Juans snarvei ga
historisk intervju

Juans snarvei ga <BR>historisk intervju

GAMLE INTERVJUTRAKTER: I 38 år bodde Einar Gerhardsen i denne blokka i Sofienberggata med Ola Narr og Botanisk hage som nærmeste naboer. Det var der Juan Per Lund Serrano satt sammen med landsfaderen i tre timer i 1986, og - uvitende den gang - skaffet seg det som nå er et historisk intervju.


Man kan ikke si at Juan Per Lund Serrano er lat, langt i fra - men han er flink til å ta noen snarveier. Det har ført til at han sitter på et unikt historisk intervju med Einar Gerhardsen!

Skrevet av:

– Jeg var 18 år og gikk på Linderud videregående skole, og det var tid for særoppgave. Det gruet jeg meg til, for det betydde at jeg sannsynligvis måtte lese noen bøker – og det er ikke akkurat meg, ler Juan.

Stor interesse

Han visste imidlertid hvem han ville skrive om. Det måtte bli landsfaderen Einar Gerhardsen.

– Min far er spansk. Han fortalte ofte om min bestefar som kjempet mot General Franco under den spanske borgerkrigen på 1930-tallet. De hendelsene og den tidsperioden har jeg stor interesse for. Det gjelder også norsk historie, spesielt tiden etter den andre verdenskrig.

Og for meg fremsto Einar Gerhardsen som den mest spennende og interessante personen. Det måtte bare bli særoppgave om ham, sier Juan.

Men, som nevnt. Juan har aldri vært noen lesehest og gidder ikke lese bøker.

– Da var det bare en ting å gjøre. Ringe Einar Gerhardsen og spørre om jeg kunne få intervjue ham.

48 timer

– Gerhardsen ga vel knapt noen intervjuer så sent i livet. Dette var i oktober 1986. Jeg husker han svarte at hvis han ga et intervju til meg så ville kanskje flere begynne å ringe. Ja, men nå er det jeg som spør, svarte jeg eplekjekk. Jeg tror han likte det svaret, for han sa ok med en gang, og få dager senere møtte jeg opp i hans leilighet med en båndopptaker i Sofienberggata 61, hvor han bodde fra 1949 til sin død i 1987, forteller Juan.

I hele tre timer satt Juan sammen med Einar Gerhardsen og pratet.

– Det var nesten uvirkelig å sitte der med selveste landsfaderen. Mannen som i 2005 kom på andreplass etter kong Olav V, da det var en direktesendt kåring av århundrets nordmann, hvor seerne på NRK avga stemmer. Jeg skjønte fort hvorfor han var så respektert og elsket. Han var usedvanlig sympatisk og jordnær.

– Etter intervjuet dro jeg hjem til Romsås og skrev av samtalen. Jeg ble ferdig med særoppgaven på 48 timer. De andre brukte vel i gjennomsnitt et par måneder. Men jeg tok en typisk «Serrano-snarvei». Jeg endte opp med karakteren 5, humrer Juan.

Stort kontaktnett

Men det han ikke var klar over den gang, er at hans latskap/snarvei nå viser seg å være av historisk betydning.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!