Statsviter om Midtøsten

Statsviter om Midtøsten

 

Mange land i Midtøsten spiller nå en mer selvstendig og uavhengig rolle etter den arabiske våren. Dette var et av de signalene jeg oppfattet seniorforsker i NUPI Sverre Lodgaard ga, da han holdt foredrag på møtet til Groruddalen Rotary Club.

Skrevet av:

Lodgaard er statsviter og har særlig vært opptatt av nedrustningspolitikk og fredsspørsmål. Han er kjent både fra TV og radio. Han har hatt en rekke stillinger både i Norge og utlandet blant annet FN. Han har i mange år hatt nær tilknytning til Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) både som direktør og forsker.  

Lodgaard tok for seg land for land og ga noen refleksjoner over utviklingen.

Egypt:

Under Mubarak hadde Egypt snudd seg mer og mer mot USA og tenkte lite på folket.

I den grad den arabiske våren har hatt noen gjennomslagskraft er det nok det at det egyptiske folk har forstått at det er mulig å leve uten en diktator. Og Mubarak var en diktator i absolutt forstand. Vi merket nok ikke så mye til det fordi vi var mest opptatt av Egypt som turister.

Det som har skjedd i Egypt er at de:

o    Har fjernet toppledelsen

o    Er blitt satt på en demokratisk kurs som de aldri før har hatt

Tunis:

Det er det landet hvor det går best. Valget som ble holdt gikk bra. Moderate krefter ledet det. Deres slagord var: «Vi skal ikke styres av sharialover».

Libya:

Det er gått bedre enn ventet. Det var valg i juli i år og liberale krefter vant fram. Men parlamentet består også av 120 mandater som er uavhengige. Det er spenning mellom regionene og problemene er fort­satt store. Gaddafi etterlot seg ingen sikkerhetssektor og statsadministrasjonen var i det hele lite utviklet.

 


Brorskapet

«Brorskapet» spiller en sentral rolle i de fleste land i Midtøsten.

På NUPIs hjemmesider finner jeg blant annet følgende i en artikkel om brorskapet:

«Da 18 år gamle Hassan al-Banna ankom storbyen Kairo i 1924, ble han sjokkert over det han så som løssluppenhet og moralsk forfall. Fire år senere etablerte han brorskapet som i dag tar Midtøsten med storm. RAMALLAH (Dagsavisen): I de dager var Kairo en kosmopolitisk by der - ved siden av egypterne - også grekere, italienere og briter hadde funnet sine hjem. Kvinner gikk i klær inspirert av europeisk mote, og kafeene ved den senere så kjente Tahrir-plassen var fulle.

Hassan al-Banna, som var ny i storbyen, kunne knapt ha følt seg mer fremmed. Med sitt budskap om å vende tilbake til islams grunnverdier, gikk han fra moské til moské, og selv fra kafé til kafé. Ti år senere hadde hans organisasjon 500.000 medlemmer i Egypt alene.

På 50- og 60-tallet overtok en annen islamist brorskapets hovedscene. Sayyid Qutab hadde besøkt USA, og var forferdet over materialismen, de personlige frihetene og fokuset på sex. Han formulerte ideologien som kom til å inspirere al-Qaida og andre militante islamistiske organisasjoner.»

Lodgaard kom med noen refleksjoner om hvilken rolle Brorskapet spiller i noen av landene.

Egypt:

Først kom liberale krefter som dominerte på Tahrir-plassen.

Men ved valget kom brorskapet som fikk over 50 prosent av stemmene. Dessuten fikk salapistene over 25 prosent. De sier: «Vi liker ikke brorskapet, men vi vil være gode muslimer.»

Libya:

Brorskapet kommer etterhvert mer inn i bildet. Vi kjenner dette bildet også fra Iran. Det går igjen som et mønster i Midtøsten der det er muligheter for at brorskapet kommer inn.

Egypt:

Militæret forstår at de ikke kan styre Egypt. Men de har både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet. President Morsi har begynt å drive en egen utenrikspolitikk. Han sier bl.a.: «Assad må gå!». Han vender seg så mot Kina og Iran. Først deretter til USA. Obama har sagt: «Egypt er ingen alliert, men heller ingen fiende av USA». Etter Lodgaards mening er dette riktig. Egypt har skaffet seg en kraftfull president. Men de må få en grunnlov.

Tyrkia:

Har vendt seg mot Østen, blant annet Kazakhstan, hvor deler av befolkningen snakker tyrkisk.

