Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern


SOLID SKUFFEPLASS: Professorene Hans Arne Nakrem (t. v.) og Jørn Hurum har endelig fått nok skuffer til «steinsamlingen» sin. I bygget på Økern er det 13.000 av dem.


Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

Skrevet av:

Gangbrua over Østre Aker vei ved Risløkka fikk fort navnet «Dinosauren» på folkemunne, grunnet sin dinosaurform.

– Vi var faktisk ikke klar over den historien. Men i forbindelse med at vi har flyttet inn i dette magasinbygget på fabrikkområde til gamle Standard Telefon og Kabelfabrik A/S, har den blitt oss fortalt, smiler professor i vertebrat (med ryggrad) paleontologi, Jørn Hurum – «pappaen» til det berømte fossilet «Ida» – verdens eldste hele apeskjelett.

Forhistoriske skjeletter

Om det fremdeles ikke er dinosaurer på Økern, har det i hvert fall kommet på plass andre forhistoriske skjeletter.

Det var imidlertid en mulighet for at den store dinosauren «Stan» kunne ha tatt veien fra Brøggers hus (Geologisk museum) til Groruddalen. Men han er for tiden plassert i Colletts hus (Zoologisk museum), mens Brøggers hus rehabiliteres. En rehabilitering som er grunnen til at Jørn Hurum og kollega Hans Arne Nakrem, professor i invertebrat (uten ryggrad) paleontologi, samt de andre professorene og forskerne ved Naturhistorisk museum innen geologi og zoologi, nå har funnet sin plass i et næringsbygg i Kabelgata på Økern.

Gamle atmosfæren

Brøggers hus sto ferdig i 1916. Året etter kunne professorer og forskere flytte inn. Men museet ble ikke åpent for publikum før i 1920, da Kong Haakon VII sto for den offisielle åpningen. Grunnen til at det tok tid før dørene ble åpnet skyldes Den Første Verdenskrig og at det var en periode med mange streikeaksjoner i Norge. Rehabiliteringen vil ta minst fire år, pluss et år med å få utstillingene på plass igjen.

Det måtte bare til. Bygget er jo 100 år gammelt. Det skal nå bli veldig modernisert, men fremdeles beholde den gode, gamle atmosfæren som har preget museet. De gamle monterne skal på plass igjen i all sin prakt i første etasje, mens de andre etasjene vil bli litt mer modernisert. Folk vil kjenne seg igjen. Det skal fortsatt bli ekte fossiler, mineraler og meteoritter innenfor veggene. Samtidig vil nye originale fossiler komme på plass og vises for publikum for første gang. Oppussingsperioden skal benyttes til å skaffe nye originale utstillingsgjenstander og objekter, forsikrer Hans Arne.

Bedre levevilkår

Nå er Brøggers hus tømt. Men det beste av fossiler, mineraler og krystaller vil kunne ses under rehabiliteringen i første etasje av «naboen» Colletts hus (Zoologisk museum), med utstillingen «Stein og bein» – blant annet dinosauren «Stan», fiskeøglen fra Svalbard og «Ida». Resten er flyttet til Økern, hvor museets forskningsmateriale vil forbli.

– Det gjelder også oss. Vi kommer vel til å bli «gamle fossiler» her, humrer Jørn.

Selv om de kommer til å savne den spesielle museumsfølelsen og atmosfæren de tidligere jobbet i, innrømmer de at det er bedre levevilkår for forskningsmateriale og samlingene i de nye lokalene på Økern, hvor det blant annet har blitt plass til 13.000 skuffer med stein som til sammen veier rundt 150 tonn.

– Faktum er at alt forskningsmateriale siden 1750 nå befinner seg på Økern og vil bli her. Når museet på Tøyen er pusset opp vil det bli et rent utstillingsmuseum, sier Hans Arne.

Egen atmosfære

Nå kan de boltre seg i store nye laboratorier og med mye mer utstyr.

– Alt er bedre her og alt – inkludert oss selv – har det bedre her i forhold til det vi jobber med. At kulturen ikke sitter i veggene som i de gamle kriker og kroker og historiske kontorer ved museet, vil vi imidlertid gjøre noe med. Vi skal klare å skape vår egen atmosfære her. Klistre opp gamle bilder og avstøpninger på veggene for å gjenskape det historiske miljøet rundt oss, og ikke minst skape et inntrykk av hvem vi er, slår Jørn fast. Han kan for øvrig røpe at det er planer om å gjøre om de gamle kontorene ved Brøggers hus til «historiske utstillingsrom».

Siste nytt i Kultur

Folkefest med kronprinsparet

Besøker Bjerke bydel:

Folkefest med kronprinsparet

  • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

  • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

  • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

  • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

  • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!