Klar for folkefest i ny park

Klar for folkefest i ny park

 

November 2008 ble aktivitetsparken på Furuset offisielt åpnet. Med seks millioner i spleiselag og mye lokalt engasjement kunne parken realiseres. Til lørdag blir det folkefest.

Skrevet av:

I parken, mellom Furuset Forum og Furuset skole, finner man sandvolleybane, et stort lekelandskap og kunstgressbane.

Parken er ett synlig resultat av Groruddals-satsingen. Oslo kommune bevilget tre millioner kroner. Miljøverndepartementet bevilget to millioner kroner og rundt én million kom inn fra spillemidler.

Da parken åpnet i høst lovet prosjektleder for områdesatsingen i Bydel Alna, Gunn Indrevør, en folkefest i aktivitetsparken. Lørdag 20. juni fra klokka 12 blir det idrettsleker og annen moro for voksne og barn. Dette håper arrangørene skal bli en årlig tradisjon.

- Vi gleder oss. Dette blir en promotering av lekene som er i parken. Jeg håper å se lokalfolk som allerede er brukere av parken og de som ikke er det. Sletta vår har vært en lekeplass for Furuset-barn i 95 år, jubler ungdomsarbeider og Furuset-entusiast Vidar Noreng.Historisk tilbakeblikk


Høsten 1913 satt fire gutter på en snøhaug i veikanten like nedenfor drengestua på Øvre Furuset gård, som er rett ved Furuset skole.


Eieren av Øvre Furuset, Søren Bull, hadde de to siste årene gitt tillatelse til å sparke fotball på et avgrenset areal - straks gresset var slått, som var en gammel voll som skulle pløyes opp. Etter en kort rådslagning ble det besluttet å stifte et idrettslag for Furuset-distriktet.

Henrik Maanum påtok seg formannsvervet og Furuset Idrettsforening ble stiftet. Men det fantes ingen idrettsplass, som foreningen måtte ha. Søren Bull hadde betenkninger med å selge, og det fantes heller ingen penger å kjøpe for.

Det var da konsul Anthon Bernhard Nilsen kom inn i bildet. Han hadde overtatt Furuset gård, og ble bedt om bidrag. Resultatet ble 500.000 kroner. Nilsen hadde også jord til salgs, men det var ikke i nærheten av Furuset skole. Det var der Furuset-klubben ønsket å ligge.


Igjen henvendte folk seg til Søren Bull, der det siste forslaget var å kjøpe 10 mål av Nilsen og legge disse målene inntil «boligsletta» til Bull hvor han og Nilsen kunne gjøre et makeskifte. Det ble et ja.

Straks plassen var overtatt, ble gresset slått, målstenger reist og treninger startet. Plassen ble kjapt et samlingssted for Furuset-befolkningen.

Ettersom årene gikk til ble spillerne misfornøyde med plassen. Banen var ikke like jevn lenger som det den en gang var. I 1923 ble det på høy tid å skaffe et nytt sted for klubben. Det ble «sletta» ved Furuset skole som skulle bli det nye stedet, og siden har aktivitetene rundt der vært mange.Kampen om Sentergata


Det kunne likevel gått annerledes om Sentergata ble til.

Vi befinner oss i 2001. Året der forslaget om Sentergata ved Furuset senter skulle komme. Det skulle skape et stort lokalt engasjement. Rundt 5000 protest-underskrifter ble samlet inn. I januar 2002 skrev Akers Avis Groruddalen om 60 aksjonister som trosset kuldegradene og sto som levende skjold mot gravemaskinene. Illsinte aksjonister hadde ikke gitt om kampen mot den planlagte gata.


Byrådet vurderte forholdene ut  fra byutviklingsmessige, miljømessige og økonomiske hensyn. For å sikre skoleveien og gangatkomst til sentret foreslo byrådet at Furustien skulle opprettholdes som gangvei og at det ble bygd gangbro over Jerikoveien ved Furuset skole.

Byrådet la vekt på at Sentergata skulle være en miljøgate hvor fotgjengere, syklister og beplantning skulle oppta det meste av plassen. De mente at Sentergata var en forutsetning  for utviklingen av et kommersielt senter på Furuset.

Oslo Sporveier ønsket seg også Sentergata, og mente at rundkjøringen fra Karihaugveien til Furuset senter ikke var tilfredstillende for et planlagt bussnett i Groruddalen. De syntes også de kjørte en stor omvei på Furuset, og at Sentergata ville redusert denne betraktelig.

Etter tre års kamp viste det seg at det massive lokalengasjementet skulle seire i mai 2004. Optimo sa fra seg retten til å bygge Sentergata, og dermed var den omstridte gata skrinlagt og politikere og beboere kunne feire.

- Hadde det ikke vært for dette ville det ikke vært noen aktivitetspark i dag. Dette er sletta vår, og nå skal vi feire, sier Vidar Noreng.

 

Siste nytt i Kultur

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Åpen salong

Stovner videregående skole

Åpen salong

  • Hudpleielinjen Stovner vgs

Elevene på hudpleielinjen hos Stovner vgs er klare for elevuken som starter på mandag. Her skal de for første gang drive en salong på egenhånd.

Åpnet bibliotek på skolen

Åpnet bibliotek på skolen

Hellerud videregående skole har stått uten skolebibliotek siden sommeren 2015. Nå er oppussingen ferdig og et nytt bibliotek er endelig på plass.

 
VM-fest på Ammerudhjemmet

VM-fest på Ammerudhjemmet

  • Ammerudhjemmet

I anledning starten på VM i ski og at Ammerudhjemmet har fått seg bålpanne, samlet de beboerne ute for en liten fest med toddy og kaffe rundt bålet.

– Viktig å rydde <BR>ellers blir det rotete

Ruskenturné på Ammerud:

– Viktig å rydde
ellers blir det rotete

  • Rusken

Rusken tok turen til Grorud bydel for en barnehageturné sammen med varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap). Der traff de super-rydderne fra Ammerud.

Feirer 20 år med teater

Feirer 20 år med teater

Tjernveien barnehage fylte 20 år sist fredag. Ved den anledning var det bursdagsfeiring fra start til slutt i barnehagen.

 
Høyt tempo på skøyteisen

Høyt tempo på skøyteisen

Youngslunden ble fort fylt opp da foreldrene ved 4. trinn på Bryn barneskole arrangerte skøytedisco.

Burger med gode råvarer!

Burger med gode råvarer!

Det er få kaféeiere som tør å satse på en ordentlig hjemmelaget meny på et kjøpesenter, men det har eieren av Café Aqua på Linderud turt å gjøre.

«Uten dekning» på Linderud

«Uten dekning» på Linderud

Tradisjoner er til for å holdes. Det viste elevene på Linderud skole da de nok en gang arrangerte Linderud fest i Dalen, med showet «Uten dekning»

 
Stas med filmpremiere

Stas med filmpremiere

I Norlandia Sørhellinga Barnehage på Tveita samlet på store og små seg foran lerret for å se på filmene som barna selv har laget.

Neha i Kakekrigen

Neha i Kakekrigen

Mandag 20. februar starter den åttende uken av Kakekrigen. Denne uken er Neha Nayyar fra Risløkka en av deltakerne nå som kakeklassikeren er tilbake på skjermen.

Meråpent hos Bjerke

Meråpent hos Bjerke

Deichmanske bibliotek har valgt, etter inspirasjon fra Danmark, å gjøre det lettere for deg å bruke biblioteket ved å gjøre filialene meråpne. Man kan nå oppgradere lånekortet sitt til et nøkkelkort og få fri tilgang til lokalene mellom klokken 07 og 23.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!