Kjemper for nærmiljøet

Kjemper for nærmiljøet

ET LESEGLAD BARN: Kari Bjørklund har alltid vært glad i å lese bøker. Skal hun ha bøker til seg selv låner hun på Nordtvet bibliotek, mens kjøpe gjør hun hvis hun skal gi bøker til andre.

Kari Bjørklund er styreleder i Nordtvet biblioteks venner, styreleder i Apalløkka og omegn Vel og med i ledergruppa til Groruddalen kunstforening. Ser hun noe som trengs å ta tak i, så gjør hun det gjerne.

Tekst:

Publisert:

Bjørklund er engasjert i å få til ting i nærmiljøet og da hun hørte at Nordtvet bibliotek skulle legges ned for tolv år siden, ble hun rasende.

– Jeg tenkte at dette kan vi bare ikke finne oss i. Og dermed ble jeg med i aksjonsgruppa som ble laget for tolv år siden for å beholde biblioteket, sier hun.

– Vi fant ut at vi måtte ha en organisasjon som var beredt hvis dette skulle skje igjen, noe det gjorde. For to år siden var det en ny runde, men da hadde vi gjort dette tidligere og visste hva vi skulle gjøre. Det var så vidt, men vi greide det da også.

Nedleggelsen var med på å starte foreningen og de som hadde vært med i aksjonsgruppa bestemte seg for å lage en forening. Sånn ble Nordtvet biblioteks venner etablert.

Med på å berike biblioteket

Nå har foreningen 300 medlemmer, men å slutte å verve nye medlemmer kommer hun aldri til å gjøre.

Vi har fått til mer og mer. Når du ser at du får til ting har du lyst til å gjøre mer. De som er i styret er både kunnskapsrike og arbeidsomme – alle trår til, sier Bjørklund.

– Etter hvert har vi lært oss hvordan vi skal gå fram for å få til ting og nå har vi lært oss å skrive søknader og hvor det lønner å henvende seg, smiler styrelederen.

– Hvor viktig er foreningen er for biblioteket i dag?

– Vi gjør biblioteket bedre og gir en merverdi siden vi skaffer penger til kulturarrangementer. Vi samarbeidet jevnt med Eli Follerås som er leder for Nordtvet bibliotek, og på den måten får vi innflytelse.

Opptatt av å styrke nærmiljøet

– Biblioteket er en viktig kulturinstitusjon og har blitt en viktig møteplass. Sammen med de ansatte på biblioteket har vi planlagt fem arrangementer for voksne nå på våren, sier Bjørklund.

De er opptatt av å styrke nærmiljøet og bruke de ressursene som er her, men samtidig trekke store forfatternavn til biblioteket.

– Nå har vi vært så heldige å få penger fra OBOS, slik at vi kan få til en del barneteater dette året, smiler Bjørklund.

Gjenvalgt som leder

Foreningen hadde årsmøte 15. februar. Da ble hun gjenvalgt som styreleder nok en gang.

– Noen må ta den jobben og jeg synes det er moro. Det gir meg så mye. Jeg blir glad hver gang jeg får til noe og vi får til noe hele tiden i den foreningen. Det gjør at livet mitt blir rikere, men det jeg synes er så fint er at livet til andre blir rikere også.

Barndomsminner fra Flaen

– Hvor viktig er det å ha et bibliotek i nærmiljøet?

– Jeg har vært lærer hele livet og vet hvor viktig det er at barn leser mye. Det er nok det som gjorde meg så engasjert. Noen har store bokhyller hjemme, mens andre ikke har det. Bøker er dyrt å kjøpe, så det at man har et bibliotek som man kan gå eller sykle til der du bor, er kjempeviktig, sier hun.

Denne aktive dama er født i Drammen, men barndommen hører til på Flaen.

– Familien flyttet inn i Flaen borettslag da det var nytt, og jeg bodde der til jeg var 20 år. Jeg hadde en kjempefin oppvekst på Flaen og kan snakke om det til i morgen, ler hun.

Vi gikk på skiturer til Lilloseter og Linderudkollen. Ting var ikke så avansert på den tiden. Skismøring hadde vi ikke noe særlig av, så i anorakklomma hadde vi stearinlysstumper hvis vi skulle få kladder under skiene.

Hører hjemme i Apalløkka

Hun var også veldig glad i å danse og gikk blant annet på danseskole på Grorud.

– Dansen ga meg mye og jeg holdt på i mange år. Det har jeg hatt glede av senere i livet også. Dans, bøker og lage ting har alltid vært store interesser.

Etter mange år på Flaen kjøpte foreldrene tomt i Arthur Nordlies vei på Rødtvet. Etter hvert fikk de bygd hus der og flyttet inn.

– Da jeg fikk lærerjobb i Harstad flyttet jeg dit og etterpå bodde jeg noen år i Son. Etter hvert flyttet jeg tilbake og vi overtok dette huset. Jeg må bo her. Det er Apalløkka og Grorud som er mitt området. Det er her jeg er kjent, sier Bjørklund som også er styreleder i Apalløkka og omegn Vel.

Holder foreningen gående

– De trengte en styreleder og etter hvert ble det til at jeg tok lederansvaret. Og nå synes jeg det er morsomt også, ler hun.

Det er også en forening som er i siget nå, og vi har 100-årsjubileum om to år. Vi har klart å holde foreningen gående i alle år og det synes jeg er veldig flott.

Før i tiden var det veilys og innlagt vann som var de store kampene, nå er det oppgradering av idrettsbanen på Lille Grei og få det finere på Vesletjern som er i fokus.

– Jeg har lært meg at ting tar tid og at man bare må holde ut. Mange av de tingene man jobber med over lang tid får man til, og så er det noen ting som ikke går. Fordelen med en organisasjon er at vi har innflytelse, og da jeg oppdaget at bare en telefon kan gjøre susen, så ble alt veldig morsomt, sier Bjørklund.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Klar for kulturfest

Lindeberg kulturens venner er klar for å arrangere årets kulturfestival i pinsehelgen.

 
Ellingsrudåsen imponerer med sirkus – igjen

Elevene på 6. trinn på Ellingsrudåsen skole har de siste to månedene vært i sirkus-verden. Sist tirsdag viste de fram alt fra tryllekunster til akrobatikk og klovneri i forestillingen «Cirkus El Perfecto».

Miljøgaten trenger en motorveitunnel!

Det var et interessant møte i Grorud samfunnshus den 4. mai.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.