Statsviter om Midtøsten

Statsviter om Midtøsten

 

Mange land i Midtøsten spiller nå en mer selvstendig og uavhengig rolle etter den arabiske våren. Dette var et av de signalene jeg oppfattet seniorforsker i NUPI Sverre Lodgaard ga, da han holdt foredrag på møtet til Groruddalen Rotary Club.

Skrevet av:

Lodgaard er statsviter og har særlig vært opptatt av nedrustningspolitikk og fredsspørsmål. Han er kjent både fra TV og radio. Han har hatt en rekke stillinger både i Norge og utlandet blant annet FN. Han har i mange år hatt nær tilknytning til Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) både som direktør og forsker.  

Lodgaard tok for seg land for land og ga noen refleksjoner over utviklingen.

Egypt:

Under Mubarak hadde Egypt snudd seg mer og mer mot USA og tenkte lite på folket.

I den grad den arabiske våren har hatt noen gjennomslagskraft er det nok det at det egyptiske folk har forstått at det er mulig å leve uten en diktator. Og Mubarak var en diktator i absolutt forstand. Vi merket nok ikke så mye til det fordi vi var mest opptatt av Egypt som turister.

Det som har skjedd i Egypt er at de:

o    Har fjernet toppledelsen

o    Er blitt satt på en demokratisk kurs som de aldri før har hatt

Tunis:

Det er det landet hvor det går best. Valget som ble holdt gikk bra. Moderate krefter ledet det. Deres slagord var: «Vi skal ikke styres av sharialover».

Libya:

Det er gått bedre enn ventet. Det var valg i juli i år og liberale krefter vant fram. Men parlamentet består også av 120 mandater som er uavhengige. Det er spenning mellom regionene og problemene er fort­satt store. Gaddafi etterlot seg ingen sikkerhetssektor og statsadministrasjonen var i det hele lite utviklet.

 

Brorskapet

«Brorskapet» spiller en sentral rolle i de fleste land i Midtøsten.

På NUPIs hjemmesider finner jeg blant annet følgende i en artikkel om brorskapet:

«Da 18 år gamle Hassan al-Banna ankom storbyen Kairo i 1924, ble han sjokkert over det han så som løssluppenhet og moralsk forfall. Fire år senere etablerte han brorskapet som i dag tar Midtøsten med storm. RAMALLAH (Dagsavisen): I de dager var Kairo en kosmopolitisk by der - ved siden av egypterne - også grekere, italienere og briter hadde funnet sine hjem. Kvinner gikk i klær inspirert av europeisk mote, og kafeene ved den senere så kjente Tahrir-plassen var fulle.

Hassan al-Banna, som var ny i storbyen, kunne knapt ha følt seg mer fremmed. Med sitt budskap om å vende tilbake til islams grunnverdier, gikk han fra moské til moské, og selv fra kafé til kafé. Ti år senere hadde hans organisasjon 500.000 medlemmer i Egypt alene.

På 50- og 60-tallet overtok en annen islamist brorskapets hovedscene. Sayyid Qutab hadde besøkt USA, og var forferdet over materialismen, de personlige frihetene og fokuset på sex. Han formulerte ideologien som kom til å inspirere al-Qaida og andre militante islamistiske organisasjoner.»

Lodgaard kom med noen refleksjoner om hvilken rolle Brorskapet spiller i noen av landene.

Egypt:

Først kom liberale krefter som dominerte på Tahrir-plassen.

Men ved valget kom brorskapet som fikk over 50 prosent av stemmene. Dessuten fikk salapistene over 25 prosent. De sier: «Vi liker ikke brorskapet, men vi vil være gode muslimer.»

Libya:

Brorskapet kommer etterhvert mer inn i bildet. Vi kjenner dette bildet også fra Iran. Det går igjen som et mønster i Midtøsten der det er muligheter for at brorskapet kommer inn.

Egypt:

Militæret forstår at de ikke kan styre Egypt. Men de har både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet. President Morsi har begynt å drive en egen utenrikspolitikk. Han sier bl.a.: «Assad må gå!». Han vender seg så mot Kina og Iran. Først deretter til USA. Obama har sagt: «Egypt er ingen alliert, men heller ingen fiende av USA». Etter Lodgaards mening er dette riktig. Egypt har skaffet seg en kraftfull president. Men de må få en grunnlov.

Tyrkia:

Har vendt seg mot Østen, blant annet Kazakhstan, hvor deler av befolkningen snakker tyrkisk.

Tyrkia er blitt et land i Midtøsten og et som er blitt viktig i Midtøsten. Tyrkia er blitt et annet medlem av NATO enn de var under den kalde krigen. De har spredt avhengigheten av andre land. Dette er viktig for å bli uavhengig av store land som Egypt og Iran.

