ANNONSE

Underholdt biblioteket
med historie

Underholdt biblioteket <BR>med historie

FORMIDLET HISTORIE: Marianne Teie og Anne Fikkan fylte biblioteket med mer historie. Foto: Rolf E. Wulff.

Anne Fikkan fra Groruddalen historielag og forfatter Marianne Teie møtte opp på Bjerke bibliotek for å formidle to gamle historier. Den ene lokal og den andre familiær.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2017 kl 14:19

Marianne Teie er født og oppvokst på Refstad, hvor hun fremdeles bor. Hun har gitt ut boka «Du bestemmer deg for at dette er et minne».

Den handler om hennes oldefar Martinus som bodde på Lillehammer. En mann hun visste veldig lite om, og det hele startet da hun begynte å forske på sin egen slekt.

Det hele startet med slektsforskning, men jeg var aldri metodisk. Det var mest for kosen sin skyld. Digitalarkivet er lett tilgjengelig og det er bare å søke i vei. Det var først da jeg begynte å skrive det ble mye mer metodisk, sier hun.

Mye man ikke vet

Det at hun visste så lite, er det som ble drivkraften. Ifølge Teie finner man fortsatt det elementet i boka om at man ikke vet, og hva kan man egentlig vite har blitt en del av boka.

– Den handler om at det er mye man ikke kan vite, og at man bygger opp minner selv og lager historier for andre. Derfor er det litteratur og ikke historie, sier hun.

Historie fra Risløkka

Teie er ikke den enste som sto for den historiske stunden på biblioteket. Anne Fikkan delte en sann, men også trist historie fra nærmiljøet. Historien om en dame som het Jenny utspiller seg stort sett på Risløkka.

– Hun traff en dansk mann som hadde rømt fra krigen i København. Han hadde tatt et falsk navn under Hans Hansen. Sammen leide de en leilighet på Risløkka, sier Fikkan.

Etter hvert kom konsekvensene. De kunne ikke gifte seg og ikke døpe sine barn.

– Selv om han var en flink arbeidskar, ble han etter hvert innhentet av de harde tidene. Han klarte ikke å brødfø familien med fem barn. Etter å ha mistet jobbene sine måtte han gå på daværende sosialen, sier hun.

Politiets rolle

Det Fikkan finner mest dramatisk er da mannen som gikk under navnet Hans Hansen, lille julaften måtte betalte 45 kroner til jordmora da sønnen ble født.

– Fattigvesenet ville ha igjen pengene sine. De skrev til København for å se om de kunne hente noe der. Da ble han avslørt. Det ble en politisak og han måtte utvises, sier hun.

Politiet sørget for at Hans og Jenny ble gift. På den måten klarte det kommunale politiet å spare den kommunale fattigkassa for forsørgelse av Jenny og fem barn. De måtte da dra til København.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Bare ett år igjen

Anna Maria Sørensen (17), Marcus Bratholm Sjølie (17) og Vilde Christine Tunheim (17) kan nå legge to fantastiske år på Natur videregående skole bak seg. Nå er det sommerferie, før de begir seg ut på siste året.

ANNONSE
Vant pris for faglig og <BR>sosialt engasjement

Nikolas Emil Martinsen (19) går ut av Hellerud videregående skole og inn i sommerferien med Rotaryprisen.

 
Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

 
ANNONSE