Gledesspreder’n takket av

Gledesspreder’n takket av

 

Nesten 40 år har gått siden Rolf Nicolaisen for aller første gang besøkte Ammerudhjemmet. Nylig takket den sprudlende gledessprederen for seg - og ble hyllet av en fullstappet kultursal.

Tekst:

Publisert:

Nesten 40 år har gått siden Rolf Nicolaisen for aller første gang besøkte Ammerudhjemmet. Nylig takket den sprudlende gledessprederen for seg - og ble hyllet av en fullstappet kultursal.

Med tårer i øynene og et varmt smil tok en rørt Rolf Nicolaisen avskjed med Ammerudhjemmet denne uka. Beboere, brukere, frivillige, ansatte og samarbeidspartnere stelte i stand kjempefest for den entusiastiske kulturlederen. Alle sto i kø for å hilse, gi bort gaver eller bidra med kulturinnslag.

- Dette er et fantastisk sykehjem. Her kan man leve til man dør, ikke bare overleve, smiler Nicolaisen.

Mange hilsener

Det var mange som ville takke Rolf Nicolaisen.

 - Du har gjort dagene for beboerne innholdsrike, spennende og gode. Vi har dratt på mange turer og hatt  flotte kulturkvelder sammen. Det har betydd utrolig mye for mange, sier frivillighetsleder Gerd Skiaker.

Talelista ble etter hvert lang, og godordene haglet over den sympatiske kulturlederen, som i morgen, lørdag 31. januar slutter på Ammerud for godt.

- Din leveregel er å se mennesker, og det er det største komplimentet man kan få. Alle stiller opp for deg, og det er ikke mulig for noen å si nei når du ringer, smiler Peder Hermstad fra Ammerudhjemmets Venner.

Eivind Willoch holdt et morsomt innslag utkledd som eldre beboer, og musikkinnslagene bød på blant annet «Har en drøm» med nyskrevet tekst og «Always look on the bright side of life», fremført av blant annet påtroppende kulturleder Thomas Møller.

I tillegg var det hilsener fra koret, kontaktutvalget, Kirkens Bymisjon som eier Ammerudhjemmet, Bydel Grorud og mange andre.

 

Sang i Olavskoret

Rolf Nicolaisen har en lang tid i Groruddalen bak seg. Han bodde i Oslo sentrum som liten, men da han var 10 år forlot han og moren  storbyen og reiste til Kalbakken. Her fikk de flytte inn i en moderne leilighet med utrolige fasiliteter.

- Det var utrolig stort å flytte inn i en ordentlig bolig. Vi hadde eget bad med badekar og dusj.

Han fortsatte på Møllergata skole, men tilknytningen til Groruddalen var satt, og her ble han boende.

Allerede da var interessen for sang og musikk stor, og lille Rolf sang i koret Olavsguttene. Koret dro blant annet på turné til USA i et halvt år. Der opplevde han blant annet Elvis.

- Og vi sang i Carnegy Hall.  Jeg var 12 år og sang solo for 5000 mennesker. Det står for meg som en av mitt livs største opplevelser.

Kristen ungdomsklubb

Rolf var tidlig aktiv i nærmiljøet, og spilte i skolerevyen på Grorud Høyere skole. Dette ble  sin tid omtalt i lokalavisa, og «Celestin», som var aliaset til daværende journalist, senere kjent revystjerne Dag Frøland, var imponert i 1961.

«Rolf Nicolaisen var hvis man skulle fremheve et spesielt navn, den overlegent beste. Elegant, med en avslepet verdensmannsmine og med et blasert blikk (...) betok han salen med selfølgelig scenevanthet og sikkerhet.

Nicolaisen var senere med på oppstarten av en kristen ungdomsklubb på Heimdal, det som på 60-tallet var Grorud-områdets kulturhus.

- Her hadde vi bordtennis og biljard, det var nytt og spesielt for en kristen klubb. Dette var rett etter konfirmasjonstida, og plutselig ble jeg formann i klubben og ansvarlig for allsangen. Så gleden over å synge sammen med andre og lede allsangen begynte nok allerede der, smiler han.

Alle menneskene rundt Rolf Nicolaisen har fått merke gleden han ser i arbeidet sitt.

- Rolf er energisk, entusiastisk, elsker jobben sin og stortrives på scenen. Han har betydd veldig mye for oss på Ammerudhjemmet, sier institusjonssjef Øyvind Jørgensen.

Ble «rockeprest»

Etter hvert ble det klart for Nicolaisen hvilken utdanning han ønsket. Valget falt på teologi, og snart var han utdannet prest. Embetet skulle han utføre i Groruddalen, i Fossum og Stovner menigheter. Før kirkene var på plass ble gudstjenestene holdt på Vestli og Stovner skoler, før Fossum kirke ble fast base for en livlige groruddølen.

- Jeg var opptatt av å forvalte kultur gjennom kirken, og at det skulle være et skapende sted for folk i alle aldre. Da begynte folk å gå i kirka i stor skala, og hver første søndag i måneden hadde vi kulturgudstjeneste. Da fylte vi kirka med 500 mennesker, forteller han.

På grunn at han brakte gitarspill og glede inn i gudstjenestene fikk Rolf tidlig tilnavnet «rockepresten».

- Jeg synes det er veldig morsomt at jeg ble kalt for rockeprest lenge før Bjørn Eidsvåg fikk det navnet!

