ANNONSE

Temur på toppen

Temur på toppen

 

Temur (19) er på toppen om dagen... På toppen av musikkbransjen.

- Det er helt sykt. Helt sykt!

- Greia er at jeg ikke tror at det har gått helt opp for oss ennå. Folk sier hele tiden at det er Norges største låt for øyeblikket. Det går litt og litt opp for meg hver dag. Nå skal vi bare kose oss, ha masse shows, og få maks ut av bølgen vi er på. Dette er skikkelig kult, sier artisten

Temur og partneren Hkeem har laget låten som er spådd til å bli en av Norges store sommerhits.

- Slik som det går nå, tror jeg at det blir årets sommerlåt. Det er det vi håper på i hvert fall. Hvis ikke folk er lei av den allerede. Jeg er i hvert fall det, ler han.

Musikk - var tingen

Låten «Fy Faen» har tatt Norge med storm - og Temur elsker å surfe på bølgen.

Musikeren har flyttet mye i sitt liv. Fra Grünerløkka til Furuset til Veitvet til Manglerud. Venner, fotballen og kampsporten var ikke lett å ta med seg - men musikken var alltid en del av ham.

- Hadde jeg ikke flyttet så mye hadde jeg ikke møtt de personene jeg har møtt i livet mitt. Tror det har vært med på å forme meg, sier han.

- Jeg har prøvd mye rart. Jeg har drevet med fotball og kampsport. Ingen av dem var en suksess. Musikk følte jeg at jeg var litt god i, at jeg skilte meg litt ut. Det var på en måte tingen min.

- Jeg startet med rap. Dette var min inngang til musikkverdenen, inngangen til det jeg driver med nå. Jeg er litt usikker på hva jeg egentlig gjør. Jeg har ikke noen definisjon på hva slags musikk jeg lager. Jeg prøver å lage musikk som jeg digger og de rundt meg liker - og ikke minst skal det være gøy å lage. Det er det viktigste. Har jeg det ikke gøy, så gidder jeg ikke. Nå har jeg det morsommere enn noensinne, sier han.

Hjelp fra Veitvet

Mens en utekontakt på Grünerløkka viste ham veien inn i lydstudio, var det på Veitvet at han fant lidenskapen og begynte å dedikere seg til rytmer, lyd og musikk.

- Hadde jeg ikke flyttet til Veitvet hadde jeg kanskje aldri begynt å ta musikk seriøst. Da jeg kom hit fikk jeg kontakt med Bjerke Lydstudio, og en som heter Leif. Han er veldig flink, og har hjulpet meg veldig mye. Ingen i min familie er musikere. Jeg vet ikke hvor jeg har fått skapertrangen fra. Jeg har vel skapt den selv - om det går an å si, smiler han.

- Da jeg startet i lydstudioet satt jeg der - med en data, mikrofon, et lydkort - og et program jeg ikke visste hvordan fungerte. Jeg brukte utrolig mange timer og dager på å tulle rundt med programmet, og har sett utallige Youtube-videoer og tutorials. På Bjerke lydstudio fikk jeg profesjonell hjelp. Det utviklet meg som musiker. For alle som er interessert i å begynne med musikk, så anbefaler jeg Bjerke lydstudio og Hiphop 101 med Boss Castro. Disse er veldig bra tiltak.

Viktig for musikken

Temur takker Groruddalen for å ha vist ham store deler av veien inn i musikkarrieren.

- Groruddalen har veldig mange fine folk. Veitvet var faktisk den første skolen hvor jeg ble tatt godt imot fra dag én. Det var den første klassen jeg kom til som tok imot meg med åpne armer. Alle var kjempehyggelige, gjestfrie og åpne. Jeg var veldig overrasket, husker jeg.

- Samtidig er det så mye bra som skjer i resten av Groruddalen. I tillegg til Bjerke lydstudio, har vi jo Granittrock, som jeg pleier å dra på hvert år. Bjerke on the Rock var en greie før, her spilte jeg hvert år. Og så var jeg mye på Veitvetklubben. Groruddalen har hjulpet musikken - både min og generelt.

