Når jeg blir seksogseksti...

Når jeg blir seksogseksti...

 

Det er ikke alderen som har fått Anne-Lise Tollefsen (66) til å gå av med pensjon på nyåret, men hun skal i alle fall gjøre som hun vil og ikke leve etter klokka.

Skrevet av:

I 1987 spaserte Anne-Lise Tollefsen inn i bydelsadministrasjonen på Stovner som en fersking. Etter 24 år på baken i bydelen er hun blant sine kollegaer blitt kjent som den med papirene i orden. Under konstitueringen av det nye bydelsutvalget i oktober, beskrev BU-leder Karl P. Olsen henne blant annet som «sjefen» og «streng».

- Det passer godt. Jeg må ha litt orden i galskapen, smiler Anne-Lise Tollefsen lurt.

Hun har nå sluttet som bydelsutvalgssekretær, og i januar starter pensjonisttilværelsen.

- Jeg slutter ikke av mistrivsel, men jeg følte at anledningen var her nå med konstitueringen av det nye bydelsutvalget. Hadde valget vært til neste år hadde jeg fortsatt i stillingen ett år til, forsikrer Tollefsen.

Uvant å tie

Fram mot nyttår skal Anne-Lise Tollefsen bistå Astrid Wergeland Biem som er den nye BU-sekretæren på Stovner. Tollefsen husker selv da hun begynte i stillingen i 1993, etter å ha vært kontorleder i bydelsadministrasjonen i seks år.

- Jeg måtte finne min egen fasong på det og få til et godt system. Men det vanskeligste var faktisk å sitte under BU-møtene uten å si noe. Man kan jo ikke komme med noen meninger som BU-sekretær, så det var litt uvant å sitte i et møte der jeg ikke kunne være deltaker på samme måte som de andre, sier Tollefsen som har bodd på Vestli siden 1976.

- Det har vært spennende å jobbe i bydelen. Jeg er samfunnsengasjert, så jobben har vært midt i smørøyet i forhold til å orientere meg om hva som skjer i bydelen, fortsetter hun.

Prisbevisst

Anne-Lise Tollefsen har spesielt trivdes i jobben på grunn av det gode arbeidsmiljøet. Med en god tone har det også fulgt med litt småerting kollegaene imellom. Tollefsen har selv fått det interne kallenavnet «10'ern» - etter den tidligere billigbutikken på Stovner senter.

- Bydelen står jo for bevertning under møtene, men jeg ville ikke sløse med kommunale midler. Derfor dro jeg alltid til 10'ern for å kjøpe kakene der, ler Tollefsen.

Etter at lavprisbutikken la ned, har hun istedenfor ruslet bort på Meny på jakt etter kaker.

- Men jeg er fortsatt bevisst på prisen. Er det en spesiell anledning slår vi selvfølgelig på stortromma. På siste møte for de «gamle» politikerne i komitéene, så ble det bløtkake, sier hun.

Vil sove lenge

Nå er det knappe halvannen måned igjen før Tollefsen kan nyte en tilværelse som pensjonist. Men hun har ikke rablet ned noe spesifikt i avtaleboka ennå. Etter et arbeidsliv uten å engang ha kommet for sent til jobb, ser hun fram til å ikke la seg styre av klokka.

- Jeg vil bruke mer tid med familien min, og om det dukker opp noe kan jeg være med på det. Men jeg har aldri vært den hjemmeværende typen, og jobbet hele livet mitt, så jeg må ha noe å gjøre. Men å kunne sove litt lenger er noe jeg lengter etter, smiler Tollefsen lurt.

- Å slutte i jobben nå er med litt blanda følelser, men det er en god følelse av at det er mitt valg. Det er ikke fordi jeg ikke har god helse eller at jeg ikke mestrer jobben min, og det er fint å tenke på, mener hun.

Ikke bare alvor

Selv om Anne-Lise Tollefsen kjenner seg igjen i sine arbeidskollegaers beskrivelse av henne som «streng», mener hun det er viktig å også kunne dumme seg ut noen ganger.

- Det er ikke sånn at man skal være useriøs, men noen ganger kan ting være grav alvorlig, og da tar jeg gjerne et par dansetrinn for å løse opp stemningen. En gang jeg trodde det ikke satt noen i bydelens resepsjon, så danset jeg litt. Plutselig oppdaget jeg en mann som jeg senere fant ut at måtte ha vært Byantikvaren. Jeg unnskyldte meg, men han takket meg for å ha blitt tatt imot på en morsom måte. Selv om jeg kan være litt streng, så er det fint at noen kan ha glede av humøret mitt.

Kjøpte ukulele

Litt dansing på jobb er ikke det eneste som gjør Anne-Lise Tollefsen glad. Hun har nemlig voks opp i en familie der sang og musikk har stått svært sentralt. Men det å kunne spille et instrument selv, er noe hun har etterlengtet.

- Jeg gikk en gang på gitarkurs, men jeg hadde aldri nok tid til å øve. Jeg kunne spille «Kom mai du skjønne milde» og be folk vente litt på fortsettelsen fordi jeg måtte bytte grep.

Nå har hun derimot innstilt på å lære seg å spille ukulele.

- Mannen min og jeg har en hytte i Valdres, og han min kjøpte en ukulele under Rakfiskfestivalen tidligere i år. Jeg synes instrumentet har en god klang, så jeg skal i alle fall gi det et forsøk, forsikrer Tollefsen.

Litt utålmodig

Den kommende pensjonisten innrømmer at hun er nokså utålmodig, noe som til tider har gjort henne stresset som siste ledd i behandlingen av bydelens saksdokumenter. Å være utålmodig er derimot også årsaken til at hun ikke endte opp som lærerinne.

- Min drøm var egentlig å bli lærer. Jeg gikk på et kurs for vikarlærere og tilbrakte et halvt år som vikar i Oslo-skolen. Men jeg hadde virkelig ikke tålmodighet med elevene, og jeg fant ut at det verken var bra for de eller meg. Så derfor begynte jeg heller å jobbe i det som nå heter PP-tjenesten på slutten av 60-tallet, sier Tollefsen.

Etter over 40 års tjeneste i Oslo kommune, skal Tollefsen nå følge Wenche Myhres råd:

- Jeg sa til mannen min at når jeg blir 66, da skal jeg gjøre som jeg vil. Men da svarte han bare at «er det noe nytt, da?», ler Tollefsen.

Siste nytt i Kultur

Ønsker brukte klær <BR>til skoleballet

Ønsker brukte klær
til skoleballet

Avgangselevene ved Frydenberg ungdomsskole arrangerer byttedag førstkommende mandag i forbindelse med årets skoleball. Har du en ballkjole eller en dress du kanskje bare har brukt én gang som andre kan få glede av?

Juleshow på isen

Juleshow på isen

Tradisjonen tro vil Oslo Skøiteklubb (OSK) også i år innta isen i Furuset Forum med sitt fantastiske juleshow.

Øker lesegleden

Øker lesegleden

  • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

 
Krohg og damene

Krohg og damene

  • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

  • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

  • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

 
En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

  • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

Skapte nye minner

Skapte nye minner

  • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

Lansering i en pub

Lansering i en pub

  • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

 
Nok er nok <BR>for Standing Rock

Nok er nok
for Standing Rock

  • Pilen

Den siste tiden har det vært snakket mye om Standing Rock, og at de amerikanske mydighetene skal «innvadere» Dakota/Lakota/siouxindianernes reservat. De skal nemlig legge et veldig omdiskutert oljerør gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota i USA.

20 år med teater

20 år med teater

  • Teater

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

  • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!