Gjorde Norges matmor stolt

Gjorde Norges matmor stolt

 

Ingrid Espelid Hovig var særdeles fornøyd med matpakka til John André Seen, og kåret han til vinner av Matpakke-uka på Linderud skole.

Tekst:

Publisert:

I ett år har elevene i åttende trinn ved Linderud skole deltatt i EUs Comenius-prosjekt, som har som hensikt å fremme bedre helse og sunnere livsstil ved sunt kosthold og fysisk aktivitet. Med på laget har de fått kokk og kokebok-forfatter, Scott Givot fra Chicago, til å vise hvordan man lager sunn mat og eksperimenterer på kjøkkenet.

Som en del av prosjektet inviterte skolen til Matpakke-uka med kåring av skolens beste matpakke, og sjefsdommer, det var alle kokkers mamma Ingrid Espelid Hovig.

Etter å ha smakt på elevenes matpakker bestemte juryen at førsteplassen tilhørte John André Seem.

- Det er kjempegøy å vinne og veldig overraskende, alle var veldig flinke. Jeg har lært at sunt er godt, og hadde med meg i dag en matpakke med grovbrød med innspill av frukt, sier John André Seen, elev ved Linderud skole.

John André Seen var ikke den eneste vinneren av Matpakke-uka. Kirmashan Khandarash ble kåret skolens kantinesjef, for sine kokkekunnskaper og gode samarbeidsevner. Og sammen med Seen får hun nyte et spennende måltid på Thai-restauranten Plah i sentrum.

Krydder gjør susen

For Ingrid Espelid Hovig er det viktig å prøve seg fram og gjerne krydre maten.

- Før brukte vi mest salt og pepper, for annet krydder var dyrt. Jeg hadde aldri smakt koreander før jeg reiste til Afrika i 1969, også chili-pepper var ganske nytt på den tiden. Dere er heldige som går på en skole med så mange nasjonaliteter.

- Her kan dere  snakke om maten som serveres i hvert deres hjem og ta med forskjellige krydder til skolen, sier Espelid Hovig.

Espelid Hovig mener at med et godt kosthold hører også fysisk aktivitet.

- Sunn mat er god mat og smaker godt. Mat og mosjon hører sammen som hånd i hanske, sier hun.

Sunne elever

Undervisningsinspektør Reidunn Aarre Matthiessen forteller at med Comenius-prosjektet håper skolen på å bidra slik at elevene får bedre helse og legger til seg sunnere og gode matvaner.

- Et økende problem i Norge og EU er unge barn som spiser usunt, er inaktive og blir overvektige. Vi på Linderud skole har andre planer for våre elever.

- Sammen med kokk Scott Givot ønsker vi å hjelpe våre elver til å gjøre gode valg, og begrense for eksempel alt godteriet elevene tar med på tentamener. Vi ønsker å forebygge sykdom og bidra til å gi god helse både fysisk og psykisk, sier Aarre Matthiessen.

 

Siste nytt i Kultur

Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

 
Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.