 

Dro til Ishavskatedralen

Etter fem år som prest i dalen tok Rolf Nicolaisen med seg gitaren til Nord-Norge. Her ble han prest i den berømte ishavskatedralen. Akers Avis Groruddalen sørget for et avskjedsintervju i august 1977.

- Jeg trekker nordover for å finne nye erfaringer, utvikle meg videre, lære menigheter å kjenne som har en annen struktur enn vi finner i Oslos nordøstlige bydeler. Selvfølgelig er det fremdeles mye ugjort på Fossum, men jeg føler at det er riktig av meg å forlate dalen nå. Sa han den gangen.

I Tromsø ble han den første som hadde familiegudstjeneste på tv, og han brakte allsangen inn i kirkelivet også her.

Inntok Ammerudhjemmet

Etter mange år i Tromsø tok Nicolaisen til slutt turen til Østlandet igjen.

- Jeg mener at Tromsø er den vakrest byen i verden, men det gjorde godt å komme tilbake til barndommens grønne dal.

Moren var blitt syk, og ferden gikk etter hvert fra Kalbakken til Ammerudhjemmet.

- Hun ville absolutt ikke på sykehjem, men da hun kom hit og fikk være en del av et godt miljø blomstret hun etter hvert opp. Så ble jeg ansatt som kulturleder, og da var hun ekstra glad for å få være her, forteller han.

Dette var ikke Rolfs første møte med Ammerudhjemmet. Allerede i 1971 holdt han til i kjelleren, hvor han ledet ungdomsarbeidet. Han startet ungdomskoret «Salt», som sang gospel.

- Gospelmusikk ligger veldig nært hjertet mitt. Jeg setter stor pris på den type musikk, og det er flott å vite at koret fortsatt eksisterer, sier han.

Kultur gir helse

Så skulle Ammerudhjemmet få være med på et prøveprosjekt, som gikk under navnet «Kultur gir helse». Sykehjemmet måtte søke om deltakelse på dette nye konseptet.

- Da jeg drev med ungdomsarbeidet på hjemmet så jeg hvordan de åpnet for å invitere nærmiljøet med på arrangementer. Det videreførte jeg med «Kultur gir helse». For det gjør det virkelig. Kultur, sang og musikk betyr utrolig mye for mange mennesker.

Rolf innførte kulturkvelder med mange store artister på besøk. Her har kjente navn som Hanne Krogh, Jan Werner Danielsen, Kåre Conradi og Jenny Jenssen underholdt. Men også ukjente og originale artister. I tillegg er det stadig vekk allsangkvelder.

- Det å synge foran en kultursal fylt av blide mennesker er alltid en stor opplevelse. Sangen gjør noe med folk, den henter fram minner og skaper glede.

 

Vemodig å slutte

Rolf Nicolaisen har alltid stått på. Han er brennende engasjert, enten det er i en samtale med en eldre kvinne som trenger noen å prate med, eller når han er i full gang med planlegging og gjennomføring av populære Ammeruddager.

- Jeg har hatt stå-på-jobber i alle år, og vært veldig engasjert. Jeg har ikke talt timer, og bare fortsatt hele veien. Nå skal det blir deilig å bestemme over egen tid, sier kulturlederen, som fyller 65 år i mai.

Nå blir det tid til fire barn og fire barnebarn, og det gleder han seg til. Likevel er det vemodig å forlate Ammerudhjemmet.

- Jeg er veldig glad for at veldig flinke og engasjerte folk skal overta etter meg. De skal sørge for å ta vare på kulturarbeidet, og jeg vet det er i trygge hender, smiler han.

Sang er gudegitt

Rolf mener sang og musikk er gudegitt, og at det er utrolig viktig for mennesker.

- Kulturen kan få mennesker til å glemme det negative for en liten stund. Man kommer sammen, har det hyggelig og får noe å leve videre på når de tunge stundene kommer.

Han forteller at han selv har bevitnet hvordan kultur kan gi helse.

- Jeg husker at jeg besøkte en eldre dame som var veldig syk og snart skulle dø. Jeg begynte å synge en sang jeg husket hun likte, men plutselig glemte jeg teksten. Da hørte jeg fortsettelsen på sangen fra damen i senga. Det var en utrolig sterk opplevelse.

Stopper ikke sangen

Selv om Rolf Nicolaisen nå forlater scenen på Ammerud, blir det ikke helt slutt på sang og musikk i livet hans. Han kommer fortsatt til å besøke eldresentre, stå på scenen og spre glede til nærmiljøet.

- Musikken vil fortsatt alltid være viktig for meg, og jeg håper jeg kan fortsette å holde på med det, selv etter at jeg nå blir pensjonist.

Redaktør Hjalmar Kielland i Akers Avis Groruddalen har hatt et tett samarbeid med Nicolaisen siden starten.

- For meg vil du alltid være gutten med gitaren, smiler han.

 

Siste nytt i Kultur

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Klar for kulturfest

Lindeberg kulturens venner er klar for å arrangere årets kulturfestival i pinsehelgen.

 
Ellingsrudåsen imponerer med sirkus – igjen

Elevene på 6. trinn på Ellingsrudåsen skole har de siste to månedene vært i sirkus-verden. Sist tirsdag viste de fram alt fra tryllekunster til akrobatikk og klovneri i forestillingen «Cirkus El Perfecto».

Miljøgaten trenger en motorveitunnel!

Det var et interessant møte i Grorud samfunnshus den 4. mai.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.