Jubileumsfest for Groruddalen skole

Samlet etter 50 år

Samlet etter 50 år

GJENGEN SAMLET: For første gang siden de var russ i 1967, møttes alle fire klassene fra Groruddalen skole til jubileumsfest. Den fant sted på Årvoll gård. På benken foran helt til høyre, sitter Brita Gaarder (t.v.) og Karin Henden som tok initiativet til jubileumsfesten.

For 50 år siden gikk de ut av Groruddalen skole og feiret begivenheten som seg hør og bør som russ.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2017 kl 23:24

Se bildet større

UNG UNDERHOLDNING: Det var ofte skolerevyer på Groruddalen skole. Bakerst til venstre står en ung Erling Borgen - og en ung Karin Henden helt til høyre.

Nylig møttes de igjen til storslagen jubileumsfest på Årvoll gård.

- En strålende fest. Det ble akkurat så flott som vi håpet på, slår Karin Henden fast, som sammen med Brita Gaarder tok initiativet til jubileumsfesten.

- Hver enkelt klasse har hatt sine sammenkomster opp gjennom årene. Men dette er første gang alle fire klassene møtes etter at vi gikk ut av Groruddalen skole (den gang kombinert realskole/gymnas). I tillegg inviterte vi de som av ulike årsaker ikke var med alle årene, om de så sluttet eller skiftet skole.

På festen ble det vist mange bilder fra den gang, ikke minst gamle klassebilder og fra russefeiringen. I tillegg hadde Karin og Brita vært tilbake på skolen og filmet, slik at de kunne vise den slik den er i dag.

- Det er noen forandringer ja, men alle satte pris på dette «gjensynet» av vår gode, gamle skole, smiler Karin.

Første generasjon

Elevene den gang kom fra nesten hele Groruddalen - Grorud, Høybråten, Gjelleråsen, Furuset, Alnabru, Flaen, Ammerud, Kalbakken, Rødtvet, Veitvet, Bredtvet, Slettaløkka, Årvoll og Tonsenhagen. Blant de som bodde på Veitvet var journalist, filmskaper, forfatter og samfunnsdebattant Erling Borgen (bror til ordfører Marianne Borgen), med blant annet 20 års fartstid i NRK bak seg - og hvis aller første journalistiske jobb var for Akers Avis Groruddalen!

I sin tale for kvelden bemerket han at de som gikk på Groruddalen skole den gang, var første generasjon av arbeiderklassen som fikk lik utdanning som de velstående. Han slo fast at de gikk på en veldig god skole med lærere som kunne sine fag, var opptatt av kunnskap og kunnskapsformidling, og som behandlet elevene med respekt, vennlighet og forståelse.
Borgen var NRKs utenrikskorrespondent i Latin-Amerika fra 1988 til 1992.

Han har mange venner fra den tiden, og hadde nylig deltatt i en av vennenes begravelse. Han dro sammenligner mellom det livet hans venner der hadde levd. I fattigdom, undertrykkelse og vilkårlig fengsling og stor forskjell mellom fattig og rik - og den verden i Groruddalen han og skolekameratene vokste opp i med trygghet, like muligheter for alle og mye mindre forskjeller med hensyn til rikdom.

Siste nytt i Kultur

– Flott at så mange stiller opp

Rektor Katrine Sølvberg på Nordtvet skole startet feiringen med noen velvalgte ord før hun tok med seg resten av gjengen ned til sentrum.

17. mai 2017 i Oslo sentrum 

Ammerud skole fikk gå som nummer fire i barnetoget i sentrum i år fordi skolen fyller 50 år. Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide ble med på den regnfulle turen forbi slottet.

 
Holdt tale sammen

Elevrådsleder Maria Halmø Jahr (15) på Veitvet skole tok med seg venninnen Karen Kate Tejano (16) opp på scenen for å holde tale.

Tradisjonsrik feiring på Grorud

Grorud skole kan se tilbake på en lang og tradisjonsrik feiring av nasjonaldagen. Musikk, lokalt barnetog og masse aktiviteter - men også en dag for å hedre de som gjorde at vi fortsatt kan feire dagen.

Natteravn på gamle tomter

Da FAU på Veitvet skole spurte ordfører Marianne Borgen om hun ville gå natteravn med dem, fikk de umiddelbart ja i svar. Det endte med en tre timers vandring med en ordfører på hjemmebane.