Historietime med Jahn Otto

Historietime med Jahn Otto

 

Den kunnskapsrike og høyt respekterte mediepersonligheten hadde tatt turen til Årvoll eldresenter for å snakke om sin lange tjeneste i yrket, med foredraget «En utenrikskorrespondent ser tilbake», der han spesielt la vekt på tiden han var i Tyskland.

Skrevet av:

Den kunnskapsrike og høyt respekterte mediepersonligheten hadde tatt turen til Årvoll eldresenter for å snakke om sin lange tjeneste i yrket, med foredraget «En utenrikskorrespondent ser tilbake», der han spesielt la vekt på tiden han var i Tyskland.

Og da Akers Avis Groruddalens journalist møtte den erfarne korrespondenten før foredraget, startet han med å fortelle at han mintes en fin tid på Tonsenhagen.

- Jeg bodde her på 60-tallet, og jeg likte meg godt her, sier han og fortsetter:

- I dag er jeg knyttet til stedet ved at jeg har to fantastiske barnebarn som bor her. Så foredraget i dag burde jeg kanskje kalt «Fra Tonsenhagen til Washington, Moskva og Berlin», blunker Johansen.

- Hvordan startet din karriere?

- Jeg begynte i dagsavisen Morgenposten i 1956. Etter å ha vært der noen år, gikk jeg over til NRK som utenrikssjef i Dagsrevyen. Dette var i 1966. I 1975 reiste jeg til Moskva og kom hjem etter 2-3 år for å bli sjefsredaktør i Dagbladet; der jeg var i en sjuårsperiode.

Tabloid tull og tøys

- For øvrig er jeg ikke stolt av hvordan min tidligere avis fremstår i dag. Jeg leser faktisk heller Akers Avis Groruddalen og andre lokalaviser, fremfor de store tabloidene. Mye fordi de små avisene ikke konsentrerer seg om det jeg kaller pubertetspjatt med kvasi-sex og tull og tøys. Det er også mulig å føre en mer åpen og fri debatt i lokalavisene enn i de store; der de alltid skal styre ordet, sier den gamle redaktøren, før han sporer tilbake:

- Etter tiden i Dagbladet gikk jeg tilbake til min gamle arbeidsgiver NRK, for å korrespondere fra Washington. Jeg ble så utenrikssjef i Dagsrevyen igjen, og avsluttet min karriere med å formidle fra Berlin.

- Jeg har imidlertid aldri vært så aktiv som etter at jeg ble såkalt pensjonist, smiler Johansen. Og forklarer:

- Jeg ble «pensjonist» for omtrent seks år siden, men har på ingen måte sunket ned i en stol av den grunn:

 Jeg holder mye foredrag og forelesninger på universiteter og høyskoler. Jeg var «fritt ord»-professor på Institutt for Media og kommunikasjon på UiO etter at jeg gikk av med pensjon.

Reiseleder

- I tillegg til dette, står kona og jeg i bresjen for «dannelsesturer» til Russland og Ukraina.

- Hvem er det som deltar på disse turene?

- Hovedsakelig det jeg kaller voksen ungdom. Og jeg må si at seniorer av i dag er veldig oppegående. Mange har gode utdannelser, men uansett deres profesjonelle bakgrunn, så følger de svært godt med, - og er et usedvanlig interessert og våkent publikum å snakke til, sier Johansen og tilføyer: - Dette blir for øvrig mange mediers store problem: De tror at Norge bare består av «ungdomsforbrytere», mens den demografiske utviklingen her er den samme som i andre europeiske land. Nå er det like før det er flere over 60 enn under 30 her i Norge. Og jeg mener at vi eldre representerer en stor ressurs for samfunnet.

Den aktive pensjonisten er også en ivrig internett-skribent.

- Jeg skrev tidligere nettside-kommentarer for NRK, men på grunn av økonomiske problemer, kunne de ikke beholde meg. Men disse kommentarene er å finne i boka «Verden på nettet»; der jeg har samlet 250 av kommentarene mine.

- I dag har jeg gått til nettstedet ABC, der jeg skriver hver lørdag. Min første kommentar der «Palestinerne - sviktet av alle» hadde nesten 15.000 lesere.

Eplet langt fra stammen

I foredraget på Årvoll snakket Johansen hovedsakelig om tiden som korrespondent.

- En tid jeg husker godt er da jeg begynte å reise systematisk til Berlin på 50-tallet. Der ble jeg blant annet kjent med forbundskansler Willy Brandt. Han var et fantastisk menneske.

- Jeg var med ham i august 1963 da Berlin-muren ble reist.

Korrespondenten fortalte mange andre anekdoter der høytstående politikere ble nevnt; og flere av dem handlet om den drikkeglade russiske presidenten Jeltsin og en annen handlet om Bush senior.

- Da jeg møtte ham, forsto jeg at han var en klok og fin mann. Så i dèt tilfellet vil jeg påstå at eplet falt langt fra stammen, sa Johansen og siktet til avkommet Bush junior.

Spennende foredragsholder

- Dette var virkelig et interessant og lærerikt foredrag, sier Marie Alsrød, som jobber som frivillig hjelper på kontoret til eldresenteret.

- Det er fint med slike foredrag, og hadde vi hatt litt bedre råd, ville vi gjerne hatt flere.

- I dag la jeg også merke til at det var fantastisk mange mennesker og veldig stor tilslutning her. Jeg tror aldri vi har hatt et foredrag med så mange frammøtte, og det er jo koselig. Men denne gangen hadde vi jo også besøk av en veldig spennende mann, sier Alsrød.

 

Siste nytt i Kultur

Ønsker brukte klær <BR>til skoleballet

Ønsker brukte klær
til skoleballet

Avgangselevene ved Frydenberg ungdomsskole arrangerer byttedag førstkommende mandag i forbindelse med årets skoleball. Har du en ballkjole eller en dress du kanskje bare har brukt én gang som andre kan få glede av?

Juleshow på isen

Juleshow på isen

Tradisjonen tro vil Oslo Skøiteklubb (OSK) også i år innta isen i Furuset Forum med sitt fantastiske juleshow.

Øker lesegleden

Øker lesegleden

  • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

 
Krohg og damene

Krohg og damene

  • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

  • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

  • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

 
En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

  • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

Skapte nye minner

Skapte nye minner

  • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

Lansering i en pub

Lansering i en pub

  • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

 
Nok er nok <BR>for Standing Rock

Nok er nok
for Standing Rock

  • Pilen

Den siste tiden har det vært snakket mye om Standing Rock, og at de amerikanske mydighetene skal «innvadere» Dakota/Lakota/siouxindianernes reservat. De skal nemlig legge et veldig omdiskutert oljerør gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota i USA.

20 år med teater

20 år med teater

  • Teater

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

  • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!