Skolefrokost gir flinkere elever

Skolefrokost gir flinkere elever

 

På Lutvann skole får elevene gratis frokost når de kommer på skolen hver dag. Det har gitt flinkere, presise og mer konsentrerte elever.

Tekst:

Publisert:

-  Det er vanskelig å måle hvor vellykket frokostprosjektet har vært, men jeg opplever at vi har mer konsentrerte elever, sier rektor ved Lutvann skole, Halvard Hauge.

Tirsdag morgen var Melk.no, opplysningskontoret for meiereprodukter, på besøk ved skolen. Melk.no har reist land og strand rundt og forsket på nordmenns frokostvaner. Tirsdag la de fram en handlingsplan som skal presenteres for myndighetene.

-  Det finnes ikke veldig mye forskning som omhandler frokost, men det vi har viser at folk som spiser frokost ofte spiser sunnere gjennom resten av dagen, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge.

Siden 2008 har Lutvann skole servert gratis frokost til sine elever. Det startet som en prøveordning i regi av Grorduddalssatsingen.

Eget initiativ 

Prøveprosjektet ble avsluttet i 2011, men på grunn av de positive resultatene har skolen videreført frokostserveringen med egne midler.

-  Ordningen ble veldig godt mottatt hos både elever og foresatte, og derfor besluttet vi å fortsette selv om midlene fra Groruddalssatsingen ble kuttet, sier rektor Hauge.  

Ifølge Ida Berg Hauge i Melk.no er Lutvann en av tre eller fire skoler i Oslo som tilbyr gratis frokost til sine elever. Rektoren understreker at det ikke er spesielt dyrt.  

-  Vi har regnet litt på det, og det koster drøyt to kroner å servere en elev frokost pr. dag. Det er det verdt.

Han forteller om mer opplagte og presise elever som får økt læringsutbytte.

Våken og klar

Klokka 07.30 åpnes dørene hver morgen og de rundt 80 elevene slippes inn i rommet der frokosten serveres. Da forsyner de seg av den stående buffeten, før de setter seg og spiser sammen. 08.20 ringer det i klokkene, og da må elevene trekke til klasserommet. 08.30 lukkes dørene og undervisningen begynner.

-  Elevene er våkne, de har fått pratet med hverandre og vært sosiale. Det gjør at vi kan starte timen presis, forklarer rektoren.

-  Mange foreldre må dessuten dra på jobben før barna begynner på skolen, og jeg tror mange av foreldrene setter stor pris på tilbudet, sier han.

Slapp uten mat

Isabel Strand og Zeilow Haang går i sjette klasse på Lutvann skole. De benytter seg av frokosttilbudet hver eneste dag.

-  Jeg blir kvalm og slapp når jeg ikke spiser frokost, og da er det ikke noe hyggelig å være på skolen, sier Isabel.

Zeilow er enig.

-  Jeg kan pusse tenner og dra på skolen med en gang jeg står opp. Jeg trenger ikke bruke tid på å spise hjemme.

Ida Berg Hauge skryter av Lutvann skole. I handlingplanen til Melk.no mener de at alle barn bør spise en sunn frokost.  

-  Å spise regelmessig er viktig. Om man hopper over frokost, er det veldig lenge å vente til lunsj. Lutvann skole gjør en fantastisk med å sørge for at elevene er mette, friske og opplagte.

Siste nytt i Kultur

Badeglede i dalen

Endelig kom sommeren til Groruddalen også, noe som gjorde at mange tok turen ut. Noen tok til og med sjansen på å bade.

Vår største seier

Pilegrimsleden gjennom Groruddalen.

 
Endelig åpner parken

Den som venter, venter ikke forgjeves. På tirsdag åpner endelig Fossumparken på Stovner.

Underholdt biblioteket <BR>med historie

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Klar for kulturfest

Lindeberg kulturens venner er klar for å arrangere årets kulturfestival i pinsehelgen.