Retter pekefinger’n mot voksne som forsøpler

Retter pekefinger’n mot voksne som forsøpler

OPPFORDRET: Arist Hanne Krogh synes barna er flinke til å holde byen ren, og ber dem om å holde litt skikk på de voksne. Det lovet barna å gjøre.

Startskuddet for årets Rusken-aksjoner gikk i går. Hanne Krogh stilte opp med kjente barneviser. Samtidig ba hun om ruskehjelp fra de minste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2015 kl 14:18

Bildeserie

Rusken-åpning

TO TONN HVER DAG: Miljøbyråd Guri Melby og ruskengeneral Jan Hauger vil få folk til å slutte å kaste søppel på gaten. Men det oppfordrer de til med et smil.
FOLKSOMT: Barnehagebarn fra hele byen møtte opp for å få med seg Rusken-aksjonenes kick-off.
KLIPPET SNORA: Ordfører Fabian Stang (H) fikk hjelp av Iver og hunden Tøffen til å markere starten på årets Rusken-aksjoner.
FOLKSOMT: Barnehagebarn fra hele byen møtte opp for å få med seg Rusken-aksjonenes kick-off.
OPPFORDRET: Arist Hanne Krogh synes barna er flinke til å holde byen ren, og ber dem om å holde litt skikk på de voksne. Det lovet barna å gjøre.
GJESTET: Elisabeth Andreassen, aka Bettan, kom på kort varsel.
BOBBYSOCKS: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh fikk sving i publikum da de serverte sin gamle slager.
ENGASJERER: Rusken-maskoten er en kjendis blant byens minste.
POPULÆR: Tidligere deltaker i Melodi Grand Prix Junior, Henrik Høvin, klinket til på scenen.
GIGASNEIP: Rusken har laget store versjoner av sigaretter, tyggegummi og plastkopper for å signalisere at også dette er «fy-fy» å kaste på gaten.

Gallup

Skal du være med på årets Rusken-aksjon?

Ja, så klart. Det er viktig å holde nærmiljøet rent og pent
Nei, jeg plukker søppel hver dag uansett så det trenger jeg ikke
Nei, det skal jeg ikke
Jeg bryr meg ikke

Vis resultat

– Det er de voksne som søler til byen, barna vet at det ikke er riktig å kaste søppel på gata, sier den folkekjære artisten.

Hun ba derfor barna om å sette de voksne på plass hvis de blir tatt på fersk gjerning. Et rungende «ja» fra publikum bekrefter at byens minste tar oppfordringen på strak arm.

Miljøbyråd Guri Melby (V) viser til at det kastes 711 tonn søppel på gata hvert år. Hun er enig med Krogh i at det er de voksne som må skjerpe seg.

711 tonn i året tilsvarer to tonn hver eneste dag. Det er ikke bare utrivelig, men man kaster samtidig bort en ressurs. Avfall kan gjenvinnes, slår hun fast.

Overgår fjoråret

I går ettermiddag fikk årets Rusken-aksjoner sin kick-off i Spikersuppa. Hele byens barnehager og skoler var invitert. I år har over 20.000 barn meldt seg på barnehagerusken.

– Det er ny rekord, smiler ruskengeneral Jan Hauger.

I fjor deltok 17.000 barnehagebarn.

– I fjor deltok totalt 200.000 av byens innbyggere på ulike Rusken-aksjoner, legger Hauger til.

Han understreker at aksjonene skal være motiverende.

– Vi ønsker å møte befolkningen med et stort Rusken-smil. Aksjonene handler jo om at folk skal bidra til et flottere nærmiljø der man selv bor.

– Det handler ikke bare om å plukke søppel, men å skape en verdig hverdag.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Lader opp med arbeidersanger

For 22. gang inviteres det til allsangkveld kvelden før dagen. I år er det leder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti som skal holde kveldens appell.

Dobbelt jubileum <BR>og nytt soloalbum

Finn Kalvik runder 70 og feirer sitt 50-årsjubileum som artist med albumet «Ingen vei hjem» – en vei som startet i Stjerneblokkene på Grorud!

 
Vinteren kom tilbake

Groruddalen våknet opp til full vinter på mandag.

Klar for missefinale

Yasmin Osee Aakre (27) er videre til finalen i Miss Norway andre året på rad. Nå er hun forberedt på å gi alt for å nå helt til topps.

Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.