Nordtvet bibliotek fyller 50 år:

- Mot alle odds

- Mot alle odds

FYLLER 50 ÅR: Kari Bjørklund fra Nordtvet biblioteks venner og filialsjef Eli Follerås inviterer til en festuke i neste uke for Nordtvet bibliotek som fyller 50 år. Veien til 50 har vært alt annet enn enkel med hele tre store demonstrasjoner mot trusler om nedleggelse.

Nordtvet bibliotek skal feire halvveis til hundre med en hel kulturuke. Det har ikke bare vært lett å forsvare institusjonen mot nedleggelsesspøkelset - hele tre ganger.

Tekst:

Publisert:

Den 28. september 1966 åpnet Nordtvet bibliotek med brask og bram. Like etter ble Grorud samfunnshus åpnet, bygget biblioteket ligger i. På den tid var det kino og skole i området, og plasseringen var for å gjøre kulturen lett tilgjengelig for folk. Filialen ble åpnet av daværende varaordfører Ivar Mathisen, og formann i kulturutvalget Rolf Stranger. I tiden etterpå har det ikke vært en selvfølge at biblioteket skulle få feire 50 år.

Biblioteket lever mot alle odds. Tre ganger har biblioteket vært nedleggingstruet, og tre ganger har lokalbefolkningen aksjonert. De blir omtalt som de mest vellykkede beboeraksjonene i Oslo i nyere tid. Jeg har vært med på to av dem, forteller Kari Bjørklund i Nordtvet biblioteks venner.

Store demonstrasjoner

Hun får støtte av filialsjef Eli Follerås.

- Det har vært demokrati i praksis, sier hun.

Det begynte i 1988 da filialen ble foreslått nedlagt. Det førte til voldsomme protester som mobiliserte lokalmiljøet. Skolebarn aksjonerte med appeller og plakater, Grorud-forfatter Torill Thorstad Hauge var med da elevene plantet blomster og leste dikt foran biblioteket. Så ble filialen spart. I 2003 kom det en ny trussel. På nytt aksjonerte lokalbefolkningen med fakkeltog, lesevake, og protester fra elever og forfattere. Det gikk bra den gangen også. Det var under denne aksjonen at Bjørklund fikk øynene opp for kampen. Så ble Nordtvet biblioteks venner startet.

- Det har vært langt fra Grorud og ned til rådhuset noen ganger. Det er viktig å forsvare kulturinstitusjonen vår, jeg pleier å kalle det for mitt lokale kulturhus, sier hun.

Møtte mye motstand

Nedleggelsesspøkelset kom på nytt i 2013. Da tok Venstres daværende kulturbyråd Hallstein Bjercke turen opp til biblioteket, for bare å bli møtt av demonstranter. Han måtte omtrent gå sikksakk gjennom folkemengden bestående av demonstrerende elever med plakater. Det endte med at folket vant fram - igjen! Nå er det på tide å feire bibliotekets 50 år med forfatterbesøk, tryllekunstner og rett og slett leseglede.

- Mange kan lure på hva man skal med biblioteket i den digitale tidsalderen. Men man ser ellers i samfunnet at ensomheten øker, det blir større skille mellom folk, og færre møteplasser, sier Follerås.

- Dette er en kulturinstitusjon som barn og voksne kan gå til, i et tett befolket område, legger Bjørklund til.

Presenterer bok-høsten

I dag begynner uka med en rolig feiring. På programmet står bok og brødskive for de minste. Så kommer tirsdagen.

- Noen dyktige ansatte har forberedt seg godt for å presentere høstens nye slagere. I tillegg får man høre om bibliotekets historie. Det er første gang vi har et slikt arrangement på formiddagen, sier Follerås.

Dagen etter blir det forfatterbesøk og minikonsert. Bibliotekar Sigrun Aas skal ha samtale med forfatterne Jan Kjærstad og Ingvild H. Rishøi. Begge er fra Groruddalen.

- Det er ikke tilfeldig at vi har valgt dem. Kjærstad har til og med skrevet om Nordtvet bibliotek i boka «Kongen av Europa», sier hun.

Viktig å bruke filialen

Bjørklund mener det er viktig å belyse at alt er gratis.

- Man kan låne bøker gratis, og man kan låne via et hurtiglån. Det er også spennende med tirsdagen, de som møter opp for å høre om høstens bøker kan låne med seg bøker det ellers er lange ventelister på.

Forventningene er at det blir et godt oppmøte. Follerås er opptatt av at folk bruker biblioteket godt.

- Overskriften vår er «Leseglede i 50 år». Vi håper på mye oppmerksomhet, glade barn og voksne, og å sette Nordtvet mer på kartet, sier hun.

Siste nytt i Kultur

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Ellingsrudåsen imponerer med sirkus – igjen

Elevene på 6. trinn på Ellingsrudåsen skole har de siste to månedene vært i sirkus-verden. Sist tirsdag viste de fram alt fra tryllekunster til akrobatikk og klovneri i forestillingen «Cirkus El Perfecto».

 
Miljøgaten trenger en motorveitunnel!

Det var et interessant møte i Grorud samfunnshus den 4. mai.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Feiret med pilegrimskake

Det er nå 20 år siden den vestlige pilegrimsleden ble offisielt godkjent – men også 20 år siden jobben med den østlige startet.