Rap fra undergrunnen

Rap fra undergrunnen

 

Saim Saeed (19) vant alles hjerter med låta «Nå er jeg voksen». Den handler om en tøff oppvekst på Haugenstua og Stovner. Lite visste han den gang at det skulle bli hans fordel.

Skrevet av:

Saim går med målbevisste skritt opp på scenen. Stovner senter er fullpakket av mennesker. Det er finalen i «Stovner talenter». Han lukker øynene, og puster godt inn.

- Jeg hadde vondt i magen før jeg gikk opp, men da jeg sto der oppe var det bare en menneskemengde. Jeg klarte å stenge alt annet ute. Det var musikken jeg konsentrerte meg om, sier Saim.

Publikum i salen er spente. Hvem er gutten som skal rappe? Kommer han til å imponere? Kjapt merker folk at denne gutten eier scenen. Den melankolske melodien fra høyttalerne trekker til seg oppmerksomhet. Publikum ser på ham med store øyne. De gode rimene setter en vekker i folk.«Det er på tide å stå opp. Det er på tide å våkne. Bare en drittunge, se nå er jeg voksen»
, går igjen i refrenget.

Fra engel til demon

La oss gå seks år tilbake i tid. Saim gikk i 7. klasse på Haugenstua skole. Den snille gutten som gikk med skjorta nedi buksa var borte. Fram kom en «smågæren» gutt som ville passe inn i miljøet. Han begynte å bråke, han slåss, han tok dop og han brydde seg ikke om skolen.


- Jeg har kuttet all kontakt med dårlige venner. Når du mister folk rundt deg på grunn av dårlige ting begynner du å innse noe. Du tenker, jeg vil ikke være den neste. Jeg har sett mye dritt, jeg har gjort mye dritt. Det var kanskje kult der og da, men det er ikke det nå, sier Saim.


- Jeg er allikevel glad for det som skjedde. Det har gjort meg til den jeg er i dag. Uten min oppvekst ville jeg trolig ikke vært innenfor hip hop-miljøet.Så opp til de store kara


Den unge mannen skrev sin første tekst for over seks år siden. Han rablet ned tanker og opplevelser på ark og la dem i en plastpose. 90 prosent av det ligger der den dag i dag.


- Jeg lærer noe nytt hver dag, og for hver dag som går utvikler jeg meg som rapper. Går det en måned og jeg fortsatt ikke har gjort noe ut av teksten, dropper jeg det bare.  

Saim begynte å lage sanger sammen med produsenten og kameraten Anthony Vu Le. Han begynte å interessere seg for rap allerede på ungdomsskolen, men det ble med det.

- Jeg så opp til de store hip hop-kara. Jeg begynte å digge Eminem, kjøpte meg digre hettegensere og bukser, mimrer han.

Han kunne få to bein opp i det ene buksebeinet.

- Jeg så helt latterlig ut, ler han.Får ut budskap med rap


Grunnen til at Haugenstua-gutten begynte med rap er at det er mye tekst i en låt.


- Du snakker mye, og du får fram et budskap.

Men «halvnakne damer og ræva full av penger» luker han ut fra sangene sine.

- For det første kan jeg ikke relatere meg til det, for det andre er det brukt opp og for det tredje står jeg ikke for det. Alt jeg deler ut er refleksjon av hva jeg mener og hva jeg opplever, sier han.

Hva han står for ennå synes han er vanskelig å si.


- Jeg ønsker ikke å bli noen «du minner meg om». Har jeg sanger som får deg til å assosiere med Karpe Diem kaster jeg det i søpla. Jeg vil ikke bli sammenlignet med andre. Jeg vil være meg sjæl, sier han og fortsetter:

- Jeg skriver ærlige tekster med et meningsfylt innhold. Låtene er ikke negative. De har en positiv slutt. Det skal være en inspirasjon til andre.

Du så ham på Migrapolis

Tidligere dette året kunne du se Saim på Migrapolis (NRK), som er et program som tar for seg fremmedkulturelles situasjon i Norge.


Der forteller han at han vokste opp med en fraværende far. Fortsatt, den dag i dag, har far og sønn ikke noe nært forhold. De kan snakke om været - og det er det.

- Det var slitsomt når både mamma og pappa snakket dårlig norsk. De er fra Pakistan, og det var flaut å ha dem med på foreldremøter.

På den tiden skjønte de lite av hva lærerne sa.

- Jeg husker blant annet fra en konferansetime da læreren sa til foreldrene mine at jeg var kjempeflink og lagde lite bråk. Da vi kom ut fra rommet snudde faren min seg til meg og lurte på hvorfor jeg bråkte så mye. Sånt ble for dumt.

Saim fnyser og rister på hodet mens han smiler. Han er født og oppvokst i Norge.

- Jeg kan ikke relatere meg med Pakistan. Jeg er norsk.

I dag er han kjæreste med Miriam fra Romsås. De har vært sammen i underkant av ett år, og forholdet ser lovende ut.


19-åringen ser ikke bare negativt på oppveksten fra Oslo øst. Han synes å ha fått en virkelighetsoppfattelse andre bare kan misunne ham.

Fotballferdighetene fikk han på banen ved Haugenstua skole og han ble kjent med folk fra forskjellige kulturer.

