Hukens skjulte skatter

Hukens skjulte skatter

FRA HUKEN: Formann Johannes Hanto i Oslo og omegn geologiforening viste fram noen av bergartene han har funnet i bruddet.

Formann Johannes Hanto i Oslo og omegn geologiforening ga medlemmene i Grorud Rotary et innblikk i hva slags skjulte skatter som finnes i Huken pukkverk.

Tekst:

Publisert:

Hanto fortalte de fremmøtte om Huken og forholdet han har til området. I tillegg tok han for seg geologi, mineraler og litt om Oslo og omegn geologiforening. Det er et tema som virkelig falt i smak hos medlemmene i Rotary-klubben.

Oslo og omegn geologiforening har fått lov til å være i det gamle asfaltlaboratoriet i Huken fram til det skal rives. Vi har et lite bibliotek og noen mindre mineralsamlinger der. Til bruk for medlemmene har vi steinknekker, steinsag, slipemaskiner, mikroskoper og UV-kammer, sier Hanto.

Sprengt bort gruveganger

Gjennom mange år med uttak av stein og grus fra Huken til forskjellige formål, har det blitt avdekket gruveganger etter kobberdriften, flere spesielle bergarter og mange sjeldne mineraler.

– Flere gruveganger i Huken er nå sprengt bort, men en gruvegang kan ses høyt oppe i den ene siden av bruddet. Den er sannsynligvis drevet på kobberkis og bornitt på slutten av 1800-tallet av det fransk-belgiske selskapet «Compagnie Minière de Grorud», sier han.

Basalt er den vanligste vulkanske bergarten på Jorda, og den er velegnet til pukk og asfalt. Basalten i Huken er fra Perm-tiden og er dannet for cirka 250 millioner år siden.

Fargerike krystaller

Den er mørk og finkornet, men kan ifølge Hanto også være porfyrisk - inneholde større korn av enkelte mineraler.

– Spesielt vakker er varianten med fenokrystaller av feltspat. Slike krystaller kunne oppstå hvis smeltemassen hadde en relativ lang avkjølingstid. Krystallene kan ha forskjellig farge som svakt rosa, lysegrønne og mørkegrønne, sier han.

Formannen i foreningen beskriver fenokrystallene som små båter på ferd nedover en elv, og så størkner plutselig elva.

– De kan noen ganger se sånn ut, som om de er orienterte. Krystallene kan også ligge mer usystematisk i grunnmassen, og kan danne stjerner.

Gruveganger i bruddet

I retning nordvest til sydøst i Huken krysser en groruditt-gang. Mens fra sydvest til nordøst i bruddet er det en granofyr-gang.

– Groruditt er en mørkegrønn bergart med korn av lys feltspat. Den er hard og seig, og i steinalderen ble den brukt til redskaper. Granofyr består av kvarts og feltspat. Den er tett, seig og lys gul-grønn i fargen. Den er svært typisk for Huken, sier Hanto.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

 
Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.

Tradisjonsrik feiring på Grorud

Grorud skole kan se tilbake på en lang og tradisjonsrik feiring av nasjonaldagen. Musikk, lokalt barnetog og masse aktiviteter - men også en dag for å hedre de som gjorde at vi fortsatt kan feire dagen.

Natteravn på gamle tomter

Da FAU på Veitvet skole spurte ordfører Marianne Borgen om hun ville gå natteravn med dem, fikk de umiddelbart ja i svar. Det endte med en tre timers vandring med en ordfører på hjemmebane.