Historietime med Jahn Otto

Historietime med Jahn Otto

 

Den kunnskapsrike og høyt respekterte mediepersonligheten hadde tatt turen til Årvoll eldresenter for å snakke om sin lange tjeneste i yrket, med foredraget «En utenrikskorrespondent ser tilbake», der han spesielt la vekt på tiden han var i Tyskland.

Tekst:

Publisert:

Den kunnskapsrike og høyt respekterte mediepersonligheten hadde tatt turen til Årvoll eldresenter for å snakke om sin lange tjeneste i yrket, med foredraget «En utenrikskorrespondent ser tilbake», der han spesielt la vekt på tiden han var i Tyskland.

Og da Akers Avis Groruddalens journalist møtte den erfarne korrespondenten før foredraget, startet han med å fortelle at han mintes en fin tid på Tonsenhagen.

- Jeg bodde her på 60-tallet, og jeg likte meg godt her, sier han og fortsetter:

- I dag er jeg knyttet til stedet ved at jeg har to fantastiske barnebarn som bor her. Så foredraget i dag burde jeg kanskje kalt «Fra Tonsenhagen til Washington, Moskva og Berlin», blunker Johansen.

- Hvordan startet din karriere?

- Jeg begynte i dagsavisen Morgenposten i 1956. Etter å ha vært der noen år, gikk jeg over til NRK som utenrikssjef i Dagsrevyen. Dette var i 1966. I 1975 reiste jeg til Moskva og kom hjem etter 2-3 år for å bli sjefsredaktør i Dagbladet; der jeg var i en sjuårsperiode.

Tabloid tull og tøys

- For øvrig er jeg ikke stolt av hvordan min tidligere avis fremstår i dag. Jeg leser faktisk heller Akers Avis Groruddalen og andre lokalaviser, fremfor de store tabloidene. Mye fordi de små avisene ikke konsentrerer seg om det jeg kaller pubertetspjatt med kvasi-sex og tull og tøys. Det er også mulig å føre en mer åpen og fri debatt i lokalavisene enn i de store; der de alltid skal styre ordet, sier den gamle redaktøren, før han sporer tilbake:

- Etter tiden i Dagbladet gikk jeg tilbake til min gamle arbeidsgiver NRK, for å korrespondere fra Washington. Jeg ble så utenrikssjef i Dagsrevyen igjen, og avsluttet min karriere med å formidle fra Berlin.

- Jeg har imidlertid aldri vært så aktiv som etter at jeg ble såkalt pensjonist, smiler Johansen. Og forklarer:

- Jeg ble «pensjonist» for omtrent seks år siden, men har på ingen måte sunket ned i en stol av den grunn:

 Jeg holder mye foredrag og forelesninger på universiteter og høyskoler. Jeg var «fritt ord»-professor på Institutt for Media og kommunikasjon på UiO etter at jeg gikk av med pensjon.

Reiseleder

- I tillegg til dette, står kona og jeg i bresjen for «dannelsesturer» til Russland og Ukraina.

- Hvem er det som deltar på disse turene?

- Hovedsakelig det jeg kaller voksen ungdom. Og jeg må si at seniorer av i dag er veldig oppegående. Mange har gode utdannelser, men uansett deres profesjonelle bakgrunn, så følger de svært godt med, - og er et usedvanlig interessert og våkent publikum å snakke til, sier Johansen og tilføyer: - Dette blir for øvrig mange mediers store problem: De tror at Norge bare består av «ungdomsforbrytere», mens den demografiske utviklingen her er den samme som i andre europeiske land. Nå er det like før det er flere over 60 enn under 30 her i Norge. Og jeg mener at vi eldre representerer en stor ressurs for samfunnet.

Den aktive pensjonisten er også en ivrig internett-skribent.

- Jeg skrev tidligere nettside-kommentarer for NRK, men på grunn av økonomiske problemer, kunne de ikke beholde meg. Men disse kommentarene er å finne i boka «Verden på nettet»; der jeg har samlet 250 av kommentarene mine.

- I dag har jeg gått til nettstedet ABC, der jeg skriver hver lørdag. Min første kommentar der «Palestinerne - sviktet av alle» hadde nesten 15.000 lesere.

Eplet langt fra stammen

I foredraget på Årvoll snakket Johansen hovedsakelig om tiden som korrespondent.

- En tid jeg husker godt er da jeg begynte å reise systematisk til Berlin på 50-tallet. Der ble jeg blant annet kjent med forbundskansler Willy Brandt. Han var et fantastisk menneske.

- Jeg var med ham i august 1963 da Berlin-muren ble reist.

Korrespondenten fortalte mange andre anekdoter der høytstående politikere ble nevnt; og flere av dem handlet om den drikkeglade russiske presidenten Jeltsin og en annen handlet om Bush senior.

- Da jeg møtte ham, forsto jeg at han var en klok og fin mann. Så i dèt tilfellet vil jeg påstå at eplet falt langt fra stammen, sa Johansen og siktet til avkommet Bush junior.

Spennende foredragsholder

- Dette var virkelig et interessant og lærerikt foredrag, sier Marie Alsrød, som jobber som frivillig hjelper på kontoret til eldresenteret.

- Det er fint med slike foredrag, og hadde vi hatt litt bedre råd, ville vi gjerne hatt flere.

- I dag la jeg også merke til at det var fantastisk mange mennesker og veldig stor tilslutning her. Jeg tror aldri vi har hatt et foredrag med så mange frammøtte, og det er jo koselig. Men denne gangen hadde vi jo også besøk av en veldig spennende mann, sier Alsrød.

 

Siste nytt i Kultur

Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

 
Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.