Iran:

I 1979 gjenvant Iran selvstendighet etter at de i flere hundre år hadde vært dominert av andre makter. På 1800-tallet av England og spesielt fra 1950-tallet av USA. Uavhengigheten de fikk ved revolusjonen i 1979 står fortsatt. Fra 2005 er ytringsfriheten blitt rammet. Men, Iran «er et troll med mange hoder».

Saudi-Arabia:

Dette er det mest tilbakestående landet etter vår målestokk. Dette skyldes at kvinnene er et «folk i husarrest». Dette gjelder alle forhold som gjelder kvinner.

Men Saudi-Arabia har en felles interesse med USA: Oljen. Men her skjer det en viktig utvikling. USA blir mer og mer uavhengig av oljeimport fra utlandet. Utvinning av olje fra skifer gjør at USA blir mer uavhengig av import.

 

USA

USA er i ferd med å trekke seg ut av Midtøsten. Dette gjelder både Irak, Afganistan og Libya.

De har forlengst trukket seg ut av Europa. Men, de støtter fortsatt Israel.

USA hadde styring i Midtøsten under shaen i Iran. At dette glapp, har USA aldri kommet over.

Egypt, Iran, Libya: Alle disse må bygge forbindelser med andre stater.

Tyrkia og Egypt: Ingen forbindelser på politisk, men på økonomisk plan.

Egypt sier ikke at de tar lærdom av Tyrkia. Å «ta lærdom av andre» er noe mindre nasjoner kan gjøre. Men, Egypt prøver å komme inn igjen som en stormakt på linje med Tyrkia.

Egypt, Tyrkia og Iran får muligheter til å dominere Midtøsten når USA trekker seg unna.

Kina er foreløpig langt borte.

Siste nytt i Kultur

Kor på Lindeberg

Kor på Lindeberg

25 til 30 barn kommer hver torsdag i black-boxen på Lindeberg skole for lek, sang og samvær.

Ny korsjanse på Høybråten

Ny korsjanse på Høybråten

  • konsert

I slutten av september hadde Høybråten Sangforening cd-slipp på Vardeheim. For de som gikk glipp av det hele byr det seg nå en ny mulighet.

En lokal transportåre

T-banen fyller 50 år:

En lokal transportåre

  • t-banen

I 50 år har t-banen kjørt mennesker til og fra Oslo sentrum. Nå skal jubileet feires med fokus på lokal tilhørighet.

 
Lindeberg-containeren <BR>på plass i Kambodsja

Lindeberg-containeren
på plass i Kambodsja

Containeren som ble bygget om til verdens første mobile dyreklinikk, og som skal hjelpe minehundene til Norsk Folkehjelp i Kambodsja, har nå ankommet.

FN-dag med meditasjon

FN-dag med meditasjon

  • FN-dag

Den anerkjente ambassadøren for fred, Sri Sri Ravi Shankar, er i Oslo for å formidle visdom, musikk og meditasjon på selveste FN-dagen som er i dag, mandag 24. oktober.

Ja til ulv i Norge

Ja til ulv i Norge

  • Pilen

Den 15. oktober møtte jeg opp foran Stortinget for å stille opp på demonstrasjonen Ulvens Dag organiserte for å stoppe massemordet av ulven

 
Rotary-guvernøren <BR>på besøk til Grorud

Rotary-guvernøren
på besøk til Grorud

  • Rotary

Grorud Rotary fikk besøk av sin distriktguvernør.

Samler 75-åringene <BR>på Høybråten

Samler 75-åringene
på Høybråten

Forrige uke ble alle 75-åringene Høybråten sanitetsforening kunne finne invitert til eldrefest på Huset Vårt.

Utskiftinger på kunstutstillingen

Utskiftinger på kunstutstillingen

Årvoll Lions hadde i helgen sin årlige kunstutstilling. Det er som regel faste kunstnere som stiller ut, men i år har klubben også fått tak i noen nye.

 
Ringer inn til jubileumsfest

Ringer inn til jubileumsfest

  • Jubileum

Fossum kirke sto ferdig for 40 år siden. Det skal feires på søndag. May Grimdalen håper på godt oppmøte fra hele bydelen.

Digg med DUGG på mandag

Stovner-ungdommens egen eplesaft er klar:

Digg med DUGG på mandag

  • DUGG

Sebastian, Ayoub og Thomas inviterer til lansering av epledrikken DUGG under FN-dagen på Stovner. Over 3000 epler er plukket og presset - og alle inntekter går til Redd Barna.

Avsluttet markeringen <BR>av Karl XII

Avsluttet markeringen
av Karl XII

Groruddalen historielag arrangerte tredje og siste del på 300-årsmarkeringen for Karl XIIs angrep på Norge med foredrag på Ellingsrud gård.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!