Skipåske i Lillomarka

Skipåske i Lillomarka

 

Det er april og fortsatt flotte skiforhold i Marka; vinter på bakken med opptil meterhøy snø og vår i lufta. Svarttrostens sørgmodige og vakre sang og ringduas dype og karakteristiske kurring forteller at de første trekkfuglene har vendt tilbake til de norske barskoger.

Skrevet av:

Er man glad i gå på ski, men ikke skal til fjells, er det i alle fall dette året ikke noe problem å tilbringe påsken i Groruddalen. Vi er på tampen av en av de få gode og gammeldagse vintrene etter at denne type vinterklima i Osloområdet stort sett sa takk for seg i 1988. Vi som har Lillomarka som vårt nærområde har nå kunnet nyte masse snø og tørrsnøføre i ukevis. 2009 slutter seg i så måte til 1994 og 2006, som hadde liknende forhold.

Noen personer og etater fortjener ros og heder for at det ble en ekstra flott skivinter. Både nittedøler - som i mange år har hatt et dårlig løypetilbud inn i Lillomarka - og groruddøler som prøver å lage maksimalt lange rundturmuligheter i en av de minste markene - oppdaget at en gammel løype kom til heder og verdighet igjen.

Familien Sørskogen har kjørt opp (i dobbel scooterbredde) løype fra Kruttverket i Nittedal til Sørskogen, med en grein ned til Sagtomta. Fra Groruddalen kan man dermed nå gå en langrunde via Sørskogen og direkte over til et tett løypenett sørvest for Nittedal stasjon, deretter svinge over mot Movatn (eller fortsette mot Ørfiske) og med flere muligheter tilbake til Groruddalen.

Eller man kan ta bussen til Rotnes og gå sørover gjennom Lillomarka via Sørskogen, finneplass fra 1600-tallet og i dag sportskafé med historisk sus. Løypa var forresten en del av det kjente turrennet «Lillomarka rundt», som ble arrangert et stykke inn på 1980-tallet. Planene er klare for i seinere sesonger å få den ut i terrenget også nær den gamle plassen Jensrud, der den et kort stykke følger skogsvei.

Neste ros går til Friluftsetaten for et flott løypenett i vinter, ikke minst for de mange mindre scooterløypene i naturlig terreng! Disse kan vi glede oss over særlig nå etter at etaten har fått en scooter til sin base på Ammerud.

En takk også til Skiforeningen v/Torbjørn Kulstad, som for 5-6 år siden hanket et antall viktige småløyper tilbake igjen i trettende time etter at de faktisk var nedlagt en kort stund. I år har de alle vært flittig brukt. Ja, selv for lengst nedlagte traséer, som Grytedalen og over Granbergputtene, har vært gått opp av mange i vinter. Av rødmerkete opplevelsesløyper som ikke kjøres opp, skal særlig trekkes fram gammelskogsområdene omkring Lusevasaen/Bleiktjern/Lomtjern (nytt naturreservat!) og vesthellinga av Røverkollen.

Til sist en ros til fotgjengere, som i år har vært svært så hensynsfulle med hensyn til å velge de rene blåmerkete stiene og dermed unngått å tråkke i stykker skisporene i småløypene. Skogen er stor nok til at vi ikke behøver å ødelegge for hverandre, og på veier med bredt midtparti og spor på sidene er det god plass til begge brukergrupper side om side, bare selve sporene får ligge i fred. På dette området kunne man sikkert organisert litt mer, til glede for alle parter.

Spesielt for seinvinteren er at snøpakka blir så fast at man kan lage spor på nye og spennende steder. Jeg vil avslutte med et tips til en skitur i litt ulendt terreng nær Grorud - til det ferske verneområdet for friluftsliv nord for Huken Pukkverk, som Oslo Vei i sin grådighet ønsker å ta en god jafs av.

Velg for eksempel naturløypa som tar av fra skaret rett nord for Badedammen (går parallelt med gamle Bergensveien), ta etter noen få hundre meter av fra den merkete løypa og kryss tråkket blåsti (følg gjerne mitt oppgåtte spor), ut på myr og over gammelt plantefelt. Kommet inn i gammelskogen igjen i nord følger sporet en gammel løypetrasé (nedlagt 1973) over ei vakker myr tett omkranset av eldre furu - man føler seg langt inne i ødemarka! Et steinkast nordafor kommer løypa ut i de øverste bakkene i lysløypa midtveis mellom Krutthuset og Breisjøen.

God skipåske i Lillomarka!

 

Siste nytt i Kultur

Folkefest med kronprinsparet

Besøker Bjerke bydel:

Folkefest med kronprinsparet

  • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

  • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

  • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

  • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

  • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

  • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

 
Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

  • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

  • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

 
Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

  • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Lærevillige Ellingsrud-elever <BR>besøkte begravelsesbyrået

Lærte om døden

  • Skole

Å snakke om døden er for mange et tabuemne, men ikke for elevene ved Ellingsrudåsen skole.

Pegah har fått platekontrakt

Pegah har fått platekontrakt

Forrige uke stod hun på scenen i Kulturhuset Veitvet, men fremover blir det nok mange fler sceneopptredener. Pegah Afifi (19) har nemlig sikret seg platekontrakt. Og første singel slippes 26 mai.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!