Klar for folkefest i ny park

Klar for folkefest i ny park

 

November 2008 ble aktivitetsparken på Furuset offisielt åpnet. Med seks millioner i spleiselag og mye lokalt engasjement kunne parken realiseres. Til lørdag blir det folkefest.

Skrevet av:

I parken, mellom Furuset Forum og Furuset skole, finner man sandvolleybane, et stort lekelandskap og kunstgressbane.

Parken er ett synlig resultat av Groruddals-satsingen. Oslo kommune bevilget tre millioner kroner. Miljøverndepartementet bevilget to millioner kroner og rundt én million kom inn fra spillemidler.

Da parken åpnet i høst lovet prosjektleder for områdesatsingen i Bydel Alna, Gunn Indrevør, en folkefest i aktivitetsparken. Lørdag 20. juni fra klokka 12 blir det idrettsleker og annen moro for voksne og barn. Dette håper arrangørene skal bli en årlig tradisjon.

- Vi gleder oss. Dette blir en promotering av lekene som er i parken. Jeg håper å se lokalfolk som allerede er brukere av parken og de som ikke er det. Sletta vår har vært en lekeplass for Furuset-barn i 95 år, jubler ungdomsarbeider og Furuset-entusiast Vidar Noreng.

Historisk tilbakeblikk

Høsten 1913 satt fire gutter på en snøhaug i veikanten like nedenfor drengestua på Øvre Furuset gård, som er rett ved Furuset skole.

Eieren av Øvre Furuset, Søren Bull, hadde de to siste årene gitt tillatelse til å sparke fotball på et avgrenset areal - straks gresset var slått, som var en gammel voll som skulle pløyes opp. Etter en kort rådslagning ble det besluttet å stifte et idrettslag for Furuset-distriktet.

Henrik Maanum påtok seg formannsvervet og Furuset Idrettsforening ble stiftet. Men det fantes ingen idrettsplass, som foreningen måtte ha. Søren Bull hadde betenkninger med å selge, og det fantes heller ingen penger å kjøpe for.

Det var da konsul Anthon Bernhard Nilsen kom inn i bildet. Han hadde overtatt Furuset gård, og ble bedt om bidrag. Resultatet ble 500.000 kroner. Nilsen hadde også jord til salgs, men det var ikke i nærheten av Furuset skole. Det var der Furuset-klubben ønsket å ligge.

Igjen henvendte folk seg til Søren Bull, der det siste forslaget var å kjøpe 10 mål av Nilsen og legge disse målene inntil «boligsletta» til Bull hvor han og Nilsen kunne gjøre et makeskifte. Det ble et ja.

Straks plassen var overtatt, ble gresset slått, målstenger reist og treninger startet. Plassen ble kjapt et samlingssted for Furuset-befolkningen.

Ettersom årene gikk til ble spillerne misfornøyde med plassen. Banen var ikke like jevn lenger som det den en gang var. I 1923 ble det på høy tid å skaffe et nytt sted for klubben. Det ble «sletta» ved Furuset skole som skulle bli det nye stedet, og siden har aktivitetene rundt der vært mange.

Kampen om Sentergata

Det kunne likevel gått annerledes om Sentergata ble til.

Vi befinner oss i 2001. Året der forslaget om Sentergata ved Furuset senter skulle komme. Det skulle skape et stort lokalt engasjement. Rundt 5000 protest-underskrifter ble samlet inn. I januar 2002 skrev Akers Avis Groruddalen om 60 aksjonister som trosset kuldegradene og sto som levende skjold mot gravemaskinene. Illsinte aksjonister hadde ikke gitt om kampen mot den planlagte gata.

Byrådet vurderte forholdene ut  fra byutviklingsmessige, miljømessige og økonomiske hensyn. For å sikre skoleveien og gangatkomst til sentret foreslo byrådet at Furustien skulle opprettholdes som gangvei og at det ble bygd gangbro over Jerikoveien ved Furuset skole.

Byrådet la vekt på at Sentergata skulle være en miljøgate hvor fotgjengere, syklister og beplantning skulle oppta det meste av plassen. De mente at Sentergata var en forutsetning  for utviklingen av et kommersielt senter på Furuset.

Oslo Sporveier ønsket seg også Sentergata, og mente at rundkjøringen fra Karihaugveien til Furuset senter ikke var tilfredstillende for et planlagt bussnett i Groruddalen. De syntes også de kjørte en stor omvei på Furuset, og at Sentergata ville redusert denne betraktelig.

Etter tre års kamp viste det seg at det massive lokalengasjementet skulle seire i mai 2004. Optimo sa fra seg retten til å bygge Sentergata, og dermed var den omstridte gata skrinlagt og politikere og beboere kunne feire.

- Hadde det ikke vært for dette ville det ikke vært noen aktivitetspark i dag. Dette er sletta vår, og nå skal vi feire, sier Vidar Noreng.

 

Siste nytt i Kultur

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Valgets kval

Åpne dager på videregående skoler

Valgets kval

  • åpen dag

«Jeg er veldig redd for å ta feil valg. Tenk om jeg må gjøre alt på nytt igjen».

Pølsefest på Romsås

Pølsefest på Romsås

Mens de fleste roper på julenissen under juletrefester, er det noen andre de venter på i Romsås kirke. Der feirer de den hellige tre kongers dag. Og har selvfølgelig en pølsefest.

 
Første tur på langrenn!

Første tur på langrenn!

Den siste tiden har snøkanonene stått på for fullt ved Badedammen på Grorud. Og endelig kan man nå stå på ski, helt fra bommen.

Klær for alle kvinner

Klær for alle kvinner

Da Bella på Tonsenhagen har vært en populær butikk i mange år. Nå har de servicedyktige damene har fått inn enda flere nyheter.

Skiglede på Trollvann

Skiglede på Trollvann

  • ski

Det er mange som venter på at skibakkene i Grefsenkleiva skal åpne, men i mellomtiden er det mange som har tatt turen til Trollvann.

 
Dukketeater til Årvoll

Dukketeater til Årvoll

  • Barn

Dukketeateret Diddi inntar scenen på Årvoll gård. Da kommer blant annet bukkene Bruse og den vesle kalven på besøk.

Første juletrefest <BR>med nytt navn

Første juletrefest
med nytt navn

Høsten 2016 byttet Furuset sykehjem navn til Furusethjemmet, men navnendring og flere beboere stopper ikke sykehjemmet fra å holde på tradisjonene sine.

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!