Tyrkia er blitt et land i Midtøsten og et som er blitt viktig i Midtøsten. Tyrkia er blitt et annet medlem av NATO enn de var under den kalde krigen. De har spredt avhengigheten av andre land. Dette er viktig for å bli uavhengig av store land som Egypt og Iran.

Iran:

I 1979 gjenvant Iran selvstendighet etter at de i flere hundre år hadde vært dominert av andre makter. På 1800-tallet av England og spesielt fra 1950-tallet av USA. Uavhengigheten de fikk ved revolusjonen i 1979 står fortsatt. Fra 2005 er ytringsfriheten blitt rammet. Men, Iran «er et troll med mange hoder».

Saudi-Arabia:

Dette er det mest tilbakestående landet etter vår målestokk. Dette skyldes at kvinnene er et «folk i husarrest». Dette gjelder alle forhold som gjelder kvinner.

Men Saudi-Arabia har en felles interesse med USA: Oljen. Men her skjer det en viktig utvikling. USA blir mer og mer uavhengig av oljeimport fra utlandet. Utvinning av olje fra skifer gjør at USA blir mer uavhengig av import.

 


USA

USA er i ferd med å trekke seg ut av Midtøsten. Dette gjelder både Irak, Afganistan og Libya.

De har forlengst trukket seg ut av Europa. Men, de støtter fortsatt Israel.

USA hadde styring i Midtøsten under shaen i Iran. At dette glapp, har USA aldri kommet over.

Egypt, Iran, Libya: Alle disse må bygge forbindelser med andre stater.

Tyrkia og Egypt: Ingen forbindelser på politisk, men på økonomisk plan.

Egypt sier ikke at de tar lærdom av Tyrkia. Å «ta lærdom av andre» er noe mindre nasjoner kan gjøre. Men, Egypt prøver å komme inn igjen som en stormakt på linje med Tyrkia.

Egypt, Tyrkia og Iran får muligheter til å dominere Midtøsten når USA trekker seg unna.

Kina er foreløpig langt borte.

Siste nytt i Kultur

VM-fest på Ammerudhjemmet

VM-fest på Ammerudhjemmet

  • Ammerudhjemmet

I anledning starten på VM i ski og at Ammerudhjemmet har fått seg bålpanne, samlet de beboerne ute for en liten fest med toddy og kaffe rundt bålet.

– Viktig å rydde <BR>ellers blir det rotete

Ruskenturné på Ammerud:

– Viktig å rydde
ellers blir det rotete

  • Rusken

Rusken tok turen til Grorud bydel for en barnehageturné sammen med varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap). Der traff de super-rydderne fra Ammerud.

Feirer 20 år med teater

Feirer 20 år med teater

Tjernveien barnehage fylte 20 år sist fredag. Ved den anledning var det bursdagsfeiring fra start til slutt i barnehagen.

 
Høyt tempo på skøyteisen

Høyt tempo på skøyteisen

Youngslunden ble fort fylt opp da foreldrene ved 4. trinn på Bryn barneskole arrangerte skøytedisco.

Burger med gode råvarer!

Burger med gode råvarer!

Det er få kaféeiere som tør å satse på en ordentlig hjemmelaget meny på et kjøpesenter, men det har eieren av Café Aqua på Linderud turt å gjøre.

«Uten dekning» på Linderud

«Uten dekning» på Linderud

Tradisjoner er til for å holdes. Det viste elevene på Linderud skole da de nok en gang arrangerte Linderud fest i Dalen, med showet «Uten dekning»

 
Stas med filmpremiere

Stas med filmpremiere

I Norlandia Sørhellinga Barnehage på Tveita samlet på store og små seg foran lerret for å se på filmene som barna selv har laget.

Neha i Kakekrigen

Neha i Kakekrigen

Mandag 20. februar starter den åttende uken av Kakekrigen. Denne uken er Neha Nayyar fra Risløkka en av deltakerne nå som kakeklassikeren er tilbake på skjermen.

Meråpent hos Bjerke

Meråpent hos Bjerke

Deichmanske bibliotek har valgt, etter inspirasjon fra Danmark, å gjøre det lettere for deg å bruke biblioteket ved å gjøre filialene meråpne. Man kan nå oppgradere lånekortet sitt til et nøkkelkort og få fri tilgang til lokalene mellom klokken 07 og 23.

 
Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Kamzy saler opp

Kamzy saler opp

På selve Valentinsdagen var det klart for at varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, skulle sitte på en hest for første gang.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!