Når jeg blir seksogseksti...

Når jeg blir seksogseksti...

 

Det er ikke alderen som har fått Anne-Lise Tollefsen (66) til å gå av med pensjon på nyåret, men hun skal i alle fall gjøre som hun vil og ikke leve etter klokka.

I 1987 spaserte Anne-Lise Tollefsen inn i bydelsadministrasjonen på Stovner som en fersking. Etter 24 år på baken i bydelen er hun blant sine kollegaer blitt kjent som den med papirene i orden. Under konstitueringen av det nye bydelsutvalget i oktober, beskrev BU-leder Karl P. Olsen henne blant annet som «sjefen» og «streng».

- Det passer godt. Jeg må ha litt orden i galskapen, smiler Anne-Lise Tollefsen lurt.

Hun har nå sluttet som bydelsutvalgssekretær, og i januar starter pensjonisttilværelsen.

- Jeg slutter ikke av mistrivsel, men jeg følte at anledningen var her nå med konstitueringen av det nye bydelsutvalget. Hadde valget vært til neste år hadde jeg fortsatt i stillingen ett år til, forsikrer Tollefsen.

Uvant å tie

Fram mot nyttår skal Anne-Lise Tollefsen bistå Astrid Wergeland Biem som er den nye BU-sekretæren på Stovner. Tollefsen husker selv da hun begynte i stillingen i 1993, etter å ha vært kontorleder i bydelsadministrasjonen i seks år.

- Jeg måtte finne min egen fasong på det og få til et godt system. Men det vanskeligste var faktisk å sitte under BU-møtene uten å si noe. Man kan jo ikke komme med noen meninger som BU-sekretær, så det var litt uvant å sitte i et møte der jeg ikke kunne være deltaker på samme måte som de andre, sier Tollefsen som har bodd på Vestli siden 1976.

- Det har vært spennende å jobbe i bydelen. Jeg er samfunnsengasjert, så jobben har vært midt i smørøyet i forhold til å orientere meg om hva som skjer i bydelen, fortsetter hun.

Prisbevisst

Anne-Lise Tollefsen har spesielt trivdes i jobben på grunn av det gode arbeidsmiljøet. Med en god tone har det også fulgt med litt småerting kollegaene imellom. Tollefsen har selv fått det interne kallenavnet «10'ern» - etter den tidligere billigbutikken på Stovner senter.

- Bydelen står jo for bevertning under møtene, men jeg ville ikke sløse med kommunale midler. Derfor dro jeg alltid til 10'ern for å kjøpe kakene der, ler Tollefsen.

Etter at lavprisbutikken la ned, har hun istedenfor ruslet bort på Meny på jakt etter kaker.

- Men jeg er fortsatt bevisst på prisen. Er det en spesiell anledning slår vi selvfølgelig på stortromma. På siste møte for de «gamle» politikerne i komitéene, så ble det bløtkake, sier hun.

Vil sove lenge

Nå er det knappe halvannen måned igjen før Tollefsen kan nyte en tilværelse som pensjonist. Men hun har ikke rablet ned noe spesifikt i avtaleboka ennå. Etter et arbeidsliv uten å engang ha kommet for sent til jobb, ser hun fram til å ikke la seg styre av klokka.

- Jeg vil bruke mer tid med familien min, og om det dukker opp noe kan jeg være med på det. Men jeg har aldri vært den hjemmeværende typen, og jobbet hele livet mitt, så jeg må ha noe å gjøre. Men å kunne sove litt lenger er noe jeg lengter etter, smiler Tollefsen lurt.

- Å slutte i jobben nå er med litt blanda følelser, men det er en god følelse av at det er mitt valg. Det er ikke fordi jeg ikke har god helse eller at jeg ikke mestrer jobben min, og det er fint å tenke på, mener hun.

Ikke bare alvor

Selv om Anne-Lise Tollefsen kjenner seg igjen i sine arbeidskollegaers beskrivelse av henne som «streng», mener hun det er viktig å også kunne dumme seg ut noen ganger.

- Det er ikke sånn at man skal være useriøs, men noen ganger kan ting være grav alvorlig, og da tar jeg gjerne et par dansetrinn for å løse opp stemningen. En gang jeg trodde det ikke satt noen i bydelens resepsjon, så danset jeg litt. Plutselig oppdaget jeg en mann som jeg senere fant ut at måtte ha vært Byantikvaren. Jeg unnskyldte meg, men han takket meg for å ha blitt tatt imot på en morsom måte. Selv om jeg kan være litt streng, så er det fint at noen kan ha glede av humøret mitt.

Kjøpte ukulele

Litt dansing på jobb er ikke det eneste som gjør Anne-Lise Tollefsen glad. Hun har nemlig voks opp i en familie der sang og musikk har stått svært sentralt. Men det å kunne spille et instrument selv, er noe hun har etterlengtet.

- Jeg gikk en gang på gitarkurs, men jeg hadde aldri nok tid til å øve. Jeg kunne spille «Kom mai du skjønne milde» og be folk vente litt på fortsettelsen fordi jeg måtte bytte grep.

Nå har hun derimot innstilt på å lære seg å spille ukulele.

- Mannen min og jeg har en hytte i Valdres, og han min kjøpte en ukulele under Rakfiskfestivalen tidligere i år. Jeg synes instrumentet har en god klang, så jeg skal i alle fall gi det et forsøk, forsikrer Tollefsen.

Litt utålmodig

Den kommende pensjonisten innrømmer at hun er nokså utålmodig, noe som til tider har gjort henne stresset som siste ledd i behandlingen av bydelens saksdokumenter. Å være utålmodig er derimot også årsaken til at hun ikke endte opp som lærerinne.

- Min drøm var egentlig å bli lærer. Jeg gikk på et kurs for vikarlærere og tilbrakte et halvt år som vikar i Oslo-skolen. Men jeg hadde virkelig ikke tålmodighet med elevene, og jeg fant ut at det verken var bra for de eller meg. Så derfor begynte jeg heller å jobbe i det som nå heter PP-tjenesten på slutten av 60-tallet, sier Tollefsen.

Etter over 40 års tjeneste i Oslo kommune, skal Tollefsen nå følge Wenche Myhres råd:

- Jeg sa til mannen min at når jeg blir 66, da skal jeg gjøre som jeg vil. Men da svarte han bare at «er det noe nytt, da?», ler Tollefsen.

Siste nytt i Kultur

Bruktmarked på Veitvet

Det var god stemning og mange ute i Beverveien på Veitvet da det i helgen ble arrangert loppemarked.

Badeglede i dalen

Endelig kom sommeren til Groruddalen også, noe som gjorde at mange tok turen ut. Noen tok til og med sjansen på å bade.

 
Vår største seier

Pilegrimsleden gjennom Groruddalen.

Endelig åpner parken

Den som venter, venter ikke forgjeves. På tirsdag åpner endelig Fossumparken på Stovner.

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.