Jubilant med hjerte
for Groruddalen

Jubilant med hjerte <BR>for Groruddalen

Maren Rismyhr er sterkt engasjert i sitt lokalmiljø i utvidet forstand. En av hennes mange kampsaker gjennom en årrekke er Aker sykehus. Hun er sitter også i bydelsutvalget i Grorud bydel. Fredag 17. mars 2017 fylte hun 70 år.

Fredag fylte hun år. 70 år for å være presis. Akers Avis Groruddalen har møtt lokalpolitikeren og ildsjelen Maren Rismyhr. Vi får et innblikk i et liv kjennetegnet av naturglede og politisk engasjement.

Skrevet av:

Oppdatert:
21.03.2017 kl 10:39

Maren Rismyhr kommer til avishuset med hjelmsveis og behov for et par rugsprø. Den aktive jubilanten har nettopp kommet fra treningsstudio med sykkelen. Hun har dedikert fem tiår til politikken, og har en så lang CV at det er umulig å ta fatt i alt her. I dag fyller hun 70 år. Det skal feires – men ikke mye, ifølge jubilanten selv.

– Dagen er som de fleste andre dager. Likevel er 70 år en milepæl. Nå er jeg gammel. Men det synes jeg er kult. Man blir gjerne klokere med alderen, sier hun.

Maren Rismyhr er en nøysom person, lite opptatt av det hun kaller pynt og fjas. Familien har en rød, gammel Skoda, men hun benytter for det meste sykkelen. Drømmen om å bli fridd til og stå hvit brud, var heller ikke viktig for henne.

Frieri, brudepynting og store bryllupsfester var skikkelig umoderne på 70-tallet.

– I hvert fall i mine kretser. Det så vi på som borgerlig. Vi tok heller en kort visitt hos byfogden, sier hun med et smil.

I dag er hun gift, har to voksne sønner, en svigerdatter og et barnebarn – og fyller altså 70 år.

– Du vet at det å fylle 70 år er stort?

– Det er kanskje det. Vi er ikke så opptatt av å feire slikt i vår familie. Vi tar det enkelt. Men jeg har blitt lovet av min svigerdatter som er fra Japan, at hun skal lage sukiyaki på lørdag. Det er en kjent japansk rett som jeg aldri har smakt. Så det skal jeg spise sammen med mine to sønner, mann, svigerdatter og barnebarnet, Yui.

– Det kan vel kanskje bli noen andre overraskelser også, men på selve dagen er det ikke store planer. Vi blir nok noen som samler oss på Kafé Steinbra til kaffe og bløtkake, smiler hun.

Livet som pensjonist

Selv om det ikke er mye på programmet på selve dagen, sliter ikke groruddølen med å finne på ting ellers. Hun jobber iherdig for å gjenåpne Aker sykehus, for lokal-partiet Rødt Grorud og Groruddalens befolkning generelt. I tillegg trener hun fire ganger i uka, leser avisa lenge og lager varm lunsj nesten hver dag.

– Etter at jeg ble pensjonist tillater jeg meg disse godene hver dag. Etter mange år i skoleverket med 15 minutters lunsjpause og tørr matpakke, tar jeg litt igjen nå, smiler hun.

Det burde være flere parsellhager i Grorud bydel. Jeg håper min hage-glede kan spres videre, og at vi kan få til mer av dette.

Hagen, blomster og naturen er også noen av lokalpolitikerens store interesser. Etter at hun på 80-tallet flyttet fra Romsås til Ammerudgrenda, har hagen stadig vokst rundt atriumhuset. Hennes hage er en oase som mange kommer for å oppleve. For noen år siden vant hun den store hageprisen: «Vakreste hage i Oslo».

– Jeg har begynt å gjøre klar småplantene mine. Jeg er glad i hagen og dyrker gjerne egne grønnsaker om sommeren. Det burde være flere parsellhager i Grorud bydel. Jeg håper min hage-glede kan spres videre, og at vi kan få til mer av dette.


Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!