Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

Frimurerbrødrene hyllet 100-åring

 

Trygve Johannes E. Wigmostad fylte nylig 100 år. Den gamle skreddermesteren har lang fartstid i frimurerlosjen, og ble tatt opp allerede i mars 1948.

Skrevet av:

Det vil si at Wigmostad, som i dag holder til på Ammerudlunden sykehjem, har vært med i losjen i nærmere 62 år. 100-åringen er medlem av Johannes-losjen Haakon og den høyere losjen, Den Norske Store Landsloge. Han har graden X, som betyr: Høyt opplyst St. Johannesloges betrodde bror, ridder av Purpurbåndet. Faren til Wigmostad var også frimurer og ble tatt opp i 1918. Han var med og stiftet avdelingen Haakon til de tre Lys.

Og når Akers Avis Groruddalen kommer innom Ammerudlunden i anledning bursdagen til Wigmostad, har han besøk av de tre «losjebrødrene»; Øyvind Anker Syversen, Per Schulze og Kai Korsvoll. Sistnevnte var også tidligere svigersønn av jubilanten og besøker sin gamle venn jevnlig.

De tre kan fortelle at Wigmostad er et høyst respektert medlem av frimurerlosjen, og at de er stolte av å ha ham med i foreningen.


- Trygve var med på honnørlosjemøte kun for et par måneder siden, forteller Schulze, som selv er redaktør av Frimurerbladet.

Utdannelse fra London

Av andre interesser har den nybakte 100-åringen alltid vært, og er fremdeles, interessert i foto og filming.


- Jeg var tidligere med i smalfilmklubben, forteller Trygve, og legger til at filmingen var en kjær hobby for han.

Videre drev den oppegående 100-åringen skredderforretningen Engelsk Compani i Nedre Slottsgate fram til han gikk av med pensjon i 1977. Han videreutdannet seg innen skredderfaget i London og var oldermann i Oslo skredderlaug i to perioder i løpet av sin yrkeskarriere.

Av familie har han en sønn på 65 år og en datter på 62. Kona hans døde i 1985.

Trygve bodde tidligere i Skøyenbakken, før han kjøpte seg en lettvint leilighet på Tveita i 1994. Der bodde han og klarte seg selv fram til han var hele 98 år gammel.


- Nå har jeg bodd her på Ammerudlunden de siste to årene. Det er deilig at jeg har kommet hit, og jeg må si at jeg trives godt. Jeg forstår ikke hvordan jeg skulle klart meg uten den flotte hjelpen jeg får her, roser han.

Forbløffende utvikling

Han er fremdeles krystallklar i hodet, og han tenker ofte tilbake på fortiden og hvilke omveltninger han har vært vitne til gjennom livet.


- Jeg har fått med meg en kolossal utvikling, konstaterer han.

- Liker du den?


- Jeg vet ikke. Selv føler jeg meg «hundre år tilbake». Jeg forstår lite av det som foregår i dag. Jeg husker da det første mennesket gikk på månen: Dét var helt utrolig. Mens nå bærer man med seg en liten mobiltelefon som man tar bilder med og som man kan vise fram med det samme. Det er ikke til å tro, sier Trygve og nikker mot Syversen som sitter med en iPhone som han nettopp har brukt til å dokumentere den lille feiringen. - Har alltid lekt med sport


Rundt det å fylle 100 år har ikke Trygve så mange tanker.


- Jeg skjønner at det er spesielt, men jeg tenker ikke så mye over det. For meg er dette bare en bursdag, sier han.

 - Har du gjort noe spesielt for å bli så gammel?

- Morfaren min ble 99 år og flere andre i familien nådde en høy alder før de døde. Mange ble langt opp i nittiårene, så jeg har nok sterke gener, konkluderer han.

- Videre spilte jeg bandy da jeg var ung, og jeg har lekt med diverse former for sport i hele mitt liv.


- Ja, og så har han brukt trimrommet her på hjemmet, skyter Korsvoll inn, og legger til at han ikke tror at det er så mange andre som bruker det.

Nå har vi fått en lang og hyggelig prat med jubilanten inne på det koselige rommet hans på Ammerudlunden. Det er tid for å hvile seg litt, for senere på dagen skal Trygve feire med hele familien, og får besøk av 15-20 gjester.


- Tusen takk for alle gratulasjonene og for all oppmerksomheten. Det har vært veldig hyggelig å ha dere på besøk her i dag, smiler 100-åringen mildt før han sier adjø.

 

Siste nytt i Kultur

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

 
Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

 
Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

 
Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

 • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!