ANNONSE

Informasjonskveld om tenåringshjernen:

– Involver deg i
ungdommenes liv

– Involver deg i <BR>ungdommenes liv

VIKTIG PÅVIRKNING: Psykologspesialist Didrik Hægeland oppfordrer tenåringsforeldre til å involvere seg i ungdommens liv.

Som inspirasjon til tenåringsforeldre delte psykologspesialist Didrik Hægeland sin kunnskap om tenåringshjernen og foreldrenes mulighet til å påvirke på Årvoll gård.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2017 kl 11:01

Han viste til en ny forskning i nevrofysiologi som viser til større forandringer og utvikling i tenåringshjernen enn man tidligere har skjønt omfanget av.

– Det er særlig to områder der hjernen endrer seg betydelig i denne utviklingsfasen. Det er at hjernen beskjærer vekk nevralt nettverk som den ikke trenger lenger.

Det kan sammenlignes med en rosebusk som bærer unødvendige greiner. På den måten blir hjernen optimistisk for videre bruk i livet, sier Hægeland.

– Det andre området hjernen endrer seg på vesentlig er at det er betydelig mer fettdannelse rundt trådene som forbinder hjernecellene med hverandre. Den fettdannelsen gjør at signaloverføringen i hjernecellene blir mangedoblet og mye mer effektiv, sier han.

Ikke ferdig før 25 år

Bortsett fra det er mesteparten av hjernen ferdig utviklet hos fjortisen – som syn, hørsel, sansing, motorikk, balanse og alt som inngår i det automatiske nervesystemet i kroppen.

– Sanser, altså taktilinformasjon, er så godt som ferdigutviklet i femårsalderen. Femåringen som er opptatt av hvordan klærne sitter mot huden, er ikke bare vrang, men tro mot sitt utviklingstrinn, sier Hægeland.

Ifølge psykologspesialisten er det et stort men når det gjelder tenåringshjernen.

– Den fremre delen av hjernen som ligger innenfor panna er ikke ferdig før cirka 25-årsalderen. Denne delen av hjernen er i dagens samfunn den viktigste delen av hjernen, fordi den håndterer oppgaver som konsentrasjon, organisering, konsekvent analyse, impuls, kontroll, intelligens og det meste av personligheten din.

Involver deg

Han beskriver tenåringshjernen som en blodtrimmet Ferrari, men med en dårlig sjåfør. Et råd fra Hægeland til foreldre er å fungere som ungdommens filtre, eller fremre hjerne halvdel om du vil.

Les mer i fredagens avis 12. mai - og også eAvisen (tilgjengelig fra kl. 06.00).

Siste nytt i Kultur

Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

ANNONSE
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

 
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

 
ANNONSE