Tre generasjoner sjokoladeguider

Tre generasjoner sjokoladeguider

TO SJOKOLADEGENERASJONER: Mormor Frøydis Rett er glad for at barnebarnet Synne holder tradisjonen som guider på Freia innen familien ved like. I tillegg til de to har også Frøydis døtre Elisabeth (Synnes mor) og Birgit jobbet som sjokoladeguider. Her står de i den berømte Freia-salen med Munchs malerier på veggene.


En mor, to døtre og et barnebarn har en ting felles - de er eller har vært guide på Freia. I dag er det mormor Frøydis og barnebarn Synne som holder tradisjonene ved like - og Akers Avis Groruddalen ble selvsagt med da de inviterte til en tur gjennom Freialand.

Skrevet av:

Frøydis Rett (73) og barnebarnet Synne (21) tar i mot og geleider inn i den storslagne «kantinen», hvor ikke minst Edvard Munchs malerier gjør den nesten legendariske Freia-salen til et unikt sted. Kaffe kommer på bordet - og ja da - Frøydis frister umiddelbart med en Kvikk Lunch før vi i det hele tatt kommer i gang med samtalen.

Førstehånds informasjon

– Salen gjør noe med deg. Den er magisk. Det er ganske utrolig at man kan sitte å spise lunsj på en arbeidsplass hvor ekte Munch henger på veggene og hele rommet er et arkitektonisk mesterverk . Jeg storkoser meg hver eneste gang jeg går inn her. Bare salen gjør dette til verdens flotteste arbeidsplass, konstaterer Frøydis.

Selv har hun en forkjærlighet for kunsten til Guy Krogh som preger veggene i rotunden (det runde rommet som forbinder Freia-salen og kjøkkenet).

– En gang møtte jeg ham på en ferge mellom øyene på Hvaler i Østfold. Jeg gikk bort til ham og sa jeg jobbet som guide på Freia. Han var så hyggelig og jeg førstehånds informasjon om kunstverkene. Det har jeg brukt i jobben siden. En meget sjarmerende mann, smiler Frøydis.

Ingen jubel

– Det var Freias grunnlegger, Johan Throne Holst, som ville ha kunst på veggene for å skape enda bedre trivsel blant sine ansatte. Georg Dedichsen, som var bestyrer for «sjokoladelaboratoriet», var barndomsvenn med Edvard Munch og fikk overtalt ham til å male tolv malerier som ble hengt opp i kvinnenes spisesal i 1923. Da Freia-salen stod ferdig i 1934 erstattet den spisesalene for kvinner, menn og funksjonærer. Da ble Munchs bilder med motiver fra Kragerø og Åsgårdstrand hengt opp der, sier Frøydis

Synne synes sjokoladearbeidernes først reaksjon på Munchs malerier er ganske sjarmerende.

– Det var greit nok at den ekspresjonistiske Munch hadde malt mennesker uten ansiktstrekk, men hus uten dører og piper ville de ikke finne seg i. Throne Holst fikk overtalt Munch til å gjøre endringer på èn betingelse - hver dag skulle det stå en bil og vente på ham utenfor fabrikken når arbeidsdagen var over. En dag stod det ingen bil der. Da løp Munch opp til Throne Holst i sinne, kastet penslene på skrivebordet og skrek: «resten kan de ødelegge selv!» Det er grunnen til at det fortsatt er mangler på noen av husene i maleriene. Det var heller ingen jubel blant arbeiderne at summen Munch fikk for maleriene tilsvarte årslønnen til 16 sjokoladearbeidere, forteller hun.

Fast guide

- Synne er tredje generasjon i familien som er guide på Freia. Hun har det som ekstrajobb under studietiden. Moren Elisabeth og hennes tante Birgit har også jobbet som guide. Men det hele startet med mormor Frøydis.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Kultur

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!