ANNONSE

Juans snarvei ga
historisk intervju

Juans snarvei ga <BR>historisk intervju

GAMLE INTERVJUTRAKTER: I 38 år bodde Einar Gerhardsen i denne blokka i Sofienberggata med Ola Narr og Botanisk hage som nærmeste naboer. Det var der Juan Per Lund Serrano satt sammen med landsfaderen i tre timer i 1986, og - uvitende den gang - skaffet seg det som nå er et historisk intervju.


Man kan ikke si at Juan Per Lund Serrano er lat, langt i fra - men han er flink til å ta noen snarveier. Det har ført til at han sitter på et unikt historisk intervju med Einar Gerhardsen!

Tekst:

Publisert:

– Jeg var 18 år og gikk på Linderud videregående skole, og det var tid for særoppgave. Det gruet jeg meg til, for det betydde at jeg sannsynligvis måtte lese noen bøker – og det er ikke akkurat meg, ler Juan.

Stor interesse

Han visste imidlertid hvem han ville skrive om. Det måtte bli landsfaderen Einar Gerhardsen.

– Min far er spansk. Han fortalte ofte om min bestefar som kjempet mot General Franco under den spanske borgerkrigen på 1930-tallet. De hendelsene og den tidsperioden har jeg stor interesse for. Det gjelder også norsk historie, spesielt tiden etter den andre verdenskrig.

Og for meg fremsto Einar Gerhardsen som den mest spennende og interessante personen. Det måtte bare bli særoppgave om ham, sier Juan.

Men, som nevnt. Juan har aldri vært noen lesehest og gidder ikke lese bøker.

– Da var det bare en ting å gjøre. Ringe Einar Gerhardsen og spørre om jeg kunne få intervjue ham.

48 timer

– Gerhardsen ga vel knapt noen intervjuer så sent i livet. Dette var i oktober 1986. Jeg husker han svarte at hvis han ga et intervju til meg så ville kanskje flere begynne å ringe. Ja, men nå er det jeg som spør, svarte jeg eplekjekk. Jeg tror han likte det svaret, for han sa ok med en gang, og få dager senere møtte jeg opp i hans leilighet med en båndopptaker i Sofienberggata 61, hvor han bodde fra 1949 til sin død i 1987, forteller Juan.

I hele tre timer satt Juan sammen med Einar Gerhardsen og pratet.

– Det var nesten uvirkelig å sitte der med selveste landsfaderen. Mannen som i 2005 kom på andreplass etter kong Olav V, da det var en direktesendt kåring av århundrets nordmann, hvor seerne på NRK avga stemmer. Jeg skjønte fort hvorfor han var så respektert og elsket. Han var usedvanlig sympatisk og jordnær.

– Etter intervjuet dro jeg hjem til Romsås og skrev av samtalen. Jeg ble ferdig med særoppgaven på 48 timer. De andre brukte vel i gjennomsnitt et par måneder. Men jeg tok en typisk «Serrano-snarvei». Jeg endte opp med karakteren 5, humrer Juan.

Stort kontaktnett

Men det han ikke var klar over den gang, er at hans latskap/snarvei nå viser seg å være av historisk betydning.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

ANNONSE
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

 
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

 
ANNONSE