- Jeg kan godt flytte tilbake til Haugenstua når jeg får barn. Miljøet har roet seg. Det er ikke lenger sånn som det var, sier Saim, som nå bor på Furuset.

Jordnærhet er også et ord han påpeker som en viktig del av ham.

- Det er bare å dra beina mine ned på jorda igjen om jeg skulle begynne å sveve. Det var det første jeg sa etter at jeg vant «Stovner talenter» - og det mener jeg. Det verste jeg vet er folk som blir høye på pæra.

Saim føler at det er litt typisk på Oslo øst å ha beina godt planta på bakken.


- Jeg føler man lærer mye av å vokse opp på denne kanten. Jeg føler i hvert fall at jeg har det.

I dag har han fagbrev som terminalarbeider og jobber heltid. Det var Mopedskolen samt musikken som skulle bli et «breaking point» for tenåringen. I august er Saim ferdig med å være tenåring.Holdt på å droppe det


Det var så vidt talentkonkurransen ble en realitet for 19-åringen. Han så reklame for konkurransen på Stovner senter og dro hjem for å melde seg på over Internett, men da han skulle inn på linken gikk det ikke.

En time senere kom han inn, men da gikk det ikke å sende søknaden.


- Fuck it, tenkte jeg, og bare droppa det.

Men da han noen dager senere var på Stovner senter så han på nytt reklamen, og gikk bort til informasjonen på senteret. Der fikk han et påmeldingsskjema. Dermed ble han påmeldt.

Det samme husker vi skjedde med Quick, dansegruppa fra Trosterud, som vant «Norske talenter» på TV2. De skulle melde seg på konkurransen, men flere problemer meldte seg. Det var kun helt på tampen at gruppa meldte sin lyst.

- Det er kanskje en mening bak sånne ting, sier Saim.

Han er takknemlig for å ha havnet innenfor hip hop.

- At jeg har et talent har jeg ikke tenkt over. Jeg har bare gjort det for meg sjæl. Å skrive tekster er som å snakke med en psykolog. Du får ut all aggresjon. Det har hjulpet meg i hverdagen. Nå etter «Stovner talenter» har jeg fått en sinnsyk motivasjon. Jeg har et mål som jeg skal nå.

Saim håper på å nå gjennom. Han vet det er mange konkurrenter, men er målbevisst nok til å klare det.

- Jeg kommer til å bruke alt og alle til å utvikle meg. Det er ingen som får stoppe meg, så sant ingen setter en vegg foran meg.

- Men vet du, jeg kjører på likevel. Jeg borrer et hul og går gjennom det.

Du kan gå inn på www.myspace.com/thpms, for å høre sangen han vant med.

 

Siste nytt i Kultur

Høyt tempo på skøyteisen

Høyt tempo på skøyteisen

Youngslunden ble fort fylt opp da foreldrene ved 4. trinn på Bryn barneskole arrangerte skøytedisco.

Burger med gode råvarer!

Burger med gode råvarer!

Det er få kaféeiere som tør å satse på en ordentlig hjemmelaget meny på et kjøpesenter, men det har eieren av Café Aqua på Linderud turt å gjøre.

«Uten dekning» på Linderud

«Uten dekning» på Linderud

Tradisjoner er til for å holdes. Det viste elevene på Linderud skole da de nok en gang arrangerte Linderud fest i Dalen, med showet «Uten dekning»

 
Stas med filmpremiere

Stas med filmpremiere

I Norlandia Sørhellinga Barnehage på Tveita samlet på store og små seg foran lerret for å se på filmene som barna selv har laget.

Neha i Kakekrigen

Neha i Kakekrigen

Mandag 20. februar starter den åttende uken av Kakekrigen. Denne uken er Neha Nayyar fra Risløkka en av deltakerne nå som kakeklassikeren er tilbake på skjermen.

Meråpent hos Bjerke

Meråpent hos Bjerke

Deichmanske bibliotek har valgt, etter inspirasjon fra Danmark, å gjøre det lettere for deg å bruke biblioteket ved å gjøre filialene meråpne. Man kan nå oppgradere lånekortet sitt til et nøkkelkort og få fri tilgang til lokalene mellom klokken 07 og 23.

 
Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Kamzy saler opp

Kamzy saler opp

På selve Valentinsdagen var det klart for at varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, skulle sitte på en hest for første gang.

 
Fra København til Groruddalen

Fra København til Groruddalen

Groruddølen Halvard Lillevik fra Rødtvet har siden 2008 hadde agentur på Christianiabikes. Nå ønsker han at Groruddalen skal få full utnyttelse av slike sykler.

Nominert til <BR>årets villmarking

Nominert til
årets villmarking

  • Natur

Med mange turer i Øst- og Lillomarka er tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng nominert til årets villmarking. En nominering de er overrasket over og gjerne vil vinne.

Hvem fortjener hedersprisen?

Groruddalen Miljøforum leter etter kandidater

Hvem fortjener hedersprisen?

  • Groruddalen miljøforum

Siden 1990 har Groruddalen Miljøforum delt ut en hederspris til en person eller organisasjon som har stått mye på for Groruddalen. Hvem fortjener prisen for 2016?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!