Nok akevitt på Hasle-lageret

Nok akevitt på Hasle-lageret

 

Hvis du ikke har husket å kjøpe inn akevitt til jule­middagen når disse linjer leses, så fortvil ikke. Du har en dag igjen til å handle inn - og vinmonopolutsalgene går ikke tomme for den edle drikken.

Da Akers Avis Goruddalen var innom Arcus på en aldri så liten omvisning, fikk vi fortalt at det til enhver tid ligger 8500 fat på anlegget på Hasle, og hvert fat inneholder 5000 liter - og man kan fylle 950 flasker fra hvert av dem.

I tillegg er det alltid 1000 fat med Lysholm Linie om bord på skip som seiler fram og tilbake over ekvator, slik at akevitten får den nødvendige bølgebevegelse og temperaturskiftninger som skaper den unike smaken.

 

Nye lokaler

Ellers kan vi meddele at Arcus flytter ut av Oslo om halvannet år, og innen juni 2012 skal bedriften inn i nye lokaler like ved Ringnes på Gjelleråsen. Da skal hele akevittbeholdningen rulle gjennom Groruddalen til sitt nye hjem noen få meter utenfor dalens grenser.

Grunnen er at bygget på Hasle har blitt for lite til å opprettholde produksjon av vin og brennevin.

Det velkjente, gamle bygget skal imidlertid ikke rives - det har for lengst fått status som verneverdig.

 

Fra 1933

Det tradisjonsrike anlegget på Hasle, som ble bygd for Vinmonopolets produksjon og ekspedisjon av brennevin i 1933, er mer enn et stort rødt teglsteinshus.

Det er en arkitektonisk perle og et viktig bygg i norsk arkitekthistorie. 

Anlegget ble i 1934 tildelt A.C. Houens premie og diplom, som var en ærefull arkitektpris utdelt av styret i Norske Arkitekters Landsforbund.

Da anlegget sto ferdig utgjorde det et areal på 30 mål. Det skal på den tiden ha vært Skandinavias største byggverk, målt i kubikkmeter.

Vinmonopolet hadde helt fra 1922 monopol på fremstilling og import av vin og brennevin i Norge.

Arcus AS ble etablert 1. januar 1996. Vinmonopolets enerett på produksjon, import og distribusjon av vin og brennevin opphørte fra samme dato, og Arcus-Gruppen tok over disse delene av Vinmonopolets virksomhet. Arcus ivaretar den norske kulturarven gjennom fremstilling av akevitter og andre brenneviner etter gamle oppskrifter og resepter, enkelte fra helt tilbake til første halvdel av 1800-tallet. 

 

Siste nytt i Kultur

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

 
Kamzy vendte hjem

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam har selv gått på Rødtvet skole, og skolen var stolte av å kunne ønske henne «velkommen tilbake» på Norges nasjonaldag.

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.