ANNONSE

Nok akevitt på Hasle-lageret

Nok akevitt på Hasle-lageret

 

Hvis du ikke har husket å kjøpe inn akevitt til jule­middagen når disse linjer leses, så fortvil ikke. Du har en dag igjen til å handle inn - og vinmonopolutsalgene går ikke tomme for den edle drikken.

Da Akers Avis Goruddalen var innom Arcus på en aldri så liten omvisning, fikk vi fortalt at det til enhver tid ligger 8500 fat på anlegget på Hasle, og hvert fat inneholder 5000 liter - og man kan fylle 950 flasker fra hvert av dem.

I tillegg er det alltid 1000 fat med Lysholm Linie om bord på skip som seiler fram og tilbake over ekvator, slik at akevitten får den nødvendige bølgebevegelse og temperaturskiftninger som skaper den unike smaken.

 

Nye lokaler

Ellers kan vi meddele at Arcus flytter ut av Oslo om halvannet år, og innen juni 2012 skal bedriften inn i nye lokaler like ved Ringnes på Gjelleråsen. Da skal hele akevittbeholdningen rulle gjennom Groruddalen til sitt nye hjem noen få meter utenfor dalens grenser.

Grunnen er at bygget på Hasle har blitt for lite til å opprettholde produksjon av vin og brennevin.

Det velkjente, gamle bygget skal imidlertid ikke rives - det har for lengst fått status som verneverdig.

 

Fra 1933

Det tradisjonsrike anlegget på Hasle, som ble bygd for Vinmonopolets produksjon og ekspedisjon av brennevin i 1933, er mer enn et stort rødt teglsteinshus.

Det er en arkitektonisk perle og et viktig bygg i norsk arkitekthistorie. 

Anlegget ble i 1934 tildelt A.C. Houens premie og diplom, som var en ærefull arkitektpris utdelt av styret i Norske Arkitekters Landsforbund.

Da anlegget sto ferdig utgjorde det et areal på 30 mål. Det skal på den tiden ha vært Skandinavias største byggverk, målt i kubikkmeter.

Vinmonopolet hadde helt fra 1922 monopol på fremstilling og import av vin og brennevin i Norge.

Arcus AS ble etablert 1. januar 1996. Vinmonopolets enerett på produksjon, import og distribusjon av vin og brennevin opphørte fra samme dato, og Arcus-Gruppen tok over disse delene av Vinmonopolets virksomhet. Arcus ivaretar den norske kulturarven gjennom fremstilling av akevitter og andre brenneviner etter gamle oppskrifter og resepter, enkelte fra helt tilbake til første halvdel av 1800-tallet. 

 

Siste nytt i Kultur

Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

ANNONSE
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

 
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

 
ANNONSE