Statsviter om Midtøsten

Statsviter om Midtøsten

 

Mange land i Midtøsten spiller nå en mer selvstendig og uavhengig rolle etter den arabiske våren. Dette var et av de signalene jeg oppfattet seniorforsker i NUPI Sverre Lodgaard ga, da han holdt foredrag på møtet til Groruddalen Rotary Club.

Skrevet av:

Lodgaard er statsviter og har særlig vært opptatt av nedrustningspolitikk og fredsspørsmål. Han er kjent både fra TV og radio. Han har hatt en rekke stillinger både i Norge og utlandet blant annet FN. Han har i mange år hatt nær tilknytning til Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) både som direktør og forsker.  

Lodgaard tok for seg land for land og ga noen refleksjoner over utviklingen.

Egypt:

Under Mubarak hadde Egypt snudd seg mer og mer mot USA og tenkte lite på folket.

I den grad den arabiske våren har hatt noen gjennomslagskraft er det nok det at det egyptiske folk har forstått at det er mulig å leve uten en diktator. Og Mubarak var en diktator i absolutt forstand. Vi merket nok ikke så mye til det fordi vi var mest opptatt av Egypt som turister.

Det som har skjedd i Egypt er at de:

o    Har fjernet toppledelsen

o    Er blitt satt på en demokratisk kurs som de aldri før har hatt

Tunis:

Det er det landet hvor det går best. Valget som ble holdt gikk bra. Moderate krefter ledet det. Deres slagord var: «Vi skal ikke styres av sharialover».

Libya:

Det er gått bedre enn ventet. Det var valg i juli i år og liberale krefter vant fram. Men parlamentet består også av 120 mandater som er uavhengige. Det er spenning mellom regionene og problemene er fort­satt store. Gaddafi etterlot seg ingen sikkerhetssektor og statsadministrasjonen var i det hele lite utviklet.

 

Brorskapet

«Brorskapet» spiller en sentral rolle i de fleste land i Midtøsten.

På NUPIs hjemmesider finner jeg blant annet følgende i en artikkel om brorskapet:

«Da 18 år gamle Hassan al-Banna ankom storbyen Kairo i 1924, ble han sjokkert over det han så som løssluppenhet og moralsk forfall. Fire år senere etablerte han brorskapet som i dag tar Midtøsten med storm. RAMALLAH (Dagsavisen): I de dager var Kairo en kosmopolitisk by der - ved siden av egypterne - også grekere, italienere og briter hadde funnet sine hjem. Kvinner gikk i klær inspirert av europeisk mote, og kafeene ved den senere så kjente Tahrir-plassen var fulle.

Hassan al-Banna, som var ny i storbyen, kunne knapt ha følt seg mer fremmed. Med sitt budskap om å vende tilbake til islams grunnverdier, gikk han fra moské til moské, og selv fra kafé til kafé. Ti år senere hadde hans organisasjon 500.000 medlemmer i Egypt alene.

På 50- og 60-tallet overtok en annen islamist brorskapets hovedscene. Sayyid Qutab hadde besøkt USA, og var forferdet over materialismen, de personlige frihetene og fokuset på sex. Han formulerte ideologien som kom til å inspirere al-Qaida og andre militante islamistiske organisasjoner.»

Lodgaard kom med noen refleksjoner om hvilken rolle Brorskapet spiller i noen av landene.

Egypt:

Først kom liberale krefter som dominerte på Tahrir-plassen.

Men ved valget kom brorskapet som fikk over 50 prosent av stemmene. Dessuten fikk salapistene over 25 prosent. De sier: «Vi liker ikke brorskapet, men vi vil være gode muslimer.»

Libya:

Brorskapet kommer etterhvert mer inn i bildet. Vi kjenner dette bildet også fra Iran. Det går igjen som et mønster i Midtøsten der det er muligheter for at brorskapet kommer inn.

Egypt:

Militæret forstår at de ikke kan styre Egypt. Men de har både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet. President Morsi har begynt å drive en egen utenrikspolitikk. Han sier bl.a.: «Assad må gå!». Han vender seg så mot Kina og Iran. Først deretter til USA. Obama har sagt: «Egypt er ingen alliert, men heller ingen fiende av USA». Etter Lodgaards mening er dette riktig. Egypt har skaffet seg en kraftfull president. Men de må få en grunnlov.

Tyrkia:

Har vendt seg mot Østen, blant annet Kazakhstan, hvor deler av befolkningen snakker tyrkisk.

Tyrkia er blitt et land i Midtøsten og et som er blitt viktig i Midtøsten. Tyrkia er blitt et annet medlem av NATO enn de var under den kalde krigen. De har spredt avhengigheten av andre land. Dette er viktig for å bli uavhengig av store land som Egypt og Iran.

