Skal bli Tveitas storstue

Skal bli Tveitas storstue


OMVISNING: Prosjektleder Ingeborg Apall-Olsen forteller spesielt inviterte, som BU-leder Knut Røli (Ap) og nestleder Monique Nyberget Hiller (Ap), om restaureringen av Tveten gård.


Tveten gård har blitt pusset opp for rundt 90 millioner kroner. Bydel Alna og Kulturetaten skal samarbeide om gårdens fremtid. Sveler og historie sto på programmet da spesielt inviterte gjester fikk en eksklusiv omvisning.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

OM GÅRDEN: Karsten Sølve Nilsen forteller gjerne om gårdens historie.


Gården er ikke åpen for alle helt enda. Men oppussingen er omtrent ferdig. Det har vært en lang vei for bydelen og Kulturetaten fordi renovasjonen har møtt på noen utfordringer underveis. Avisen har tidligere skrevet om at gården egentlig skulle stå ferdig høsten 2013. En aggressiv hussopp og millionsmell sto i veien for åpningen. Nå er derimot alt på plass.

– Det er en stor glede å forvalte Tveten gård, samtidig som det er et stort ansvar. Det har vært en lang vei hit, man er alltid usikker på hva som ligger bak treverket i slike gamle hus, forteller direktør Hilde Barstad i Kulturetaten.

– Det har vært krevende, men det har blitt fantastisk fint. Alt er gjort i tråd med det antikvariske, og vi gleder oss til å fylle huset med aktivitet.

Jobber med avtalen

I disse dager er bydelen og Kulturetaten i ferd med å lande en avtale. Den veien har også vært lang, fordi bydelen ønsker å passe på at alle kulturaktivitetene får plass på gården, også på kveldstid. Barstad forsikrer om at de skal videreføre aktiviteten inn i huset.

– Jeg er veldig spent på hva som skjer videre. Jeg er veldig imponert over hvordan de har rustet opp bygget, og jeg var her den gangen huset nesten datt sammen. Nå blir det viktig at vi også får fylt opp huset med liv, forteller han.

Ser man bort i fra politikken har Tveten gård blitt ordentlig satt i stand. Gammel tapet har blitt ivaretatt og rommene er malt og innredet.

– Jeg er fascinert av at gården består av tømmer, mur og bindingsverk. I gangen finner vi både bindingsverksvegg, tømmerkjerne og murvegg. Man har samlet historien i et rom, forteller Ingeborg Apall-Olsen.

Allerede leid ut

Hun er ansatt som prosjektleder på gården av Kulturetaten, og forteller at flere rom allerede er utleid til blant annet «Opprop Tveten» – et skolefrafallsprosjekt.

Tveten gård har en lang historie bak seg som skal ivaretas fremover. I skriftlige kilder er gården først nevnt i middelalderen. I 1810 ble gården solgt til Even Bernhard Stenersen og har siden vært i Stenersen-slektens eie. Gjennom årene har gården blitt bygget på, og det har alltid vært et gårdsbruk med hester, kuer og griser.

– Tveten var en storgård utenfor det travle byområdet. Det var en storgård med bruk, og han som drev gården var en brukseier. Det betyr at det var mange dyr her og at de livnærte seg av det, samt andre aktiviteter, forteller Sølve Nilsen.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Vinteren kom tilbake

Groruddalen våknet opp til full vinter på mandag.

Klar for missefinale

Yasmin Osee Aakre (27) er videre til finalen i Miss Norway andre året på rad. Nå er hun forberedt på å gi alt for å nå helt til topps.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

Har eldres <BR>helse i fokus

Rødtvet seniorsenter er opptatt av livskvalitet, hvor ernæring og sosiale relasjoner er viktige punkter. Nå skal sentrets frivillige og brukere få servert mat og foredrag som et hjelpemiddel på veien.

Furusetspeiderne <BR>lager dragefestival

Det blir drager og gratis bøker når Furusetspeiderne kommer til Furuset kirke.