Statsviter om Midtøsten

Statsviter om Midtøsten

 

Mange land i Midtøsten spiller nå en mer selvstendig og uavhengig rolle etter den arabiske våren. Dette var et av de signalene jeg oppfattet seniorforsker i NUPI Sverre Lodgaard ga, da han holdt foredrag på møtet til Groruddalen Rotary Club.

Skrevet av:

Lodgaard er statsviter og har særlig vært opptatt av nedrustningspolitikk og fredsspørsmål. Han er kjent både fra TV og radio. Han har hatt en rekke stillinger både i Norge og utlandet blant annet FN. Han har i mange år hatt nær tilknytning til Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) både som direktør og forsker.  

Lodgaard tok for seg land for land og ga noen refleksjoner over utviklingen.

Egypt:

Under Mubarak hadde Egypt snudd seg mer og mer mot USA og tenkte lite på folket.

I den grad den arabiske våren har hatt noen gjennomslagskraft er det nok det at det egyptiske folk har forstått at det er mulig å leve uten en diktator. Og Mubarak var en diktator i absolutt forstand. Vi merket nok ikke så mye til det fordi vi var mest opptatt av Egypt som turister.

Det som har skjedd i Egypt er at de:

o    Har fjernet toppledelsen

o    Er blitt satt på en demokratisk kurs som de aldri før har hatt

Tunis:

Det er det landet hvor det går best. Valget som ble holdt gikk bra. Moderate krefter ledet det. Deres slagord var: «Vi skal ikke styres av sharialover».

Libya:

Det er gått bedre enn ventet. Det var valg i juli i år og liberale krefter vant fram. Men parlamentet består også av 120 mandater som er uavhengige. Det er spenning mellom regionene og problemene er fort­satt store. Gaddafi etterlot seg ingen sikkerhetssektor og statsadministrasjonen var i det hele lite utviklet.

 

Brorskapet

«Brorskapet» spiller en sentral rolle i de fleste land i Midtøsten.

På NUPIs hjemmesider finner jeg blant annet følgende i en artikkel om brorskapet:

«Da 18 år gamle Hassan al-Banna ankom storbyen Kairo i 1924, ble han sjokkert over det han så som løssluppenhet og moralsk forfall. Fire år senere etablerte han brorskapet som i dag tar Midtøsten med storm. RAMALLAH (Dagsavisen): I de dager var Kairo en kosmopolitisk by der - ved siden av egypterne - også grekere, italienere og briter hadde funnet sine hjem. Kvinner gikk i klær inspirert av europeisk mote, og kafeene ved den senere så kjente Tahrir-plassen var fulle.

Hassan al-Banna, som var ny i storbyen, kunne knapt ha følt seg mer fremmed. Med sitt budskap om å vende tilbake til islams grunnverdier, gikk han fra moské til moské, og selv fra kafé til kafé. Ti år senere hadde hans organisasjon 500.000 medlemmer i Egypt alene.

På 50- og 60-tallet overtok en annen islamist brorskapets hovedscene. Sayyid Qutab hadde besøkt USA, og var forferdet over materialismen, de personlige frihetene og fokuset på sex. Han formulerte ideologien som kom til å inspirere al-Qaida og andre militante islamistiske organisasjoner.»

Lodgaard kom med noen refleksjoner om hvilken rolle Brorskapet spiller i noen av landene.

Egypt:

Først kom liberale krefter som dominerte på Tahrir-plassen.

Men ved valget kom brorskapet som fikk over 50 prosent av stemmene. Dessuten fikk salapistene over 25 prosent. De sier: «Vi liker ikke brorskapet, men vi vil være gode muslimer.»

Libya:

Brorskapet kommer etterhvert mer inn i bildet. Vi kjenner dette bildet også fra Iran. Det går igjen som et mønster i Midtøsten der det er muligheter for at brorskapet kommer inn.

Egypt:

Militæret forstår at de ikke kan styre Egypt. Men de har både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet. President Morsi har begynt å drive en egen utenrikspolitikk. Han sier bl.a.: «Assad må gå!». Han vender seg så mot Kina og Iran. Først deretter til USA. Obama har sagt: «Egypt er ingen alliert, men heller ingen fiende av USA». Etter Lodgaards mening er dette riktig. Egypt har skaffet seg en kraftfull president. Men de må få en grunnlov.

Tyrkia:

Har vendt seg mot Østen, blant annet Kazakhstan, hvor deler av befolkningen snakker tyrkisk.

