Nordtvet bibliotek fyller 50 år:

- Mot alle odds

- Mot alle odds

FYLLER 50 ÅR: Kari Bjørklund fra Nordtvet biblioteks venner og filialsjef Eli Follerås inviterer til en festuke i neste uke for Nordtvet bibliotek som fyller 50 år. Veien til 50 har vært alt annet enn enkel med hele tre store demonstrasjoner mot trusler om nedleggelse.

Nordtvet bibliotek skal feire halvveis til hundre med en hel kulturuke. Det har ikke bare vært lett å forsvare institusjonen mot nedleggelsesspøkelset - hele tre ganger.

Skrevet av:

Den 28. september 1966 åpnet Nordtvet bibliotek med brask og bram. Like etter ble Grorud samfunnshus åpnet, bygget biblioteket ligger i. På den tid var det kino og skole i området, og plasseringen var for å gjøre kulturen lett tilgjengelig for folk. Filialen ble åpnet av daværende varaordfører Ivar Mathisen, og formann i kulturutvalget Rolf Stranger. I tiden etterpå har det ikke vært en selvfølge at biblioteket skulle få feire 50 år.

Biblioteket lever mot alle odds. Tre ganger har biblioteket vært nedleggingstruet, og tre ganger har lokalbefolkningen aksjonert. De blir omtalt som de mest vellykkede beboeraksjonene i Oslo i nyere tid. Jeg har vært med på to av dem, forteller Kari Bjørklund i Nordtvet biblioteks venner.

Store demonstrasjoner

Hun får støtte av filialsjef Eli Follerås.

- Det har vært demokrati i praksis, sier hun.

Det begynte i 1988 da filialen ble foreslått nedlagt. Det førte til voldsomme protester som mobiliserte lokalmiljøet. Skolebarn aksjonerte med appeller og plakater, Grorud-forfatter Torill Thorstad Hauge var med da elevene plantet blomster og leste dikt foran biblioteket. Så ble filialen spart. I 2003 kom det en ny trussel. På nytt aksjonerte lokalbefolkningen med fakkeltog, lesevake, og protester fra elever og forfattere. Det gikk bra den gangen også. Det var under denne aksjonen at Bjørklund fikk øynene opp for kampen. Så ble Nordtvet biblioteks venner startet.

- Det har vært langt fra Grorud og ned til rådhuset noen ganger. Det er viktig å forsvare kulturinstitusjonen vår, jeg pleier å kalle det for mitt lokale kulturhus, sier hun.

Møtte mye motstand

Nedleggelsesspøkelset kom på nytt i 2013. Da tok Venstres daværende kulturbyråd Hallstein Bjercke turen opp til biblioteket, for bare å bli møtt av demonstranter. Han måtte omtrent gå sikksakk gjennom folkemengden bestående av demonstrerende elever med plakater. Det endte med at folket vant fram - igjen! Nå er det på tide å feire bibliotekets 50 år med forfatterbesøk, tryllekunstner og rett og slett leseglede.

- Mange kan lure på hva man skal med biblioteket i den digitale tidsalderen. Men man ser ellers i samfunnet at ensomheten øker, det blir større skille mellom folk, og færre møteplasser, sier Follerås.

- Dette er en kulturinstitusjon som barn og voksne kan gå til, i et tett befolket område, legger Bjørklund til.

Presenterer bok-høsten

I dag begynner uka med en rolig feiring. På programmet står bok og brødskive for de minste. Så kommer tirsdagen.

- Noen dyktige ansatte har forberedt seg godt for å presentere høstens nye slagere. I tillegg får man høre om bibliotekets historie. Det er første gang vi har et slikt arrangement på formiddagen, sier Follerås.

Dagen etter blir det forfatterbesøk og minikonsert. Bibliotekar Sigrun Aas skal ha samtale med forfatterne Jan Kjærstad og Ingvild H. Rishøi. Begge er fra Groruddalen.

- Det er ikke tilfeldig at vi har valgt dem. Kjærstad har til og med skrevet om Nordtvet bibliotek i boka «Kongen av Europa», sier hun.

Viktig å bruke filialen

Bjørklund mener det er viktig å belyse at alt er gratis.

- Man kan låne bøker gratis, og man kan låne via et hurtiglån. Det er også spennende med tirsdagen, de som møter opp for å høre om høstens bøker kan låne med seg bøker det ellers er lange ventelister på.

Forventningene er at det blir et godt oppmøte. Follerås er opptatt av at folk bruker biblioteket godt.

- Overskriften vår er «Leseglede i 50 år». Vi håper på mye oppmerksomhet, glade barn og voksne, og å sette Nordtvet mer på kartet, sier hun.

Siste nytt i Kultur

Feirer 20 år med forestilling

Feirer 20 år med forestilling

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

  • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Ble inspirert av kaffekanna

Ble inspirert av kaffekanna

Sist helg åpnet Shoddyfabrikken dørene for alle besøkende, da de hadde åpent hus med juleutstillinger. Billedkunstner Birgit Jakobsen stilte blant annet ut et bilde av kaffekanna hun har på kontoret.

 
«Scrooge» på Årvoll gård

«Scrooge» på Årvoll gård

Barna i Akerselva kultur- og teaterlag fremfører teaterstykke «Scrooge» for andre gang på Årvoll gård.

Kom med årlig julegave

Kom med årlig julegave

Åge Andersen på Ammerudhjemmet setter pris på gaven fra Grorud Rotary, nemlig 40 flasker med vin.

Ventet på nissen

Ventet på nissen

Alexandra Myhre Halama (5) og mormor Sølvi Myhre koste seg med julemusikk av Grorud Veterankorps mens de ventet spent på julenissen på Grorud senter.

 
Nøstegjengen på <BR>Steinbruddet

Nøstegjengen på
Steinbruddet

Sist søndag sto nøstegruppa for tredje året på rad som arrangører for julemessa i Steinbruddet på Kalbakken. Og med hyggelige damer i kafeen strømmet det jevnlig på med folk.

Jul på gården

Jul på gården

Elma (4), Endre (7) og Ella (5) lagde årets julepynt på stabburet på Nordtvet gård.

Punktum. Finale

Punktum. Finale

«Allsang i kjerka» er blitt et begrep som har vokst seg større og større år for år, men nå er det slutt. Rolf Nicolaisen satte punktum sist uke.

 
Fikk besøk av den <BR>første bestyrerinnen

Fikk besøk av den
første bestyrerinnen

En av historiene fra bursdagsfeiringen til Smalvollskogen barnehage var fra den gangen barnehagen var helt ny - om den første bestyrerinnen Bjørg Dahl. Hun fikk gleden av å sitte blant publikum.

I ring rundt treet

I ring rundt treet

  • jul

Borettslagene Flaen, Flaengrenda og Møllerstua danset og sang rundt juletreet, mens Grorud veterankorps sto for tradisjonelle julesanger.

Gikk i fakkeltog <BR>mellom trærne

Gikk i fakkeltog
mellom trærne

Borettslagene på Kalbakken – Akerli og Engsletta – danner i tradisjonens tro et fakkeltog og går innom borettslagenes juletrær.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!