Skipåske i Lillomarka

Skipåske i Lillomarka

 

Det er april og fortsatt flotte skiforhold i Marka; vinter på bakken med opptil meterhøy snø og vår i lufta. Svarttrostens sørgmodige og vakre sang og ringduas dype og karakteristiske kurring forteller at de første trekkfuglene har vendt tilbake til de norske barskoger.

Skrevet av:

Er man glad i gå på ski, men ikke skal til fjells, er det i alle fall dette året ikke noe problem å tilbringe påsken i Groruddalen. Vi er på tampen av en av de få gode og gammeldagse vintrene etter at denne type vinterklima i Osloområdet stort sett sa takk for seg i 1988. Vi som har Lillomarka som vårt nærområde har nå kunnet nyte masse snø og tørrsnøføre i ukevis. 2009 slutter seg i så måte til 1994 og 2006, som hadde liknende forhold.

Noen personer og etater fortjener ros og heder for at det ble en ekstra flott skivinter. Både nittedøler - som i mange år har hatt et dårlig løypetilbud inn i Lillomarka - og groruddøler som prøver å lage maksimalt lange rundturmuligheter i en av de minste markene - oppdaget at en gammel løype kom til heder og verdighet igjen.

Familien Sørskogen har kjørt opp (i dobbel scooterbredde) løype fra Kruttverket i Nittedal til Sørskogen, med en grein ned til Sagtomta. Fra Groruddalen kan man dermed nå gå en langrunde via Sørskogen og direkte over til et tett løypenett sørvest for Nittedal stasjon, deretter svinge over mot Movatn (eller fortsette mot Ørfiske) og med flere muligheter tilbake til Groruddalen.

Eller man kan ta bussen til Rotnes og gå sørover gjennom Lillomarka via Sørskogen, finneplass fra 1600-tallet og i dag sportskafé med historisk sus. Løypa var forresten en del av det kjente turrennet «Lillomarka rundt», som ble arrangert et stykke inn på 1980-tallet. Planene er klare for i seinere sesonger å få den ut i terrenget også nær den gamle plassen Jensrud, der den et kort stykke følger skogsvei.

Neste ros går til Friluftsetaten for et flott løypenett i vinter, ikke minst for de mange mindre scooterløypene i naturlig terreng! Disse kan vi glede oss over særlig nå etter at etaten har fått en scooter til sin base på Ammerud.

En takk også til Skiforeningen v/Torbjørn Kulstad, som for 5-6 år siden hanket et antall viktige småløyper tilbake igjen i trettende time etter at de faktisk var nedlagt en kort stund. I år har de alle vært flittig brukt. Ja, selv for lengst nedlagte traséer, som Grytedalen og over Granbergputtene, har vært gått opp av mange i vinter. Av rødmerkete opplevelsesløyper som ikke kjøres opp, skal særlig trekkes fram gammelskogsområdene omkring Lusevasaen/Bleiktjern/Lomtjern (nytt naturreservat!) og vesthellinga av Røverkollen.

Til sist en ros til fotgjengere, som i år har vært svært så hensynsfulle med hensyn til å velge de rene blåmerkete stiene og dermed unngått å tråkke i stykker skisporene i småløypene. Skogen er stor nok til at vi ikke behøver å ødelegge for hverandre, og på veier med bredt midtparti og spor på sidene er det god plass til begge brukergrupper side om side, bare selve sporene får ligge i fred. På dette området kunne man sikkert organisert litt mer, til glede for alle parter.

Spesielt for seinvinteren er at snøpakka blir så fast at man kan lage spor på nye og spennende steder. Jeg vil avslutte med et tips til en skitur i litt ulendt terreng nær Grorud - til det ferske verneområdet for friluftsliv nord for Huken Pukkverk, som Oslo Vei i sin grådighet ønsker å ta en god jafs av.

Velg for eksempel naturløypa som tar av fra skaret rett nord for Badedammen (går parallelt med gamle Bergensveien), ta etter noen få hundre meter av fra den merkete løypa og kryss tråkket blåsti (følg gjerne mitt oppgåtte spor), ut på myr og over gammelt plantefelt. Kommet inn i gammelskogen igjen i nord følger sporet en gammel løypetrasé (nedlagt 1973) over ei vakker myr tett omkranset av eldre furu - man føler seg langt inne i ødemarka! Et steinkast nordafor kommer løypa ut i de øverste bakkene i lysløypa midtveis mellom Krutthuset og Breisjøen.

God skipåske i Lillomarka!

 

Siste nytt i Kultur

Øker lesegleden

Øker lesegleden

 • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

Krohg og damene

Krohg og damene

 • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

 • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

 
Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

 • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

 • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

Skapte nye minner

Skapte nye minner

 • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

 
Lansering i en pub

Lansering i en pub

 • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

Nok er nok <BR>for Standing Rock

Nok er nok
for Standing Rock

 • Pilen

Den siste tiden har det vært snakket mye om Standing Rock, og at de amerikanske mydighetene skal «innvadere» Dakota/Lakota/siouxindianernes reservat. De skal nemlig legge et veldig omdiskutert oljerør gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota i USA.

20 år med teater

20 år med teater

 • Teater

Hellerud teaterverksted startet opp i 1996. Sist uke feiret de med noen av glansstykkene på Haugerud seniorsenter.

 
Lanserer «Asfaltøl»

Lanserer «Asfaltøl»

- med hint av svevestøv

 • Asfaltøl

Forfatter Yngve Kveine kom i 2014 ut med boka «Lyden av asfalt». Nå har han kommet med smaken til boken sammen med St. Halvars bryggeri.

Inspirert av kaffekanna

Inspirert av kaffekanna

 • Kunst

Sist helg åpnet Shoddyfabrikken dørene for alle besøkende, da de hadde åpent hus med juleutstillinger. Billedkunstner Birgit Jakobsen stilte blant annet ut et bilde av kaffekanna hun har på kontoret.

«Scrooge» på Årvoll

«Scrooge» på Årvoll

 • Teater

Barna i Akerselva kultur- og teaterlag fremfører teaterstykket «Scrooge» for andre gang på Årvoll gård.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!