Rap fra undergrunnen

Rap fra undergrunnen

 

Saim Saeed (19) vant alles hjerter med låta «Nå er jeg voksen». Den handler om en tøff oppvekst på Haugenstua og Stovner. Lite visste han den gang at det skulle bli hans fordel.

Saim går med målbevisste skritt opp på scenen. Stovner senter er fullpakket av mennesker. Det er finalen i «Stovner talenter». Han lukker øynene, og puster godt inn.

- Jeg hadde vondt i magen før jeg gikk opp, men da jeg sto der oppe var det bare en menneskemengde. Jeg klarte å stenge alt annet ute. Det var musikken jeg konsentrerte meg om, sier Saim.

Publikum i salen er spente. Hvem er gutten som skal rappe? Kommer han til å imponere? Kjapt merker folk at denne gutten eier scenen. Den melankolske melodien fra høyttalerne trekker til seg oppmerksomhet. Publikum ser på ham med store øyne. De gode rimene setter en vekker i folk.

«Det er på tide å stå opp. Det er på tide å våkne. Bare en drittunge, se nå er jeg voksen», går igjen i refrenget.

Fra engel til demon

La oss gå seks år tilbake i tid. Saim gikk i 7. klasse på Haugenstua skole. Den snille gutten som gikk med skjorta nedi buksa var borte. Fram kom en «smågæren» gutt som ville passe inn i miljøet. Han begynte å bråke, han slåss, han tok dop og han brydde seg ikke om skolen.

- Jeg har kuttet all kontakt med dårlige venner. Når du mister folk rundt deg på grunn av dårlige ting begynner du å innse noe. Du tenker, jeg vil ikke være den neste. Jeg har sett mye dritt, jeg har gjort mye dritt. Det var kanskje kult der og da, men det er ikke det nå, sier Saim.

- Jeg er allikevel glad for det som skjedde. Det har gjort meg til den jeg er i dag. Uten min oppvekst ville jeg trolig ikke vært innenfor hip hop-miljøet.

Så opp til de store kara

Den unge mannen skrev sin første tekst for over seks år siden. Han rablet ned tanker og opplevelser på ark og la dem i en plastpose. 90 prosent av det ligger der den dag i dag.

- Jeg lærer noe nytt hver dag, og for hver dag som går utvikler jeg meg som rapper. Går det en måned og jeg fortsatt ikke har gjort noe ut av teksten, dropper jeg det bare.  

Saim begynte å lage sanger sammen med produsenten og kameraten Anthony Vu Le. Han begynte å interessere seg for rap allerede på ungdomsskolen, men det ble med det.

- Jeg så opp til de store hip hop-kara. Jeg begynte å digge Eminem, kjøpte meg digre hettegensere og bukser, mimrer han.

Han kunne få to bein opp i det ene buksebeinet.

- Jeg så helt latterlig ut, ler han.

Får ut budskap med rap

Grunnen til at Haugenstua-gutten begynte med rap er at det er mye tekst i en låt.

- Du snakker mye, og du får fram et budskap.

Men «halvnakne damer og ræva full av penger» luker han ut fra sangene sine.

- For det første kan jeg ikke relatere meg til det, for det andre er det brukt opp og for det tredje står jeg ikke for det. Alt jeg deler ut er refleksjon av hva jeg mener og hva jeg opplever, sier han.

Hva han står for ennå synes han er vanskelig å si.

- Jeg ønsker ikke å bli noen «du minner meg om». Har jeg sanger som får deg til å assosiere med Karpe Diem kaster jeg det i søpla. Jeg vil ikke bli sammenlignet med andre. Jeg vil være meg sjæl, sier han og fortsetter:

- Jeg skriver ærlige tekster med et meningsfylt innhold. Låtene er ikke negative. De har en positiv slutt. Det skal være en inspirasjon til andre.

Du så ham på Migrapolis

Tidligere dette året kunne du se Saim på Migrapolis (NRK), som er et program som tar for seg fremmedkulturelles situasjon i Norge.

Der forteller han at han vokste opp med en fraværende far. Fortsatt, den dag i dag, har far og sønn ikke noe nært forhold. De kan snakke om været - og det er det.

- Det var slitsomt når både mamma og pappa snakket dårlig norsk. De er fra Pakistan, og det var flaut å ha dem med på foreldremøter.

På den tiden skjønte de lite av hva lærerne sa.

- Jeg husker blant annet fra en konferansetime da læreren sa til foreldrene mine at jeg var kjempeflink og lagde lite bråk. Da vi kom ut fra rommet snudde faren min seg til meg og lurte på hvorfor jeg bråkte så mye. Sånt ble for dumt.

Saim fnyser og rister på hodet mens han smiler. Han er født og oppvokst i Norge.

