Pusser opp hagen med eksperthjelp

Pusser opp hagen med eksperthjelp

 

Hvorfor ikke gjøre noe nytt med hagen? Vi pusser opp innvendig med nye farger, parkett og møbler. Hagen blir som vanlig stående uforandret år etter år. Hvorfor ikke designe din egen hage - eller kontakte profesjonelle på området?

Skrevet av:

Wenche Reime Hansen og Kari Mette Glømmi er hagedesignere med utdannelse innen hagedesign fra The Institute of Garden Design i England. To engasjerte jenter som ønsker å hjelpe deg med å realisere din hagedrøm - eller ganske enkelt komme med råd og hjelp slik at du kan komme i gang på egenhånd.

Vi tok dem med på en hage­inspeksjon i Nordalveien på Risløkka.

Jennie Lexelius og Tor Øyvind Brækken samt Olav Wiik og Inger Marie Braaum bor vegg i vegg med noenlunde samme hage som består av et flatt gressfelt på den ene siden av huset, og en ganske bratt «hagebakke» ned mot veien på den andre siden.

Jennie og Tor Øyvind er unge og står foran sin første skikkelige vår i hagen, mens Olav og Inger Marie har kommet i moden alder - og funnet ut at det er på tide å gjøre noe nytt. De har altså hver sine behov i hagesammenheng.

En egen krok

- Det er nettopp utgangspunktet hvis man vil designe hagen. Hva er behovet, hva er utgangspunktet, og hvor mye penger vil du legge i det? Det er det første vi spør våre kunder om, sier Wenche.

Hagedesignerne fra Hakadal foreslår umiddelbart at Jennie og Tor Øyvind bør lage en egen krok i hagen for barna. En litt avskjermet krok hvor ungene føler at de er på egenhånd - men likevel under oppsyn av foreldrene. Hagedesign handler mye om å skape rom og ramme inn.

- Det er spennende når man har ulike kroker i en hage slik at ikke hele hagen åpenbarer seg. Det åpner for litt utforskertrang, sier Kari Mette.

Hos Olav og Inger Marie foreslår de også en krok i hagen - men den bør benyttes til å nyte frokost.

- Hvorfor ha frokosten på terrassen når det ikke er morgensol der? Det er da mye bedre å sitte der hvor sola er, poengterer Wenche.

- Ja, hvorfor har vi ikke tenkt på det, undres Inger Marie, og slår umiddelbart fast at det garantert skal ordnes i løpet av våren.

Hvor kaffen kan nytes

De har også tenkt å rive den gamle terrassen og sette opp en ny.

- Da anbefaler jeg at dere kun bygger en platting og bruker blomster/busker foran den i stedet for rekkverk. Skap et grønt rekkverk. Det kan virke mer «gjemmende» en et tradisjonelt rekkverk. Dess­uten får du en følelse av å sitte i hagen selv om du sitter på terrassen, sier Kari Mette.

Det samme foreslår hun for naboparet som ennå ikke har satt opp rekkverk - men som umiddelbart tenner på forslaget.

- Husk også at dere lager dypere og bredere trappetrinn ned til plattingen. Det er jo en utmerket sitteplass hvor kaffen kan nytes. Legg bare en pute der, så blir det som en stol, påpeker Kari Mette.

Jentene sier også at folk flest ønsker gress overalt. Heller, grus og stein med grønt innimellom er et godt alternativ.

- Vi har designet hager hvor vi har fjernet alt gress. Gress krever mest arbeid, det må klippes hver uke. Det er mulig å ha en frodig hage uten slit, smiler Wenche.

Tor Øyvind himler med øynene når de sier at den smale lange gressflekken langs med siden av huset bør bli en blanding av blomster, grus og steiner.

- Selvfølgelig. Det er en gressflekk vi ikke bruker - dessuten er det et svare strev med å bære gressklipperen dit. Hvorfor har jeg ikke tenkt den tanken, undres han.

Slipper ugress og luking

Kari Mette og Wenche kommer med det ene gode tipset etter det andre når vi vandrer rundt på tomta.

