Skipåske i Lillomarka

Skipåske i Lillomarka

 

Det er april og fortsatt flotte skiforhold i Marka; vinter på bakken med opptil meterhøy snø og vår i lufta. Svarttrostens sørgmodige og vakre sang og ringduas dype og karakteristiske kurring forteller at de første trekkfuglene har vendt tilbake til de norske barskoger.

Skrevet av:

Er man glad i gå på ski, men ikke skal til fjells, er det i alle fall dette året ikke noe problem å tilbringe påsken i Groruddalen. Vi er på tampen av en av de få gode og gammeldagse vintrene etter at denne type vinterklima i Osloområdet stort sett sa takk for seg i 1988. Vi som har Lillomarka som vårt nærområde har nå kunnet nyte masse snø og tørrsnøføre i ukevis. 2009 slutter seg i så måte til 1994 og 2006, som hadde liknende forhold.

Noen personer og etater fortjener ros og heder for at det ble en ekstra flott skivinter. Både nittedøler - som i mange år har hatt et dårlig løypetilbud inn i Lillomarka - og groruddøler som prøver å lage maksimalt lange rundturmuligheter i en av de minste markene - oppdaget at en gammel løype kom til heder og verdighet igjen.

Familien Sørskogen har kjørt opp (i dobbel scooterbredde) løype fra Kruttverket i Nittedal til Sørskogen, med en grein ned til Sagtomta. Fra Groruddalen kan man dermed nå gå en langrunde via Sørskogen og direkte over til et tett løypenett sørvest for Nittedal stasjon, deretter svinge over mot Movatn (eller fortsette mot Ørfiske) og med flere muligheter tilbake til Groruddalen.

Eller man kan ta bussen til Rotnes og gå sørover gjennom Lillomarka via Sørskogen, finneplass fra 1600-tallet og i dag sportskafé med historisk sus. Løypa var forresten en del av det kjente turrennet «Lillomarka rundt», som ble arrangert et stykke inn på 1980-tallet. Planene er klare for i seinere sesonger å få den ut i terrenget også nær den gamle plassen Jensrud, der den et kort stykke følger skogsvei.

Neste ros går til Friluftsetaten for et flott løypenett i vinter, ikke minst for de mange mindre scooterløypene i naturlig terreng! Disse kan vi glede oss over særlig nå etter at etaten har fått en scooter til sin base på Ammerud.

En takk også til Skiforeningen v/Torbjørn Kulstad, som for 5-6 år siden hanket et antall viktige småløyper tilbake igjen i trettende time etter at de faktisk var nedlagt en kort stund. I år har de alle vært flittig brukt. Ja, selv for lengst nedlagte traséer, som Grytedalen og over Granbergputtene, har vært gått opp av mange i vinter. Av rødmerkete opplevelsesløyper som ikke kjøres opp, skal særlig trekkes fram gammelskogsområdene omkring Lusevasaen/Bleiktjern/Lomtjern (nytt naturreservat!) og vesthellinga av Røverkollen.

Til sist en ros til fotgjengere, som i år har vært svært så hensynsfulle med hensyn til å velge de rene blåmerkete stiene og dermed unngått å tråkke i stykker skisporene i småløypene. Skogen er stor nok til at vi ikke behøver å ødelegge for hverandre, og på veier med bredt midtparti og spor på sidene er det god plass til begge brukergrupper side om side, bare selve sporene får ligge i fred. På dette området kunne man sikkert organisert litt mer, til glede for alle parter.

Spesielt for seinvinteren er at snøpakka blir så fast at man kan lage spor på nye og spennende steder. Jeg vil avslutte med et tips til en skitur i litt ulendt terreng nær Grorud - til det ferske verneområdet for friluftsliv nord for Huken Pukkverk, som Oslo Vei i sin grådighet ønsker å ta en god jafs av.

Velg for eksempel naturløypa som tar av fra skaret rett nord for Badedammen (går parallelt med gamle Bergensveien), ta etter noen få hundre meter av fra den merkete løypa og kryss tråkket blåsti (følg gjerne mitt oppgåtte spor), ut på myr og over gammelt plantefelt. Kommet inn i gammelskogen igjen i nord følger sporet en gammel løypetrasé (nedlagt 1973) over ei vakker myr tett omkranset av eldre furu - man føler seg langt inne i ødemarka! Et steinkast nordafor kommer løypa ut i de øverste bakkene i lysløypa midtveis mellom Krutthuset og Breisjøen.

God skipåske i Lillomarka!

 

Siste nytt i Kultur

Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

 
Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Rusken feiret 40 år <BR>med fest i rådhuset

Rusken feiret 40 år
med fest i rådhuset

Rusken så dagens lys for 40 år siden. Ordfører Marianne Borgen og ruskengeneral Jan Hauger er klare på at det bare er begynnelsen på noe som er kommet for å bli.

 
Sammen mot krig og konflikt

Sammen mot krig og konflikt

Søndag 24. oktober er årets TV-aksjon. Alle basene rundt omkring i Groruddalen håper så mange som mulig vil være med å gå med bøsse.

Indiske rytmer på Veitvet

Indiske rytmer på Veitvet

Gulvet på kulturhuset Veitvet ble ryddet og gjort klart til indisk dans i helgen.

Informerer elevene <BR>om TV-aksjonen

Informerer elevene
om TV-aksjonen

Leder Satha Sritharan for TV-aksjonen på Stovner og frivillig Samira Hashi tok turen til Stasjonsfjellet skole for å informere og rekruttere elevene.

 
Magisk lysvandring <BR>langs Alnaelva

Magisk lysvandring
langs Alnaelva

Mange møtte opp for å være med på årets lysvandring langs Alnaelva sist torsdag, og lyssettingen imponerte turgåerne.

Unge programledere

Unge programledere

Tre 12-åringer på Veitvet bruker fritiden til å lage radio- og videprogram på nett. Neste mål er å gjennomføre verdens lengste direktesendte webshow.

Jobber for demokratiet

Ambisiøse Drenusha (23)

Jobber for demokratiet

  • Ambisjoner

Drenusha Suka (23) fra Stovner har vært aktiv i Europeisk Ungdom i tre år. Nå har hun kommet igjennom nåløyet - og er valgt inn i hovedstyret på nasjonalt nivå.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!