Iran:

I 1979 gjenvant Iran selvstendighet etter at de i flere hundre år hadde vært dominert av andre makter. På 1800-tallet av England og spesielt fra 1950-tallet av USA. Uavhengigheten de fikk ved revolusjonen i 1979 står fortsatt. Fra 2005 er ytringsfriheten blitt rammet. Men, Iran «er et troll med mange hoder».

Saudi-Arabia:

Dette er det mest tilbakestående landet etter vår målestokk. Dette skyldes at kvinnene er et «folk i husarrest». Dette gjelder alle forhold som gjelder kvinner.

Men Saudi-Arabia har en felles interesse med USA: Oljen. Men her skjer det en viktig utvikling. USA blir mer og mer uavhengig av oljeimport fra utlandet. Utvinning av olje fra skifer gjør at USA blir mer uavhengig av import.

 

USA

USA er i ferd med å trekke seg ut av Midtøsten. Dette gjelder både Irak, Afganistan og Libya.

De har forlengst trukket seg ut av Europa. Men, de støtter fortsatt Israel.

USA hadde styring i Midtøsten under shaen i Iran. At dette glapp, har USA aldri kommet over.

Egypt, Iran, Libya: Alle disse må bygge forbindelser med andre stater.

Tyrkia og Egypt: Ingen forbindelser på politisk, men på økonomisk plan.

Egypt sier ikke at de tar lærdom av Tyrkia. Å «ta lærdom av andre» er noe mindre nasjoner kan gjøre. Men, Egypt prøver å komme inn igjen som en stormakt på linje med Tyrkia.

Egypt, Tyrkia og Iran får muligheter til å dominere Midtøsten når USA trekker seg unna.

Kina er foreløpig langt borte.

Siste nytt i Kultur

Samler butikksjefene <BR>til julelunsj

Samler butikksjefene
til julelunsj

Tradisjonen tro inviterte senterdirektør ved Alna senter, Hans Georg Helberg, samtlige butikksjefer ved senteret til hyggelig julelunsj. Han kunne samtidig slå fast at senteret er i en positiv utvikling.

Iris (5) ga sin <BR>ønskeliste til nissen

Iris (5) ga sin
ønskeliste til nissen

Køen var lang foran julenissens «midlertidige kontor» da det ble arrangert «Jul på Veitvet». Ikke så rart, for nissefar tok imot ønskelister i forbindelse med jul.

Ønsker brukte klær <BR>til skoleballet

Ønsker brukte klær
til skoleballet

Avgangselevene ved Frydenberg ungdomsskole arrangerer byttedag førstkommende mandag i forbindelse med årets skoleball. Har du en ballkjole eller en dress du kanskje bare har brukt én gang som andre kan få glede av?

 
Juleshow på isen

Juleshow på isen

Tradisjonen tro vil Oslo Skøiteklubb (OSK) også i år innta isen i Furuset Forum med sitt fantastiske juleshow.

Øker lesegleden

Øker lesegleden

  • Skole

Linderud skole har i åtte år vært med på Arks barnebokpris. I løpet av høsten har elevene lest fem bøker, og sist uke samlet de seg i aulaen for å snakke om bøkene.

Krohg og damene

Krohg og damene

  • Kunst

Har du noengang lurt på hvem modellene til våre mest kjente kunstnere var? På Galleri Würths siste foredragskveld for året skal dette temaet belyses nærmere.

 
Hesteglad gjeng på <BR>Alna ridesenter

Hesteglad gjeng på
Alna ridesenter

  • Hest

Ridesentret har startet opp rundridning for eldre. Det er noe gjengen fra Økern dagsenter skal leve lenge på.

Allsang for 20. gang

Allsang for 20. gang

  • konsert

Det var god stemning og fullsatt sal i Romsås kirke da det tradisjonen tro ble arrangert «Allsang på toppen».

En annerledes julekonsert

En annerledes julekonsert

  • konsert

Salongen i Trosterudvillaen var fylt opp med forventningsfulle mennesker, da Sara Aimée Smiseth hadde tatt turen innom med sin «Julestemninger – en annerledes julekonsert».

 
Skapte nye minner

Skapte nye minner

  • jul

Det var ikke bare Jan Bøhler som hadde tatt turen til Rødtvet sykehjem, da det var klart for den årlige julegrantenningen.

Lansering i en pub

Lansering i en pub

  • Pilen

I forrige uke ble den lokale baren Rudolf på Vestli brukt til noe litt annet enn det den pleier å brukes til. Lise Forfang Grimnes valgte å bruke Rudolf for å lansere sin nye bok «Blodskraft».

Nok er nok <BR>for Standing Rock

Nok er nok
for Standing Rock

  • Pilen

Den siste tiden har det vært snakket mye om Standing Rock, og at de amerikanske mydighetene skal «innvadere» Dakota/Lakota/siouxindianernes reservat. De skal nemlig legge et veldig omdiskutert oljerør gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota i USA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!