ANNONSE

Hukens skjulte skatter

Hukens skjulte skatter

FRA HUKEN: Formann Johannes Hanto i Oslo og omegn geologiforening viste fram noen av bergartene han har funnet i bruddet.

Formann Johannes Hanto i Oslo og omegn geologiforening ga medlemmene i Grorud Rotary et innblikk i hva slags skjulte skatter som finnes i Huken pukkverk.

Tekst:

Publisert:

Hanto fortalte de fremmøtte om Huken og forholdet han har til området. I tillegg tok han for seg geologi, mineraler og litt om Oslo og omegn geologiforening. Det er et tema som virkelig falt i smak hos medlemmene i Rotary-klubben.

Oslo og omegn geologiforening har fått lov til å være i det gamle asfaltlaboratoriet i Huken fram til det skal rives. Vi har et lite bibliotek og noen mindre mineralsamlinger der. Til bruk for medlemmene har vi steinknekker, steinsag, slipemaskiner, mikroskoper og UV-kammer, sier Hanto.

Sprengt bort gruveganger

Gjennom mange år med uttak av stein og grus fra Huken til forskjellige formål, har det blitt avdekket gruveganger etter kobberdriften, flere spesielle bergarter og mange sjeldne mineraler.

– Flere gruveganger i Huken er nå sprengt bort, men en gruvegang kan ses høyt oppe i den ene siden av bruddet. Den er sannsynligvis drevet på kobberkis og bornitt på slutten av 1800-tallet av det fransk-belgiske selskapet «Compagnie Minière de Grorud», sier han.

Basalt er den vanligste vulkanske bergarten på Jorda, og den er velegnet til pukk og asfalt. Basalten i Huken er fra Perm-tiden og er dannet for cirka 250 millioner år siden.

Fargerike krystaller

Den er mørk og finkornet, men kan ifølge Hanto også være porfyrisk - inneholde større korn av enkelte mineraler.

– Spesielt vakker er varianten med fenokrystaller av feltspat. Slike krystaller kunne oppstå hvis smeltemassen hadde en relativ lang avkjølingstid. Krystallene kan ha forskjellig farge som svakt rosa, lysegrønne og mørkegrønne, sier han.

Formannen i foreningen beskriver fenokrystallene som små båter på ferd nedover en elv, og så størkner plutselig elva.

– De kan noen ganger se sånn ut, som om de er orienterte. Krystallene kan også ligge mer usystematisk i grunnmassen, og kan danne stjerner.

Gruveganger i bruddet

I retning nordvest til sydøst i Huken krysser en groruditt-gang. Mens fra sydvest til nordøst i bruddet er det en granofyr-gang.

– Groruditt er en mørkegrønn bergart med korn av lys feltspat. Den er hard og seig, og i steinalderen ble den brukt til redskaper. Granofyr består av kvarts og feltspat. Den er tett, seig og lys gul-grønn i fargen. Den er svært typisk for Huken, sier Hanto.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

ANNONSE
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

 
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

 
ANNONSE