- Der burde dere ha en klatrerose, der langs kanten burde dere har krypende vintergrønne planter, da slipper dere ugress og luking. Og i den bratte skråningen er tipset at de burde beholde og spille på så mye av det som allerede finnes der. Bruk eksisterende natur.

- Ikke fjern store steiner, grav dem heller mer fram, og lag et lite blomsterbed rundt det. Er det røsslyng og blåbærlyng, så behold det. Gamle trerøtter kan gå glimrende sammen med krypende planter. Plant tett i skråninger så ugresset ikke kommer til. En slik helling som dette skal dere jo ikke oppholde dere i - den skal kun nytes. Skap det fargerikt, oppfordrer Wenche.

Hvor kaffen kan nytes

- Legg stein og grus mellom trappetrinnene. Det er faktisk ganske lekkert - og det vil ikke komme ugress opp mellom dem. Ellers anbefaler vi å lage små avdelinger med runde elvestein nærmest overalt - det er flotte blikkfang.

- Det anbefales også inntil husvegger hvor det som regel er skyggefullt og hvor blomsterbedene ofte blir dårlige, sier Kari Mette.

- Det er mulig å skape en frodig hage uten å slite seg ut med vedlikehold. Det er faktisk lov å nyte en hage uten at den gir deg «dårlig samvittighet». Det er hva vi kaller en drømmehage, sier Wenche.

- Nyt hagen i stedet for å være perfeksjonist. Det skal ikke være perfekt i en hage med sjel, smiler Kari Mette.

- Dessuten er det mye enklere å tilrettelegge hagen etter dine forhold enn å tilrettelegge forholdene etter drømmehagen, sier Wenche.

Wenche og Kari Mettes designertips

1) Hva er din hagedrøm? Hvilket utgangspunkt har du? Og ikke minst, hva er ditt behov - og hva er budsjettet ditt? Du må være realistisk.

2) Design din hage. Ta mål, tegn skisser/målsatt tegning inkludert det som skal gjenbrukes. Lag gjerne flere skisse. Velg til slutt den beste. Sørg for at du til slutt har en detaljert hageplan før du gjennomfører prosjektet.

3) Tenk preferanser innen form, stil og farge. Hva kan hjelpe til å binde hagen sammen? Hva kan skape ro og orden? Hva kan gi deg en «annerledes» hage? Husk at stil og farge kan «fylles inn» mellom formene.

4) Tenk på sol og vindforhold, skjerming mot nabo, god/dårlig drenering, samt jordforhold, eventuelt jordforbedring.

5) Ta utgangspunkt i noe av det du allerede har: flotte trær, steiner, avlegger fra bestemors staudebed, gjenbruk av heller og steiner - mors gamle hagebenk. Slikt skaper sjel i hagen. Dessuten er gjenbruk alltid bra.

6) Lag rom/kroker slik at alt ikke åpenbarer seg. Skap nysgjerrighet så man får lyst til å se hva som «skjuler» seg. For eksempel en barnekroke/lekekrok eller frokostkrok

 

7) Tenk over de fargene du vil ha. Sørg for en harmonerende og matchende fargeskala (tenk farger akkurat som om du var innendørs). Men enkelte kontrastfarger/brennpunkter som fanger oppmerksomheten gjør seg også. Balanse og proporsjoner er viktig. Det bør imidlertid harmonere med huset.

8) Kjøp planter med riktig herdighet. Nitti prosent av plantene vil komme igjen neste år, men fyll på med sommerblomster i tillegg. Følg din klimasone (H1-H8). Dette skal stå på blomsten. Det bør helst være blomster med H4 i Groruddalen.

9) Tenk nytt. Hvorfor plante det samme hver gang?  Det er lov å tå noen sjanser innimellom, så prøv gjerne en mer eksotisk plante (H2) som du kan nyte i ett år. Samme pris som en flaske vin - men planten kan nytes lenger.

10) Plant flere planter av samme vekst, bruk gjentagelser og plant i oddetall. Plant større områder, det gir fred og ro. Lag rom av hekker.

11) Det er smart med en blanding av stauder, vintergrønt og blomster som varierer gjennom hele sesongen. Det gir langvarig glede. Gjerne varierte. Bruk masse bunndekkende planter (krypende vekster) som hindrer fremvekst av ugress og sørger for mindre luking. Samplantinger er bedre enn å plante et og et tre. Husk å gjødsle for en frodig vekst.

