Rap fra undergrunnen

Rap fra undergrunnen

 

Saim Saeed (19) vant alles hjerter med låta «Nå er jeg voksen». Den handler om en tøff oppvekst på Haugenstua og Stovner. Lite visste han den gang at det skulle bli hans fordel.

Skrevet av:

Saim går med målbevisste skritt opp på scenen. Stovner senter er fullpakket av mennesker. Det er finalen i «Stovner talenter». Han lukker øynene, og puster godt inn.

- Jeg hadde vondt i magen før jeg gikk opp, men da jeg sto der oppe var det bare en menneskemengde. Jeg klarte å stenge alt annet ute. Det var musikken jeg konsentrerte meg om, sier Saim.

Publikum i salen er spente. Hvem er gutten som skal rappe? Kommer han til å imponere? Kjapt merker folk at denne gutten eier scenen. Den melankolske melodien fra høyttalerne trekker til seg oppmerksomhet. Publikum ser på ham med store øyne. De gode rimene setter en vekker i folk.«Det er på tide å stå opp. Det er på tide å våkne. Bare en drittunge, se nå er jeg voksen»
, går igjen i refrenget.

Fra engel til demon

La oss gå seks år tilbake i tid. Saim gikk i 7. klasse på Haugenstua skole. Den snille gutten som gikk med skjorta nedi buksa var borte. Fram kom en «smågæren» gutt som ville passe inn i miljøet. Han begynte å bråke, han slåss, han tok dop og han brydde seg ikke om skolen.


- Jeg har kuttet all kontakt med dårlige venner. Når du mister folk rundt deg på grunn av dårlige ting begynner du å innse noe. Du tenker, jeg vil ikke være den neste. Jeg har sett mye dritt, jeg har gjort mye dritt. Det var kanskje kult der og da, men det er ikke det nå, sier Saim.


- Jeg er allikevel glad for det som skjedde. Det har gjort meg til den jeg er i dag. Uten min oppvekst ville jeg trolig ikke vært innenfor hip hop-miljøet.Så opp til de store kara


Den unge mannen skrev sin første tekst for over seks år siden. Han rablet ned tanker og opplevelser på ark og la dem i en plastpose. 90 prosent av det ligger der den dag i dag.


- Jeg lærer noe nytt hver dag, og for hver dag som går utvikler jeg meg som rapper. Går det en måned og jeg fortsatt ikke har gjort noe ut av teksten, dropper jeg det bare.  

Saim begynte å lage sanger sammen med produsenten og kameraten Anthony Vu Le. Han begynte å interessere seg for rap allerede på ungdomsskolen, men det ble med det.

- Jeg så opp til de store hip hop-kara. Jeg begynte å digge Eminem, kjøpte meg digre hettegensere og bukser, mimrer han.

Han kunne få to bein opp i det ene buksebeinet.

- Jeg så helt latterlig ut, ler han.Får ut budskap med rap


Grunnen til at Haugenstua-gutten begynte med rap er at det er mye tekst i en låt.


- Du snakker mye, og du får fram et budskap.

Men «halvnakne damer og ræva full av penger» luker han ut fra sangene sine.

- For det første kan jeg ikke relatere meg til det, for det andre er det brukt opp og for det tredje står jeg ikke for det. Alt jeg deler ut er refleksjon av hva jeg mener og hva jeg opplever, sier han.

Hva han står for ennå synes han er vanskelig å si.


- Jeg ønsker ikke å bli noen «du minner meg om». Har jeg sanger som får deg til å assosiere med Karpe Diem kaster jeg det i søpla. Jeg vil ikke bli sammenlignet med andre. Jeg vil være meg sjæl, sier han og fortsetter:

- Jeg skriver ærlige tekster med et meningsfylt innhold. Låtene er ikke negative. De har en positiv slutt. Det skal være en inspirasjon til andre.

Du så ham på Migrapolis

Tidligere dette året kunne du se Saim på Migrapolis (NRK), som er et program som tar for seg fremmedkulturelles situasjon i Norge.


