Informasjonskveld om tenåringshjernen:

– Involver deg i
ungdommenes liv

– Involver deg i <BR>ungdommenes liv

VIKTIG PÅVIRKNING: Psykologspesialist Didrik Hægeland oppfordrer tenåringsforeldre til å involvere seg i ungdommens liv.

Som inspirasjon til tenåringsforeldre delte psykologspesialist Didrik Hægeland sin kunnskap om tenåringshjernen og foreldrenes mulighet til å påvirke på Årvoll gård.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2017 kl 11:01

Han viste til en ny forskning i nevrofysiologi som viser til større forandringer og utvikling i tenåringshjernen enn man tidligere har skjønt omfanget av.

– Det er særlig to områder der hjernen endrer seg betydelig i denne utviklingsfasen. Det er at hjernen beskjærer vekk nevralt nettverk som den ikke trenger lenger.

Det kan sammenlignes med en rosebusk som bærer unødvendige greiner. På den måten blir hjernen optimistisk for videre bruk i livet, sier Hægeland.

– Det andre området hjernen endrer seg på vesentlig er at det er betydelig mer fettdannelse rundt trådene som forbinder hjernecellene med hverandre. Den fettdannelsen gjør at signaloverføringen i hjernecellene blir mangedoblet og mye mer effektiv, sier han.

Ikke ferdig før 25 år

Bortsett fra det er mesteparten av hjernen ferdig utviklet hos fjortisen – som syn, hørsel, sansing, motorikk, balanse og alt som inngår i det automatiske nervesystemet i kroppen.

– Sanser, altså taktilinformasjon, er så godt som ferdigutviklet i femårsalderen. Femåringen som er opptatt av hvordan klærne sitter mot huden, er ikke bare vrang, men tro mot sitt utviklingstrinn, sier Hægeland.

Ifølge psykologspesialisten er det et stort men når det gjelder tenåringshjernen.

– Den fremre delen av hjernen som ligger innenfor panna er ikke ferdig før cirka 25-årsalderen. Denne delen av hjernen er i dagens samfunn den viktigste delen av hjernen, fordi den håndterer oppgaver som konsentrasjon, organisering, konsekvent analyse, impuls, kontroll, intelligens og det meste av personligheten din.

Involver deg

Han beskriver tenåringshjernen som en blodtrimmet Ferrari, men med en dårlig sjåfør. Et råd fra Hægeland til foreldre er å fungere som ungdommens filtre, eller fremre hjerne halvdel om du vil.

Les mer i fredagens avis 12. mai - og også eAvisen (tilgjengelig fra kl. 06.00).

Siste nytt i Kultur

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

 
Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.

Tradisjonsrik feiring på Grorud

Grorud skole kan se tilbake på en lang og tradisjonsrik feiring av nasjonaldagen. Musikk, lokalt barnetog og masse aktiviteter - men også en dag for å hedre de som gjorde at vi fortsatt kan feire dagen.

Natteravn på gamle tomter

Da FAU på Veitvet skole spurte ordfører Marianne Borgen om hun ville gå natteravn med dem, fikk de umiddelbart ja i svar. Det endte med en tre timers vandring med en ordfører på hjemmebane.