ANNONSE

Fra Høybråten til Stovner:

Med korset på ryggen

Med korset på ryggen

MED KORSET PÅ RYGGEN: Juanita Rajendram bar korset den siste bakken opp fra Stovner stadion til kirken. Bak ser vi et snødekt Romsås.

Langfredag i Groruddalen betyr korsvandring til Stovner kirke. I år var det derimot store forandringer i det tradisjonsrike opplegget, for denne gangen gikk turen fra Høybråten via Haugenstua.

Se bildet større

BØNN OG ETTERTANKE: På hvert stoppested tok menigheten seg tid til bønn, sang og ettertanke. Her ved parsellhagene på Haugenstua, der miljøet og naturen var i fokus.

– Vi gikk gjennom en ny del av menigheten, og det fungerte veldig bra, oppsummerer kapellan Dessalegn Mengesha Ayana.
Korsvandringen har de siste 26 årene gått fra Fossum til Stovner kirke, men etter at Høybråten, Fossum og Stovner ble slått sammen til én menighet fant man ut at man måtte inkludere hele området.
Derfor startet man langfredagen med gudstjeneste i Høybråten kirke, der Ayana fortalte om Jesu lidelse og død, og trakk paralleller til vår tid.
– Det er mange mennesker som opplever lidelse i verden i dag. Men den kristne tro er også håpets tro, og det er også det påsken handler om.

Nye stoppesteder

Etter gudstjenesten bar det ut i ruskeværet for å ta fatt på selve korsvandringen. Som tidligere år stanset man ved utvalgte steder på ruten, som viste viktige steder eller institusjoner i bydelen.
– Vi stopper her for å vise viktige steder på veien, og samtidig benytte muligheten til å komme sammen i sang og bønn, forklarer sokneprest Kåre Rune Hauge.
– Og når vi ber utenfor barnehagen eller skolene på Haugenstua så er det naturligvis en bønn for alle barn og unge i bydelen. Eksemplene er konkrete, men ettertanken og bønnen er allmenngyldig.
Alt i alt var det tretten stasjoner på den nye ruta, der alle handlet om sentrale elementer ved livet i Groruddalen. Man stoppet blant annet ved kirkegården på Høybråten, ved stasjonen og Verdenshuset på Haugenstua og ved både barnehage og skoler på veien.

– Gir fra seg byrden

Og hele veien fra Høybråten til Stovner var det noen som bar det symbol- ,og bokstavelig talt, tunge korset. Juanita Rajendram tok den siste bakken opp til Stovner kirke, og var ikke i tvil om viktigheten av handlingen.
– Påsken er en veldig viktig tradisjon, og det å bære korset er et sentralt symbol i alt dette. Da kan man føle hvordan Jesus selv hadde det da han bar korset.
– Hva tenker man på når man går der med korset på ryggen?
– Jeg kan ikke snakke for noen andre, men jeg tenkte i hvert fall på at man slik gir fra seg både synder og byrder til Gud.
Juanita Rajendram var med på sin syttende korsvandring, og syns det fungerte strålende med en ny rute.
– Det ble litt annerledes, med nye veier og steder. Men det var samtidig veldig ålreit å bli kjent med en ny side av Groruddalen.

– Det påsken egentlig handler om

Det var litt færre som deltok på årets korsvandring sammenlignet med fjoråret, noe Kåre Rune Hauge i stor grad skyldtes det småsure været. Som bergenser var han naturligvis relativt uberørt av nedbøren, men han forsto godt at ikke alle dristet seg ut fra sine varme stuer.
– Men hva er det som er så viktig med en slik korsvandring?
– Påsken betyr veldig mye for veldig mange, men i bunn og grunn er det jo det her den handler om. Alt det Jesus opplevde i sine siste dager, med lidelsen på den ene siden, og oppstandelsen og håpet på den andre. Det tror jeg det kan være viktig for folk å tenke litt på, sa Kåre Rune Hauge før han avsluttet korsvandringen med en velsignelse i Stovner kirke.
Før det var tid for kirkekaffe la han også til:
– Også er det en veldig fin måte å vise vår tilstedeværelse i nærområdene på, og kunne være der for hele menigheten vår.

Les om flere påskegudstjenester og alt annet groruddølene fant på i høytiden i neste onsdags papirutgave av Akers Avis Groruddalen, eller våreAvis.

Siste nytt i Kultur

Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

ANNONSE
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

 
Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

Klare for hagefest <BR>og kulturpris

Bydel Groruds kulturpris er blitt delt ut i en årrekke, og i år som i fjor skjer det hele i hagen utenfor Kafé Steinbra.

 
ANNONSE