kai Korsvoll. Sistnevnte var også tidligere svigersønn av jubilanten og besøker sin gamle venn jevnlig.

De tre kan fortelle at Wigmostad er et høyst respektert medlem av frimurerlosjen, og at de er stolte av å ha ham med i foreningen.

- Trygve var med på honnørlosjemøte kun for et par måneder siden, forteller Schulze, som selv er redaktør av Frimurerbladet.

Utdannelse fra London

Av andre interesser har den nybakte 100-åringen alltid vært, og er fremdeles, interessert i foto og filming.

- Jeg var tidligere med i smalfilmklubben, forteller Trygve, og legger til at filmingen var en kjær hobby for han.

Videre drev den oppegående 100-åringen skredderforretningen Engelsk Compani i Nedre Slottsgate fram til han gikk av med pensjon i 1977. Han videreutdannet seg innen skredderfaget i London og var oldermann i Oslo skredderlaug i to perioder i løpet av sin yrkeskarriere.

Av familie har han en sønn på 65 år og en datter på 62. Kona hans døde i 1985.

Trygve bodde tidligere i Skøyenbakken, før han kjøpte seg en lettvint leilighet på Tveita i 1994. Der bodde han og klarte seg selv fram til han var hele 98 år gammel.

- Nå har jeg bodd her på Ammerudlunden de siste to årene. Det er deilig at jeg har kommet hit, og jeg må si at jeg trives godt. Jeg forstår ikke hvordan jeg skulle klart meg uten den flotte hjelpen jeg får her, roser han.

Forbløffende utvikling

Han er fremdeles krystallklar i hodet, og han tenker ofte tilbake på fortiden og hvilke omveltninger han har vært vitne til gjennom livet.

- Jeg har fått med meg en kolossal utvikling, konstaterer han.

- Liker du den?

- Jeg vet ikke. Selv føler jeg meg «hundre år tilbake». Jeg forstår lite av det som foregår i dag. Jeg husker da det første mennesket gikk på månen: Dét var helt utrolig. Mens nå bærer man med seg en liten mobiltelefon som man tar bilder med og som man kan vise fram med det samme. Det er ikke til å tro, sier Trygve og nikker mot Syversen som sitter med en iPhone som han nettopp har brukt til å dokumentere den lille feiringen.

 - Har alltid lekt med sport

Rundt det å fylle 100 år har ikke Trygve så mange tanker.

- Jeg skjønner at det er spesielt, men jeg tenker ikke så mye over det. For meg er dette bare en bursdag, sier han.

 - Har du gjort noe spesielt for å bli så gammel?

- Morfaren min ble 99 år og flere andre i familien nådde en høy alder før de døde. Mange ble langt opp i nittiårene, så jeg har nok sterke gener, konkluderer han.

- Videre spilte jeg bandy da jeg var ung, og jeg har lekt med diverse former for sport i hele mitt liv.

- Ja, og så har han brukt trimrommet her på hjemmet, skyter Korsvoll inn, og legger til at han ikke tror at det er så mange andre som bruker det.

Nå har vi fått en lang og hyggelig prat med jubilanten inne på det koselige rommet hans på Ammerudlunden. Det er tid for å hvile seg litt, for senere på dagen skal Trygve feire med hele familien, og får besøk av 15-20 gjester.

- Tusen takk for alle gratulasjonene og for all oppmerksomheten. Det har vært veldig hyggelig å ha dere på besøk her i dag, smiler 100-åringen mildt før han sier adjø.

 

Siste nytt i Kultur

Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

 
Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.