På musikktoppen

Temur er eldst av en søskenflokk på tre, og bor sammen med familien på Manglerud i dag. Bjerke lydstudio er fortsatt én av hans favorittplasser, samt X-ray, hvor han ble godt kjent med Hkeem for et år tilbake. Temur har produsert og mikset et par av Hkeems låter. Én dag bestemte de seg for å gjøre noe sammen - på ordentlig - det var et valg som skulle forandre begge guttas karriere.

- En kveld hjemme satt jeg og tullet med det som ble starten på låta. Det var annerledes enn det noen av oss hadde gjort tidligere. Jeg var litt flau over det, faktisk. Jeg sa til Hkeem; ikke døm meg, jeg bare lekte litt, bare lytt. Senere begynte vi å freestyle, og slik kom sangteksten til.

Det viste seg at låten ikke var noe å være flau over. Låten ble tatt med i den populære serien Skam. Denne uka er gutta på første plass på VG-listen, og i en periode har de vært på første plass over mest spilte låter på musikkstrømmetjenesten Spotify i Norge - nå bare slått av Despacito - Remix av Luis Fonsi og Daddy Yankee feat. Justin Bieber.

- Justin Bieber, vet du. Vi var på første plass en god stund. Så slapp han en ny singel og tok oss igjen. Den kom rett inn - rett inn på første plass.

- Men jeg klager ikke. Det er greit å bli slått av Justin Bieber.

Uventet konsertstart

Temurs første opptreden var ikke på den tradisjonelle scenen.

- Første gang jeg opptrådte var i sjette klasse på et foreldremøte. Det var en Karpe Diem-låt, som jeg rappet med én som heter Simo El. Han er med i Skam nå, og spiller storebroren til Sana. Han og jeg jobbet sammen da vi var små. Rappet på hver anledning - foreldremøter og skoleavslutninger. Vi dreit oss ut hver gang da. Vi var ikke flinke, men det var morsomt, smiler han.

Han har blitt bedre med årene, innrømmer Temur - men bare litt, som han understreker. Likevel spiller unggutten ikke på foreldremøter mer, men har varmet opp for Nico og Vinz, og nylig Jaa9 og Onkl P. På bare fire dager har Temur spilt syv shows med sin kompis og kompanjong Hkeem.

- Jeg kom inn i musikkens verden da jeg var 13 år, har drevet aktivt med musikk siden jeg var 15 år, men det er først det siste året jeg har satset for fullt. Med singelen Fy Faen har jeg og Hkeem kommet inn i en ny liga - en liga hvor vi er helt nybegynnere. Vi er ikke vant til dette her. Det har skjedd så mye nytt i det siste. Det er vilt, det er kult.

Bare plan A

19 år er en ganske ung alder å få sin låt på topp i musikk-Norge. Temur har alle dørene åpne, og han har tenkt å gå gjennom hver av dem.

- Nå som jeg er på denne bølgen, vil jeg ikke at fokuset mitt skal gå på noe annet enn å ri den ordentlig ut. Så får jeg se hva som skjer. Jeg tar én ting om gangen.

Det er likevel én ting som er sikkert, og det er at han satser fullt på musikken.

- Hvis man har en plan B, er det fordi plan A ikke er bra nok.

Fullt navn: Temur Baig.
Fødselsdato: 02.06.97
Gitt ut: 3 låter, og lagt ett gjestevers på singelen Kongen av Omar.

Siste nytt i Kultur

Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

ANNONSE
Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

 
Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

Skamløs motivasjon

Stemningen var god i hallen ved Apalløkka skole da tidligere elev og Skam-skuespiller Ina Svenningdal hadde tatt turen.

Bydelen hyllet de ansatte

Bydel Alna gjorde stas på sine ansatte som har jobbet i Oslo kommune i 25 og 40 år med en jubileumsmarkering.

 
ANNONSE