Klar for folkefest i ny park

Klar for folkefest i ny park

 

November 2008 ble aktivitetsparken på Furuset offisielt åpnet. Med seks millioner i spleiselag og mye lokalt engasjement kunne parken realiseres. Til lørdag blir det folkefest.

Skrevet av:

I parken, mellom Furuset Forum og Furuset skole, finner man sandvolleybane, et stort lekelandskap og kunstgressbane.

Parken er ett synlig resultat av Groruddals-satsingen. Oslo kommune bevilget tre millioner kroner. Miljøverndepartementet bevilget to millioner kroner og rundt én million kom inn fra spillemidler.

Da parken åpnet i høst lovet prosjektleder for områdesatsingen i Bydel Alna, Gunn Indrevør, en folkefest i aktivitetsparken. Lørdag 20. juni fra klokka 12 blir det idrettsleker og annen moro for voksne og barn. Dette håper arrangørene skal bli en årlig tradisjon.

- Vi gleder oss. Dette blir en promotering av lekene som er i parken. Jeg håper å se lokalfolk som allerede er brukere av parken og de som ikke er det. Sletta vår har vært en lekeplass for Furuset-barn i 95 år, jubler ungdomsarbeider og Furuset-entusiast Vidar Noreng.

Historisk tilbakeblikk

Høsten 1913 satt fire gutter på en snøhaug i veikanten like nedenfor drengestua på Øvre Furuset gård, som er rett ved Furuset skole.

Eieren av Øvre Furuset, Søren Bull, hadde de to siste årene gitt tillatelse til å sparke fotball på et avgrenset areal - straks gresset var slått, som var en gammel voll som skulle pløyes opp. Etter en kort rådslagning ble det besluttet å stifte et idrettslag for Furuset-distriktet.

Henrik Maanum påtok seg formannsvervet og Furuset Idrettsforening ble stiftet. Men det fantes ingen idrettsplass, som foreningen måtte ha. Søren Bull hadde betenkninger med å selge, og det fantes heller ingen penger å kjøpe for.

Det var da konsul Anthon Bernhard Nilsen kom inn i bildet. Han hadde overtatt Furuset gård, og ble bedt om bidrag. Resultatet ble 500.000 kroner. Nilsen hadde også jord til salgs, men det var ikke i nærheten av Furuset skole. Det var der Furuset-klubben ønsket å ligge.

Igjen henvendte folk seg til Søren Bull, der det siste forslaget var å kjøpe 10 mål av Nilsen og legge disse målene inntil «boligsletta» til Bull hvor han og Nilsen kunne gjøre et makeskifte. Det ble et ja.

Straks plassen var overtatt, ble gresset slått, målstenger reist og treninger startet. Plassen ble kjapt et samlingssted for Furuset-befolkningen.

Ettersom årene gikk til ble spillerne misfornøyde med plassen. Banen var ikke like jevn lenger som det den en gang var. I 1923 ble det på høy tid å skaffe et nytt sted for klubben. Det ble «sletta» ved Furuset skole som skulle bli det nye stedet, og siden har aktivitetene rundt der vært mange.

Kampen om Sentergata

Det kunne likevel gått annerledes om Sentergata ble til.

Vi befinner oss i 2001. Året der forslaget om Sentergata ved Furuset senter skulle komme. Det skulle skape et stort lokalt engasjement. Rundt 5000 protest-underskrifter ble samlet inn. I januar 2002 skrev Akers Avis Groruddalen om 60 aksjonister som trosset kuldegradene og sto som levende skjold mot gravemaskinene. Illsinte aksjonister hadde ikke gitt om kampen mot den planlagte gata.

Byrådet vurderte forholdene ut  fra byutviklingsmessige, miljømessige og økonomiske hensyn. For å sikre skoleveien og gangatkomst til sentret foreslo byrådet at Furustien skulle opprettholdes som gangvei og at det ble bygd gangbro over Jerikoveien ved Furuset skole.

Byrådet la vekt på at Sentergata skulle være en miljøgate hvor fotgjengere, syklister og beplantning skulle oppta det meste av plassen. De mente at Sentergata var en forutsetning  for utviklingen av et kommersielt senter på Furuset.

Oslo Sporveier ønsket seg også Sentergata, og mente at rundkjøringen fra Karihaugveien til Furuset senter ikke var tilfredstillende for et planlagt bussnett i Groruddalen. De syntes også de kjørte en stor omvei på Furuset, og at Sentergata ville redusert denne betraktelig.

Etter tre års kamp viste det seg at det massive lokalengasjementet skulle seire i mai 2004. Optimo sa fra seg retten til å bygge Sentergata, og dermed var den omstridte gata skrinlagt og politikere og beboere kunne feire.

- Hadde det ikke vært for dette ville det ikke vært noen aktivitetspark i dag. Dette er sletta vår, og nå skal vi feire, sier Vidar Noreng.

 

Siste nytt i Kultur

Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

  • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

«Scrooge» på Årvoll gård

«Scrooge» på Årvoll gård

Barna i Akerselva kultur- og teaterlag fremfører teaterstykke «Scrooge» for andre gang på Årvoll gård.

Kom med årlig julegave

Kom med årlig julegave

Åge Andersen på Ammerudhjemmet setter pris på gaven fra Grorud Rotary, nemlig 40 flasker med vin.

 
Ventet på nissen

Ventet på nissen

Alexandra Myhre Halama (5) og mormor Sølvi Myhre koste seg med julemusikk av Grorud Veterankorps mens de ventet spent på julenissen på Grorud senter.

Nøstegjengen på <BR>Steinbruddet

Nøstegjengen på
Steinbruddet

Sist søndag sto nøstegruppa for tredje året på rad som arrangører for julemessa i Steinbruddet på Kalbakken. Og med hyggelige damer i kafeen strømmet det jevnlig på med folk.

Jul på gården

Jul på gården

Elma (4), Endre (7) og Ella (5) lagde årets julepynt på stabburet på Nordtvet gård.

 
Punktum. Finale

Punktum. Finale

«Allsang i kjerka» er blitt et begrep som har vokst seg større og større år for år, men nå er det slutt. Rolf Nicolaisen satte punktum sist uke.

Fikk besøk av den <BR>første bestyrerinnen

Fikk besøk av den
første bestyrerinnen

En av historiene fra bursdagsfeiringen til Smalvollskogen barnehage var fra den gangen barnehagen var helt ny - om den første bestyrerinnen Bjørg Dahl. Hun fikk gleden av å sitte blant publikum.

I ring rundt treet

I ring rundt treet

  • jul

Borettslagene Flaen, Flaengrenda og Møllerstua danset og sang rundt juletreet, mens Grorud veterankorps sto for tradisjonelle julesanger.

 
Gikk i fakkeltog <BR>mellom trærne

Gikk i fakkeltog
mellom trærne

Borettslagene på Kalbakken – Akerli og Engsletta – danner i tradisjonens tro et fakkeltog og går innom borettslagenes juletrær.

Annonse: Grorud senter
Bedre p-system

Bedre p-system

  • Grorud senter

Grorud senter har gjort endringer på kundeparkeringen. Senterleder Jorunn Røed sier at dette vil gjøre det lettere for kundene.

Elevene heklet vennskapsbånd

Elevene heklet vennskapsbånd

Refstad skole markerer alltid BlimE-dagen med dans, men i år har de tatt det litt lenger og heklet en lenke som gikk rundt skolen to ganger.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!