Skipåske i Lillomarka

Skipåske i Lillomarka

 

Det er april og fortsatt flotte skiforhold i Marka; vinter på bakken med opptil meterhøy snø og vår i lufta. Svarttrostens sørgmodige og vakre sang og ringduas dype og karakteristiske kurring forteller at de første trekkfuglene har vendt tilbake til de norske barskoger.

Skrevet av:

Er man glad i gå på ski, men ikke skal til fjells, er det i alle fall dette året ikke noe problem å tilbringe påsken i Groruddalen. Vi er på tampen av en av de få gode og gammeldagse vintrene etter at denne type vinterklima i Osloområdet stort sett sa takk for seg i 1988. Vi som har Lillomarka som vårt nærområde har nå kunnet nyte masse snø og tørrsnøføre i ukevis. 2009 slutter seg i så måte til 1994 og 2006, som hadde liknende forhold.

Noen personer og etater fortjener ros og heder for at det ble en ekstra flott skivinter. Både nittedøler - som i mange år har hatt et dårlig løypetilbud inn i Lillomarka - og groruddøler som prøver å lage maksimalt lange rundturmuligheter i en av de minste markene - oppdaget at en gammel løype kom til heder og verdighet igjen.

Familien Sørskogen har kjørt opp (i dobbel scooterbredde) løype fra Kruttverket i Nittedal til Sørskogen, med en grein ned til Sagtomta. Fra Groruddalen kan man dermed nå gå en langrunde via Sørskogen og direkte over til et tett løypenett sørvest for Nittedal stasjon, deretter svinge over mot Movatn (eller fortsette mot Ørfiske) og med flere muligheter tilbake til Groruddalen.

Eller man kan ta bussen til Rotnes og gå sørover gjennom Lillomarka via Sørskogen, finneplass fra 1600-tallet og i dag sportskafé med historisk sus. Løypa var forresten en del av det kjente turrennet «Lillomarka rundt», som ble arrangert et stykke inn på 1980-tallet. Planene er klare for i seinere sesonger å få den ut i terrenget også nær den gamle plassen Jensrud, der den et kort stykke følger skogsvei.

Neste ros går til Friluftsetaten for et flott løypenett i vinter, ikke minst for de mange mindre scooterløypene i naturlig terreng! Disse kan vi glede oss over særlig nå etter at etaten har fått en scooter til sin base på Ammerud.

En takk også til Skiforeningen v/Torbjørn Kulstad, som for 5-6 år siden hanket et antall viktige småløyper tilbake igjen i trettende time etter at de faktisk var nedlagt en kort stund. I år har de alle vært flittig brukt. Ja, selv for lengst nedlagte traséer, som Grytedalen og over Granbergputtene, har vært gått opp av mange i vinter. Av rødmerkete opplevelsesløyper som ikke kjøres opp, skal særlig trekkes fram gammelskogsområdene omkring Lusevasaen/Bleiktjern/Lomtjern (nytt naturreservat!) og vesthellinga av Røverkollen.

Til sist en ros til fotgjengere, som i år har vært svært så hensynsfulle med hensyn til å velge de rene blåmerkete stiene og dermed unngått å tråkke i stykker skisporene i småløypene. Skogen er stor nok til at vi ikke behøver å ødelegge for hverandre, og på veier med bredt midtparti og spor på sidene er det god plass til begge brukergrupper side om side, bare selve sporene får ligge i fred. På dette området kunne man sikkert organisert litt mer, til glede for alle parter.

Spesielt for seinvinteren er at snøpakka blir så fast at man kan lage spor på nye og spennende steder. Jeg vil avslutte med et tips til en skitur i litt ulendt terreng nær Grorud - til det ferske verneområdet for friluftsliv nord for Huken Pukkverk, som Oslo Vei i sin grådighet ønsker å ta en god jafs av.

Velg for eksempel naturløypa som tar av fra skaret rett nord for Badedammen (går parallelt med gamle Bergensveien), ta etter noen få hundre meter av fra den merkete løypa og kryss tråkket blåsti (følg gjerne mitt oppgåtte spor), ut på myr og over gammelt plantefelt. Kommet inn i gammelskogen igjen i nord følger sporet en gammel løypetrasé (nedlagt 1973) over ei vakker myr tett omkranset av eldre furu - man føler seg langt inne i ødemarka! Et steinkast nordafor kommer løypa ut i de øverste bakkene i lysløypa midtveis mellom Krutthuset og Breisjøen.

God skipåske i Lillomarka!

 

Siste nytt i Kultur

Rekordmange på solfest

Rekordmange på solfest

Lørdag 14. januar var det klart for 25-årsjubileum og solfest på vegne av Annai Poopathi tamilsk kultursenter (APTK) og Tamilsk ressurs- og veiledningssenter (TRVS). Med et kulturelt opplegg og spennende gjesteliste var det mange besøkende innom.

Full fest for 100-åringen

Full fest for 100-åringen

Da Rakel Kitty Ekeberg feiret sine 100 år fylte det seg fort opp på Ammerudhjemmet. I tillegg til beboere og familie stilte koret til Metodistkirken på Grünerløkka opp med sang.


– Det er helt rått!

Golden Core ute med sitt første album:


– Det er helt rått!

Den unge duoen fra Ammerud har spilt sammen i omtrent tre år. Nå er de ute med sitt første album – «Norwegian stoner machine».

 
Vellykket vernissasje

Vellykket vernissasje

  • Kunst

Fjøset på Årvoll gård var fylt opp av spente kunstelskere da det var vernissasje for utstillingen «Insekter i Bjerke bydel og Lillomarka» forrige helg.

Lærte om nettmobbing

Lærte om nettmobbing

Elever fra Tonsenhagen skole satt musestille i en hel time, da de fulgte med på forestillingen «Vetle, snakk sant!» av Para Film & Teater.

Veien til friheten

Veien til friheten

  • Kulturminner

Per Jostein Aarsand har gravd i historien for å finne Groruddalens røtter, og det arbeidet har nå kulminert i forestillingen «Carl Fredriksens transport», som forteller om flyktningetransporten gjennom dalen og over Gjelleråsen.

 
Klare for nytt suksessår <BR>på Furuset

Klare for nytt suksessår
på Furuset

  • Furuset

Selv om fjoråret gikk over all forventning, er Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK) nå klare for et nytt år hvor de skal være enda modigere og samtidig fortsette å inkludere brukerne.

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

 
Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!