Tyrkia er blitt et land i Midtøsten og et som er blitt viktig i Midtøsten. Tyrkia er blitt et annet medlem av NATO enn de var under den kalde krigen. De har spredt avhengigheten av andre land. Dette er viktig for å bli uavhengig av store land som Egypt og Iran.

Iran:

I 1979 gjenvant Iran selvstendighet etter at de i flere hundre år hadde vært dominert av andre makter. På 1800-tallet av England og spesielt fra 1950-tallet av USA. Uavhengigheten de fikk ved revolusjonen i 1979 står fortsatt. Fra 2005 er ytringsfriheten blitt rammet. Men, Iran «er et troll med mange hoder».

Saudi-Arabia:

Dette er det mest tilbakestående landet etter vår målestokk. Dette skyldes at kvinnene er et «folk i husarrest». Dette gjelder alle forhold som gjelder kvinner.

Men Saudi-Arabia har en felles interesse med USA: Oljen. Men her skjer det en viktig utvikling. USA blir mer og mer uavhengig av oljeimport fra utlandet. Utvinning av olje fra skifer gjør at USA blir mer uavhengig av import.

 

USA

USA er i ferd med å trekke seg ut av Midtøsten. Dette gjelder både Irak, Afganistan og Libya.

De har forlengst trukket seg ut av Europa. Men, de støtter fortsatt Israel.

USA hadde styring i Midtøsten under shaen i Iran. At dette glapp, har USA aldri kommet over.

Egypt, Iran, Libya: Alle disse må bygge forbindelser med andre stater.

Tyrkia og Egypt: Ingen forbindelser på politisk, men på økonomisk plan.

Egypt sier ikke at de tar lærdom av Tyrkia. Å «ta lærdom av andre» er noe mindre nasjoner kan gjøre. Men, Egypt prøver å komme inn igjen som en stormakt på linje med Tyrkia.

Egypt, Tyrkia og Iran får muligheter til å dominere Midtøsten når USA trekker seg unna.

Kina er foreløpig langt borte.

Siste nytt i Kultur

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Nasjonens hukommelse ligger på Økern

Samlingene til Naturhistorisk museum og Kulturhistorisk museum er nå samlet på Økern. Dermed befinner nasjonens hukommelse innen natur og kultur seg i Groruddalen. Men «ekte» dinosaurer finnes fremdeles ikke på Økern.

Selger frimerkehistorie<BR> på Ulven

Selger frimerkehistorie
på Ulven

  • Frimerker

I over ett år har Postens frimerketjeneste holdt hus i Persveien på Ulven. Der kan du få kjøpt det meste innen frimerker som er gitt ut i Norge siden 1855.

Stas med deltakelse <BR>i Norske Talenter

Stas med deltakelse
i Norske Talenter

Det var først etter at de hadde sett ett innlegg på nett at Surreal Crew fra Vestli IL bestemte seg for å bli med i konkurransen. Nå har de gått videre.

 
Står på for det sosiale på F21

Står på for det sosiale på F21

Mathilde Bergene Bratlie (18), Valencia Rodrigues (17) og Amanda Sandberg Fætten (15) fra elevrådet på Fyrstikkalleen skole, ser på de sosiale aktivitetene som en positiv ting med skolen.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

Leter etter flere frivillige

Leter etter flere frivillige

Alle aktivitetene og tilbudene Rødtvet seniorsenter har til sine brukere er ledet av frivillige. Det er de som er primus motor på sentret.

 
Høybråtens «Farmen»-kjendis

Høybråtens «Farmen»-kjendis

Selv om det er «Farmen kjendis» som ruller over tv-skjermen nå, har Groruddalen sin egen «Farmen»-kjendis. Sophie Therese Lindberg (25) fra Høybråten kom på andreplass i fjorårets sesong av «Farmen».

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

 
Valgets kval

Åpne dager på videregående skoler

Valgets kval

  • åpen dag

«Jeg er veldig redd for å ta feil valg. Tenk om jeg må gjøre alt på nytt igjen».

Pølsefest på Romsås

Pølsefest på Romsås

Mens de fleste roper på julenissen under juletrefester, er det noen andre de venter på i Romsås kirke. Der feirer de den hellige tre kongers dag. Og har selvfølgelig en pølsefest.

Første tur på langrenn!

Første tur på langrenn!

Den siste tiden har snøkanonene stått på for fullt ved Badedammen på Grorud. Og endelig kan man nå stå på ski, helt fra bommen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!