- Jeg kan ikke relatere meg med Pakistan. Jeg er norsk.

I dag er han kjæreste med Miriam fra Romsås. De har vært sammen i underkant av ett år, og forholdet ser lovende ut.

19-åringen ser ikke bare negativt på oppveksten fra Oslo øst. Han synes å ha fått en virkelighetsoppfattelse andre bare kan misunne ham.

Fotballferdighetene fikk han på banen ved Haugenstua skole og han ble kjent med folk fra forskjellige kulturer.

- Jeg kan godt flytte tilbake til Haugenstua når jeg får barn. Miljøet har roet seg. Det er ikke lenger sånn som det var, sier Saim, som nå bor på Furuset.

Jordnærhet er også et ord han påpeker som en viktig del av ham.

- Det er bare å dra beina mine ned på jorda igjen om jeg skulle begynne å sveve. Det var det første jeg sa etter at jeg vant «Stovner talenter» - og det mener jeg. Det verste jeg vet er folk som blir høye på pæra.

Saim føler at det er litt typisk på Oslo øst å ha beina godt planta på bakken.

- Jeg føler man lærer mye av å vokse opp på denne kanten. Jeg føler i hvert fall at jeg har det.

I dag har han fagbrev som terminalarbeider og jobber heltid. Det var Mopedskolen samt musikken som skulle bli et «breaking point» for tenåringen. I august er Saim ferdig med å være tenåring.

Holdt på å droppe det

Det var så vidt talentkonkurransen ble en realitet for 19-åringen. Han så reklame for konkurransen på Stovner senter og dro hjem for å melde seg på over Internett, men da han skulle inn på linken gikk det ikke.

En time senere kom han inn, men da gikk det ikke å sende søknaden.

- Fuck it, tenkte jeg, og bare droppa det.

Men da han noen dager senere var på Stovner senter så han på nytt reklamen, og gikk bort til informasjonen på senteret. Der fikk han et påmeldingsskjema. Dermed ble han påmeldt.

Det samme husker vi skjedde med Quick, dansegruppa fra Trosterud, som vant «Norske talenter» på TV2. De skulle melde seg på konkurransen, men flere problemer meldte seg. Det var kun helt på tampen at gruppa meldte sin lyst.

- Det er kanskje en mening bak sånne ting, sier Saim.

Han er takknemlig for å ha havnet innenfor hip hop.

- At jeg har et talent har jeg ikke tenkt over. Jeg har bare gjort det for meg sjæl. Å skrive tekster er som å snakke med en psykolog. Du får ut all aggresjon. Det har hjulpet meg i hverdagen. Nå etter «Stovner talenter» har jeg fått en sinnsyk motivasjon. Jeg har et mål som jeg skal nå.

Saim håper på å nå gjennom. Han vet det er mange konkurrenter, men er målbevisst nok til å klare det.

- Jeg kommer til å bruke alt og alle til å utvikle meg. Det er ingen som får stoppe meg, så sant ingen setter en vegg foran meg.

- Men vet du, jeg kjører på likevel. Jeg borrer et hul og går gjennom det.

Du kan gå inn på www.myspace.com/thpms, for å høre sangen han vant med.

 

Siste nytt i Kultur

Kor på Lindeberg

Kor på Lindeberg

25 til 30 barn kommer hver torsdag i black-boxen på Lindeberg skole for lek, sang og samvær.

Ny korsjanse på Høybråten

Ny korsjanse på Høybråten

  • konsert

I slutten av september hadde Høybråten Sangforening cd-slipp på Vardeheim. For de som gikk glipp av det hele byr det seg nå en ny mulighet.

En lokal transportåre

T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

  • t-banen

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

 
Lindeberg-containeren <BR>på plass i Kambodsja

Lindeberg-containeren
på plass i Kambodsja

Containeren som ble bygget om til verdens første mobile dyreklinikk, og som skal hjelpe minehundene til Norsk Folkehjelp i Kambodsja, har nå ankommet.

FN-dag med meditasjon

FN-dag med meditasjon

  • FN-dag

Den anerkjente ambassadøren for fred, Sri Sri Ravi Shankar, er i Oslo for å formidle visdom, musikk og meditasjon på selveste FN-dagen som er i dag, mandag 24. oktober.

Ja til ulv i Norge

Ja til ulv i Norge

  • Pilen

Den 15. oktober møtte jeg opp foran Stortinget for å stille opp på demonstrasjonen Ulvens Dag organiserte for å stoppe massemordet av ulven

 
Rotary-guvernøren <BR>på besøk til Grorud

Rotary-guvernøren
på besøk til Grorud

  • Rotary

Grorud Rotary fikk besøk av sin distriktguvernør.

Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

 
Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!