Kampen om Aker sykehus:

På rett vei, men langt igjen

På rett vei, men langt igjen

FORTSETTER KAMPEN: Aker Sykehus Venner retter nå fokuset mer på hva som skjer inne på lokalsykehuset. Styret - bak fra venstre: Are Saastad, Svein Sandberg og Torstein Winger. Foran: Bodil Nordvik, Ragnhild Rivertz, Maren Rismyhr og Anne-Grethe Wagner.

Aker Sykehus Venner opplevde et vendepunkt i fjor. Men det er fortsatt mye å jobbe for.

Skrevet av:

På årsmøte til Aker Sykehus Venner ble det snakket om året som har gått og tiden fremover. Styrevedtaket i Helse Sør-Øst i juni i fjor om å gjenreise Aker som et lokalsykehus, ble et vendepunkt for sykehusvennene.

Nå er ikke fokuset i like stor grad å få politisk aksept for betydningen av Aker sykehus, men å sikre at rehabiliteringen av sykehuset ikke nedprioriteres og forsinkes.

– I fjor før årsmøte skrev vi at nå vipper det, og det har det gjort. Likevel må vi passe på. Ingen spade er satt i jorda og det er ikke vedtatt at nå setter vi i gang, sier styreleder Maren Rismyhr i Aker Sykehus Venner.

Det er en plan mellom Oslo kommune og universitetssykehuset om legevakt som er vedtatt. Vi trenger legevakt, men det er ikke et lokalsykehus, sier hun.

Retter fokuset innover

Vennene var redde for at folk ville glemme Aker etter vedtaket, men med godt oppmøte og nye medlemmer står de fortsatt på.

– Nå må vi fortsette. Det kommer ikke av seg selv. Bestemmelsene skjer i Helse Sør-Øst. Der skal det være møte i juni, og der må vi være. Og så kommer vi til å gå i tog 1. mai, sier Rismyhr.

De kommer til å fortsette som de har gjort tidligere, men litt endringer blir det.

Vi kommer til å følge med på det som skjer inne på Aker i større grad enn vi har gjort før, sier hun.

Ingen endringer

Torstein Winger gikk inn i rollen som leder for møtet. Han kunne melde at det er ingen utskiftinger i styret.

– Aker sykehus venner har et stabilt styre. Det er ingen som ønsker å trekke seg, så samme styre stiller, smiler Winger.

Eldres helsesituasjon på agendaen

Professor i geriatri Torgeir Bruun Wyller ved Universitet i Oslo fortalte om eldre som blir gjort til kasteballer i dagens helseorganisering da han gjestet årsmøtet til Aker Sykehus Venner.

Bruun Wyller er også overlege ved geriatrisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og styreleder i helsetjenesteaksjonen. Han mener at eldre med utypiske og vage symptomer som er preget av tap av funksjon, ofte feiltolkes som et pleieproblem.

De trenger pleie, men det er ikke hovedproblemet. Det viktigste er at noen spør hva det kommer av. Den kunnskapen er fraværende i samhandlingsreformen, sier han.

Ikke nok senger

– Det man har gjort er å innføre ganske kraftige økonomiske straffetiltak mot kommuner som ikke tar imot pasienter når sykehuset skriver dem ut. Samtidig må sykehuset få dem ut siden de ikke har senger nok, sier Bruun Wyller.

Han mener dette fører til at pasientene blir kasteballer. De blir oftere lagt inn på nytt, siden det viser seg at de ikke er friske nok.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Folkefest med kronprinsparet

Besøker Bjerke bydel:

Folkefest med kronprinsparet

  • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

  • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

  • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

  • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

  • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!