Der forteller han at han vokste opp med en fraværende far. Fortsatt, den dag i dag, har far og sønn ikke noe nært forhold. De kan snakke om været - og det er det.

- Det var slitsomt når både mamma og pappa snakket dårlig norsk. De er fra Pakistan, og det var flaut å ha dem med på foreldremøter.

På den tiden skjønte de lite av hva lærerne sa.

- Jeg husker blant annet fra en konferansetime da læreren sa til foreldrene mine at jeg var kjempeflink og lagde lite bråk. Da vi kom ut fra rommet snudde faren min seg til meg og lurte på hvorfor jeg bråkte så mye. Sånt ble for dumt.

Saim fnyser og rister på hodet mens han smiler. Han er født og oppvokst i Norge.

- Jeg kan ikke relatere meg med Pakistan. Jeg er norsk.

I dag er han kjæreste med Miriam fra Romsås. De har vært sammen i underkant av ett år, og forholdet ser lovende ut.


19-åringen ser ikke bare negativt på oppveksten fra Oslo øst. Han synes å ha fått en virkelighetsoppfattelse andre bare kan misunne ham.

Fotballferdighetene fikk han på banen ved Haugenstua skole og han ble kjent med folk fra forskjellige kulturer.

- Jeg kan godt flytte tilbake til Haugenstua når jeg får barn. Miljøet har roet seg. Det er ikke lenger sånn som det var, sier Saim, som nå bor på Furuset.

Jordnærhet er også et ord han påpeker som en viktig del av ham.

- Det er bare å dra beina mine ned på jorda igjen om jeg skulle begynne å sveve. Det var det første jeg sa etter at jeg vant «Stovner talenter» - og det mener jeg. Det verste jeg vet er folk som blir høye på pæra.

Saim føler at det er litt typisk på Oslo øst å ha beina godt planta på bakken.


- Jeg føler man lærer mye av å vokse opp på denne kanten. Jeg føler i hvert fall at jeg har det.

I dag har han fagbrev som terminalarbeider og jobber heltid. Det var Mopedskolen samt musikken som skulle bli et «breaking point» for tenåringen. I august er Saim ferdig med å være tenåring.Holdt på å droppe det


Det var så vidt talentkonkurransen ble en realitet for 19-åringen. Han så reklame for konkurransen på Stovner senter og dro hjem for å melde seg på over Internett, men da han skulle inn på linken gikk det ikke.

En time senere kom han inn, men da gikk det ikke å sende søknaden.


- Fuck it, tenkte jeg, og bare droppa det.

Men da han noen dager senere var på Stovner senter så han på nytt reklamen, og gikk bort til informasjonen på senteret. Der fikk han et påmeldingsskjema. Dermed ble han påmeldt.

Det samme husker vi skjedde med Quick, dansegruppa fra Trosterud, som vant «Norske talenter» på TV2. De skulle melde seg på konkurransen, men flere problemer meldte seg. Det var kun helt på tampen at gruppa meldte sin lyst.

- Det er kanskje en mening bak sånne ting, sier Saim.

Han er takknemlig for å ha havnet innenfor hip hop.

- At jeg har et talent har jeg ikke tenkt over. Jeg har bare gjort det for meg sjæl. Å skrive tekster er som å snakke med en psykolog. Du får ut all aggresjon. Det har hjulpet meg i hverdagen. Nå etter «Stovner talenter» har jeg fått en sinnsyk motivasjon. Jeg har et mål som jeg skal nå.

Saim håper på å nå gjennom. Han vet det er mange konkurrenter, men er målbevisst nok til å klare det.

- Jeg kommer til å bruke alt og alle til å utvikle meg. Det er ingen som får stoppe meg, så sant ingen setter en vegg foran meg.

- Men vet du, jeg kjører på likevel. Jeg borrer et hul og går gjennom det.

Du kan gå inn på www.myspace.com/thpms, for å høre sangen han vant med.

 

Siste nytt i Kultur

Folkefest med kronprinsparet

Besøker Bjerke bydel:

Folkefest med kronprinsparet

  • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

  • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

  • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

  • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

  • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!