Klar for folkefest i ny park

Klar for folkefest i ny park

 

November 2008 ble aktivitetsparken på Furuset offisielt åpnet. Med seks millioner i spleiselag og mye lokalt engasjement kunne parken realiseres. Til lørdag blir det folkefest.

I parken, mellom Furuset Forum og Furuset skole, finner man sandvolleybane, et stort lekelandskap og kunstgressbane.

Parken er ett synlig resultat av Groruddals-satsingen. Oslo kommune bevilget tre millioner kroner. Miljøverndepartementet bevilget to millioner kroner og rundt én million kom inn fra spillemidler.

Da parken åpnet i høst lovet prosjektleder for områdesatsingen i Bydel Alna, Gunn Indrevør, en folkefest i aktivitetsparken. Lørdag 20. juni fra klokka 12 blir det idrettsleker og annen moro for voksne og barn. Dette håper arrangørene skal bli en årlig tradisjon.

- Vi gleder oss. Dette blir en promotering av lekene som er i parken. Jeg håper å se lokalfolk som allerede er brukere av parken og de som ikke er det. Sletta vår har vært en lekeplass for Furuset-barn i 95 år, jubler ungdomsarbeider og Furuset-entusiast Vidar Noreng.

Historisk tilbakeblikk

Høsten 1913 satt fire gutter på en snøhaug i veikanten like nedenfor drengestua på Øvre Furuset gård, som er rett ved Furuset skole.

Eieren av Øvre Furuset, Søren Bull, hadde de to siste årene gitt tillatelse til å sparke fotball på et avgrenset areal - straks gresset var slått, som var en gammel voll som skulle pløyes opp. Etter en kort rådslagning ble det besluttet å stifte et idrettslag for Furuset-distriktet.

Henrik Maanum påtok seg formannsvervet og Furuset Idrettsforening ble stiftet. Men det fantes ingen idrettsplass, som foreningen måtte ha. Søren Bull hadde betenkninger med å selge, og det fantes heller ingen penger å kjøpe for.

Det var da konsul Anthon Bernhard Nilsen kom inn i bildet. Han hadde overtatt Furuset gård, og ble bedt om bidrag. Resultatet ble 500.000 kroner. Nilsen hadde også jord til salgs, men det var ikke i nærheten av Furuset skole. Det var der Furuset-klubben ønsket å ligge.

Igjen henvendte folk seg til Søren Bull, der det siste forslaget var å kjøpe 10 mål av Nilsen og legge disse målene inntil «boligsletta» til Bull hvor han og Nilsen kunne gjøre et makeskifte. Det ble et ja.

Straks plassen var overtatt, ble gresset slått, målstenger reist og treninger startet. Plassen ble kjapt et samlingssted for Furuset-befolkningen.

Ettersom årene gikk til ble spillerne misfornøyde med plassen. Banen var ikke like jevn lenger som det den en gang var. I 1923 ble det på høy tid å skaffe et nytt sted for klubben. Det ble «sletta» ved Furuset skole som skulle bli det nye stedet, og siden har aktivitetene rundt der vært mange.

Kampen om Sentergata

Det kunne likevel gått annerledes om Sentergata ble til.

Vi befinner oss i 2001. Året der forslaget om Sentergata ved Furuset senter skulle komme. Det skulle skape et stort lokalt engasjement. Rundt 5000 protest-underskrifter ble samlet inn. I januar 2002 skrev Akers Avis Groruddalen om 60 aksjonister som trosset kuldegradene og sto som levende skjold mot gravemaskinene. Illsinte aksjonister hadde ikke gitt om kampen mot den planlagte gata.

Byrådet vurderte forholdene ut  fra byutviklingsmessige, miljømessige og økonomiske hensyn. For å sikre skoleveien og gangatkomst til sentret foreslo byrådet at Furustien skulle opprettholdes som gangvei og at det ble bygd gangbro over Jerikoveien ved Furuset skole.

Byrådet la vekt på at Sentergata skulle være en miljøgate hvor fotgjengere, syklister og beplantning skulle oppta det meste av plassen. De mente at Sentergata var en forutsetning  for utviklingen av et kommersielt senter på Furuset.

Oslo Sporveier ønsket seg også Sentergata, og mente at rundkjøringen fra Karihaugveien til Furuset senter ikke var tilfredstillende for et planlagt bussnett i Groruddalen. De syntes også de kjørte en stor omvei på Furuset, og at Sentergata ville redusert denne betraktelig.

Etter tre års kamp viste det seg at det massive lokalengasjementet skulle seire i mai 2004. Optimo sa fra seg retten til å bygge Sentergata, og dermed var den omstridte gata skrinlagt og politikere og beboere kunne feire.

- Hadde det ikke vært for dette ville det ikke vært noen aktivitetspark i dag. Dette er sletta vår, og nå skal vi feire, sier Vidar Noreng.

 

Siste nytt i Kultur

Ny korsjanse på Høybråten

Ny korsjanse på Høybråten

  • konsert

I slutten av september hadde Høybråten Sangforening cd-slipp på Vardeheim. For de som gikk glipp av det hele byr det seg nå en ny mulighet.

En lokal transportåre

T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

  • t-banen

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

Lindeberg-containeren <BR>på plass i Kambodsja

Lindeberg-containeren
på plass i Kambodsja

Containeren som ble bygget om til verdens første mobile dyreklinikk, og som skal hjelpe minehundene til Norsk Folkehjelp i Kambodsja, har nå ankommet.

 
FN-dag med meditasjon

FN-dag med meditasjon

  • FN-dag

Den anerkjente ambassadøren for fred, Sri Sri Ravi Shankar, er i Oslo for å formidle visdom, musikk og meditasjon på selveste FN-dagen som er i dag, mandag 24. oktober.

Ja til ulv i Norge

Ja til ulv i Norge

  • Pilen

Den 15. oktober møtte jeg opp foran Stortinget for å stille opp på demonstrasjonen Ulvens Dag organiserte for å stoppe massemordet av ulven

Rotary-guvernøren <BR>på besøk til Grorud

Rotary-guvernøren
på besøk til Grorud

  • Rotary

Grorud Rotary fikk besøk av sin distriktguvernør.

 
Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

 
Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Rusken feiret 40 år <BR>med fest i rådhuset

Rusken feiret 40 år
med fest i rådhuset

Rusken så dagens lys for 40 år siden. Ordfører Marianne Borgen og ruskengeneral Jan Hauger er klare på at det bare er begynnelsen på noe som er kommet for å bli.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!