Historietime med Jahn Otto

Historietime med Jahn Otto

 

Den kunnskapsrike og høyt respekterte mediepersonligheten hadde tatt turen til Årvoll eldresenter for å snakke om sin lange tjeneste i yrket, med foredraget «En utenrikskorrespondent ser tilbake», der han spesielt la vekt på tiden han var i Tyskland.

Den kunnskapsrike og høyt respekterte mediepersonligheten hadde tatt turen til Årvoll eldresenter for å snakke om sin lange tjeneste i yrket, med foredraget «En utenrikskorrespondent ser tilbake», der han spesielt la vekt på tiden han var i Tyskland.

Og da Akers Avis Groruddalens journalist møtte den erfarne korrespondenten før foredraget, startet han med å fortelle at han mintes en fin tid på Tonsenhagen.

- Jeg bodde her på 60-tallet, og jeg likte meg godt her, sier han og fortsetter:

- I dag er jeg knyttet til stedet ved at jeg har to fantastiske barnebarn som bor her. Så foredraget i dag burde jeg kanskje kalt «Fra Tonsenhagen til Washington, Moskva og Berlin», blunker Johansen.

- Hvordan startet din karriere?

- Jeg begynte i dagsavisen Morgenposten i 1956. Etter å ha vært der noen år, gikk jeg over til NRK som utenrikssjef i Dagsrevyen. Dette var i 1966. I 1975 reiste jeg til Moskva og kom hjem etter 2-3 år for å bli sjefsredaktør i Dagbladet; der jeg var i en sjuårsperiode.

Tabloid tull og tøys

- For øvrig er jeg ikke stolt av hvordan min tidligere avis fremstår i dag. Jeg leser faktisk heller Akers Avis Groruddalen og andre lokalaviser, fremfor de store tabloidene. Mye fordi de små avisene ikke konsentrerer seg om det jeg kaller pubertetspjatt med kvasi-sex og tull og tøys. Det er også mulig å føre en mer åpen og fri debatt i lokalavisene enn i de store; der de alltid skal styre ordet, sier den gamle redaktøren, før han sporer tilbake:

- Etter tiden i Dagbladet gikk jeg tilbake til min gamle arbeidsgiver NRK, for å korrespondere fra Washington. Jeg ble så utenrikssjef i Dagsrevyen igjen, og avsluttet min karriere med å formidle fra Berlin.

- Jeg har imidlertid aldri vært så aktiv som etter at jeg ble såkalt pensjonist, smiler Johansen. Og forklarer:

- Jeg ble «pensjonist» for omtrent seks år siden, men har på ingen måte sunket ned i en stol av den grunn:

 Jeg holder mye foredrag og forelesninger på universiteter og høyskoler. Jeg var «fritt ord»-professor på Institutt for Media og kommunikasjon på UiO etter at jeg gikk av med pensjon.

Reiseleder

- I tillegg til dette, står kona og jeg i bresjen for «dannelsesturer» til Russland og Ukraina.

- Hvem er det som deltar på disse turene?

- Hovedsakelig det jeg kaller voksen ungdom. Og jeg må si at seniorer av i dag er veldig oppegående. Mange har gode utdannelser, men uansett deres profesjonelle bakgrunn, så følger de svært godt med, - og er et usedvanlig interessert og våkent publikum å snakke til, sier Johansen og tilføyer: - Dette blir for øvrig mange mediers store problem: De tror at Norge bare består av «ungdomsforbrytere», mens den demografiske utviklingen her er den samme som i andre europeiske land. Nå er det like før det er flere over 60 enn under 30 her i Norge. Og jeg mener at vi eldre representerer en stor ressurs for samfunnet.

Den aktive pensjonisten er også en ivrig internett-skribent.

- Jeg skrev tidligere nettside-kommentarer for NRK, men på grunn av økonomiske problemer, kunne de ikke beholde meg. Men disse kommentarene er å finne i boka «Verden på nettet»; der jeg har samlet 250 av kommentarene mine.

- I dag har jeg gått til nettstedet ABC, der jeg skriver hver lørdag. Min første kommentar der «Palestinerne - sviktet av alle» hadde nesten 15.000 lesere.

Eplet langt fra stammen

I foredraget på Årvoll snakket Johansen hovedsakelig om tiden som korrespondent.

- En tid jeg husker godt er da jeg begynte å reise systematisk til Berlin på 50-tallet. Der ble jeg blant annet kjent med forbundskansler Willy Brandt. Han var et fantastisk menneske.

- Jeg var med ham i august 1963 da Berlin-muren ble reist.

Korrespondenten fortalte mange andre anekdoter der høytstående politikere ble nevnt; og flere av dem handlet om den drikkeglade russiske presidenten Jeltsin og en annen handlet om Bush senior.

- Da jeg møtte ham, forsto jeg at han var en klok og fin mann. Så i dèt tilfellet vil jeg påstå at eplet falt langt fra stammen, sa Johansen og siktet til avkommet Bush junior.

Spennende foredragsholder

- Dette var virkelig et interessant og lærerikt foredrag, sier Marie Alsrød, som jobber som frivillig hjelper på kontoret til eldresenteret.

- Det er fint med slike foredrag, og hadde vi hatt litt bedre råd, ville vi gjerne hatt flere.

- I dag la jeg også merke til at det var fantastisk mange mennesker og veldig stor tilslutning her. Jeg tror aldri vi har hatt et foredrag med så mange frammøtte, og det er jo koselig. Men denne gangen hadde vi jo også besøk av en veldig spennende mann, sier Alsrød.

 

Siste nytt i Kultur

Ja til ulv i Norge

Ja til ulv i Norge

  • Pilen

Den 15. oktober møtte jeg opp foran Stortinget for å stille opp på demonstrasjonen Ulvens Dag organiserte for å stoppe massemordet av ulven

Rotary-guvernøren <BR>på besøk til Grorud

Rotary-guvernøren
på besøk til Grorud

  • Rotary

Grorud Rotary fikk besøk av sin distriktguvernør.

Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

 
Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

 
Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Rusken feiret 40 år <BR>med fest i rådhuset

Rusken feiret 40 år
med fest i rådhuset

Rusken så dagens lys for 40 år siden. Ordfører Marianne Borgen og ruskengeneral Jan Hauger er klare på at det bare er begynnelsen på noe som er kommet for å bli.

Sammen mot krig og konflikt

Sammen mot krig og konflikt

Søndag 24. oktober er årets TV-aksjon. Alle basene rundt omkring i Groruddalen håper så mange som mulig vil være med å gå med bøsse.

 
Indiske rytmer på Veitvet

Indiske rytmer på Veitvet

Gulvet på kulturhuset Veitvet ble ryddet og gjort klart til indisk dans i helgen.

Informerer elevene <BR>om TV-aksjonen

Informerer elevene
om TV-aksjonen

Leder Satha Sritharan for TV-aksjonen på Stovner og frivillig Samira Hashi tok turen til Stasjonsfjellet skole for å informere og rekruttere elevene.

Magisk lysvandring <BR>langs Alnaelva

Magisk lysvandring
langs Alnaelva

Mange møtte opp for å være med på årets lysvandring langs Alnaelva sist torsdag, og lyssettingen imponerte turgåerne.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!