12) Sørg for kanter rundt bed for å slippe kantklipping. La skillet mellom bedd og gresset være på høyde med gresset. Du kan bruke hjulet på gressklipperen på kanten og klippe som vanlig.

13) Skal du bygge trapp, så lag dem både brede og dype - det kan brukes som sitteplass.

14) Uønskede individer i hagen? Knus bladlus med fingrene, sprøyt med grønnsåpevann med bakepulver. Klipp snegler i to, vann med nemaslug løst i lunkent vann og la de ligge. Fortsett å klippe. Lag «rådyrskrekk» hvis du er plaget av disse. Lokk til deg fugler, sommerfugler, marihøner og andre hagevenner for frodighet og mangfold. Unn deg blant annet en sommerfuglbusk.

15) Rom ble ikke bygget på en dag - heller ikke din drømmehage. Litt om litt. Bygg hagen opp trinnvis over flere år. fem år Nyt din drømmehage

16) Materialvalg? Vel, smaken er som baken!

17) Få veiledning råd og tips hos profesjonelle slik som jentene i Babylons Hager. Dette er noe de fleste har råd til. Hager er som hus og interiør. Jo mer du pusser opp jo mer stiger verdien på eiendommen. Dessuten får du inspirasjon og trygghet på kjøpet. Drømmehager hører like mye hjemme i Groruddalen som i Holmenkollen eller på Nordstrand.

Ytterligere råd og tips vil dere finne på: www.babylonshager.no - eller dere kan ta kontakt med Wenche og Kari Metter på: post@babylonshager.no

Siste nytt i Kultur

VM-fest på Ammerudhjemmet

VM-fest på Ammerudhjemmet

  • Ammerudhjemmet

I anledning starten på VM i ski og at Ammerudhjemmet har fått seg bålpanne, samlet de beboerne ute for en liten fest med toddy og kaffe rundt bålet.

– Viktig å rydde <BR>ellers blir det rotete

Ruskenturné på Ammerud:

– Viktig å rydde
ellers blir det rotete

  • Rusken

Rusken tok turen til Grorud bydel for en barnehageturné sammen med varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap). Der traff de super-rydderne fra Ammerud.

Feirer 20 år med teater

Feirer 20 år med teater

Tjernveien barnehage fylte 20 år sist fredag. Ved den anledning var det bursdagsfeiring fra start til slutt i barnehagen.

 
Høyt tempo på skøyteisen

Høyt tempo på skøyteisen

Youngslunden ble fort fylt opp da foreldrene ved 4. trinn på Bryn barneskole arrangerte skøytedisco.

Burger med gode råvarer!

Burger med gode råvarer!

Det er få kaféeiere som tør å satse på en ordentlig hjemmelaget meny på et kjøpesenter, men det har eieren av Café Aqua på Linderud turt å gjøre.

«Uten dekning» på Linderud

«Uten dekning» på Linderud

Tradisjoner er til for å holdes. Det viste elevene på Linderud skole da de nok en gang arrangerte Linderud fest i Dalen, med showet «Uten dekning»

 
Stas med filmpremiere

Stas med filmpremiere

I Norlandia Sørhellinga Barnehage på Tveita samlet på store og små seg foran lerret for å se på filmene som barna selv har laget.

Neha i Kakekrigen

Neha i Kakekrigen

Mandag 20. februar starter den åttende uken av Kakekrigen. Denne uken er Neha Nayyar fra Risløkka en av deltakerne nå som kakeklassikeren er tilbake på skjermen.

Meråpent hos Bjerke

Meråpent hos Bjerke

Deichmanske bibliotek har valgt, etter inspirasjon fra Danmark, å gjøre det lettere for deg å bruke biblioteket ved å gjøre filialene meråpne. Man kan nå oppgradere lånekortet sitt til et nøkkelkort og få fri tilgang til lokalene mellom klokken 07 og 23.

 
Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Kamzy saler opp

Kamzy saler opp

På selve Valentinsdagen var det klart for at varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, skulle sitte på en hest for første gang.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!