Søt smak av gull

Søt smak av gull

 

Kaia Sofie Holli fra Grorud drømte om a bli Norges beste konditor da hun var 19 ar. Na er hun 21 ar - og kan endelig kalle seg norgesmester.

Kaia deltok i World Skills Norway NM Ung Konditor 2012 som ble arrangert under Norges Varemesse pa Lillestrøm i slutten av oktober og begynnelsen av november.

WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som jobber med a høyne statusen, interessen og kvaliteten pa norsk yrkesutdanning. Kaia er na Norges beste, og haper flere far øynene opp for konditorfaget.

- Jeg skulle delta for to ar siden, og hadde en drøm om a bli norgesmester da jeg var 19. Na har jeg tittelen, litt pa etterskudd, for jeg fylte 21 ar rett etter at jeg vant. Jeg er utrolig glad, sier hun.

Temaet for konkurransen var høst, og hun lagde en utstilling med høstfriske farger.

- Jeg lagde en skulptur inspirert av høsten og de varme fargene, sier hun.

Mye jobb og trening

Uheldigvis ble figuren stjalet etter konkurransen, sa Kaia jobber na med en ny og identisk «showpiece».

- Det er ganske trist, for det er utrolig mye jobb som ligger bak. Man planlegger sa mye i forkant av konkurransen. Det skal mye trening til, men det er utrolig gøy.

Reglene for konkurransen var at hun skulle lage en «showpiece» i ren sjokolade i forkant, og lage petit four, konfekt, kake og marsipanfigurer mens konkurransen pagikk.

- Det ble full fokus pa a lage noe som sa estetisk bra ut med god smak, sier hun.

Til vanlig jobber Kaia hos SebastienBruno. De lager fristelsene pa Bryn, og selger dem i butikken i Skovveien i Oslo.

- Her produserer vi alt og lager alt selv. Hovedfokuset mitt er til vanlig makroner, smiler hun.

Gikk pa Etterstad

Kaia gikk to ar pa Etterstad videregaende skole, pa matfag med spesiell vekt pa konditori. Etter det gikk hun to ar i lære hos Kristines Franske Fristelser pa Majorstua. Hun er glad for a na ha fast jobb.

- Akkurat na jobber vi med julekonfekten som skal ut i butikken. Det er blant annet sjokolade med mango og kokossmak, og pistasj og marsipan. Min yndlingssjokolade ma vel være hasselnøttblanding. Den er veldig god, sier hun.

Hun er utrolig glad for a kunne kalle seg norgesmester og fa muligheten til a delta i verdensmesterskapet for unge konditorer i Leipzig sommeren 2013.

- Det gir et adrenalinkick a kokurrere. Jeg er mer praktisk anlagt, og synes slike konkurranser er sa gøy, sier hun.

Konkurranseinstinkt

Det er ogsa en av grunnene til at Kaia ville bli konditor. Konkurranseinnstinktet.

- Jeg var pa yrkesmessa i Lillestrøm et ar med skolen, da jeg gikk pa Etterstad. Der fikk jeg se Norgesmesterskapet i Ung Konditor, og ble hekta. Med sjokolade kan man gjøre akkurat det man vil, smiler 21-aringen.

Før hun skal ut i verden for a konkurrere, skal hun trene. Og fokusere pa julerushet.

- Det ligger mye arbeid bak julerushet. Det er en hektisk tid, men det er bare moro. Jeg skal ogsa trene til neste konkurranse, for jeg skal prøve meg i senior NM-neste ar, og VM sa klart. Og da skal jeg vinne, smiler hun.

Siste nytt i Kultur

Feiret med pilegrimskake

Det er nå 20 år siden den vestlige pilegrimsleden ble offisielt godkjent – men også 20 år siden jobben med den østlige startet.

Matte til lunsj med kunnskapsministeren

Elever på 4. trinn fra Lutvann skole regnet ut hvor mye mel og melk det skal være i scones. Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte nøye med.

 
Suksess med utemarkedet

Mester Grønn på Stovner senter har åpnet opp for utemarked de siste tre årene, noe som har ført til positive tilbakemeldinger og utvidelse.

Færre lekser og mindre regn

Det var mange kreative forslag som kom til ordfører Marianne Borgen (SV) da hun åpnet forslagskassen til Tigerstadsteateret inne på sitt kontor. Nå skal alt sorteres og presenteres for byrådet.

Åpner sommerkafé <BR>på Stovner

Gjengen fra Haugenstua skal sammen med diakonene i Høybråten, Fossum og Stovner menighet drive kafé utenfor Frivillighetssentralen i hele juli måned.