Nordtvet bibliotek fyller 50 år:

- Mot alle odds

- Mot alle odds

FYLLER 50 ÅR: Kari Bjørklund fra Nordtvet biblioteks venner og filialsjef Eli Follerås inviterer til en festuke i neste uke for Nordtvet bibliotek som fyller 50 år. Veien til 50 har vært alt annet enn enkel med hele tre store demonstrasjoner mot trusler om nedleggelse.

Nordtvet bibliotek skal feire halvveis til hundre med en hel kulturuke. Det har ikke bare vært lett å forsvare institusjonen mot nedleggelsesspøkelset - hele tre ganger.

Skrevet av:

Den 28. september 1966 åpnet Nordtvet bibliotek med brask og bram. Like etter ble Grorud samfunnshus åpnet, bygget biblioteket ligger i. På den tid var det kino og skole i området, og plasseringen var for å gjøre kulturen lett tilgjengelig for folk. Filialen ble åpnet av daværende varaordfører Ivar Mathisen, og formann i kulturutvalget Rolf Stranger. I tiden etterpå har det ikke vært en selvfølge at biblioteket skulle få feire 50 år.

Biblioteket lever mot alle odds. Tre ganger har biblioteket vært nedleggingstruet, og tre ganger har lokalbefolkningen aksjonert. De blir omtalt som de mest vellykkede beboeraksjonene i Oslo i nyere tid. Jeg har vært med på to av dem, forteller Kari Bjørklund i Nordtvet biblioteks venner.

Store demonstrasjoner

Hun får støtte av filialsjef Eli Follerås.

- Det har vært demokrati i praksis, sier hun.

Det begynte i 1988 da filialen ble foreslått nedlagt. Det førte til voldsomme protester som mobiliserte lokalmiljøet. Skolebarn aksjonerte med appeller og plakater, Grorud-forfatter Torill Thorstad Hauge var med da elevene plantet blomster og leste dikt foran biblioteket. Så ble filialen spart. I 2003 kom det en ny trussel. På nytt aksjonerte lokalbefolkningen med fakkeltog, lesevake, og protester fra elever og forfattere. Det gikk bra den gangen også. Det var under denne aksjonen at Bjørklund fikk øynene opp for kampen. Så ble Nordtvet biblioteks venner startet.

- Det har vært langt fra Grorud og ned til rådhuset noen ganger. Det er viktig å forsvare kulturinstitusjonen vår, jeg pleier å kalle det for mitt lokale kulturhus, sier hun.

Møtte mye motstand

Nedleggelsesspøkelset kom på nytt i 2013. Da tok Venstres daværende kulturbyråd Hallstein Bjercke turen opp til biblioteket, for bare å bli møtt av demonstranter. Han måtte omtrent gå sikksakk gjennom folkemengden bestående av demonstrerende elever med plakater. Det endte med at folket vant fram - igjen! Nå er det på tide å feire bibliotekets 50 år med forfatterbesøk, tryllekunstner og rett og slett leseglede.

- Mange kan lure på hva man skal med biblioteket i den digitale tidsalderen. Men man ser ellers i samfunnet at ensomheten øker, det blir større skille mellom folk, og færre møteplasser, sier Follerås.

- Dette er en kulturinstitusjon som barn og voksne kan gå til, i et tett befolket område, legger Bjørklund til.

Presenterer bok-høsten

I dag begynner uka med en rolig feiring. På programmet står bok og brødskive for de minste. Så kommer tirsdagen.

- Noen dyktige ansatte har forberedt seg godt for å presentere høstens nye slagere. I tillegg får man høre om bibliotekets historie. Det er første gang vi har et slikt arrangement på formiddagen, sier Follerås.

Dagen etter blir det forfatterbesøk og minikonsert. Bibliotekar Sigrun Aas skal ha samtale med forfatterne Jan Kjærstad og Ingvild H. Rishøi. Begge er fra Groruddalen.

- Det er ikke tilfeldig at vi har valgt dem. Kjærstad har til og med skrevet om Nordtvet bibliotek i boka «Kongen av Europa», sier hun.

Viktig å bruke filialen

Bjørklund mener det er viktig å belyse at alt er gratis.

- Man kan låne bøker gratis, og man kan låne via et hurtiglån. Det er også spennende med tirsdagen, de som møter opp for å høre om høstens bøker kan låne med seg bøker det ellers er lange ventelister på.

Forventningene er at det blir et godt oppmøte. Follerås er opptatt av at folk bruker biblioteket godt.

- Overskriften vår er «Leseglede i 50 år». Vi håper på mye oppmerksomhet, glade barn og voksne, og å sette Nordtvet mer på kartet, sier hun.

Siste nytt i Kultur

Feirer 20 år med teater

Feirer 20 år med teater

Tjernveien barnehage fylte 20 år sist fredag. Ved den anledning var det bursdagsfeiring fra start til slutt i barnehagen.

Sang for de eldre

Sang for de eldre

Flere hadde tatt turen ut i østfløyen på Lindeberg omsorgssenter, da LKV-koret dukket opp for å synge. Ikke bare en gang, men to ganger.

Høyt tempo på skøyteisen

Høyt tempo på skøyteisen

Youngslunden ble fort fylt opp da foreldrene ved 4. trinn på Bryn barneskole arrangerte skøytedisco.

 
Burger med gode råvarer!

Burger med gode råvarer!

Det er få kaféeiere som tør å satse på en ordentlig hjemmelaget meny på et kjøpesenter, men det har eieren av Café Aqua på Linderud turt å gjøre.

«Uten dekning» på Linderud

«Uten dekning» på Linderud

Tradisjoner er til for å holdes. Det viste elevene på Linderud skole da de nok en gang arrangerte Linderud fest i Dalen, med showet «Uten dekning»

Stas med filmpremiere

Stas med filmpremiere

I Norlandia Sørhellinga Barnehage på Tveita samlet på store og små seg foran lerret for å se på filmene som barna selv har laget.

 
Neha i Kakekrigen

Neha i Kakekrigen

Mandag 20. februar starter den åttende uken av Kakekrigen. Denne uken er Neha Nayyar fra Risløkka en av deltakerne nå som kakeklassikeren er tilbake på skjermen.

Meråpent hos Bjerke

Meråpent hos Bjerke

Deichmanske bibliotek har valgt, etter inspirasjon fra Danmark, å gjøre det lettere for deg å bruke biblioteket ved å gjøre filialene meråpne. Man kan nå oppgradere lånekortet sitt til et nøkkelkort og få fri tilgang til lokalene mellom klokken 07 og 23.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

 
Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Kamzy saler opp

Kamzy saler opp

På selve Valentinsdagen var det klart for at varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, skulle sitte på en hest for første gang.

Fra København til Groruddalen

Fra København til Groruddalen

Groruddølen Halvard Lillevik fra Rødtvet har siden 2008 hadde agentur på Christianiabikes. Nå ønsker han at Groruddalen skal få full utnyttelse av slike sykler.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!