Hurra-rop i 17. mai-toget:

– Mer viktig enn noen gang

– Mer viktig enn noen gang

- VIKTIG Å DELTA: Leder i årets 17. mai-komité, Bjørnar Moxnes, mener det er ekstra viktig å delta i årets feiring.
Og han mener det er lov å spise så mye is og pølser man vil.
(Foto: Brage Aronsen)

Bjørnar Moxnes har fått det ærefulle oppdraget med å lede arbeidet i årets 17.mai-komité. Og Rødt-lederen mener at det er ekstra viktig å rope «hurra» i årets tog.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.05.2017 kl 10:05

Tross valgår og alt det medfører, har politikerne lagt dette til side for å sikre en flott nasjonaldagsfeiring for hovedstadens innbyggere. Årets komité ledes av Bjørnar Moxnes (Rødt), som har fått med seg en gjeng fra hele det politiske spekteret. Ved siden av Moxnes består komiteen av Jørgen Foss (Ap), Jenny Clemet von Tetzschner (H), Eivind Trædal (MDG), Julianne Ferskaug (V), Ivar Johansen (SV), Siri Ulleberg (FrP) og Oddbjørg Minos (KrF), samt sekretær Mette Gaarder.

- Hvordan har arbeidet gått i 17.mai-komiteen? Går det greit å samles rundt noe slikt, eller blir det litt partipolitisk fjærbrusing?

- Arbeidet har gått veldig bra! Det skulle man kanskje ikke tro når komiteen består av politikere fra Frp til Rødt, men vi samler oss om å få til en best mulig feiring av nasjonaldagen. Ingen har brust særlig med fjøra, syns jeg.

Finner smidige løsninger

Fjorårets deltakerrekord blir slått allerede i år, når hele 123 skoler skal delta i barnetoget. Den stadige veksten blir tatt på alvor av komiteen, som tror de kan ha funnet noen gode løsninger.

- Vi har tatt noen grep for å gi bedre informasjon til foreldre om hvor de skal hente barna sine etter toget, og for å sikre en smidig avvikling av toget. Tidligere har det blitt litt kork noen steder, særlig når toget nærmer seg Rådhusplassen. I år tror vi at dette skal gå greiere, sier komitéleder Bjørnar Moxnes.

-«17.mai-sjef» klinger jo bra. Hvordan er det å være kaptein på den skuta?

- Jeg syns det er veldig stas å få lede hovedstadens 17. mai-tog, fullt av glade barn! Jeg er nok mindre vant med å utrope «Hurra!» for kongen, men får det vel til. Når det er sagt, så er jeg prinsipielt sett for republikk. Men så lenge vi har et kongehus, får vi rope litt hurra for dem.

- Viktig å delta i toget

Som komitéleder er det Bjørnar Moxnes som sikrer at nasjonaldagen forløper etter planen i Oslo. Men hva slags forhold har Rødt-lederen selv til den store dagen?

- Hva betyr 17. mai for deg, Bjørnar?

- 17. mai er dagen vi feirer friheten og selvstendigheten vår. Det er noe vi aldri kan ta for gitt, det har vi lært av historien. I år er syns jeg det er ekstra viktig å delta i 17. mai-toget for å vise at vi ikke lar oss skremme av fanatikere som vil splitte oss etter hvilken religion vi måtte tilhøre. De skal ikke få ødelegge det samholdet vi feirer 17. mai.

Og så må man heller ikke glemme at det faktisk er en real folkefest, uansett hva værgudene skulle finne på. Så vi måtte nesten finne ut hva sonm absolutt må være på plass for at komitélederen selv skal være fornøyd med nasjonaldagen på egne vegne.

-Hva er din aller viktigste 17. mai-tradisjon?
- Is og pølser. Den dagen er det absolutt ingen begrensning på det!

Siste nytt i Kultur

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

 
Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.

Tradisjonsrik feiring på Grorud

Grorud skole kan se tilbake på en lang og tradisjonsrik feiring av nasjonaldagen. Musikk, lokalt barnetog og masse aktiviteter - men også en dag for å hedre de som gjorde at vi fortsatt kan feire dagen.

Natteravn på gamle tomter

Da FAU på Veitvet skole spurte ordfører Marianne Borgen om hun ville gå natteravn med dem, fikk de umiddelbart ja i svar. Det endte med en tre timers vandring med en ordfører på hjemmebane.