Skal bli Tveitas storstue

Skal bli Tveitas storstue


OMVISNING: Prosjektleder Ingeborg Apall-Olsen forteller spesielt inviterte, som BU-leder Knut Røli (Ap) og nestleder Monique Nyberget Hiller (Ap), om restaureringen av Tveten gård.


Tveten gård har blitt pusset opp for rundt 90 millioner kroner. Bydel Alna og Kulturetaten skal samarbeide om gårdens fremtid. Sveler og historie sto på programmet da spesielt inviterte gjester fikk en eksklusiv omvisning.

Skrevet av:

Gården er ikke åpen for alle helt enda. Men oppussingen er omtrent ferdig. Det har vært en lang vei for bydelen og Kulturetaten fordi renovasjonen har møtt på noen utfordringer underveis. Avisen har tidligere skrevet om at gården egentlig skulle stå ferdig høsten 2013. En aggressiv hussopp og millionsmell sto i veien for åpningen. Nå er derimot alt på plass.

– Det er en stor glede å forvalte Tveten gård, samtidig som det er et stort ansvar. Det har vært en lang vei hit, man er alltid usikker på hva som ligger bak treverket i slike gamle hus, forteller direktør Hilde Barstad i Kulturetaten.

– Det har vært krevende, men det har blitt fantastisk fint. Alt er gjort i tråd med det antikvariske, og vi gleder oss til å fylle huset med aktivitet.

Jobber med avtalen

I disse dager er bydelen og Kulturetaten i ferd med å lande en avtale. Den veien har også vært lang, fordi bydelen ønsker å passe på at alle kulturaktivitetene får plass på gården, også på kveldstid. Barstad forsikrer om at de skal videreføre aktiviteten inn i huset.– Jeg er veldig spent på hva som skjer videre. Jeg er veldig imponert over hvordan de har rustet opp bygget, og jeg var her den gangen huset nesten datt sammen. Nå blir det viktig at vi også får fylt opp huset med liv, forteller han.

Ser man bort i fra politikken har Tveten gård blitt ordentlig satt i stand. Gammel tapet har blitt ivaretatt og rommene er malt og innredet.– Jeg er fascinert av at gården består av tømmer, mur og bindingsverk. I gangen finner vi både bindingsverksvegg, tømmerkjerne og murvegg. Man har samlet historien i et rom, forteller Ingeborg Apall-Olsen.

Allerede leid ut

Hun er ansatt som prosjektleder på gården av Kulturetaten, og forteller at flere rom allerede er utleid til blant annet «Opprop Tveten» – et skolefrafallsprosjekt.Tveten gård har en lang historie bak seg som skal ivaretas fremover. I skriftlige kilder er gården først nevnt i middelalderen. I 1810 ble gården solgt til Even Bernhard Stenersen og har siden vært i Stenersen-slektens eie. Gjennom årene har gården blitt bygget på, og det har alltid vært et gårdsbruk med hester, kuer og griser.

– Tveten var en storgård utenfor det travle byområdet. Det var en storgård med bruk, og han som drev gården var en brukseier. Det betyr at det var mange dyr her og at de livnærte seg av det, samt andre aktiviteter, forteller Sølve Nilsen.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Kultur

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse tas på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Vil forebygge voldtekter

Vil forebygge voldtekter

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Styrker skolemiljøet <BR>gjennom kunst

Styrker skolemiljøet
gjennom kunst

Gjennom prosjektet «Skup« har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

 
Stiller opp for Libanon igjen

Stiller opp for Libanon igjen

Innsamlingsaksjonen til Right To Play er like rundt hjørnet. Som de to tidligere årene stiller elevene på Bjerke videregående skole opp. I år gjør de som i fjor og samler inn penger til barn i Libanon.

De unge stemmers kraft

De unge stemmers kraft

  • Årets unge ildsjel

Bydel Stovner velger for første gang å hylle de unge stemmene fra Stovner med en egen pris. Og de kommer med en oppfordring til alle dalens ungdommer; at man ikke skal undervurdere seg selv.

De erfarne kandidatene

De erfarne kandidatene

  • Stovner bydel

Ivan Heggelund, Randi Flaten og Mohammed Hagi Khayre er alle tre nominert til årets ildsjel-pris. Kandidatene har blitt plukket ut for sitt brennende engasjement for barn og unge.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!